Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Jel aküler ne zaman şarj edilmeli?

octoberrr

Üye
Konular
27
Reaksiyonlar
0
Mehabalar. Arkadaşlarr, engelli araç jel akülerinin ne zaman şarj edileceği konusunda onlarca akü satıcısı ile görüştüm. iki farklı görüş var. tek ortak noktaları ise akülerin sıfırlanmaması gerektiği.

BİRİNCİ GÖRÜŞ: Aküleri tam bitirmeyin ama her gün bitiminde de şarja koymayın, bitmeye yakın şarja takın. bu sayede akünün alt tabakaları da delarj-şarj döngüsüne katılacak ve alt katmanlar da faal olup şarj özelliğini yitirmeyecek. saykıl sayısında azalma gecikecek.

İKİNCİ GÖRÜŞ: Aküleri gün içindeki kullanıma bakmazsızın HER GECE mutlaka şarja takın. surekli full kalsın ki, voltajı düşmesin. alt tabaka filan buna aldırmayın, ayrıca saykıl yemez. bu şekilde kullanım ömrü uzayacaktır.

Dinlerken her ikisi de mantıklı geliyor, tereddütte kalıyoruz. sizin görüşlerinizi almak isterim. tesekkürler.

Akü; içindeki elektriği kimyasal bir değişim işlemi yaparak saklar ve dışarı verir. Her iki işlemde de akünün içinde bulunan farklı özelliklerdeki pozitif ve negatif plakaların kimyasal yapısı değişimlere uğrar. Jel akülerde bu levhalar özel bir sıvı emdirilmiş süngerimsi malzemeler vasıtasıyla birbiriyle elektron ve kimyasal madde değişimi yapar. Bu levhalardaki potansiyel enerji birikimi en yüksek seviyedeyken aküden çekilen enerji miktarı plakaların kimyasal yapısını en az değiştirirken, akü ne kadar zayıflarsa plakaların kimyasal bozunumu o kadar çok olacaktır.
Bir örnek verirsek; Kendinizi dinç ve zinde hissediyorsunuz. İki kolunuzu öne uzatıp birbuçuk litre su dolu şişeyi tutarsanız en çok 5 dakika bu halde kalabilirsiniz.
Eğer bu 5 dakikadan sonra bir dakika dinlenip tekrar aynı denemeyi yaparsanız artık kollarınız bu yükü taşıyamayacak ve titremeye başlayacaktır.
Aküler de böyledir. Boş bir aküyü akım çekerek zorlamaya devam edetseniz, artık pozitif ve negatif plakalar bu yüke dayanamayarak kimyasal olarak parçalanmaya ve evsafını yitirmeye başlayacaktır. Yani 33 Amper bir akü bir de bakmışsınız 24 Amper akünün performansına düşmüş. Yani % 25 verim kaybı yaşamış. Akü ne kadar az boşalıp ne kadar çok dolu kalıyorsa o kadar verimli çalışır. Maksimum enerji ve minimum kayıpla çalışan akü, kendisinden beklenen çalışma süresini karşılar ve sizi mağdur etmez.
Tabi ki akünün kalitesi burada devreye giriyor. Markalar arasında fiyat olarak uçurum olduğunu görmüşsünüzdür. Akününboyutuna göre ağırlığı size fikir verebilir. Yine de sadece ağırlığa bakarak bu akü iyidir demek zor. Kullanılan plaka sayısı akünün kalitesini etkilese de kullanılan hammaddeler akü kalitesindeki en önemli etkenlerin başında geliyor .
Bir Sonnenschein dry fit makası ile SB aküyü bir tutamazsınız. Sonnenschein markasının dry fit tipi jel aküleri dünyanın en iyi ve en pahalı aküleri arasındadır ve bu jel akülerin fiyatları 10 ila 15 yıl arasında kullanım ömrüne sahiptir. Buna karşılık Türkiye iç piyasasında alabileceğinz eniyi aküler olan Made in China etiketli Ankara firmasına ait SB ve izmir firmasına ait SSB markalı aküleri 3 ila 5 yıl arasında kullanım ömrüne sahiptir.
Sonnenschein dry fit markalı aküler 7 yıl stokta bozulmadan tutulabilirken SB ve SSB aküler 2 yıl stokta tutulabiliyor. Sonneshine dry fit akünün 40 Amperi 140 euro + kdv iken SB ve SSB akülerin 40 Amper fiyatı 100 dolar + kdv civarlarında.
Diyeceğim odur ki! Benim param çok, ikide bir akü almak istemiyorum, akü aldım mı en az 10 yıl dayansın diyorsanız size önereceğim akü sonneshine dry fit marka. Yurdumuzda bu aküyü internetten satan firma mevcut. Fiyatlarda olduka uygun. Ucuz akünün iki katı bütçe ayırarak uzun yıllar akü sorunu yaşamayabilirsiniz . Tercih sizin.

İYİ AKÜ MÜ, KÖTÜ AKÜ MÜ?

bilgi için teşekkürler, anladığım kadarı ile İKİNCİ GÖRÜŞ olan, boşalmayı beklemeden mümkün olduğunca dolu tutma adına her gece şarjı öneriyorsunuz. sürekli alış veriş yaptığım satıcı Zinova öneriyor, 2 sene kullanırsın, diyor. 55 amperlik olanı SSB 806 lira iken ZİNOVA 970 lira (tek fiyatı tabii). Bu durumda DRY FIT çok daha avantajlı. Hangi firmadan alabilirim?

Bu firmayı dün aramıştım, engelli araç aküsü satmadıklarını söylediler.

octoberrr arkadaş, birinci görüş: YANLIŞ

bunun sebebi de bir "bilgiyi" akü satıcılarının yanlış yorumlaması... akü üretici firmaları jel/deep cycle aküleri bayilere verirken özetle "bu aküler derin deşarja uygun, elektrolitik maddesi (yani asit) jel kıvamında, VRLA özellikli (yani valf düzenekli kurşun-asit) akü türünde" diye bilgi aktarıyorlar, akü satıcısı bu "derin deşarja uygun" lafını "heee, demek iyice deşarj edilip öyle şarj edilecek," diye yorumluyor ve satarken bu konuları bilmeyen engelli araç sahiplerine de bu "yanlış yorumlarını" iletiyorlar ve sonuçta engelli araç akülerinin şarjı konusunda böyle bir kargaşa, kafa karışıklığı ve en önemlisi engellinin hem maddi hem manevi maduriyetine sebep oluyorlar...

oysa o bilginin doğru yorumu şu: jel/deep cycle (derin döngü/deşarj) özellikli aküler derin deşarj durumundan (diğer akışkan kurşun-asit akülere göre) çok daha az kayıpla önceki performansına geri döner, şeklinde... burada dikkat ederseniz şarj etmeyle ilgili bir tavsiye ya da bilgi yok, bu aküler de, yani jel/deep cycle özellikli aküler de diğer aküler gibi her fırsat ve imkanda şarj edilmelidir...

Arkadaşlar ben şu linkteki aküleri 1 yıl önce aldım. Araya pandemi girince takıp kullanmak nasip olmadı. Daha dün taktım aracıma. ( Akülü sandalyem SWEMO Q100)

Akülerden şimdilik memnunum. Gittigidiyor üzerinden almıştım. Jel akü olduğu yazıyor. Ritar markası da kaliteli olduğu söyleniyor. Ama emin olamadım bu fiyata Jel akü olur mu?

Bir de 10 diş şarj göstergesi var kaç dişe düşünce şarj edeyim? Full dolu olsa bile her gün şarja tak diyenler çok ama bana pek mantıklı gelmiyor. Aracın orijinal akülerini öyle yapıyordum 2-3 yılda pert oldu çok yıpratmamama rağmen.

https://www.atakale.com.tr/index.php?route=product/product&product_id=356

Lanigrenoir

Atakale sitesinden almadım sinerji diye bir satıcıdan aldım gittigidiyorda.

Şimdilik memnunum ama menzili ölçme şansım olmadı. Fiyatı Jel akü denilmesine rağmen uygundu. Şimdi zamlanmıştır.

Akülü sandalyenin çalışması için akünün 24 volt olması yeterlidir. Yani akülerin kaç amperlik olduğu hiç önemli değil. Akünün amperi sadece bir tam şarjla kaç km yol alabileceğinizi belirler. Akülü sandalyeniz 12 volt 4 amperlik 2 adet aküyle de çalışır. Ancak tam şarjla akülü sandalyeye 10 dakika kadar dayanabilir.
Elektrikli bisiklet aküleri de jel teknolojisiyle yapılıyor ancak bir bisiklette dör veya 5 adet olduğundan ve çok satıldığından ve sürümden kazanıldığı için aküleri oldukça ucuz. Buna karşın engelliler akülü sandalyeyi mecburen kullandığı için ve iki - üç yılda bir sadece iki adet akü aldıkları için ve sürümü az olduğu için ve aracı medikalciler bir akünün üzerine en az 300 lira kar koymadan satmadığı için akülü sandalye jel aküleri uçuk fiyatlara satılıyor. Şunu da belirtmeliyim ki ikişer adet 33 amper veya 40 amper jel akü kullanan akülü sandalyelerin aynı ağırlık ve motor güçlerinde olup ta farklı markalarda iki adet 20 amper akü bağlanarak satıldığını da görebilirsiniz. 20 amper iki akü 14 kg gelirken 40 amper iki akü 28 kilogram civarında gelmektedir. Ağırlıktaki artış özellikle rampalarda kullanılan akülü sandalyelerde 40 amper akünün sürüş mesafesinde yüzde 25 kayıp demektir. Yani eğim olmayan düz yollarda kullanıldığında yüksek amperli akülerle daha fazla yol yapabilirsiniz. Fakat; rampa tırmanıyorsanız 40 amper akü olan sandalyeyle kucağınızda dört yaşında çocuk varmış gibi fazladan akü harcayacaktır. Rampa çıkan 40 amper iki aküsü olan akülü sandalye, ancak 30 amperlik iki akünün dayanacağı kadar km yol yapar.
Eğer akülü sandalyeyle günlük 15- 20 km den fazla yol almıyorsanız , yani gün boyunca toplamda iki saatten fazla akülü sandalye kullanmıyorsanız 6-DZM-20 kodlu ( 12 volt 20 Amper ) ya da 6-DZM-22 kodlu (12 volt 22 amper ) ORBUS, ORTEC, TNL gibi orta seviye jel elektrikli bisiklet aküsü alıp takmanız yeterli. İki adet 20 amper veya 22 amper jel akünün peşin satış fiyatı 550 TL civarında. Bir tanesi yaklaşık olarak 250 TL . 20 ve 22 amper elektrikli bisiklet jel aküleri hemen hemen aynı ebatlardadır. Akülü sandalyelerin hemen hemen hepsinin akü kutusuna sığar. Yani 20 amper akü; 26 amper, 33 amper , 40 amper ve 60 amper akü kutularına sığar. En küçük boyuttaki 2 adet 26 amper jel engelli aracı aküsü 1100 lirayla 2000 lira aralığında satılıyor. 20 amper jel akü ile 26 amper jel akü arasında akülü sandalyede sürüş mesafesi olarak 6 amper akım farkına karşılık olarak 20 dakika fazladan yol alabilirsiniz. 20 dakika daha fazla sürüş yapmak için en az 550 lira fazladan para vermeye gerek var mı sizce?
Aynı şekilde meyra optimus bibi elektriği fazla kullanan güçlü akülü sandalyeler için de 60 amper jel akü yerine 6 adet 20 amper veya 22 amper jel elektrikli bisiklet aküsü alıp bunları üçer adet paralel bağlayıp iki adet 60 amper jel akü elde edebilirsiniz. Zaten 60 amper jel akünün içinde de üç tane 20 amper aküye eş sayıda plaka var. Sadece aynı kutunun içinde birleştirilmiş . Performans olarak üç aküyle yapacağınız 60 amperlik akü size daha faydalı olacaktır. Her zaman akülü sandalyelerde akülerden bir tanesi önce bozulur. Siz bir aküyü iki ya da üç parça yaparak tek bir büyük akünün bozulması yerine bir akünün bir parçasının bozulmasına imkan sağlayarak pahalı bir aküyü yeniden almak yerine bozulan tek bir küçük aküyü 250 lira gibi düşük bir bedele alarak akülü sandalyenizin aynı km yi bir yıl daha yapmasını sağlıyorsunuz. Birleştirilen akülerin boyutunun akülü sandalyenizin akü kutusuna sığabilmesi gerekiyor ve en az 2 mm bakır kesitli ve dışı izolasyonlu kısa boylu TTR kablolar kullanarak aküleri birleştirmelisiniz ki, motorun çektiği akım kablolar üzerinde düşmeyip bütün akülerden aynı güç çekilsin ve akülerden kablo bağlantısı olarak uzakta kalanlar sağlam kalıp, yakında kalanlar önce eskimesin. Çok uzun kablo elektrik iletimini azaltıp akü gücünü düşürür. Aküleri yan yana koyup aynı kutupları aynı yöne getirip en kısa ve bakır kalınlığı fazla olan kablo ile birleştirmek gerekiyor. Püf noktası bu. Ölçü alıp kutuya sığıp sığmayacağının hesabını iyice yapmadan sakın akü almayın. Sorumluluk tamamen size ait. Akıl verdim diye suçlanmak istemem.
Ancak eğer akülü sandalye ile günlük 30 km civarı sürüş yapıyorsanız bu durumda akülü sandalyenize 2 adet 12 voltluk ve en az 40 amperlik jel akü alıp takmalısınız ve en az 2200 lirayı gözden çıkartmalısınız. Benim tavsiyem bu durumda iki adet 40 amper jel akü almak yerine eğer akü kutunuza sığıyorsa toplamda 1100 lira verip dört adet 20 amper jel akü alın ve bunları ikişer adet olarak ayırıp , iki aküyü paralel bağlayın , diğer iki aküyü de paralel bağlayın böylece iki tane 40 amper akünüz olur. Bunları da akülü sandalyenin tesisatına her iki akü bir aküymüş gibi bağlayın . Böylece aracınıza bir adet 40 amper akü parasına iki adet 40 amper akü almış olurken 1100 liranız da cebinizde kalacak.
Bunun için dört parça 20 şer cm boyunda en az 2 mm bakır kesitli TTR kablo parçalarına ihtiyacınız olacak. Bu kabloların iki uçlarını açtırıp birer adet 6 mm delikli pabuç bağlatın. İki akünün artı kutuplarını bu kablolardan birisiyle birleştirin. Aynı akülerin eksi kutuplarını da bir kabloyla birleştirin. Bu durumda iki akü tek akü oldu. Yani iki akünün 20 şer amper olan amperleri paralel bağlantı sonrası 40 amper olurken toplam voltları değişmeyerek yine 12 voltta kaldı. Bu şekilde iki adet 40 amper akü yapıp bunların her bir grubunu tek bir aküymüş gibi akülü sandalye tesisatına bağlarsak sandalyemize 40 amper 24 volt akü takmış oluruz: Üstelik bir yıl içinde akülerden sadece bir tanesi bozulabilir. Bozulan aküyü tespit edip yerine 250 tl ye yeni akü takarak performansı eski haline getirebilirsiniz. 40 amperlik iki akü alsaydınız bir akü bozulduğunda en az 1100 lira verip bozuk olan o aküyü değiştirmeniz gerekecekti.
En önemli husus satın alacağınız dört akünün üretim tarihleri aynı gün ay ve yıl olmalı ve üretim tarihleri satın aldıüğınız gün itibarıyla en fazla dört ay eski olmalı. Çünkü alacağınız jel aküler Tayvan veya Çin menşelidir ve depoda bekleme ömürleri en çok altı aydır. Bütün aküler volt ve güç olarak aynı değerde olduğu sürece akülerden en yüksek verimi alırsınız. Bu kurala uyarak jel akü alırsanız en az bir yıl tam performans kullanabilirsiniz. Bir yıl sonunda bu aküleri bir akü satış yerine götürüp ayrı ayrı tam şarj yaptırırsanız akülerin değişen balansları eşitlenecek ve bir yıl daha tam verimle kullanma şansınız olabilecek.

Son düzenleme:
recep koçer çok güzel mantıklı açıklamalarınız var...55 amperden sonra 40 amper 2 akü taktım.araç hafifledi daha rahat hareket ediyor...akülerin amperi arttıkça ağırlıklarıda artmakta malum...dün bir deneme sürüşü yaptım 10 km sıkıntısız ulaşım sağladı...fazla km yapmıyorsanız yüksek amperlerde akü takmanın pek mantığı olmadığını anlamış oldum...çok fazla parada harcamaya gerek yok sanırım...aküleri burdaki bir arkadaşın yorumunda bahsettiği nova markasından temin ettim...şimdilik sıkıntı yok gibi...aktif olarak haftanın 6 günü kullanmaktayım...

Lanigrenoir Keşke arkadaşımız Recep Koçer 'in söylediklerini dinleseydiniz nova aküye boşa vermiş oldunuz, eğer sürekli ev içinde ve ara sıra kullanacaksanız 1-1,5 yıl kullanırsınız ancak hem içerde hem dışarda sürekli kullanacaksanız 6 ay sonra akünün ömrü bitecektir o yapmış olduğu 10 km mesafeyi de yapamayacak duruma gelecektir.

Life En iyisi sonnenschein dediler aldim...2 yil dayandi...ritar vardi 2 yil gitti...ev icinde degil sadece disarida kullanim sagliyorum...haftanin 5 gunu disardayim...denemek istedim...sizin onereceginiz marka nedir?merak ediyorum...toplamda 15 km-20 km mesafe gitmesi yeterli benim icin...

6-DZM-22 elektrikli bisiklet jel aküsü al tak. Çifti 550 TL
İki yıl gider diyemem. 15 -20 km rahat yapar.
Marka dersen Orbus, Ortec ya da TNL alabilirsin.
Önemli olan akülerin ikisinin de aynı üretim tarihli olması ve satın aldığın gün itibarıyla en çom dört ay eski tarihli olması.
Çünkü uzakdoğu üretimi olan bütün akülerin depoda bozulmadan bekleme süresi en çok (6) altı aydır.

Lanigrenoir Ben bizzat nova aküyü denediğim için o şekilde yazdım. Ben de sonnenschein ve amerikan malı mk jel aküleri öneriyorum, sonnenschein dryfit jel aküleri yıllarca kullandım, sana ya tarihi geçmiş akü denk gelmiştir ya da depoda çok beklemiş akü denk gelmiştir yoksa bu kadar kısa sürede ömrünün bitmesi normal değil, mk akü de kullananlardan ve araştırmalarım sonucu kaliteli olduğunu öğrendim. sonnenschein akülerin de GF-Y serisi akülü tekerlekli sandalyeler için uygundur solar jel ve diğerleri uygun değildir. Günde 15-20 km mesafe çok değil normaldir olması gerekendir zaten, bizler her yere engelli aracımızla gidiyoruz bu da normal bir mesafedir.

Linkteki aküleri bir incele bak istersen firmayı arayıp bilgi alabilirsin. Buradaki aküleri kullananlar da deneyimlerini paylaşırsa birbirimize yardımcı olmuş oluruz.

https://enerjimar.com/tekerlekli-sandalye-akusu

Life ben sonnenscheinleri burdan aldim...dunyanin en iyi urununu satsalar tekrar burdan alisveris yapmam...kotu olsun 1 yil kullanayim...olmadi akrabalardan yurtdisindan getirmelerini isteyecem...ulkede guvenilir durust insan sorunu var...artik cok yuksek kaliteli urun kullanma istegim yok...

Jel akülerde akü ömrünü etkileyen bazı faktörler var. Bunlar:
1- Akü kalitesi. Akü kalitesini belirleyen etkenler, akü içinde kullanılan plaka sayısı, plakalarda kullanılan malzemenin kalitesi, akünün müşteriye ulaşana kadar olan süredeki taşıma ve saklama koşulları.
Akünün 20 derecenin altında veya üstünde muhafaza edilmesi ve güneş ışınlarına maruz kalması, akü ömrünü kısaltacak ve daha depoda akü zarar görecektir.
Taşıma esnasındaki titreşimler ve düşme gibi etkiler, akü içinde hasara yol açarak kullanım esnasında iç kaçaklar ya da akünün gücünün azalması gibi sorunları beraberinde getirecektir.
Bu nedenle akü alacağınız firmanın malının arkasında duran ve güvenilir bir firma olmssı oldukça önemli. İlk altı ay akünün performansını sınırlarına kadar zorlayıp bir sorun varsa 6 aylık garanti süresi içinde bunu tespit etmeniz ve satıcıya zaman geçirmeden bildirmeniz oldukça önemli. Yani aküyü alınca daha sonra kullanırım demeyin. Hemen sandalyenize bağlayıp akünün amperine göre yapması gereken maksimum km yi yapıp deneyin Ard arda 20 gün tam şarjla yola çıkıp akünün aynı yolu aynı şarj durumuyla tamamladığına emin olun.
200 watt 2 motoru olan akülü sandalye için
20 Amper 2 akü için maximum 15 km,
33 Amper 2 akü için maksimum 25 km,
44 Amper 2 akü.için maksimum 35 km
55 Amper 2 akü.için maksimum 45 km
Motorların her birinin gücü 300 watt ise bu değerler 5 km azalacaktır.
Motorların her birinin gücü 400 watt ise bu değerler 10 km azalacaktır.
2- Akü şarj cihazının şarj şekli.
Jel akü şarj cihazları bazı özelliklerle imal edilir.
Sürekli akımla şarj veya kesikli akımla şarj.
Aküde en az 20 volt görmeden şarja başlamayan ( Geri beslemeli şarj ) veya akü boş bile olsa sürekli şarj çıkışı veren ( Geri beslemesiz)
Uzak doğu menşeli şarj cihazları sürekli akımla şarj yapar ve ucuz cihazlardır. Aküler 10 saatten fazla şarjda bırakılmamalıdır. Aksi halde aküler şişebilir.
Avrupa ve amerika menşeli akü şarj cihazları geri beslemeli ve kesikli şarj özellikli imal edilirler. Oldukça pahalı olan bu cihazlar aküyü korur ve ömrünü uzatır. Kesik kesik şarj sistemi aküye parça parça akım basarak hem daha hızlı şarj yapar , hem de akünün ısınmasını engelleyip akü ömrünü uzatır.
Uzak doğu menşeli şarj cihazları genellikle sürekli akım veren ve geri beslemesiz olarak imal edilirler. Bu şarj cihazları akünün ısınmasına yol açarak akünün şişmesine ve bozulmasına yol açabilir. Jel aküler kesinlikle 10 saatten fazla şarja takılı bırakılmamalıdır.
3- Aküden anlık olarak kaç amper akım çekildiği, akü ömrünü etkiler. Akülü sandalyenin motorunda sıkışma ve fren sıkması gibi sorunlar nedeniyle aküden 60 amperin üzerinde sürekli akımlar çekilebilir. Akülü sandalye motor sürücüleri 50 Amper ve üzerinde çıkış verebilir. Bu aşırı akımlar aküye zarar verebilir. Akülü sandalyenizin sağa veya sola çekmesi, hızının anormal düşmesi gibi sorunlarda motorlar akım testine alınmalı ve arıza giderilmeden kullanılmamalıdır. Arıza giderilemiyorsa ​motor ve redüktörün yenisi alınmalıdır.
​Motor bakımında tamirciler sadece redüktöre gres basarlar ve motor kömürleri ile rulmanlar eğer çok yıpranmışsa ve gerekiyorsa değiştirilir.
​Bu tip basit bakımlar motorun aşırı akım çekmesini engellemez. Üstelik redüktöre konulan ucuz gres yağı bir kaç ay içinde kuplingten sızarak motora girer ve motorun içine dolarak motorun dönüşünü engelleyerek aracınızı kullanılamaz hale getirir.
​Redüktöre içeriğinde lityum içeren yapışkan gres yağı konulmalıdır.
​Kilogramı 400 lira civarında olan bu gres yağını hiç bir tamirci redüktöre koymaz. Redüktörde olan orijinal gres yağı ne kadar bozulmuş olursa olsun , tamircinin redüktöre koyacağı ucuz gres yağından daha kalitelidir ve redüktörünüzü daha uzun yıllar koruyabilecek özelliktedir.
Motor akım testi için motorun bredüktörünün üzerindeki tekerleği zeminden havaya kaldırılmalı ve önce fren bobinine 24 volt bağlanmalı ve fren çektirilerek bu şekilde tutulurken motora seri ampermetre bağlanarak motor çalıştırılıp çektiği akım ölçülmelidir.
200 watt akülü sandalye motoru redüktörlü olarak fren bobinine de voltaj verilerek yüksüz çalışırken 6 Amper civarında akım çekmelidir.
300 watt akülü sandalye motoru redüktörlü olarak fren bobinine de voltaj verilerek yüksüz çalışırken 8 Amper civarında akım çekmelidir.
400 watt akülü sandalye motoru redüktörlü olarak fren bobinine de voltaj verilerek yüksüz çalışırken 10 Amper civarında akım çekmelidir. 4- Akünün üretim tarihi.
Akü yü satın aldığınız tarihte iki akünün aynı üretim tarihili olmasına dikkat edin ve 4 aydan daha eski tarihli olmamasına da dikkat etmelisiniz. Çünkü uzak doğu menşeli akülerin depoda bekleme süresi en çok 6 ay kadardır. Uzak doğu menşeli akülerin hemen hemen neredeyse hepsi aynı kaliteye sahip. Yani orta seviye. Bunlar daha ziyade solar akü dediğimiz güneş paneli veya rüzgar türbününe bağlanan ve sürekli şarj cihazına bağlı çalışan aküler. Akülerden saatlik çekilen maksimum akım 20 Amper seviyelerinde kaldığından aküler aşırı zorlanmaz ve 3 ila 5 yıl kadar rahatlıkla kullanılabilir.
Bu solar jel akülerin ömrü, engelli araçlarında kullanım şekline göre değişiklik gösterir. 40 Amper iki adet jel akü bağlı bir akülü sandalyeyi baz alarak bu yorumu yapıyorum. Eğer günlük toplam 10 km yi gemeyen bir kullanım varsa ve düz bir yolda kullanılıyorsa, bu aküler 3 ila 5 yıl kadar dayanabilir. Marka farketmez.
Ancak günlük kullanım ortalama 25 km yi buluyorsa ve yolun yarısı yokuşluysa bu durumda akü ömrü 8 ay ile 1,5 yıl arasında olacaktır.

Recep Bey, öncelikle bu mantıklı fikirler için teşekkür ederim. Yukarıda bahsettiğiniz 6-DZM-22 aküleri nereden almamızı tavsiye edersiniz?

Üst Alt