Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşyerim benim adıma vergi indirimine başvurmuş olabilir mi?

Konular
5
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,

2006 yılından bu yana bir özel kurumda Engelli Kadrosu'nda istihdam edilemekteyim. 2006 yılında aldığım E oranlı sürekli raporum var. Hatta raporum Ankara Başbakanlıktan onaylandı ve Başbakanlık Engelli kartım da mevcut. (Bunu neden söyledim, kimileri raporumun geçersiz oldugunu yenilemem gerektiğini söylemişti, neyse konumuza gelelim...)

Bugüne kadar Vergi İndirimi için her hangi bir başvurum olmadı. Biliyorsunuz ki 2013 yılı için 3. derece vergi indirimi 190TL. Az önce Ağustos ayı bordroma baktım. Vergi İndirimleri bölümünde "Vergi Muafiyeti - Sakatlık 190,00" ibaresini görünce bi sevindim önceleri :) Acaba engelli kadrosounda çalışıyor olmam vesilesi ile kurumum benim adıma yıllar önce vergi indirimine başvurmuş olabilir mi ?

Bordrodaki bu duruma bakılınca şimdi ben "Vergi İndirimine Hak Kazanmışım" diyebilir miyim acep?

14vplkl.png

Saygılar&Sevgiler

Siz herhangi bir başvuru yapmamışsanız, işyerinizin sakat statüsünde çalıştığınız için sizi vergi indirimli göstermesi işyerinin hatalı ve yasal olmayan uygulamasıdır ve vergi indiriminiz yok demektir bu, emekliliğiniz içinde geçersizdir bu durumda. Bordroda gözükse dahi böyledir bu..

Sanırım anladım. O zaman merak ettiğim başka bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum:

Sizler de biliyorsunuzdur ki; Nihayet 30 Mart 2013 tarihli Resmi Gazete'de 'Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik'te değişiklik yapıldı ve işin Ankara aşaması kaldırıldı.

Ayrıca bu yeni yönetmeliğe göre de Vergi İndirimi için başvuran kişinin mevcut bir sürekli raporu varsa da (özür sahibi istemedikçe) ikinci bir rapor verilmeyeceği ve mevcut rapor üzerinden işlem yapılacağı beyan ediliyor. Yani bundan sonra Defterdarlık & vergi dairesine başvurudan sonra alınan sağlık raporundaki oran geçerli sayılacak. Ayrıca Maliye Bakanlığı incelemesine gitmeyecek. Bu değişiklik, daha önce talebi reddedilen binlerce engellinin erken emekli olmasını sağlayacak olmasına rağmen neden hala raporlar Ankara'ya gönderiliyor anlamış değilim!

NOT: Öte yandan 1 Ekim 2008 sonrasında çalışmaya başlayan engellilerin erken emekli olabilmeleri için vergi indirim belgesi aranmıyor. Onlar doğrudan SGK birimlerine başvurup, sağlık raporlarını ibraz ederek erken emeklilik hakkından yararlanabiliyorlar"mış! Kaynak

İş yerinizin size uyguladı vergi indirim hakkı yasal değil ileride maliye der ki bu vatandaşın vergi indirim belgesi yok nasıl vergi indirimi alıyor der ve bugüne kadar faydalandığınız da geri isteme hakkı doğar. Şimdi yapmanız gereken iş yerinizden çalıştığınıza dair belge alarak Maliye/mükellef hizmetler birimine vergi indirim hakkı için müracaat etmeniz olacak. 2010 yılında yeni rapor yönetmeliği çıktı büyük ihtimal elinizdeki rapor kabul edilmeyecek ve sizi tekrar rapor vermeye yetkili hastaneye sevk edecekler.

Üst Alt