Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kamu bankalarında çalışan engellilerin özlük hakları nelerdir?

akif00

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, ben banka ve sigorta bölümü ön lisans mezunuyum. Merkez bankası, ziraat bankası veya il bank gibi devlete veya bakanlığa ait bankalarda engelli kadrosunda çalışan arkadaş var mı? Var ise buralarda alımlar nasıl oluyor çalışma şartları, statünüz memur mu oluyor. bilgi verebilir misiniz. Teşekkürler.

Seninle aynı durumdayım. benim cevabını aradığım soru bu :)

Merhaba, Vakıfbank'ta çalışıyorum. İŞKUR'da bankanın açmış olduğu iş ilanına istinaden başvuru yapıp mülakatı kazanarak çalışmaya başladım. Öncelikle yardımcı memur olarak başladım, sonra unvanım memurluğa yükseldi. Bankada çalışmayı tavsiye etmem çünkü empati kuramayan bir çok arkadaş ve yöneticilerle çalışmak zorundasın.

akif00 thurk

Merhaba,çalışmak istediğiniz bankalar KİT(Kamu İktisadi Teşebbüsü) adı altında geçen İktisadi Devlet Teşekkülü (sermayesinin tamamı devlete ait) veya Bağlı Ortaklık ( sermayesinin yüzde ellisinden fazlası iktisadi devlet teşekkülüne veya
kamu iktisadi kuruluşuna ait olan işletme veya işletmeler topluluğundan oluşan anonim şirketler) 'dır.Bunlara verdiğiniz örnek bankalardan TCMB ve Emlak Katılım Bankası ,İlbank bağlı ortaklık ,Ziraat Bankası iktisadi devlet teşekkülü kuruluşlardır.

Bu bahsettiğim yapıda olan tüm banka veya kuruluşlarda çalışan herkes 5510 sayılı kanunun 4c statüsü ile çalışıtırılırlar.Yani bu bahsettiğim banka veya kurumlarda engelli veya normal statüde çalışan herkes devlet memuru 5510 / 4c kapsamına tabidir.

AS21 arkadaşımız söylediklerinde haklılık payı deneyimlerine göre vardır.Ancak TCMB , Ziraat Bankası veya İlbank gibi bankaların sosyal yan hakları ve çalışma koşulları diğer bankalar gibi değildir.Bunlar daha finansal ve sistem içerikli iş koşulları oluşturmuşlardır.Anlayacağımız şekilde bahsettiğim bankalarda çalışmak daha zevklidir.

Her kuruluşun kendine özgü işe alım ve koşulları vardır.Mutlaka hangi banka veya kuruluş ile çalışacaksanız internet sitesi veya İşkur sitesi üzerinden takip edilmesi gerekiyor.Aradıkları personellere ek şartlar sunmaları muhtemeldir.

Saygılar.

Engelli kadrosunda çalışanların maaşları asgari ücret seviyesindemidir.
(özel bir şirkette çalışıyorum. Lisans diploması getirsem bile maaş, pozisyonda değişiklik olmuyor.)

thurk

Merhaba, ilgili bankalarda özel şartların en başında lisans yada önlisans mezunu olma şartları mevcut oluyor.Bazılarında lise mezunu yazıyor.Bilinki özel şartlarda lise mezunu yazıyorsa asgari ücrete yakın bir maaş alacaksınız.Lisans veya önlisans diploması talep ediliyorsa biraz daha iyi bir maaş beklentisine girebilirsiniz.

Bu bankalarının hepsinin birbirinden farklı sosyal yan hakları var.Buda aslında maaşın aylık ortalamasını değiştiriyor.Örneğin TCMB değişmediyse yılda 16 maaş ücret ve yılda bir kez 5 net maaş değerinde temettü ödemesi yapıyor.Bu durumda size asgari maaş teklif etse yılda yaklaşık 21 asgari ücret alırsınız.Bunun ortalaması neredeyse aylık asgari ücretin 2 katı olur.Ama maaş asgari ücret olur demek daha doğru olur.

Önemli olan sosyal haklarla bankada size yılda nasıl maaş ödemesi yapacak ve diğer yan hakları(yemek,yol,sağlık sigortası) incelemek lazım.Bunların hepsi ile bakınca asgari ücret sadece isim olarak kalır.

Saygılar.

Not: Bankacılık poziyonlarının tamamen kıdem ve liyakat sistemine dayanır.Zamanınız gelince ve mevcut görevinizin yetkinliklerine sahip olduğunuz belgelenince sizi sınav veya mülakat veya 2 sistemide uygulayarak terfi ettirirler.Yani herkes en alt seviyeden başlar.

Ancak yüksek lisans ve ana dili gibi yabancı dil bilgisi(toefl) belgelemesi kaydı ile 1 bazen 2 basamak atlayarak bankacılık görevine başlayabilirsiniz.Bahsettiğim kişileride bankalar gelecekte orta ve üst düzey yönetici olacaklarını düşündükleri için kuruma alırlar.

Üst Alt