Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kamu personelinin mobbinge karşı yapabilecekleri nelerdir?

TLY0013

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
1
Merhaba,

Kamu personeli olup, idare tarafından baskı gören var mı ? sorun konusunda neler yaptınız. 5-6 yıldır devam ediyordu ve en sonunda şikayet dilekçesi verdim. Ancak kurum bu konuda çok da müdür aleyhine işlem yapacakmış gibi gelmiyor. Mahkeme süreci verilen karara göre başlatmayı düşünüyorum. Sağlıkla ilgili sürekli sıkıntı çıkardığı için son olarak hastane tarafından aldığım Kurul raporum %41 olarak idareye sunuldu. Rapor almamın engellenmeye çalışılması, rapor aldığımda sözlü tarafıma baskı uygulanması ve sözlü suçlayıcı konuşmalar yapılmasına mağruz kaldım. Bu anlattıklarım bir kısmı. Son olarak şikayet ederek hakkımı aramaya karar verdim ama bunlarda ne var ki diye yazılan ve anlattıklarıma muakim tepkisi aldım ve yine şahitlerede aynı şeyler söylenmiş ve bu konuda adaletli bir karar çıkmayacağı görüşündeyim. Bilgisi olan başına gelmiş ve sonuç alabilen kamu personelleri durumlarını paylaşırlarsa çok sevinirim. Mayıs ayında başlayan soruşturma Eylül oldu devam ediyor. Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

TLY0013

Selam,

Ben MEB'te memurum. Bir okulda çalışıyorum. Okul Müdürü amirim oluyor. Benden beklentisi düşük oluyor genelde çalıştığım müdürlerimin. Okulun yazışmasını yapmak dışında bir görevim yok aslında. Yine de ben birçok konuda okulda kendi isteğimle üzerime iş alıp yapıyorum.

Beni alsanız bir TAPU dairesine görevlendirseniz, muhtemelen ben de çok bunalırım:
1- Bitmek bilmeyen iş-güç.
2- Sürekli muhatap olmam gereken insanlar(iş arkadaşları/vatandaşlar)

Liste uzatılabilir ama genel konuşmak lazım gelirse: Engelli olup kamuya çalışması için görevlendirilen bizler uygun olmayan kurumlara, yerlere görevlendiriliyoruz ve bu hem bizi hem kamu idarelerini zora sokuyor sanki.

Sizin özelinizde konuşmak gerekirse:
Ben sizin yerinizde olsam kurum değiştirmeye çalışırım. Belki çalışma yerinizi değiştirmek bile sizi rahatlatır.
İkinci olarak bu tür mobbing davaları -bizim ülkemizde- bence bizi yıpratıyor ve kazansak bile çok bir edinimimiz olmuyor.
Son olarak -yanlış anlamayın lütfen- sizin/bizim çalışan haklarımız olduğu kadar sorumluluklarımız da var. Eğer bu sorumluluklarınızı hakkıyla yerine getirdiğinize inanıyorsanız ve haklı olduğunuzu düşünüyorsanız tamam; hakkınızı tabiiki arayın, davanızı da açın ama yukarda çizdiğim çerçeve de aklınızda olsun bence.

Bol şanslar..

bizim gibi engelli kişilere mobbing uygulayanın hem bu dünyada hem öbür dünyada iki yakası bir araya gelmez inşallah ....

bende kamuya bağlı şirkette çalışıyorum epilepsi hstasıyım bana da mobbing uyguluyor vicdansız şerefsizler....Allah topunun belasını versin ... iki yakası bir araya gelmez inşallah ....

Benimde kardesim üniversitede sözleşmeli personel ilk ayi olmasına rağmen bir iş arkadaşı tarafından mobinge uğruyor kardeşimin çalışma saatleri 8.30-17.30 ancak mobing uygulayan iş arkadaşı 8'de geldiği için kardeşime de sekizde gel neden ben senden önce geliyorum diye saçmalamaya başlıyor tabii kardeşim de benim çalışma saatim belli neden erken geleyim diyor saçma sapan psikolojisini bozmak için türlü türlü laflar söylüyor okul müdürüne rektöre söylemiş ama yine de stres yapıyor ben de kardeşime söyledim daha ilk ayındasın kadro gelene kadar sessiz kal ama bir yandan da kendini ezdirmemeye çalış kendi kendine sinek misali vızıldasın Dursun kesinlikle kulak asma ekmeğini kazanmana bak dedim takmıyorum ablacığım diyor ama bazen oluyor ki kendimi tutamayacak gibi oluyorum diyor tutmak zorundasın kardeşim bu işi zor buldun diyorum her neyse Allah hepimizin yardımcısı olsun

imkanınız varsa kurum ya da birim değiştirin. Böyle durumlarda şahitlik yapabileceğinize emin olduğunuz insanlar bile sizi yarı yolda bırakabiliyor malesef. Bir çok kurumda kimi kime şikayet edeceksin durumu hakim ne yazık ki .
mobing e neden maruz kaldığınızı tam olarak anlayamadım anlatımınızdan ama , şikayet ettiğinizi yazmışsınız, bu ortamı daha da germiş olabilir. Size tavsiyem görevlerinizi tam ve eksiksiz yapmaya çalışın bu süreçte, illaki açığınızı arayacaktır çünkü şikayet ettiğiniz amirleriniz.
Bir de hakkınızı arama yoluna girdiniz ise, sakın silsile atlamayın bir üst makamdan gidin sürekli şikayet sürecinizde, silsile atlarsanız haklı iken haksız duruma düşebilirsiniz.
(engelli değilim ama ) zamanında ben de çok çektim mobingden, çareyi kurum, hatta şehir değiştirmekte buldum. Allah yardımcınız olsun.

güzel bir avukata danışın...

Merhaba,

Kurum değiştirmeyi denedim ancak geçiş yapabileceğim derdimi anlatabileceğim bir kurum bulamadım. Haklarım olduğu kadar sorumluluklarım olduğunu yazmışsınız ancak çalıştığım kurum yoğun bir kurum ve iş yapan biri olduğum için çok fazla iş yaptırmaya çalışan bir amirim var. Asıl siz yanlış anlamayın ama Okulda yazışma yapmanın dışında bir göreviniz olmadığını, sorumluluk almaya çalıştığınızı yazmışsınız aynı durumda olduğumuz kanısına sanırım vardınız. Ancak oldukça yoğun çalışıyorum.

Uygun olmayan işlerde çalıştırma kısmına katılıyorum ancak İdarelerin zor durumda olduklarıyla ilgili kısım tartışmaya açık diye düşünüyorum. Sanırım siz bu konuda (İdareci açısından) şanslısınız. Ancak Empati kuramayan idarecilerin insafına kalan bir çok çalışan da olduğu kanısındayım ve engelli de olması gerekmiyor bence.

Şans dileğiniz için teşekkürler.

Umarım vicdan gözleri açılır.
Suret evet teşekkürler haklısınız
Gothica size hak veriyorum. Yine de sessiz kaldığım sürede de bir şeyler değişmedi. Kurum değiştirmeyi çok istiyorum ama bir şekilde yollarım tıkanıyor. Vardır bir hayır diye düşünüyorum.
ARZU NUR YILMAZER Umarım çözülür. Psikoloji kalmıyor. Uzun yıllar biter diye bekledim ama sonu gelmedi. Yatay Mobbing olduğu için belki daha sancısız son bulur.

Kamu da çalışmak özel de çalışmak gibi değildir. İyi ve kötü yanlar her ortamda mevcut öncelik amirlerinle uyum içinde olabilmek insancıl bir idareciyse sizi anlayacaktır. Zorluk yaşıyorsanız bile belli haklarınız var engelli memur olduğundan kaynaklı. Şimdi kurumlarda ters düşülen çalışanlar genelde gitmesi sağlanır bu sizin engelli olmanızla alakalı değil engelsiz kamu çalışanlarıda aynı durumu yaşıyor. Burada kriter uyumlu olabilmek birde amirlerin duyarlı empati yönü olması ki buda şans. Senin durumun da başka bir kuruma geçmekte bir altarnatif. Çok zıtlaşırsan onlarda göndere bilir bence diyaloğu iletişimi kesme umarım düzelir.

sputnik Özel sektörde 10 yıllık tecrübem var. Kamu ve özel arasındaki farkları 7 yılda Kamu'da çalışan biri olarak bilmeme şansım sizce var mı? Haklarımız, engel oranımız olsun ya da olmasın çalışan olduğumuz için öncelikle var. İnsanlar yönetici oldukları için istediği gibi davranıp istediği cümleyi kurma özgürlükleri olduğunu düşünüyorlar. Bu düzenin kötü olan yanlarına uyum sağlamam gerektiğini düşünmüyorum. Aslında herkes uyum sağlamak yerine haksızlığa baş kaldırmış olsaydı bugün bu kadar hür bir şekilde istedikleri gibi sonsuz hakları olduğunu yöneticiler düşünmezdi. Hakarete uğradığınız ve sürekli durumunuzun görmezden gelinerek, üstüne bir de suçlandığınız bir durumla karşılaştığınızda, kurumla ters düşmüş olmuyorsunuz, aksine sizinle uğraşan bir idareyle karşı karşıyasınız demektir. Kimsenin bu şekilde bir durumla karşılaşmamasını diliyorum. Yöneticinin beni eleştireceği tek nokta verilen görevi yapıp yapmadığımdır ve ben bu konuda hangi şartta çalışırsam çalışayım aksatmıyor ve fazlasıyla görevimi yerine getiriyorum. O sebeple yapılanlar kasıt ve kötü niyet ne yazık ki içeriyor.
ahmetönerge Engel oranımın %40'ını akciğerde oluşan hastalığın verdiği hasar sebebiyle aldım. Solunum sıkıntım var. Astım ve akciğerde kitle tespiti var. Çalışamaz durumlar tozlu ve ağır tehlikeli olarak raporda belirtilmiş. Açık ofis olduğu için üst solunum yolu rahatsızlıkları sürekli yaşıyorum ve uzun sürüyor. İş yerinde bir düzenleme yapılmıyor ne yazık ki.

Haklıysam hiç kimse benimle uğraşamaz. bira da kişi kendine güveni olacak. verilen görevleri yapacak ve uyumlu olacak. çok yerde görüyorum engelli arkadaşlar çalışmak istemiyor engellini öne sürüyor. 22 yılıdır devlet dairesinde işçi ve kadrolu mühendis olarak çalışıyorum. görevimi asla aksatmam. her ortama uyarım. çok zor yerlerde bile sabırla çalıştım. belediyede 10 yıl.12 yıldır da tarım da çalıyorum. belediye çok zor bir yer. kendinizi ezdirmeyiniz. haklı isen korkmayın. sendikanızla konuşun. biraz da siz ılımlı olun.sonuç degişir.

MUHENDIS Görevlerimi yerine getiren biri olarak, işin zor veya kolay olması konu değil hep zor işlerde çalıştım. Sorun davranışlarda, tavırda son noktaya kadarda bekledim yıllar geçti ama insanlar değişmiyor ne yazık ki. Bizlerin iyi niyetinin de değiştiremediği insanlar var ne yazık ki. Son çare olarak dilekçe verdim iyi mi olur da ha mı kötü olur zaman gösterecek tabi ama haklı olduğum için şuan yaptıklarına devam edemiyor. Haklı olsaydı aynı şekilde davranmaktan çekinmezdi. Bu bile teselli yıllar sonra. Ilımlı olun demişsiniz ama yıllardır ılımlıyım zaten bu saatten sonra haklıyım ve dediğiniz gibi korkmuyorum.

ben genel konuştum.direk sizi kast etmedim. sendikanızla konuşun. yerinizi degiştirmeye bakın. hangi kurumda çalışıyorsunuz?

TLY0013

''Zulme sessiz kalan dilsiz şeytandır.''Bu söz aslında yazdıklarınızın tam cevabı. Eğitim şart ilkesiyle çıkılan yolda, alınan eğitim ve uygulanan eğitim hep çelişkiye uğramıştır. Özellikle empati duygusunu benimsemeyi öğrenemedik. İnsana bir robot gibi davranmayı gerektiren durumlar her yerde mevcut, bunun özeli, kamusu yok! Şimdi, Müdür otoritesini kuramasa, işleri yetiştiremezse, size davranılan tutumu üstlerde kendisine gösterecek. Bu bir, disiplin midir? hayır! sadece korku, korkular hep içimizde, çevremizde var olduğu sürece çalışma hayatındaki verimden bahsedemeyiz. o yüzden, korkuların üstüne gitmek en mantıklısı, kendinizi haklı buluyorsanız o hakkı mutlaka elde edersiniz. Mücadelenize devam edin. zaten başkaları için çalışmıyor, başkaları için yaşamıyoruz. Geçmiş olsun.

Nurtan Söyledikleriniz için teşekkürler. Empati toplum olarak, yoksun olduğumuz ve kendimizi geliştirmemiz gereken çok önemli bir yerde benim için. Umarım güzel haberler bu konuyla ilgili paylaşabilirim ve bu konuda sessiz kalmanın çözüm olmadığını buradan duyurabilirim.

Siz yanlış anladınız beni hakkınızı aramayın demiyorum. Haksızlığa uğradıysanız mücadelenizi yapın bu en doğal hakkınız. Sizin yaşadığınız spesifik sıkıntıları en iyi siz bilirsiniz genel bir görüş belirttim.

@@sputnik Yazdıklarınıza cevap olarak yazdım. Zaten kimsenin kötü niyetli yorum yaptığını düşünmüyorum. yorumlarınız için teşekkür ederim.

valla bende hakkımı arayacam türkiye işçi sendikası ile gidip görüşecem bilgi alacam sendikalar bu konuda çalışanın yanında...

canım çıkıyor dayanamıyorum a dostlar haftanın 6 günü günde 10 saat eşşek gibi çalışıyoruz Allahtan revamıdır bu ???

bize bu işi layık görenler inşallah bizden beter olurlar Allah bin kere balasını versin onların....
çıldıracam cinnet geçirecem valla...

ozmuşlu Umarım güzel sonuçlar alırsınız. Susmanın çare olmadığını biliyorum ama hakkımızı arayınca ne olacak bekleyip görelim. Umarım güzel haberler sizde bende paylaşabiliriz.

TLY0013

valla uğraşıyorum mücadele veriyorum olmuyor dün gittim işçi sendikası ile görüştüm adamlar adımı soyadımı telefonumu aldılar ynımda birilerine telefon ettiler bakalım görecez...
ben şunu anladım ki bu hayatta herkes mizacına karakterine uygun işte çalışmalı diğer türlü o iş değil işkence oluyor insana....

Üst Alt