Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kalıtsal hastalıklar TSK'da maluliyet kapsamına alındı mı alınmadı mı?

Mserdarozden

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar
2005 SGK girişiliyim ve Tsk da hala muvazzaf subay olarak görev yapmaktayım. 2015 mayıs ayında girdiğim sağlık muayenesinde sınıfının görevini yapamaz raporu aldım ve aldığım Gilbert sendromu tanısı 5434 sayılı kanun 44ncü madde 3 fıkrası gereği hastalığım kalıtsal olduğu gerekçesi ile malüllük başvurum reddedildi.
Sormak istediğim sorular;
1- Başvurumun reddedilmesinin sebebi sadece 5434 e tabi olmam mi? Yanı SGK nin 2013 kasım ayı duyurusuna göre kalıtsal hastalıklar maluliyet kapsamına alınmıştır denmesine rağmen hala 5434 e tabi olduğum için bu haktan yararlanamıyorum? Eğer sorunun cevabı evet ise 5510un sağladığı maluliyet haklarından yararlanabilmemin herhangi bir yolu var mı?
2- Hukiki açıdan kalıtsal hastalıklardan maluliyet alamayan personelin dava açıp kazandığı veya kazanamadığı içtihatlar var. Ayni durumdan dolayı itiraz edip maluliyet hakkını alabilen herhangi bir kimse var mı? Varsa sormak istediğim nasıl bir yol izlenmeli ve bu sürecin ne kadar sürebildiği?
3- 5510 sayılı kanunun geçici 4. Maddesine göre işe girmeden önce % 40 iş gücü kaybı olup da 15 yılını dolduran ve %50-59 arası iş gücü kaybı olanlara yaşlılık aylığı bağlanması söz konusu. Peki tsk personeli olup sınıf değişikliği alınması durumunda bu haktan yararlanabilmek mümkün müdür?

Mserdarozden

Hastalığın doğuştan olması trk başına red gerekçesi yapılırsa buna karşı bir dava açılabilir. Ama burada sizin sağlık raporu ile "bu hastalık vardı ama, artık çok ilerledi, çalışamaz duruma geldim" diyebilmeniz gerek. Durumunuz buna uygun mudur?

Bu söylediğim şey ssk için de tsk için de benzerdir aslında.

Bu konuda deneyimi ya da bilgisi olan var mı arkadaşlar?

Üst Alt