Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşyeri açtık. Evde bakım maaşı açısından ne yapmamız gerek?

sehli_mumteni

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
selamlar..ben de oğlum dolayısıyla E.B. maaşı alıyorum,
ancak yakın zamanda adıma bir iş yeri açtık, işleri eşim yürütüyor ben yine evde çocuklara bakıyorum, ayrıca eşimin ssk yada başka bir kaydı yok yani şu an işsiz görünüyor..
Bu durumda maaşı eşimin üzerine geçirmem mümkün mü?
Bir de, iş yeri açmış olmam statümü yükseltmiş olduğu için maaşımın kesileceğini söylediler ki iş yerinin çok yeni olması nedeniyle net bir gelir beyanında da bulunamıyorum..

konuyla ilgili ne yapmam lazım? şimdiden teşekkür ederim..

Şuradaki dediklerinizi anlamadım: "Bu durumda maaşı eşimin üzerine geçirmem mümkün mü?"

evde bakım aylığında işyerinin sizin ya da eşinizin ustunde olması sorun olmaz ki. önemli olan hanede kişi başına düşen aylık gelirin 572,64 Tl altında olması.
evde bakım aylıgından bahsediorsanız aylığı eşinizin ustune aktarmanıza gerek yok. bir şey değiştirmez bu.
ama bahsettiğiniz aylık 2022 engelli yakını aylığı ise tabi ki çok şey değiştirir. o yuzden bu kısmı netliğe kavuşturmak adına soruyorum:

bahsettiğiniz aylıgı ayda bir mi alıyorsunuz üç ayda bir mi? hangisi?
...
evde bakım aylıgı olarak kabul edip ona göre cevap veriyorum şimdi.
öncelikle en geç 1 ay içinde işyeri açtıgınızı aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirin. aksi takdirde hakkınızda yasal işlem yapılır.
il müdürlüğü aylık gelirinizi yeniden tespit etmeye çalışacaktır.
eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 572,64 TL'yi geçmezse sorun olmaz aylıgınız devam eder. ama sınırı geçerse aylık kesilir.
aylıgın sizin ya da eşinizin uzerinde olması da fark etmez.

en baştaki sorumu da cevaplayın lütfen?

selamlar..sorum; maaşı eşimin üzerine geçirmem gerekir mi idi ama verdiğiniz cvba ilişkin buna gerek yok sanıyorum ancak, dün görüştüğüm il müd. yetkilisi statünüz değiştiği için muhtemelen kesilir dedi ama henüz stabiş bir gelir beyan etmem mümkün değil zaten evde çalışan sayısında da bir değişiklik olmuyor, eşim işletmenin tüm faaliyetini kendisi yürütüyor..2022 aylığı almıyorum ayda bir olan bakım maaşı ödeneğinden faydalanıyorum. p.tesi bildirimde bulunacağım, eşim şu anda herhangi bir ssk kaydı olmadığı için işsiz konumunda ama en son yapılan kontrolde eşim bir işletmede maaşlı çalışmakta idi bu durumdan da ilgililere bahsetmeli miyim? çok tşk ediyorum

tamamdır olay netlik kazandı:)

evet başta da dediğim gibi işyerinizin sizin ya da eşinizin ustüne olması sorun değil.
bakıcı sizseniz il müdürlüğüne çalışmadıgınızı işyerinize gitmediğinizi beyan etmeniz gerek yalnız. statü derken bunu kastetmişlerdir. onlar işyeri açtıgınız için sizin çalıştıgınızı düşünebilirler. siz işyerinin sadece sizin üstünüzde oldugunu ama çalışmadıgınızı bakım hizmetini aksatmadıgınızı bakım raporunda öngörülen bakım hizmetini haftanın 7 gunu 24 saat aksatmadan verdiğinizi soyleyin. o zaman sorun çıkmaz.
ama çalışmaya karar verirseniz bu durumda bakıcı değişikliği yapmanız gerekir tabi. şu an benim yukarıda dediğim bildirimi yaparsanız sorun çıkmaz.

eşiniz daha önce çalışıyormuş çıkmış işten. bunu da bildirin ki ona göre geliriniz tekrar değerlendirilsin.
işyerine gelince. yıllık gelirin aylık ortalaması dikkate alınır . yeni oldugu için altı aylık gelir üzerinden hesap yapmaya çalışırlar. ya da başka yol mu denerler bu kısmı bilemem. sonuçta vergi için beyan edeceğiniz gelire bakacaklar ve ilgili kurumdan bilgi alırlar.
siz en kısa sürede işyeri açtıgınızı ve eşinizin önceki işten çıktıgını, sizin çalışmadıgınızı ve bakım hizmetinin aksatılmadıgını beyan edin. sorumluluk sizden çıksın. geirisi onların işi.
hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı geçmezse aylıga da devam

çok teşekkür ediyorum Melek hnm. kurumsal yetkililer olayın en kötü ihtimalini değerlendirerek cvplıyorlar sanıyorum çünkü aylığın kesileceğine dair kendilerinden emin konuştular ben de ümidi kesmiştim açıkçası..buradaki yetkililerin çok dinleyeceğini sanmıyorum ama meramımı anlatmaya çalışacağım..umarım dediğiniz gibi gelişir durumlar..tekrar tşk. ediyorum.Allah razı olsun )

rahat olun, bakım hizmetini aksatmadıkça üzerinize işyerinin olması sorun olmaz hiç:) yukarıda anlattıklarımı beyan edin muhakkak.
gelir açısından da sınırı geçmedikçe sorun olmaz.

gelişmelerden haberim olsun lütfen.

Elbette, kesinlikle bilgilendiririm sizi de. Umarım iyi sonuçlanır. Pazartesi, bana yapılan açıklamalar zaten sonucu aşağı yukarı tahmin etmemde yardımcı olur..Bakalım, çok ümitvar olmasam da en azından bir netlik kazanır..görüşmek üzere :) teşekkür etmiş miydim? hoşçakalın

tekrar selamlar Melek hanım..Yarın bildirimimi yapacağım ancak herhangi resmi bir belge ibraz etmem gerekir mi? Zaten çok uzak müdürlük bize, herhangi bir belge isteyeceklerse hazırlıklı gideyim, tekrar gitmek çok zor çünkü...Beyanatımı yazılı olarak hazırladım; ola ki, beni detaylı dinleyecek bir memura denk gelemem diye..Hem söz uçar yazı kalır hesabı, kimsenin inisiyatifine gerek duymamak adına:) cvbınızı bekliyorum..hoşça kalın..

ve aleyküm selam:)
il müdürlüğü madem uzakmış hakikaten hazırlıklı gitmen önemli. iki sefer yapmak durumunda kalma. fakat pratiğini bilemiorum pek:) İstersen il müdürlüğünü telefonla ara ögren. uzaktan geleceğini gelmişken gerekli evragı da getirmek istediğini söyle bilgilendirsinler.
ama bence ALO 183'ü ara. ALO 183 haftanın 7 gunu 24 saat ücretsiz olarak hizmetinizdedir:)

Kalemşör

selamlar Melek Hnm. bugün gidip evraklarımı teslim ettim, kimse bir şey sormadı, dosyanıza ekleriz dediler..Maaş kesilir yada devam eder şeklinde bir açıklama da yapılmadı..Bu ay yatmış olursa devam edecek anlamına gelir mi? İyi akşamlar tşk.ler

gelir durumunuzu uygun prosedürleri gözeterek incelerler ve aylık kesmeyi gerektirecek durum yoksa aylıgınız devam eder. siz de bunu bilebilirsiniz aslında. vergi beyannamesinde belirlenen yıllık geliri esas alırlar ve aylık ortalamasını tespit etmeye çalışırlar. siz işyerinizi yeni açtıgınız için altı aylık gelir ortalamasını dikkate alacaklardır. yine de bunu alo 183'e sorabilirsiniz.

bu ay belirleyici olmaz. çünkü bu ay siz Şubat ayı evde bakım ücretlerini alacaksınız. sizin durumunuzu belirleyecek olan hanede kişi başına düşen aylık gelir durumudur. hanede kişi başına düşen aylık gelir 572,64 Tl altında oldugu sürece rahat olun. ayrıca 2015 ikinci altı ay gelir sınırı için bkz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...sina-dusen-aylik-gelir-siniri-belli-oldu.html

Tüm cevaplar ve yönlendirmeler için çok teşekkür ederim Melek Hanım..Kolaylıklar diliyorum size de.Hoşça kalın..

Melek hanim selamlar. Evde bakim kisi başina dusen gelir hesaplanirken sehir disinda uni.okuyan kizim da dahil ediliyor mu? Ikameti okudugu sehirde ama nihayetinde maddi olarak bize bagimli..tesekkurler..

kızınızın ikameti başka yerde olduğu için(üniv okuması yada maddi olarak size bağımlı olması bir şeyi değiştirmez )hane geliri hesaplanırken dahil edilmez. Hane geliri hesaplanırken sadece evde ikamet edenlerin her ne ad adı altında olursa olsun gelirleri dahil edilir

Selamlar tekrardan. Birkac hafta icerisinde bir ticari arac alacagiz bu durumu kuruma bildirmemi ve hatta yanimda bir de son 6 ayin gelir beyannamesi bulundurmami alo183 deki yetkili soyledi. Muhtemelen arac almis olmamiz bakim odeneginin kesilmesine sebep olacak gibi gorunuyor burada okudugum yorumlara binaen. Simdi benim sorum odemenin kesildigini hemen bana bildirirler mi? Gelir degisikligi bildirimi yapildigi halde bazen geriye donuk odemelerin de faiziyle alindigini duydum boyle bir durum yasamamak adina ne yapmaliyim? Tesekkurler..

e devletten öğrenebilirsiniz

Üst Alt