arkadaşlar merhaba. Sol kalça Perthes engellisi bir avukatım. İzmir'de yaşıyorum. ÖTV muafiyeti ve istisnaları ile ilgili genel bilgiler vermeyi gerekli gördüm. Zira İzmir bu konuda beni de çok uğraştırdı.
Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Kimse Vergi Dairesi Başkanlığınca verilen "Özelge" nin herşeyin sonu olduğunu düşünmesin.
Özellikle İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı bu konuda çok ama çok az olumlu görüş bildiriyor.
Prosedürler şöyle işliyor:
1- B Engelli Ehliyeti (Eski adıyla H sınıfı)
Önceden Ehliyetiniz varsa; Doğrudan aile hekimine gidin, ehliyet için sağlık kurulu raporu almak istediğinizi, ancak ortopedik probleminiz bulunduğunu(Örneğin bende Sol kalça Perthes Sekeli) belirtin. Aile hekiminiz sizi, "başka engel hali yoktur" diyerek ortopedi uzmanına sevkedecek. Herhangi bir devlet hastanesinde ortopedi uzmanına elinizdeki formla gideceksiniz ve (yine benim örneğimden gidelim,
"debriyaja basmakta zorlanıyorum, ya da bastıktan sonra çekmekte, yarım debriyaj yapmakta zorlanıyorum" diyeceksiniz. Ortopedi uzmanı da tanısını koyacak ve sizi "hangi tertibatlarla araç kullanabileceğinizi belirlemek üzere" İl-İlçe Sağlık Komisyonuna sevk edecek. Raporu doldururken sadece Komisyona sevk kutucuğunu işaretleyecek. kesinlikle "sürücü olur ya da olmaz" gibi kutucukları işaretlemeyecek. Daha sonra komisyonu arayıp konuşun ve gününü öğrenin bilgi alın. Komisyon günü sizi ilgilendiren kişiler makine mühendisi ve ortopedi uzmanıdır. komisyonda seni dinleyecekler ve onları debriyaja basamadığınıza, yarım debriyaj yapamadığınıza, ya da manuel vitesin kullanımında(örneğin sağ omuz engelli) sorun yaşadığınıza ikna edeceksiniz ve onlar da ilgili kodları komisyon raporuna yazacaklar. Daha sonra o komisyon raporuyla ehliyetinizi yenilemeye gideceksiniz. bu sürece kadar kimse size ehliyetiniz zaten var mıydı vs. diye sormayacak. yeni komisyon raporuyla da gidip ehliyetinize o yeni kodları işleteceksiniz.
Daha sonra ise, engelli sağlık kurulu raporu almamış olanlar için söylüyorum, listesi bakanlık sitesinde yayınlanmış devlet hastanelerinden birine gitmeden randevu alıp engelli sağlık kurulu raporu alacaksınız. heyete girdiğinizde onlara komisyondan aldığınız raporu ve kodlarını da gösterirseniz Engelli Sağlık Kurulu Raporuna "özel tertibatlı araç kullanması
gereklidir diye yazmak zorunda kalacaklar. Engelli Sağlık Kurulu Raporunda engelinizin türü derecesi, ötv muafiyeti, ve özel tertibatlı araç kullanması gereklidir ibareleri bulunsun, bunu orada söyleyin. Engelli Sağlık kurulu raporunu ne için almak istediğiniz kutucuklarına ÖTV Muafiyeti yazacaksınız ya da işaretleyeceksiniz.
Burda genel anlamda sıkıntı yaşanılan husus otomatik vitesli araçtaki istisnadadır. Otomatik viteste istisnadan yararlanmanız için ehliyetinizin B Engelli ehliyeti olması, (otomatik viteste yararlanabilmeniz için, 78(manuel vitesli araç kullanamaz) ve 10.02(otomatik vites uygulama kodu) kodlarını birlikte içermesi gerekmektedir. Otomatik vitesli bir araçta başkaca bir tertibata gerek olmaksızın istisnadan yararlanabilmeniz için engelinizin ortopedik ve sadece sol alt ekstremitede bulunması gerekmektedir. Örneğin engeliniz sağ alt ekstremitedeyse otomatik vitesli bir araçta gaz pedalının sol tarafa alınması bir tertibat sayılmaktadır.
Biliyorum ki herkesin engel durumu ve raporları çok farklı olduğu için bu yazı da yeterli olmayacak ve her olaya göre kodlar ve durumlar değişecektir. elimden geldiğince hepinize yardımcı olmaya çalışacağım. henüz yeni üyeyim.
son olarak özelge kısmında özellikle İzmirde olumlu sonuç almak çok zor. ama özelge olumlu veya olumsuz elinize geçtikten sonra eğer olumsuz ise işin sadece dava kısmı kalıyor. o konuda da sizlere yardımcı olacağım. mümkün oldukça buraya bakacağım. iyi günler
Sevimlihayalet Ehliyetiniz eğer B Engelli ise, 78 ve 10.02 kodlarını da içeriyorsa. 31.05.2018 tarihli o özelgenin size tebliğ edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde dava açmanız gerekiyor. süreyi kesinlikle kaçırmayın.