Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşyerinde engellilere uygulanan maaş ayrımcılığına örnek dava..? [Hukuk]

berkemeteatasoy

Yasaklı Üye
Konular
76
Reaksiyonlar
0
Merhaba

ücret ayrımı için temsili bi dava örneği arıyorum.eşit eşit degerde iş için ücret ayrımı olamaz diye..buna benzer bi örnek

size tavsiyem..işçi sendikalarıyla muhatap olmanız onlarda böle bir davanın belgeleri var..
bizim kurumda işçi kadrosunda olanlar dava açtılar ve kazandılar..

soru bilinmez lerle dolu acmalısın...
özeldemi ,kamudamı???
örneğin sözleşmen varmı??
sendikalımsıın..?
vs vs....
odan sonra yardımcı olcaklar çıkacakdır

Amerikan firması sözleşmemiz var.sözleşmede mesai alamaz diyor.engelli olmayanlar 5000 brüt engelli olanlar 2000 brüt yani sadece ücret te degil diger yaptırımlarıda var..terfi ve zamda da ayırıyor..

Sendikalara güvenmiyorum daha önceki işyerinde de buna benzer bi davranış vardı.sendikaya söyledik arkadaşlarla ofislerine gitmiştik.hakkınıza razı olun,işmi var bak ne güzel işiniz var..yasa böyle demiyor dedik..sen boşver yasayı dediler toley iş sendikası idi ...ilk çıkarılan 2 kişi engelliler oldu..bırak hak almayı kabadayılık bile yaptılar..merhamet vijdan beklemen doğru olmaz sendikacılardan...

sözleşmende ne yazıyosa o...
sendika yardımcı olmaz değil... olamaz..(sözleşmeyi sen yapmışısn sendika burada konu dışı)...
sen işe girerken işverenle sözleşme yapmışsın ..ona tabisin demektir..
ha cok diyorsan ila bir şey yapacam...
sözleşmenin örneğiyle bir avukata danış....sözleşmen dışı bir terslik varsa ozman hak sahibisin...
ama sanırsam sen daha cok sözleşmenin tertibi konusunda bilgi araştırması yapmalısın....
engeliye uygun sözleşmemi değilmi vs vs..
yoksa senin burda benim anladığım mesai alamıyorum..az para verıyorlar...
bende şunu derim..engelli olmadığını varsaysakta..
iş hayatı boyledir....
engeli olsanda olmasanda maaşlar ,;
kişilere göre ,
ögrenime göre ;
yetenege göre,
tecrübeyegöre,
hepsinden önemlisi SÖZLEŞMENE göre değişkendir...
devlet kurumu dedılkı belı standartı olsunn...
her şeyden önemlisi saten...
eşit olmadığınızı belirten en önemli şeyde..SÖZLEŞMELERİNİZ....
sen sözleşmenin ayrıntılarında yogunlaş...
yazdıklarından sana ayrımcılık değil imzaladığın sözleşmeden pişman olmuş havası anlaşılıyor...
sakına yanlış anlama..satece objektif okursak sordugun soruya;
cevabı saten kendin vermişsin...
engeli yada engelsiz..iş sözleşmesi yaptıysan.ona tabsiin...

Arkadaşım yaptığın işi ve özelliklerini belirtirsen daha iyi olur.
Mesela ne mezunusun kaç dil biliyorsun?

Örnek dava bilmiyorum, ama şöyle bir mevzuat söz konusu: YURTİÇİNDE İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

Ayrımcılık yasağı
MADDE 17 – (1) İşe alınmada; iş seçiminden, başvuru formları, seçim süreci, teknik değerlendirme, önerilen çalışma süreleri ve şartlarına kadar olan aşamaların hiçbirinde özürlüler ve eski hükümlüler aleyhine ayrımcı uygulamalarda bulunulamaz.
(2) Çalışan özürlü ve eski hükümlülerin aleyhine sonuç doğuracak şekilde, diğer kişilerden farklı muamelede bulunulamaz.
(3) Ayrımcılık veya farklı muamele gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile işverenler için 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 122 nci maddesi hükümleri uygulanır.

İşyeri ve çalışma koşullarının özürlülere göre hazırlanması
MADDE 18 – (1) İşverenler, işyerlerini özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak ve işin özürlü çalışana uygunluğunu sağlayacak şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadırlar.
(2) Uygun koşulların varlığı halinde çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri iş kanunlarında belirtilen sürelerden az olmamak koşuluyla, özürlünün durumuna göre belirlenebilir.

Özürlülerin çalıştırılamayacakları işler
MADDE 19 – (1) Yer altı ve su altı işlerinde özürlü işçi çalıştırılamaz.
(2) Özürlüler, sağlık kurulu raporunda çalıştırılamayacakları belirtilen işlerde çalıştırılamaz.

________

Türk Ceza Kanunu
Madde 122

Ayırımcılık
Madde 122- (1) Kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, özürlülük, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak;
a) Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hallerden birine bağlayan,
b) Besin maddelerini vermeyen veya kamuya arz edilmiş bir hizmeti yapmayı reddeden,
c) Kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen,
Kimse hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

sözleşmende;
yıllık zam oranın.yapacağın işler terfilerde ne yazıyor...
bunlara aykırı bir durum varmı???
engelisin diye san farklı başkasına farklı sözleşmemei yaptılar...??
her konu mualakta yardım arıyosan bunları belirt melisin ben ce..

Sözleşmede mesai alamaz diyor.mesala zam yapıldı sağlam olanlar bizden fazla zam aldılar zaten maaşları bizim en az 2,5 katı yasal stadüde çalışanların sözleşmesi farklı sağlam olanların farklı onlar işe yüksek maaşla başlıyor 7 senelik adam var engelli üniversite mezunu sağlamların yarısını bile alamıyor ve yaptığı iş sağlamlardan daha üst işler hatta egitim veriyor yeni başlayanlara bu arkadaşımız bile çok düşük alıyor.

kalbinizi kırıp sizi ümit sizliğe itmek istemem ;
ama sizin sorununuz.işe girerken yaptığınız sözleşme ile alakalı..engeli değil sağlam da olsanız.
bu nun bazılarının haketmediği halde yüksek maaş alaması bazılarının hakının yenmesi cok doğal iş hayatı içinde var olan şeyler...
siz engeliyim diye yapıyorlar kanısındaysanız.söleşmenizle dava acmak..
yok engeliyim diye alınganlık yapıyorsanız..bu sizin değil işhayatındaki tüm engellierin sorunu...
not:
biizim işyreinde avukat olup iş çi kadrosunda çalışan 10 larca işçi askeri üçret alamakta..bakın avukat diyorum..dedim haksızlık değilmi bu...
baştan sözleşmede işçi kadrosunda girdiklerinden(sözleşme sözüne dikkati tekerar celerek)
dava acsalar felan hikaye olacağını kendileri bizzat belirtdiler...
ve eklediler sözleşme gereği işçi olarak girip avukat lık yapıyorlar diye dua edelim ,velefki avukatlık yaptırmayıp düz işçi olark ta çelıştırıla bilmeleri sözleşmeleri gereği normal kabul edilebilir iş verenin yasal hakıdır...
maaş konus na hiç değinmeyelim isterseniz...:)

Arkadaşım ben de bir amerikan şirketinde 2004-2010 yılları arasında finans departmanında dediğiniz şartlarda çalıştım. Benim maaş farkım sizinki kadar fazla değildi ama kayda değer bir fark vardı (%45 civarında). 2010 yılında MEB'in memuriyet sınavını kazanınca ayrıldım ve kıdem tazminatımı istedim. Ancak vermeyeceklerini söyleyip kalmam için maaşıma zam yapmaya kalktılar. Ben de memuriyete geçeceğimi bunun son şansım olduğunu söyledim. Memuriyette bu kadar bariz ayırımcılık olmadığını düşünerek 2010 Eylül ayında tazminatımı almadan işten ayrıldım. Bunları yaşarken bir avukatla temas kurup durumumu izah ettim ve temin edebildiğim kanıt olabilecek tüm evrakları avukata verdim (Maaş bordroları, yazılı zam talepleri, bu taleplere cevaben zam yapılmayacağını belirten emailler, işyerinde aynı işi yaptığım kişilerin isimleri ve TC Noları vs vs). Avukat bu sürecin herhangi bir batı ülkesinde yaşanması durumunda milyon $'lık tazminat talebi ile dava açılabileceğini belirterek benim davamı üstlendi. Kıdem tazminatı ve geçmiş yıl ücret farklarını (emsal iş yapan kişilerin ücreti ile benim ücretim arasındaki farkları) mesaileri, bunların gecikme faizleri ve bir miktar da manevi tazminat davası açtı. Ben iş yerinden ayrılırken herhangi bir istifa veya ayrılma dilekçesi vermedim. Avukat ayrıldığım tarihte noterden ihtar göndererek iş akdimi fesh ettiğimi ve yukarıdaki sebeplerle tazminat talebimi bildiren bir yazı ile dava sürecini başlattı. Dava tabii ki ağır yürüyor. Ancak avukat sürecin lehimize geliştiğini bildiriyor. Bu yıl sonu veya önümüzdeki yılın ilk yarısında bir netice alabileceğimizi söylüyor.
Durumumuz farklı çünkü ben işten ayrıldım ve bu işleri yapabildim, siz tabii ki orada çalışırken böyle bir girişimde bulunursanız (kılıfına uydururlar ve) işinizden olursunuz. Eski şirketimde bu durumumu bilen ve mahkemede şahitlik yapmak isteyen özürlü kadrosunda çalışan arkadaşlarımı işten atmakla tehdit ettiler. O yüzden benzer bir durumla karşılaşabilirsiniz.

bazaen ara sıra yazmaktan usanıyordum ..ama bu sıralar hepten usanır oldum..
benim bile sabrım sona geldiği sinirlerimin zayıfladığını hissettim..acaba yazmaya aramı versem acaba ben de sorun mu vardiye...
sayın sk 1973
ama sizin sorununuz.işe girerken yaptığınız sözleşme ile alakalı..engeli değil sağlam da olsanız.
bu nun bazılarının haketmediği halde yüksek maaş alaması bazılarının hakının yenmesi cok doğal iş hayatı içinde var olan şeyler...
yok engeliyim diye alınganlık yapıyorsanız..bu sizin değil işhayatındaki tüm engellierin sorunu...
not:
biizim işyreinde avukat olup iş çi kadrosunda çalışan 10 larca işçi askeri üçret alamakta..bakın avukat diyorum..dedim haksızlık değilmi bu...
baştan sözleşmede işçi kadrosunda girdiklerinden(sözleşme sözüne dikkati tekerar celerek)
ve eklediler sözleşme gereği işçi olarak girip avukat lık yapıyorlar diye dua edelim ,velefki avukatlık yaptırmayıp düz işçi olark ta çelıştırıla bilmeleri sözleşmeleri gereği normal kabul edilebilir iş verenin yasal hakıdır...
maaş konus na hiç değinmeyelim isterseniz!!!!
...........................................
ben;
bizzat engeli olarak kendim işte çalışmaktayım..
iş hayatım tan menun muyum .eh işte allha şükür...
maaş ageri üçret..mesleğim yıldız teknik ünüversitesi inşaat..
çalıştırıldığım kadro;
düz mememurlukk...
bunda önce de özel sektorde normal ve engelı kadrolarında çalıştım...
maaş ve maaş zamları terfi ve kadrolar özel sektörde ,,
işveren yakınlığınla alakalı ..
en kurumsal firmalar bile..işe kendi tanıdık eş dost ahbanın alırlar..ve sistem ona göre işler..onarı arasında bile maaş farklerı sosyal farklar vardır...
gel gelelim biz engel,leri saten kanuni zorunlulukla aldıkları için (bir çoğu alamak ıstemez,)(sizin durumunuz nedir bılmıyorum)..
adımız üzerinde engeler tabiki olacak...ama varsın bu maaş konusunda olsun...
saygılarımla.selametle...

bu yazıları okudunuz mu bilmem ama sizin yazdıklarınızın bu soruyla alaksını çözemedim...
dersenki var onada eyvallah...

Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki; tabii ki bu şirketler aptal değiller sözleşme ile ayırım yaparak bunun yaptırımına katlanmazlar ancak yazılı olmayan bir ritüelle her konuda ayırımcılık yapmaktadırlar. Herhangi bir taleple yöneticinizle konuşmaya kalktığınızda; ee çok iyisin aslansın kaplansın fakat işe giriş kadron itibarı ile yönetim kabul etmez gibi cevaplar ile karşılaşıyorsunuz.

Sonuç olarak kimse mücadele etmez ise bu durumu kabullenerek yakınmaya devam edip yakınanları dinleyeceğiz.

Herkesi kendi koşullarına uygun şekilde mücadeleye davet ediyorum

Bak rusa arkadaşım herşeye cevap yazmak zorunda değilsin ki zorlama kendini herşeye cevap yazayım diye. Sen benim yazdıklarımın konu ile alakasını çözmeye uğraşma. Yzdıklarımın muhatabı da değilsin. Tavsiyem şudur ki konu ile bağlantısını araştıracağına insan davranışlarından feyiz almaya çalış daha mutlu olursun.
Yazdıklarımın konu ile bağlantısını da konuyu açan arkadaşıma bırak.

yok bunu denedim..
bu sitenin özeliğiymiş yeni yeni çözmeye başladım...
her kes ayrı telten calıyor...kimse kimseyi anlamaya çalışmıyor...soru soran ne sorduğuna bakmadan herkes kafasına göre yazıyo çiziyo...
oda olmuyo ...
sen yada ,ben yada, başkası soru yu es gececez hikayeler anlatacaz ..soruya cevap vermicez..kendimizce eğlenecez..bunada insan davranişlarındaki feyiz kuralarına uymak diyecez...
forumun amacı bumu kimse kimseyi kırmadan aklına geleni söylesin....
senin yazdığın yanlıştır yada doğrudur.. kararı tabiki okuyanın kendisi verecek...
ama aklın yoluda birdir...
sorunun cevabıysa asıl konumuz...senin ki soruyu sulandırmaktan öteye gitmiyor...
bunu anlayışla karşılamamı bekleme...
muhatap konusu tabiki muhatabım yanlış yönlendirmede sen değil başkasıda olsa muhatap kabul ederim kendimi sen olmamakta serbestsin.....

insan davranışlarındaki feyiz kapsamında ::::aynen senin gibi aklıma geleni yazıyorum say vesselam....

Bak rusa arkadaşım telkinimi yineliyorum her şeye cevap yazmak zorunda değilsin. Özellikle rica ediyorum, benim yorumlarıma özellikle cevap yazma ki düşük profilli bir tartışma yaşamıyalım.

Yazdıklarımdan anlaşılacağı üzere konuyu açan arkadaşımla çok benzer durumlar yaşamışız ve ben bu durumu hukuk yolu ile çözmeye çalışırken izlediğim yolu aktardım ki arkadaşım da bir bağ kurup izleyeceği yola karar versin diye. Çünkü çok benziyor ve sen bu durumu, soruyu sulandırmak olarak niteliyorsun.

Eğer avukatlık, savcılık veya hakimlik mesleğini icra etmiyorsan kendi yazdıklarını, benim yazdıklarımı ve diğer kişilerin de yazdıklarını da tekrar okuyarak konuyu kimin sulandırdığını idrak etmeye çalış.

Çalış ki kimin konuyu sulandırdığını, kimin aklına her geleni yazarak demogoji yaptığını, kimin de konunun çözümüne katkısı olabilecek bir tecrubesini aktardığını anlayabilesin.

Arkadaşımızın mevcut durumunu, iş kanunu konusunda uzmanlaşmış bir hukukçu ile değerlendirip varsa kanıtlarını sunarak hukuki bir süreç başlatmak ve bu konudan netice almaya çalışması akla en uygun yol olacaktır.

Ancak bunu yaparken de işini kaybetme tehlikesini göze alması, gerekirse yeni bir iş bulana kadar bekleyip iş bulduktan sonra bu süreci başlatması, kendi özel koşulları ile beraber değerlendirip bir yol izlemesi en uygun durumdur kanaatindeyim.

Konuyu açan şahıs soru soruyorsun?
Bizim sorularımıza cevap vermiyorsun? Milleti birbirine düşürüyorsun ?
Ne işle meşgulsün? Tahsilin nedir? Kaç dil bilirsin?

Bunları bilmeden yorum mu yapalım? Yanlış mı yönlendirelim?...

Arkadaşlar özel şirketlere ancak torpilsiz, As yöneticilerin işe almadıkları adamların eşitsizliği durumunda hesap sorarsınız/sorabilirsiniz!.
Bir Gen.Müd. ün işe aldığı adama sen niye 5 tl alıyorsun denmez!. Adı üstünde Gen.Müd. Ücreti İns kaynakları vermez orada Gen. Müd isterse 10 tl de veririr...

evet aynen dediğin gibi kardeşim..sana nasıl ulaşırım avukatının bilgileri yada davanın süreci nasıl gidiyor ben çalışırken dava açsam daha iyi olmazmı..isteklerimizi isteriz isterlerse çıkarırlar ama hakkımızı alırmıyız..çıkarırsalar kötü niyet olmazmı?

ben sadece aynı işi aynı masada yapanların maaşlarını ele aldım..tahsil eşit üniversite mezunu herkes ama ortaokul mezunu biri var..o hepsinden fazla alıyor üst yöneticilerle arası iyi ben diger arkadaşlarım konumu ondan daha yüksek..ama maaşlarımız 3/1 i kadar şimdi oldumu. dediğim gibi maaş ve zam sağlamlardan farklı

bak kardeşim sorun şu..işe girmek için işkur yasal prosedür gereği..işveren görüşmeye çağırır anlaşırsın fi yatla yada işverenin önüne uzattığı sözleşmeyi imzalarsın..sonrada bakarsınki herkes senden fazla oluyor..yemek hanede kimse yanına gelmez toplantıya çağırmazlar,doğum gününde herkese pasta alınır alkışlanır ama engelli olanlara alınmaz doğum günleri sorulmaz hatırlanmaz..seyahate göndermezler zam yapmazlar maaş az verirler daha çok sebeb bunlar yapılırken benmi ve diger 4 arkadaşmı duygusalız..

Benim avukatım Ankara'da, gördüğüm kadarı ile sen İstanbul dasın. Buradan dava açamaz oraya gelip gitmesi de sana çok masraf olur. Sen oradan bir avukat bulursan daha az masraflı olur. Benim cep 05326447993. Dediğim gibi benim durumum da senin aynısı ancak ücret farkı daha azdı. Bu işe başlarsan kesin çıkarırlar seni diye tahmin ediyorum. Alıp alamıyacağının da garantisi yok tabii ki. Kıdem tazminatını alırsın hiç olmazsa ama yeni iş ararsın. Dava süreci uzun şimdiki duruşmayı ta 27 eylül e atmışlar. Şahit göstermiştik. Onların ifadelerini alacak mahkeme eylüldeki duruşmada. Şirket kurumsal bir yer olduğu için ücretleri tam bildirmişler SGK'ya. Allahtan orada sorun yok ücret farkları bariz ortada ispat edebiliyoruz. Şahitler ise aynı işi yaptığımız kişiler tabii ki şu anda başka şirketlerde çalışıyolar. Şirketin çalışanlarına karşı tutumunu anlatacaklar.
Şirket te şöyle savunma yapmış " Biz ona %38 zam yaptık fakat kabul etmedi" demişler.
Benim avukatta "şirkette bu ekonomik şartlarda kaç kişiye %38 zam yaptınız, yok eğer sadece bu kişiye yaptıysanız zaten ayırımcılık yaptığınızın dolaylı itirafıdır" demiş. Yani dava lehimizde gelişiyor.

Ne yani aynı görev tanımıyla aynı zamanlarda işe girip sizin maaşınızın 3 katı maaş mı alıyorlar?
Hiç torpilleride yok öylemi?
Hani 100 tl 200 tl fazla alırlarda bi şey denmez?
Sen git bunları en üst yöneticiye aktar. Belki maaşına zam yaparlar...

"bak kardeşim sorun şu..işe girmek için işkur yasal prosedür gereği..işveren görüşmeye çağırır anlaşırsın fi yatla yada işverenin önüne uzattığı sözleşmeyi imzalarsın..sonrada bakarsınki herkes senden fazla oluyor..yemek hanede kimse yanına gelmez toplantıya çağırmazlar,doğum gününde herkese pasta alınır alkışlanır ama engelli olanlara alınmaz doğum günleri sorulmaz hatırlanmaz..seyahate göndermezler zam yapmazlar maaş az verirler daha çok sebeb bunlar yapılırken benmi ve diger 4 arkadaşmı duygusalız.."
Bu dediklerinin hepsini birebir yaşadım.Seni o kadar iyi anlıyorum ki. İşten ayrılıyorum dediğim zaman Kıdem tazminatını ödemeyeceğiz dediler 6 yıllık ihbarla birlikte 21000 TL civarında tutuyordu. Bunu ödemeyince ben işten ayrılmam sandılar, blöf olmadığını görünce de son hamle maaşa %38 zam yaptılar. Bunu da kabul etmeyip kıdem hakkında yasal süreç başlatacağım deyince korktular. Hemen İstanbuldan direktör geldi bak şöyle olur falan, hiçbirini dinlemedim. Ayrıldım devlete girdim. Ayrıldığım gün itibarı ile de dava açııldı yani 2010 Eylül.

tespitse tespit ;
ilk yazın bu;
Arkadaşım ben de bir amerikan şirketinde 2004-2010 yılları arasında finans departmanında dediğiniz şartlarda çalıştım. Benim maaş farkım sizinki kadar fazla değildi ama kayda değer bir fark vardı (E civarında). 2010 yılında kazanınca ayrıldMEB'in memuriyet sınavını ım ve kıdem tazminatımı istedim. Ancak vermeyeceklerini söyleyip kalmam için maaşıma zam yapmaya kalktılar.vs vs..(HİÇ BİR YERİNDE AVUKATA HUKUK CUYA GİT YOK)
vs vs gidiyor...
yahu elini vicadanına koy....
işten kendin ayrılmışsın kamuya girmek için ..tazminat istemişsin vermemişler. sen de iş kanununun haberli fesih kuralarına uayarak dava açmişsın((sözleşemeni varsa ona atabisin ya orası ayrı konu)) ..
eyvalah dogruyu yapışsın..sonucunu dava surecisni analatırım orasıda ayrı konu...
ama soruda ne deniyor...
işten ben kendim ayrıldım varmı??
işten az para veriyorlar ayrımcılık yapıyorlardan başaka ne var....
sen kendi bu konuyla alakasız hikayeni anlatıyon ...
biz ne demişiz...;
size bakın biz bunları yazdık...cevap olarak...
not:
maaş konus na hiç değinmeyelim isterseniz!!!!...
............

son yazın bu sayın sgk

Arkadaşımızın mevcut durumunu, iş kanunu konusunda uzmanlaşmış bir hukukçu ile değerlendirip varsa kanıtlarını sunarak hukuki bir süreç başlatmak ve bu konudan netice almaya çalışması akla en uygun yol olacaktır.
ee bizde bunu baştan söyledik.zaten...
hayır başatan söylemedininiz buradan sonra ayrıldı düşün ceşerimiz..
şimdi ben bu son yazdığınıza diyorumki aklı selim biri olarak;
SONUNA KADAR DOĞRU YAZDIĞINIZ..
başta yazdıklarınız konuyla alakalı bulmadım,bulamadım derdim buydu anlatamadım sanırsam..
.................................
ŞİMDİ HİSSEDİYORUMKİ ;
teslim kardeşimizin yazısı bu:
evet aynen dediğin gibi kardeşim..sana nasıl ulaşırım avukatının bilgileri yada davanın süreci nasıl gidiyor ben çalışırken dava açsam daha iyi olmazmı..isteklerimizi isteriz isterlerse çıkarırlar ama hakkımızı alırmıyız..çıkarırsalar kötü niyet olmazmı?..
hadi atığın taşı cıkar bakalım....
ne davası actıracaksın bu arkadaşa;
patron tanıdıklarına kıyak geciyor bana az para veriyorlar diyemi..
ben sözleşme yaptım ama kuralarına uymayacağım cünkü engeliyim diyemi...
....
sonuçlarına katlan bakalım..
bende nasıl bir yol gösterecen meraktayım...
biz engelliler aslında bazen bize pozıtıf ayrımcılık yapmalarını istemekle,başka şeyleri karıştırıyoruz galiba...

bu arkadaş sizin ilk yazdıklarınız dan etkilenerek avukata gideceek insafsız bir avukatasa parasını alacak sonuc =0

Bencede işten ayrılıp da işyerine karşı haklı çıkamassınız!.
Avukatların davayı kazanırız demesine bakmayın.. Paranızı almak için sizi kandırıyor olabilirler.
İşyerinde bir müdürün dava kazandığına şahit oldum. O da göreve iade davasıydı. Haksız işten çıkarıldığını kanıtlamıştı..
Oda egoları için dava açmış olsa gerekkki.. İşe tekrardan başlamadı. Hatta masasını bile hazırladılar.
Onur mücadelesi bi nevii..
O nun altı kuruydu. O sadece egosu için dava amıştı. Sonuçta büyük bir firmanın müd. lüğü nü senelerce yapanın iş bulma kaygısı olmaz!.

Zaten bir işe başlarken kazanamam yapamam edemem diye başlarsan bi şey yapamazsın. Ben en azından haksızlıklara karşı mücadele etmeye çalışıyorum. Avukatla anlaşmam kazandığım tutarın %20'sı olacak başka para vermedim. Avukat deli mi ki kaybetmek için dava açıp mesai ve para harcasın. Kazanamazsam zaten bir şey alamayacak mahkeme masrafları da cebinden gidecek.
Bu arkadaş ta Dava açıp açmamakta özgür, bu ülkede yasal yollardan hakkını aramazsan gidebileceğin başka bir yer yok. Engelli dernekleri federasyonları tam bir fiyasko. O yüzden herkes bireysel olarak başının çaresine bakmaya çalışıyor.
Bu arkadaş Yasal yoldan gidemeyecekse hangi yollara başvurmalı?
Önerilerinizi görmek isterim. :)

senin davanın takipçisi olacağım..ararım seni mesai bitiminde

Ayrıca pozitif ayrıcalık beklentimiz yok sadece negatif ayırımcılığı yıkmaya çalışyoruz. Herkesle eşit muamele görmeyi istemek pozitif ayırımcılık mı istemek yoksa bir hak arayışı mı?
En azından ben çalışıyorum.

2000 lira fark alıyorlar

hak arayışı sonuna kadar mücadele etmek taraftarıyım..sanırım adli tatil var..eylülde daha geniş bilgilerle şahitlerle yada çalışan arkadaşlarla uzun meşakkatli bi yola girmeye hazırlanacam hakkımızda hayırlısı olsun kısmet bakalım ne olacak

Hayırlısı olsun arkadaşı inşallah sonuç alırsın da kazanamayacağını düşünenlere emsal olur. Benim açtığım davanın da emsali bulunmadığı için hakim dosyayı iyice incelemek için uzun süre talep etmiş avukatlardan. İnşallah ben de kazanırım da engellileri adam yerine koymayan kuruluşlara ders olur.

bende asgari ucretle calışıyom..ben le aynı işi yapan hata daha az yapanlar benden fazla alıyor..bide ben üniversite mezunuyum onlar lise hata ilk okul..
dur senin davanın bitmesini bekliyimde.bana ayrımcılık yapıyorlar diye dava acayım...
anca böyle haksızlık ların önüne geceriz...(oysa sen davanı kıdem tazminatımı vermediler diye acdıydın ya neyse)
valahi topu dağlar taşlara vurmak bu demek galiba..
soru :
Merhaba
ücret ayrımı için temsili bi dava örneği arıyorum.eşit eşit degerde iş için ücret ayrımı olamaz diye..buna benzer bi örnek
...........
arkadaşlar öğrenmek istediğim şu..biz 5 engelliyiz çalıştığımız yerde sağlam çalışanlar 3,500 alırken engelli çalışanlar 1,500 lira amaktadır. aynı işi yapmaktayız..engelli çalışanlar hep sağlamlardan ayrılmıştır.. aralarına kesinlikle almamaktadırlar .toplantı koktey yemek vs..gözle görülür bi ayrım söz konusu.. psikolojik baskı altındayız.ne yapmamızı önerirsiniz?..........

soru buydu unutunuz galiba..böyle bir davayı para için alacak bir avukat varsa..anca o para sizin paranız olur....
siz gönlünüzce yazın çizin ben de de gercekten
;yardıma , fikre,değişik bakış acısına, tecrübe paylaşımınıza ihtiyacınız var sanıp yazmıştım..
vaktinizi çalmışız..
kusura kalmayın...

heryerde aynı tüm engelli çalışanlar düşük maaşla çalışıyor yabancı firmaların tüm yönetiçileri türk neden bunu yapıyorlar ayıp degilmi hepsi okumuş ama gözlüklerini çıkarmadan bakıyorlar.kaç iş yeri degiştim akaç arkadaşla konuştumsa hep aynı...arkadaşlar korkmayın mahkemeye verin eninde sonunda bi yerde pes edecekler

sorunuza karşılık okadar .mantıklı ve kanunu gerekcelela..cevap yazdık..
siz okuduklarınnızdan...
mahakemeye verirsem maaşım yükselirimi anladınız...ve bunu engelilerin yapması gereken bir müçadele olarak mı gördünüz...
saygılar allaha emenet olun....

Üst Alt