Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kamuda eğitimlerine rağmen temizlik vs. gibi işlerde çalıştırılan engelliler..? [Soru]

EZRA

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar. kamuda işçi olarak çalışan bir çok arkadaş var ve ben de bunlardan biriyim. bir çok engelli arkadaşım kamu kurumlarında yardımcı hizmetler sınıfında yani temizlik vs de çalıştırlıyor.
şimdi şöyle bir kanun maddesi var: 'belirli bir mesleği olan engelliler mesleklerinde ya da mesleklerine yakın işlerde çalıştırılmalıdır.'
kanunun bu maddesi naslı yorumlanır bilmiyorum fakat üniversite mezunu olup kamuda temizlik işçisi olarak çalşıştırlan bir çok arkadaş adına bu maddenin ne anlama geldiğini merak ediyorum!?

örneğin maliye bölümü mezunu bir arkadaşım var. bir kamuda kadrosu tarım hizmetleri işçisi olarak geçiyor ve temizlik ve bir çok angarya işlerde kullanıyorlar.
şimdi bu arkadaşın belirli bir mesleği var yani maliyeci. mesleğine yakın bir işte çalıştırılması gerekmiyor mu ? kanunu bu şekilde mi yorumlamalıyım?

lütfen bu konuda bilgisi olan varsa bana iletebilir mi? ve de kamuda bu işveren insiyatifi ne zaman bitecek çok merak ediyorum
yasalar işverenlerin insafına bırakıyor bizleri.
şimdiden teşekkürler

Arkadaşınız işe girerken hangi statüde girdi ve sınav şartları nelerdi?

arkadaşım sınava daimi özürlü işçi statüsünde kpss zorunluluğu olan açıktan atama yoluyla bir kamu kurumnda tarım hizmetleri işçisi olarak girdi.kurum içnde yükselme ya a memurluğa geçme imkanı yok kurum dışından denemsi gerek fakat yukarıdaki maddeyi nasıl yorumlamalıyız
onu merak ediyorum .teşekkürler ilginize :D

Kurum belirttiği işçi alımında (maliyeci)olarak işçi alsaydı ve arkadaşınız maliyeci olarak sınavı kazansaydı,çalıştığı işyerinde maliyeci olarak hayatına devam eder ve kendi branşında çalışmış olurdu.Fakat kurumlar sınav yaparken,çalıştıracağı kişinin özelliklerini,nerede çalıştıracağını,hangi statüde alacaklarını yayınlayacağı ilanda belirtirler.İşe gireceklerde bu şartları kabul ederek işe başlarlar.Birde konuda şu açıdan bakın.İşyerinde maliyeciye ihtiyacı olmayan ve ilan ettiği şartlarda maliyeci alacağını belirtmeyen,çalışanında maliyeci olarak işe başvurmadığı ve işverenin şartlarını kabul ettiğ bir işyerinde Maliyeci çalıştırışabilirmi?elbetteki hayır.

Kamuda sizin gibi engellielr için 3 seçenekleri var:
1. seçenek sınava ne amaçla girdiler ise; o amaçla aldığı ünvan altında çalışacaklar.
2. Bu ayrı bir istisna: Uzun hikaye...
Diyelim Sağlık Meslek Okulu (yüksekokulu değil) mezunu bir kişi hastanede ebe yada sağlık memuru olarak çalışır yada çalışmaz mezun zaten.
Bu kişiyi devlet sağlık memuru yada ebe olarak işe alır. Kişi kamuda çalışırken yada boş zamanında lisans/önlisans okur. Yada ileri gider yüksek lisans doktora vs vs...

Kamuda işe başladığında(çalışıyorken bulunduğu kadroda yada ebe/sağlık memuru kadrosuna başvurur sonra çalışmaya başlar)
Şimdi sorun: amirine mezun olduğu bir üst okul bildirirse;

O zaman ne olacak?

İsteyen yukarıda yazdığım 1. seçenekte kalır,
Ama 2. seçenekleri de var; Ünvan almaksızın o ünvanlara ait görevi yürütebilir. Ancak bazı istisnalar var. Ebe kadrosunda olup doktor olmasına rağmen ünvan almadığı için doktorluk yapamaz.

Sizind ediğiniz gibi maliye mezunu bir arkadaş tarım işçisi kadrosunda işe girmişse; boş kadro varsa o kadro dolana kadar imza atmaksızın maliye işleri bir maliyeci emri altında çalışabilir. Sorumluluk emrine girdiği maliyeciye aittir. İmza atamaz itiraz yapamaz sadece yardımcı eleman olarak çalışır.

Burada sorun: amir isterse; göreve alabilir. İsterse almaz (bu yüksek ihtimal)...

Hadi diyelim amir işe aldı ve görev verdi: maaşı değişmez. Tarım işçisine ne veriliyorsa o maaşı hak eder...
3. İhtimal: ünvan sınavı(sadece kamuda memurlara ait) veya yeniden sınava tabii olmak.

Üst Alt