Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kamuda işçi olarak çalışıyorum. Emeklilik yılım dolduğunda olmak zorunda mıyım?

yabaran

Yeni Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
selam arkadaşlar.ben kamu kurumunda işçi statüsünde çalışıyorum.engelilik durumum açısında 17 yılım olsa erken emekli olabiliyorum.17 yıldan sonra,ben emekli olmak istemiyorum deme şansım varmı?yani isteğe bağlı mı olacak?saygılar

Serdar Bey..

657 Sayılı kanunda memurlar için (engelli memurlarda dahil buna) "eğer isterse emekli olur" diye bir ibare vardır. Memurlar emeklilikleri dolsa dahi (yaş haddine kadar) çalışabiliyorlar.

Kamuda çalışan daimi kamu işçileri için bağlı oldukları yasada emeklilik ile ilgili herhangi bir bağlayıcı ifade yok. Emekliliğiniz dolduğunda işveren sizi zorunlu olarak da emekli edebilir. Bu konuda çok değişik uygulamalar ve bu uygulamalara bağlı olarak da çok farklı yargı kararları var. Maalesef mevcut hükümet engelli olsun veya olmasın kamuda "daimi işçi" statüsünde çalışanları bir yük olarak görüyor ve emeklilik şartları oluştuğunda resen emekli etme yoluna gidiyor.

Size tavsiyem emeklilik olayını çevrenizde çok fazla dillendirmeyin. Ben nasılsa emekliliği hak ettim diyerek işinizde bir rehavete kapılmayın. Eğer buna rağmen emekli olun diye bir zorlama gelirse mutlaka yargıya başvurun; hakkınızı arayın..

TEŞEKKÜR edrim virgo bey.bizim kurumda çalışan bir engelli arkadaşımızın yılı doldu(18yıl) arkadaş dilekçe verdi şuan çalışıyor.bu bir örnek teşkil eder mi?ileri yıllarda...

Kamuda daimi işçi statüsünde çalışanların emekli olduktan sonra tekrar kamuda çalışmaları mümkün değildir. Arkadaşınız dilekçeyi vermiş; dilekçenin sonuçlanmasını bekliyordur. Aksi takdirde işveren (kamu-hükümet-devlet) zaten maliyeti yüksek diye kadrolarında "daimi işçi" istemiyor; emekli edip tekrar çalıştırmaz.

Bu hükümetin planı kamu iş yerlerinde daimi işçi yerine taşeronluk sistemi ile öldüm parasına dışarıdan eleman çalıştırmak. Bunu zaten şu an uygulamaya başladılar.

Üst Alt