Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kalça protezliyim. B sınıfı ehliyetim var. ÖTV istisnalı araç alabilir miyim?

sepeto2002

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Süresiz engelli sağlık raporum 46% olarak yeni çıktı, vergi indirimim de var. Kalçadan protezliyim, otomatik şirket aracı kullanıyorum. Ehliyetim 20 yıllık, normal B sınıfı ehliyet.

ÖTV'siz otomatik araç almak istiyorum. İzlemem gereken yol nedir?
Ehliyetimi nasıl değiştirmeliyim? Tekrar heyete girmem gerekir mi, yoksa yeni ehliyet başvurusu yaparken alınan normal sağlık raporu ile ehliyete bu özel kodu ekletebilirmiyim?
Teşekkürler

inanın bu konuyla ilgili çok uğraştim bende de iki taraflı kalça çıkıklığı var. ben de sıkıntı şu oldu kısacası anlatayım. ehliyet değiştirmek için önce il saglık müdürlüğüne gittim(bunun oncesinde hastaneden ehliyet için sağlık raporu alıyorsunuz) bana 10,02 kodu verdi yani sadece oto araç kullanır. fakat vergi dairesi o kod ile muaf olamazsın dedi. aparat kodu gerekir dedi. il saglık müdürlüğüne itirazda bulundum fakat yine aynı kod verildi. kısacası magduriyet giderilemedi. siz de protez iki taraftamı? tek ise ne tarafta?_

sepeto2002 kalça protezi ile ötvsiz araç alamazsınız, protez takılması yeterli olmuyor, bende de sol kalçada protez var, aparat olması gerekiyor sizinde aparatlık bir durumunuz yok sanırım.

@patifa Bende protez şu an henüz tek taraflı ve solda. Sağ tarafa da takılacak yakında. Aparat nedir? Özel tertibat anlamında mı?

Yok, aparatım yok @dogus_83, fakat sol kalçada protez ile debriyaja yüklenmek de sıkınıt oluyor, o sebeble otomatik şart. Aparatın ne olduğu doğrultusunda bilgi verebilirmisiniz?

sepeto2002

Kalça poretezinden % kaç engel aldınız?

Ötv indiriminden faydalanmak için sağ veya sol fark ediyor mu?

merhaba arkadaşlar

benim sağ kalça total protez ve ortopedi %25 verdi sağlık kurulu raporunda ötv den yararlanır özel tertibatlı araç kullanması gerekli il sağlık müdürlüğü değerlendirmesi ibare var ve il sağlık müdürlüğü uyarlanmış gaz pedalı sola gaz pedalı yazdı ama maliye özelge istedi verdim ankaraya gönderdiler 3 ay oluyor bekliyorum hala ses seda yok

Benimde sol kalçada protez var ve 6 aydır özelgeye bir cevap bekliyorum.

@MİDNİGHT34
Kalça protezinden 20% aldım, başka rahatsızlıklarımla birlikte 46% raporum var.
Sol olması gerekir araba için diye düşünüyorum, benimkide solda zaten.

@Sevimlihayalet

İnşallah cevabını kısa sürede olumlu alırsın. Ben şimdi bu durumda nereye gideyim öncelikle? ilk sağlık kurulu raporumu alırken, ehliyet aklıma gelmemişti. Engelli kimliği ve vergi indirimi sebebiyle başvuru yaptım. Şimdi ehliyet değişimi için nereye başvurmam gerekiyor öncelikle?

Aile hekimi -devlet hastanesi-il sağlık kurulu-emniyet, sıralama böyle

ehliyetini değiştirmeden önce ötv indirimin kesinleşsin ehliyeti engelliye çevirmen araç alabileceğin anlamına gelmez Önemli olan vergi dairesi alabilirsin derse değiştir yoksa bi anlamı yok ehliyet değiştirmenin

Özelgeye olumsuz cevap geldi,kalça protezinden indirimli araç alamıyormuşuz.

r19B13.jpg
[/URL][/IMG]

yq486k.jpg
[/URL][/IMG]

pnPqMn.jpg
[/URL][/IMG]

PDM4N8.jpg
[/URL][/IMG]

raporunuz nasıldı?
özelgenin resminide buraya atabilirmisiniz size zahmet.

Özelgeye olumsuz cevap geldi,kalça protezinden indirimli araç alamıyormuşuz.

r19B13.jpg
[/URL][/IMG]

yq486k.jpg
[/URL][/IMG]

pnPqMn.jpg
[/URL][/IMG]

PDM4N8.jpg
[/URL][/IMG]

Merhaba

geçmiş olsun bir sorum var size ret gelmiş ama hastane raporuna ek olarak il sağlık müdürlüğü raporunda size özel tertibat yazdımı? çünkü özelgenizde yazdığı gibi özel tertibat diyor vede örneklerini yazmış,

ehliyeti yenilemek için il sağlıktan rapor almadınızmı?

arkadaşlar merhaba. Sol kalça Perthes engellisi bir avukatım. İzmir'de yaşıyorum. ÖTV muafiyeti ve istisnaları ile ilgili genel bilgiler vermeyi gerekli gördüm. Zira İzmir bu konuda beni de çok uğraştırdı.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Kimse Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen "Özelge" nin herşeyin sonu olduğunu düşünmesin.
Özellikle İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı bu konuda çok ama çok az olumlu görüş bildiriyor.
Prosedürler şöyle işliyor:

1- B Engelli Ehliyeti (Eski adıyla H sınıfı)
Önceden Ehliyetiniz varsa; Doğrudan aile hekimine gidin, ehliyet için sağlık kurulu raporu almak istediğinizi, ancak ortopedik probleminiz bulunduğunu(Örneğin bende Sol kalça Perthes Sekeli) belirtin. Aile hekiminiz sizi, "başka engel hali yoktur" diyerek ortopedi uzmanına sevkedecek. Herhangi bir devlet hastanesinde ortopedi uzmanına elinizdeki formla gideceksiniz ve (yine benim örneğimden gidelim, "debriyaja basmakta zorlanıyorum, ya da bastıktan sonra çekmekte, yarım debriyaj yapmakta zorlanıyorum" diyeceksiniz. Ortopedi uzmanı da tanısını koyacak ve sizi "hangi tertibatlarla araç kullanabileceğinizi belirlemek üzere" İl-İlçe Sağlık Komisyonuna sevk edecek. Raporu doldururken sadece Komisyona sevk kutucuğunu işaretleyecek. kesinlikle "sürücü olur ya da olmaz" gibi kutucukları işaretlemeyecek. Daha sonra komisyonu arayıp konuşun ve gününü öğrenin bilgi alın. Komisyon günü sizi ilgilendiren kişiler makine mühendisi ve ortopedi uzmanıdır. komisyonda seni dinleyecekler ve onları debriyaja basamadığınıza, yarım debriyaj yapamadığınıza, ya da manuel vitesin kullanımında(örneğin sağ omuz engelli) sorun yaşadığınıza ikna edeceksiniz ve onlar da ilgili kodları komisyon raporuna yazacaklar. Daha sonra o komisyon raporuyla ehliyetinizi yenilemeye gideceksiniz. bu sürece kadar kimse size ehliyetiniz zaten var mıydı vs. diye sormayacak. yeni komisyon raporuyla da gidip ehliyetinize o yeni kodları işleteceksiniz.

Daha sonra ise, engelli sağlık kurulu raporu almamış olanlar için söylüyorum, listesi bakanlık sitesinde yayınlanmış devlet hastanelerinden birine gitmeden randevu alıp engelli sağlık kurulu raporu alacaksınız. heyete girdiğinizde onlara komisyondan aldığınız raporu ve kodlarını da gösterirseniz Engelli Sağlık Kurulu Raporuna "özel tertibatlı araç kullanması gereklidir diye yazmak zorunda kalacaklar. Engelli Sağlık Kurulu Raporunda engelinizin türü derecesi, ötv muafiyeti, ve özel tertibatlı araç kullanması gereklidir ibareleri bulunsun, bunu orada söyleyin. Engelli Sağlık kurulu raporunu ne için almak istediğiniz kutucuklarına ÖTV Muafiyeti yazacaksınız ya da işaretleyeceksiniz.
Burda genel anlamda sıkıntı yaşanılan husus otomatik vitesli araçtaki istisnadadır. Otomatik viteste istisnadan yararlanmanız için ehliyetinizin B Engelli ehliyeti olması, (otomatik viteste yararlanabilmeniz için, 78(manuel vitesli araç kullanamaz) ve 10.02(otomatik vites uygulama kodu) kodlarını birlikte içermesi gerekmektedir. Otomatik vitesli bir araçta başkaca bir tertibata gerek olmaksızın istisnadan yararlanabilmeniz için engelinizin ortopedik ve sadece sol alt ekstremitede bulunması gerekmektedir. Örneğin engeliniz sağ alt ekstremitedeyse otomatik vitesli bir araçta gaz pedalının sol tarafa alınması bir tertibat sayılmaktadır.

Biliyorum ki herkesin engel durumu ve raporları çok farklı olduğu için bu yazı da yeterli olmayacak ve her olaya göre kodlar ve durumlar değişecektir. elimden geldiğince hepinize yardımcı olmaya çalışacağım. henüz yeni üyeyim.
son olarak özelge kısmında özellikle İzmirde olumlu sonuç almak çok zor. ama özelge olumlu veya olumsuz elinize geçtikten sonra eğer olumsuz ise işin sadece dava kısmı kalıyor. o konuda da sizlere yardımcı olacağım. mümkün oldukça buraya bakacağım. iyi günler
Sevimlihayalet Ehliyetiniz eğer B Engelli ise, 78 ve 10.02 kodlarını da içeriyorsa. 31.05.2018 tarihli o özelgenin size tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde dava açmanız gerekiyor. süreyi kesinlikle kaçırmayın.

Sevimlihayalet yasal anlamda bir problem yok. 10.02 sadece bir uygulama kodudur. Önemli olan manuel vitesli bir aracı kullanmanızın kosıtlanmasıdır ki 78 bu işi görüyor zaten. Sadece şu dezavantajı var, yerine göre avantaj tabi ki; özelge talebini çok kısa bir süre içerisinde olumsuz yanıtlarlar ve davanı direkt açarsın. Diğer türlü ankaradan görüş isterlerse dava sürecinden daha uzun bir süreye ihtiyacın olabilir.

uNiQuE_54
selamlar

bende Antalyada kalıyorum kardeşim benim sağ kalça total protez %25 ortopedik ve sure gelenle %69 totalda rapor sürekli ve ötv+tertibatlı araç kullanması gereklidir ibarelidir Antalya eğitim ve araştırma raporu ve il sağlık uyarlanmış gaz pedalı ve sola gaz pedalı direksiyonda topuz yazdı antalya defdarlığı özelge istedi verdim Ankara ya göndermişler 3 ay oldu cevap yok ama kanunu okuduğumda açık ve net ama bu işkence niye ya anlamadım saygılarımla

@kurtoglukurt50 Selamlar...

Hangi sebeple özelge istendi sizden? Yani rapora ehliyet kodlarına bakıp neden ozelge talep edildi?

sağ kalça protezi haricinde ne engeliniz vardı sizin?

Ben 4 ay önce aracımı alacakken Muratpaşa Vergi dairesinde Md. Yrd. Şerife hanım var ben onunla görüşmüştüm bir kaç kere yanına gitmiştim raporumu ehliyetkmi alıp kontrol etsin diye danışmıştım kendisine. Hatta engeliniz ile ilgili Antalya Vergi Dairesinde örnek özelge olduğunda 2-3 günde veriliyor demişti banada. sizin kalça proteziniz haricinde olan engeliniz nedir? olmazsa yukarıda bahsettiğim özelgeler icinde sağ kalça ile ilgili bir özelge var bunun çıktısını alıp gidip md. yrd. na gösterin bi danışın

@avkt benimde izmir de sorunum var. 5.5. yıl önce sol dizimden engelim dolayısı ile ötv den muaf aracımı aldım. süremin dolmasına 6 ay kala h sınıfı ehliyetimi değiştirerek sağlık komisyonundan 78 ve 102 kodları mevcut olan ehliyetimi aldım raporumda sürekli. Bu evraklarla taşıtlar vergi dairesine gittiğimde izmir gelir idaresi başkanlığından onay almamı söyledi. Orası ise bu %60 olumsuz gelir onay veremeyiz dedi.

Şahısmın özelge talebinde bulunmamı istedi. Değişen bişey mi var dedim yok ama artık vermiyorlar cevabını aldım. Değişen kanun yönetmelik yok artık vermiyorlar cevabının ne olduğunu halen anlamış değilim 3,5 ay oldu Ankara özelgeme henüz cevap yazmadı.Benim enteresan olan 5.5 yıl önce aldığım mtv ödemediğim aracımı sürem dolduğunda hiçbir değişiklik yokken neden alamıyorum olumsuz gelirse sanırım dava açabilirim bende

uNiQuE_54

ben anlamadım zaten , daha önce ayşegül hanım diye bir müdür vardı o olur dedi ama elimde il sağlık raporu yoktu ve şimdi hepsi var ve yerine bir bey gelmiş kalça protezi olmuyor dedi ikinci katta ötv kdv müdürlüğüne yolladı onlarda özelge istedi verdim Ankara ya yollamışlar neden dedim bizim özelge havuzumuzda uyuşan yok dedi ve Ankara karar verecek dedi 3 ay oldu aşağıda raporlar mevcut kanun açık ve bu neyin nesi ya anlamadım

rap2.pdf - directupload.net

rap1.pdf - directupload.net

rap3.pdf - directupload.net

Merhaba @avkt bey oncelikle çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiden dolayi benim sikintim şu engelli b sinifi ehliyeti aldik sadece 78 tertibat kodu yazildi ve sağlik kurulu raporunuda aldim özel tertibat yerine gececek otomatik vites araç kullanir ifadesi yer aliyor ben izmirden bir bayi ile anlaştim araci aldim yani sigorta kasko dahi yaptim ve dosya vergi dairesinden geri dondu gelir idaresine gidip ozelge yazmamizi soylediler ozelgeyi yazdim diyelim ozelgeye cevap red geldi dava actik ne kadar surede sonuçlanir acaba bununda bir bilgisini verebilirmisiniz

@kurtoglukurt50
Kalça protezi olmuyor diyemezler çünkü yukarıda da yazdım size Antalya Vergi Dairesinin Özelge havuz sisteminde sağ kalça protez ile ilgili Olumlu özelgeler var bunların çıktısını alın ve oraya tekrar gidin sizin özelge sisteminizde bunlar var kalca protezine olumlu ozelge cıkmış diyin gösterin.

Bence sizin protez ile ilgili değildir diğer rahatsızlıklarınızdan dolayı özelge istiyorlar gerci öyle olsa dahi vergi dairesindeki memurlar kendilerini iyice doktor zannediyorlar böyle bir saçmalık söz konusu !! bu konuyu bence siz BİMER'e yazın bence çünkü raporunuzda engelliniz ve tertibatlı araç kullanacagınız yazdığı ve il sağlık komisyonuda tertibat kodları verdiği halde sizi uğraştırmaktalar.

ÖTV ile ilgili Yönetmelik ve Sirkülerde apaçık olduğu halde ve antalya vergi dairesinde örnek ozelgede oldugu halde sizin işinizi uzatarak mağdur ediyorlar.

uNiQuE_54

bunları ben de biliyorum değerli kardeşim Antalya defdarlığında çalışan çok arkadaşım hiç biri bir şey yapamadı ötv kanunu açık zaten her şey ortada ama uzatıyorlar malesef , yukarda ki özelgelerde sağ kalça protez görmedim sol kalça total protez orta sonuç yazıyor, bimer cimere hepsine yazdım cevap inceleniyor cevap virilecek diye cevap geldi malesef.

ben şu an sabır edecem ne yapalım Allah büyük ve bildiği gibi yapsın onları,

sagılarımla

Üst Alt