Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

İşyerinde sağlığımı zora sokan bir departmanda görevlendirildim. Ne yapmam gerek?

Konular
11
Reaksiyonlar
0
Odamda çay ve sigara içtiğimiz gerekçesiyle tutanak aldık ve savunmamız istendi. verdiğimiz savunmamız yeterli bulunmayıp uyarı cezası ile cezalandırıldık. tekrarı halinde yasal işlem yapılacaktır ibaresi var.
Ben yaklaşık 8 yıldır bu işyerinde çalışmaktayım, engelli kadrosunda. bana söylenen benim ve arkadasımın maasını düşürmek için kendi isteğimizle istifa etmemiz. çünü istifa etmezzek yasal olarak maasımızı düşüremiyorlarmıs. arkadasım kabul etti. ben etmediğimi bildirdim ve bana sözlü olarak biz senle uğraşacaz dediler. yani beni farklı birimlere verip işten bezdirme politikası uygulayacaklarını ifade ettiler ve su anki konumumdan alıp beni santral birimine verdiler...
verdikleri birim benim sağlığımı aşırı derecede bozdugu için bu konuda nasıl bir yol izlemem gerekir? daha önce de santral birminde çalıştım ama o zamanlar sağlığım daha iyi konumdaydı. su an ilerlemiş bir durumda.
daha açık belirtirsem ben ankilozan spondilit yani eklem romatizması hastasıyım. işim ve konumum gereği yemek wc ve sigara molası dısında sürekli hareketsiz kalmam sağlığımı daha elverişsiz hale getirceğinden dolayı...
bana nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

Sağlık raporunda belirtilen şartlar işvereni bağlar. Hangi koşullarda çalışıp çalışamayacağınıza dair sağlık raporunuzu işverene sunup, başka bir yerde görevlendirilmeyi istemelisiniz. Aksi uygulama söz konusu olursa, hem TCK'ya karşı suç işlemiş olurlar, hem de İş-Kur kanalıyla cezai müeyideye tabi tutulurlar:
YURTİÇİNDE İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK
Ayrımcılık yasağı
MADDE 17 – (1) İşe alınmada; iş seçiminden, başvuru formları, seçim süreci, teknik değerlendirme, önerilen çalışma süreleri ve şartlarına kadar olan aşamaların hiçbirinde özürlüler ve eski hükümlüler aleyhine ayrımcı uygulamalarda bulunulamaz.
(2) Çalışan özürlü ve eski hükümlülerin aleyhine sonuç doğuracak şekilde, diğer kişilerden farklı muamelede bulunulamaz.
(3) Ayrımcılık veya farklı muamele gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile işverenler için 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 122 nci maddesi hükümleri uygulanır.*

İşyeri ve çalışma koşullarının özürlülere göre hazırlanması
MADDE 18 – (1) İşverenler, işyerlerini özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak ve işin özürlü çalışana uygunluğunu sağlayacak şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadırlar.
(2) Uygun koşulların varlığı halinde çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri iş kanunlarında belirtilen sürelerden az olmamak koşuluyla, özürlünün durumuna göre belirlenebilir.

Özürlülerin çalıştırılamayacakları işler
MADDE 19 – (1) Yer altı ve su altı işlerinde özürlü işçi çalıştırılamaz.
(2) Özürlüler, sağlık kurulu raporunda çalıştırılamayacakları belirtilen işlerde çalıştırılamaz.

* TCK 122:
Kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, özürlülük, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak;
a) Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hallerden birine bağlayan,
b) Besin maddelerini vermeyen veya kamuya arz edilmiş bir hizmeti yapmayı reddeden,
c) Kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen,
Kimse hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir

sağlık raporu

raporumda ağır işlerde çalışamaz yazmasına rağmen şimdiye kadar hiç bir özel söktörde dikkate alınmadı ve hep tarafıma ağır işler verildi dolayısıyla sürekli iş değiştirmek zorunda kaldım.beden olarak sağlamım iş verende öyle diyor ama rahatsızlığım ağır ilerde çalıştığımda artıyor,gelde anlat iş verene.iş kur a diyorum oda 1 şey yapamıyor.1 yere iş bakmaya gidiyorsun iş veren bana hamal lazım diyor ya kardeşim sağlam adam hamallığı zor yapıyor hasta olan nasıl yapsın.özürlü çalışanların iş yerlerinde çalışma koşulları denetimi yok veya yetersiz.normal çalışanla aynı verim bekleniyor buda özürlü çalışanı zor durumda bırakıyor.bence veya benim çalıştığım yerlerde iş verenin sadece bana karşı değil genel olarak diğer özürlü çalışanlara karşı tutumu hep kötüydü.devlet özürlü bireyi iş verene muhtaç duruma sokması kadar üzücü ne olabilirki ,bazen insan kendini iş yerinde istenmeyen 1 insanmış gibi hissediyor.aslında devlet tam anlamıyla sosyal 1 yapıya sahip olsa vede güçlü 1 devlet olsa ekonomi yönündenden bu vatandaşlarını iş verene muhtaç etmez sadece kendi gücüyle bu insanlarına sahip çıkar.ama bizimkiler USA ların oyununa gelip basındanda gördüğümüz gibi nelerle uğraşıyoruz.atı alan üsküdar ı geçmiş bizimkiler nalı almış da atı hala alamamış

4857 sayılı iş kanunun Dan bır alıntı.
İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı
MADDE 24. - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin
feshedebilir:
I. Sağlık sebepleri:
a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

MADDE 83:
İş sağlığı ve güvenliği kurulunun bulunmadığı işyerlerinde talep, işveren veya işveren vekiline yapılır. İşçi tesbitin yapılmasını ve durumun yazılı olarak kendisine bildirilmesini isteyebilir. İşveren veya vekili yazılı cevap vermek zorundadır.
-İşçinin çalışmaktan kaçındığı dönem içinde ücreti ve diğer hakları saklıdır.
-
İş sağlığı ve güvenliği kurulunun kararına ve işçinin talebine rağmen gerekli tedbirin alınmadığı işyerlerinde işçiler altı iş günü içinde, bu Kanunun 24 üncü maddesinin (I) numaralı bendine uygun olarak belirli veya belirsiz süreli hizmet akitlerini derhal feshedebilir.

kanunlar bızı koruyor. ama bu korumak denırse ılgılı yasadan metınler koydum. Isveren dıyor tedbırlerı almaz ıse tazmınatınla ayrılma hakkı kazanırsın. Ordan çık burdan çık ne olacak o zaman engellıye sureklı ıs lazım degıl mı.? Demıyor kı yasa engellı yı ıstegı yapabılecegı ış dısında calıstırmayacaksın Calıstırırsan şu ceza olur bu ceza olur. Hemen yasada yazan şu tazmınatınla ayrılır şu kadar maaş ceza kesılır. Yada ugrasıcan dava acıcan bu sefer ısyerı daha cok diş bılıyecek sanarahat huzr vermıyecekler.

her zaman soyledıgım ı soyluyorum "engellının sahıbı koruyanı sadece Allah"

yasa iş veren özürlünün yapabileceği işi vermek zorundadır diyor ama uygulamada iş veren kendi işini yapabilecek özürlü arıyor ve iş kurun müracatıylada gidildiğinde işe uygun bulunmadı diyerek cevap veriliyor böylece yasa çiğneniyor ve hiç 1 şey yapılmıyor. yasa olsa ne olur uygulanmadıktan sonra.işkur alıştırmış 1 iş yerine 50 kişiyi göndermeyi iş verende gelenleri bakıp içinde en sağlam kimse onu alıyor.aslında öyle olmayacak işkur gönderecek 1 kişiyi iş veren onu almak zorunda kalacak.seçme şansı olmayacak.

evet tunc olması gereken şu "devlet takip edecek ve sen bu arkadası calıstıracaksın zorunlulugu koyacak ve cıkarırsa da cok buyuk cezalar verecek. Yok 4 asgarı ucret yok 8 asgarı ucret cezası 3600 kişiyi çalıstıran bır fabrıkada çerez parası kalıyor.

işverenlerin özürlülere karşı sorumlulukları

arkadaşlar işyerlerinde sıkıntı yaşıyorsanız.işveren size zorlama yapıyorsa.özrünüze göre iş verilmiyorsa yukardaki genelge ve kanun maddeleriyle hakkınızı arayın.işveren uymak zorunda.

Başbakanlıktan:
Konu: 2005 Özürlülerin İstihdam Yılı
Genelge 2004/28

Belirli bir mesleği olan özürlülerin meslekleriyle ilgili işlerde çalıştırılmaları sağlanacaktır. Özürlüler, özürlülüklerini artırıcı veya ek özür getirici işlerde çalıştırılmayacak ve sağlıkları için gerekli tedbirler alınacaktır.​

C BAŞBAKANLIK ÖZÜRLÜLER GENELGESİ
Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü
Sayı :B.02.0.PPG.0.12-320-20515
Tarih: 3 Aralık 2002
Konu : GENELGE 2002/5

1-Kamu kurum ve kuruluşları,istihdam zorunlu özürlü personel kontenjanlarını açık tutmayarak süresi içinde sınav açacak , özürlülerin eğitim gördükleri alanlarda,eğitim düzeylerine,mesleki bilgi ve becerilerine uygun iş ve görevlerde istihdamlarının sağlanması için özen gösterilecektir.
Özürlülerin istihdamına yönelik olarak açılacak sınavlarda; ülkemiz koşullarına uygun katılma şartlarının aranmasına , ilkokul ve ilköğretim mezunu özürlülerin de istihdamına olanak sağlanmasına , sınava girebilme yaşının en üst sınırda tutulmasına ve sınav soruları ile sınavlarda görevli refakatçilerin seçiminde özürlülerin ve özür guruplarının özel durumlarının göz önünde bulundurulmasına önem verilecektir.İşyerlerinde özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak ve iş verimini artıracak araç-gerecin temin edilmesi ,mekan ve çalışma koşullarına ilişkin uygun düzenlemelerin yapılması ,özürlü çalıştırma zorunluluğuna uymayan işveren veya vekilince ödenmesi gereken para cezalarının tahsili ve tahsil edilen para cezalarının Maliye Bakanlığı ile eşgüdüm sağlanarak,nemalandırılması hususlarında azami titizlik gösterecektir.​

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından
Resmi Gazete Tarih: 24 Mart 2004
Resmi Gazete Sayı: 25412
Konu: Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik

İşyerinin Özürlülerin Çalışma Şartlarına Göre Hazırlanması
Madde 14 - İşverenler, işyerlerini imkanları ölçüsünde, özürlülerin çalışmalarını kolaylaştırabilecek şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadırlar.
Özürlüler, yapabilecekleri işler dışında sağlıklarına zarar verecek diğer işlerde çalıştırılamaz.
Uygun koşulların varlığı halinde çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri , özürlünün durumuna göre belirlenebilir.​

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından
Resmi Gazete Tarih: 24 Mart 2004
Resmi Gazete Sayı: 25412
Konu: Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru İstihdamı Hakkında Yönetmelik

İşyerinin Özürlülerin Çalışma Şartlarına Göre Hazırlanması
Madde 14 - İşverenler, işyerlerini imkanları ölçüsünde, özürlülerin çalışmalarını kolaylaştırabilecek şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadırlar.
Özürlüler, yapabilecekleri işler dışında sağlıklarına zarar verecek diğer işlerde çalıştırılamaz.
Uygun koşulların varlığı halinde çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri , özürlünün durumuna göre belirlenebilir."

bu, 657'ye bağlı özürlü memurlar için de geçerli midir?
Teşekkürler

Şu herkesi bağlar: Mevzuat Bilgi Sistemi
İşyeri ve çalışma koşullarının özürlülere göre hazırlanması
MADDE 18 – (1) İşverenler, işyerlerini özürlülerin çalışmalarını kolaylaştıracak ve işin özürlü çalışana uygunluğunu sağlayacak şekilde hazırlamak, sağlıkları için gerekli tedbirleri almak, mesleklerinde veya mesleklerine yakın işlerde çalıştırmak, işleriyle ilgili bilgi ve yeteneklerini geliştirmek, çalışmaları için gerekli araç ve gereçleri sağlamak zorundadırlar.
(2) Uygun koşulların varlığı halinde çalışma sürelerinin başlangıç ve bitiş saatleri iş kanunlarında belirtilen sürelerden az olmamak koşuluyla, özürlünün durumuna göre belirlenebilir.

Özürlülerin çalıştırılamayacakları işler
MADDE 19 – (1) Yer altı ve su altı işlerinde özürlü işçi çalıştırılamaz.
(2) Özürlüler, sağlık kurulu raporunda çalıştırılamayacakları belirtilen işlerde çalıştırılamaz.

Üst Alt