Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kamu İktisadi Teşebbüsleri Avantajları (KİT)

StratoS

Aktif Üye
Konular
33
Reaksiyonlar
3
Selamlar,

Serbest piyasa ekonomisi gereği biliyorsunuz, özel sektöre Devlet yoluyla bize avantaj ve indirim/ücretsiz hizmet sağlanmasını sağlayamıyoruz. Özel kurumlar kendi insiyatiflerinde değerlendiriyorlar.

Ama Devlet Kurumlarında indirimlerimiz yada ücretsiz sağladığımız avantajlar var. Ben bu avantajları geliştirelim diyorum. Şöyle ki:

KİT dediğimiz Kamu İktisadi Teşebbüsleri var. Bunların bazıları özelleştirilme kapsamında (Bunlara hiç girmeyelim.) ama bazıları var ki Devlet'in direk eli olarak karşımıza çıkıyor:

ÇAYKUR: İnternet yoluyla satış yapıyor ve bir sürü ürünü var. Engellilere neden indirim vermiyor?
http://www.caykur.gov.tr/AnaSayfa.aspx

Devlet Malzeme Ofisi: Aşağıdaki tanımda okuduğumuz gibi Devlet Kurumlarına Online Satış Portalı vasıtasıyla malzeme sağlıyor. Peki bu portala bizde girebilsek ve Devlet'e sağlanan indirimli malzemeleri belli bir sınır çerçevesinde bizde alabilsek? Evimize mobilya, eşya ve çocuklarımıza kırtasiye ürünleri... Hepsi var ve kargo ile gönderiyorlar.
“Kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarını; kamu yararını gözeten, fiyat ve kalite dengesini sağlayan, verimli, etkili, profesyonel ve yenilikçi bir yaklaşımla tedarik etmektir.”
https://www.dmo.gov.tr

ETİ Maden İşletmeleri: Geçtiğimiz zamanlarda Bakan'ımız Bor var ama kullanım alanı kısıtlı, nihai ürünleri az satılıyor kullanamıyoruz demişti. ETİ Maden İşletmelerinin aşağıdaki sayfasına girdiğinizde Bormatik ve daha nice ürünlerin Online satışlarını görüyorsunuz. Peki neden engelliye indirim yok? %50 indirim yapılsa ve yılda 2 adet ücretsiz detarjan gönderilse ve online sistemden kargolansa olmaz mı?

Etimaden - Anasayfa

Toprak Mahsulleri Ofisi: Hepimiz Bakliyat, fındık ve huhubat ürünleri yiyoruz değil mi? Engelli olarak hatta fındık gibi besinlerin bize faydası çok büyük. Ben diyorum ki Yine indirim verilse ve Toprak Mahsulleri Satış Noktalarından % indirimle bize ürünler satılsa olmaz mı? Elbette toptan değil perakende olarak nasıl Türk Hava Yolları %40 indirim veriyorsa TMO'da ürün bazında %40 indirim vererek bize satış yapabilir, ne dersiniz?

.::TMO::.Toprak Mahsulleri Ofisi

Et Süt Kurumu: Aynı şekilde Engelli kartımızla gittiğimizde belli oranda indirimle Et&Süt alsak Devlet bunu sağlamaz mı, ne dersiniz?

https://www.esk.gov.tr/

Bu noktada, sizce nasıl bir yol izleyelim? Tek tek bu Kurumların üst yöneticilerine ulaşıp, önerilerimizi mi sunalım, yoksa Genel olarak mı bu önerileri iletelim?

ÇAYKUR: Telefonla yönlendirme alabilmek için bir ilgili ile görüştüm. Online satışları yokmuş. Dağıtım kanalından marketlere satış yapıyorlarmış. Satış ağı olmaması sebebiyle marketler kanalıyla satıldığı için Engellilik ile ilgili çalışma yapamıyorlarmış. Ancak toptan alımlarda gidip fabrikadan alımlardan bahsettiler ama toptan satışın anlamının da tonlarla ifade edildiğini söylediler.

Sonuç olarak ÇAYKUR ile ilgili sonuç alamadım. Diğer KİT'lerle görüşüp, buradan paylaşacağım.

Sevgiler,

Arkadaşlar Selam,

Yukarıda bahsettiğim KİT - Etimaden İşletmeleri ile ilgili bizi tabi hane halklarını ilgilendirebilecek bir ürün var: "Etimatik". Hiç denemedim ama deneyenler deterjandan daha iyi ve en önemlisi, memleketimizde üretildiğinden manevi olarak da almamız gereken bir ürün olduğunu söylüyorlar.

Bu çerçevede ben aşağıdaki şekilde maili iletişim bölümlerinden ilgililerine gönderip, 1 hafta cevap bekleyeceğim.
Olmazsa farklı kanallardan girişimlerde bulmaya devam edeceğim. Ne dersiniz, sizde mail atmak ister misiniz?

------------------------------------------------------

Sayın Yetkili,

Dünya Bor Lideri Eti Maden'in bor ve borlu ürünlerin temizlik sektöründe kullanılması amacıyla yürütülen Ar- Ge projelerinin sonucu olarak üretilen Etimatik ürünü ile ilgili "Engelliler" olarak sizden talebimiz bulunmaktadır.

5378 sayılı ENGELLİLER HAKKINDA KANUN çerçevesinde Engelli Hakları koruma altına alınmış ve Engelli Vatandaşlarına Kamu Kurum ve Kuruluşlarında hizmet ve ürün temininde öncelikli hizmet ve bedelsiz haklar tanımlanmıştır.

Bu çerçevede, Eti Maden işletmesinin Kamu İktisadi Teşebbüsü olması sebebiyle Engelliler olarak sizden ricamız, bu hakların kurumunuzca da sağlanmasıdır.
Web Siteniz yoluyla, yapılacak online alışverişler için "Etimatik ürününün belirttiğiniz mail adresine gönderilecek "Engelli Kimlik Kartlarımızla" ve üyelik sisteminiz ile yılda sizin belirleyeceğiniz miktarda ücretsiz verilmesi bizim talebimizdir.

Bu şekilde hem memleketimizin yerli üretim ürünü olan "Etimatik"in tanımına katkımız olacağı gibi hem de Engelli kardeşlerimize Kurumunuz çerçevesinde bir hak sunulmuş olacaktır.

Bu hususta Sizden bize destek olmanız adına olumlu dönüşlerinizi bekler,

Tüm Engelli Kardeşlerimiz adına Teşekkürlerimizi sunarız.

Ben maili az önce gönderdim. Ayrıca Pazarlama Bölümlerine telefon ettim. Belli süreçlerden geçip, Müdürlere intikal ediyormuş. Sonrasında geri dönüş yapacaklarmış.

Sonuçla ilgili sizi haberdar ederim.

Sevgiler,

Herkese selam,

Bu başlıkta belirttiğim gibi, "KİT - Etimaden İşletmeleri" Devlet Kurumlarından Engelli Vatandaşlara ücretsiz/indirimli Etimatik ürünü tedariki ile ilgili girişimlerde bulunmuştum.

KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ÜRETTİKLERİ MAL VE
HİZMET TARİFELERİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK
YAPILMASI HAKKINDA KANUN
Kanun Numarası : 4736
Kabul Tarihi : 8/1/2002
Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 19/1/2002 Sayı : 24645
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 42
Madde 1 - Genel bütçeye dahil daireler ile katma bütçeli idareler, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar, kanunla kurulan fonlar, kefalet sandıkları, sosyal güvenlik kuruluşları, genel ve
katma bütçelerin transfer tertiplerinden yardım alan kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile müesseseleri, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme işlemleri tamamlanıncaya kadar, 24.11.1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanuna tâbi kuruluşlar ve özel hukuk hükümlerine tâbi, kamunun çoğunluk hissesine sahip olduğu kuruluşlar, kamu banka ve kuruluşları ile bunlara bağlı iş yerleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde işletmecilik gereği yapılması gereken ticarî indirimler hariç herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmaz.

Maddesi gereği indirim sağlayamıyorlar. Bu madde sadece Etimatik için değil tüm Devlet Kurumları ve KİT'ler ile ilgili ücretsiz hizmet/ürün ve indirim haklarımızı engelliyor.

Dolayısıyla şimdi stratejimi değiştirerek bu maddenin değiştirilmesi ile ilgili girişimlerde bulunucağımı bilgilerinize sunuyorum.

(Mevcutta sağladığımız indirimler ile ilgili aynı kanuna ek fıkralar eklenmiş. Aşağıda direk kanun linkini paylaşıyorum. Bu noktada Kamu İktisadi Teşebbüsleri veya herhangi bir Devlet Kurumunda indirim almak için bu maddenin değiştirilmesi ya da Ek Fıkralar ile madde eklenmesi durumu ortaya çıkmıştır.)

http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.4736.pdf

Üst Alt