Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kamuda normal memur kadrosunda çalısan engellilerin idari izin hakları..?

Konular
12
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaslar.

Ben kamudan Memur olarak çalışıyorum, yani yeni başladım %52 engeli raporum. Aile ve Sosyal Politikalar Engelli Kimlik kartım ve Vergi indirimi belgem var. Sormak istedigim soru Engelliler ile ilgili valilik tarafından ve Engelliler haftası ve dünya özürlülwer gününde idari izinli sayılmak için illaki Kamuda özürlü memur kadrosunda mı olmak gerekli.

Ben çalıstigım kurumun personeline söyledim bana sen normal memur kadrosundasın özürlü kadrosu ile atansaydın olurdu gibi saçma sapan bir sey söyledi bu konuda bilgisi olan varsa bilgi verebilirmi açaba.

Cok tesekkürler

Gazi Erdinç KÜLEKCİOĞLU

kurumda engelli görünmüyorsanız tabikide izin verilmez

Aşağıdaki başbakanlık genelgesinde de görüleceği gibi engelli kadrosunda çalışan engelliler şeklinde bir ibare yok bu sebeple sizde o günlerde idari izinlisiniz. Sizin yapmanız gereken bu günlerin bir gün öncesinde başbakanlığın şu tarih ve şu sayılı genelgesi doğrultusunda yarın izinliymişim derseniz ya da ilgili genelgeyi yazdırıp verirseniz kurum amiriniz de karşı çıkmayacaktır.

03/12/2002 tarihli ve 2002/58 sayılı Başbakanlık Genelgesinin 3'üncü maddesinde "Ulusal düzeyde kabul edilen 10-16 Mayıs Engelliler Haftasının ilk günü ile 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde, engellilere yönelik faaliyet gösteren Konfederasyon, bağlı federasyonlar ve derneklerin kamu görevlisi olan yönetim kurulu üyeleri ile kamuda görev yapan tüm engelliler idari izinli sayılacaktır.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle valiliklerce okulların tatil edilmesi halinde aynı bölgedeki kamu görevlisi engelliler, ayrıca bir talimat ve talebe gerek kalmadan, belirlenen tatil süresince idari izinli sayılacaktır."denilmektedir.

Söz konusu Başbakanlık talimatı çerçevesinde;

1- Engelli Devlet memurları 10 Mayıs tarihinde ve 03 Aralık tarihinde izinli sayılmaktadır.
2- Engelliler Devlet memurları olumsuz hava koşulları olması halinde valiliklerce okulların tatil edilmesi halinde ayrıca bir talimata ve talebe gerek kalmaksızın idari izinli sayılmaktadırlar.

Yukarıda yer verilen genelge ve açıklamalar uyarınca;

1- Engelli Devlet memurları 10 Mayıs tarihinde ve 03 Aralık tarihinde yalnız amirlerine yanlış anlamaya mahal vermemek için haber vermeleri doğru olacaktır. Kamu kurum ve kuruluş amirlerinin başbakanın yazılı emrine aykırı hareket edecekleri düşünülemez.
2-10 Mayıs tarihinde ve 03 Aralık tarihinde kullanılacak idari izin için vali ve kaymakamlıktan ayrıca bir yazı yazılmasına gerek bulunmamaktadır.
3- Kötü hava şartları, koşulları sebebiyle okulların tatiline ilişkin çıkacak olan yazı ve talimat dışında ayrıca bir talimata gerek olmaksızın engelli devlet memurları idari izinli sayılmaktadırlar.

Kamuya memur olarak girmişsinizdir ama sonradan sağlık raporu için defterdarlığa müracat edebilirsin orası seni tam teşekküllü bir devlet hastanesine gönderir ordan alabilirsin.Ama zaaten engelli zaporun varmış onu çalıştığın yerin İnsan Kaynaklarına verebilirsin işleme koymak zorundalar her şeyin var her tür idari izinden yararlana bilirsin on da hiç bir sıkıntı yok.

Merhaba Arkadaşlar,
Cevaplarınız teşekkür ederim ama net somut bir bilgi yok galiba

Engelli Memur statüsünde değilseniz, calıştığınız birim izin vermeye bilir, bence statünüzü değiştirin, engelli kardosuna gecin, sorun ortadan kalkar

shoalin, sarasota

Devlet dairelerinde özürlü kadrosu adı altında özel bir kadro bulunmamaktadır. Çalıştığınız kurumlarda çalışan sayısının %3 ü oranında özürlü memur çalıştırma zorunluluğu bulunmaktadır. Örneğin MEB de bir okulda 100 öğretmen çalışmakta ise 3 öğretmen özürlü olmak zorundadır. TMK larda özürlü ibaresi olmaz kadronun adı bulunur. Ahmet Hamdi İlköğretim Okulu TMK'sında devlet memuru kadroları sınıf sınıf yazılır. İşte 80 Öğretmen, 10 müstahdem, 10 V.H.K.İ. bunların hiçbirinin başında özürlü yazmaz.

O yüzden arkadaşım Gazi Erdinc valilik tarafından verilen idari izinlerde sen de engelli olduğun için idari izinli sayılırsın. Hiç kimse aksini iddia edemez.

Lütfen tam olarak bilmediğimiz konularda birbirimizi yanlış bilgilendirmeyelim.

Gazi Erdinc Yönetmeliği ekledim arkadaşım daha nasıl bir somut bilgi istiyorsun anlamadım. Yönetmeliği okursan kamuda görev yapan tüm engelliler idari izinli sayılacaktır şeklinde belirtmiş, engelli kadrosunda çalışan engelliler ya da normal kadroda çalışan engelliler diye ayrım yapmamış, engelli kadrosunda olup olmamanız önemli değil kaldı ki sizin % 52 oranında raporunuz da varmış.

Arkadaşlar Bende Kamuda çalışıyorum ve bu haklarımın tümünü kullanıyorum engelli arkadaşlarımız bu genelgeyi alıp Yönetici Müdürlerinin önüne koyup bilgilendirmeleri gerekli o yöneticiler bu genelgeyi bilmez engelli çalışanım var diye de araştırıp bu genelgeye bakacağını sanmıyorum. Biz engelliler toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme konumunda olarak haklarımızı anlatarak belgelere dayanarak sistemi oturtmamız lazım gelir diye düşünüyorum.Başbakanlığın genelgesinin Kamuda çalışan engellilerin idari izinli sayılması ile ilgili bölümü olduğu gibi aşağıda yayınlıyorum.Oradaki yorum bence kamuda görev yapan tüm engelliler diye yazıyor kamuya engeli kadrosu ile girip çalışan diye ayırt edici bir ibare yok o yoruma açık ve bu yorumda engelli raporu olan kamuda görev yapan ister engelli kadrosunda olsun ister sağlam insan kadrosunda olsun Engelli raporu varsa idari izinli sayılacağını düşünüyor.herkese saygılar sunuyorum.

T.C.
B A Ş B A K A N L I K
Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü
GENELGE
2002/58

3- Ulusal düzeyde kabul edilen 10-16 Mayıs Sakatlar Haftasının ilk günü ile 3 Aralık
Dünya Özürlüler Gününde, özürlülere yönelik faaliyet gösteren Konfederasyon, bağlı
federasyonlar ve derneklerin kamu görevlisi olan yönetim kurulu üyeleri ile kamuda görev
yapan tüm özürlüler idari izinli sayılacaktır.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle valiliklerce okulların tatil edilmesi halinde aynı
bölgedeki kamu görevlisi özürlüler, ayrıca bir talimat ve talebe gerek kalmadan, belirlenen
tatil süresince idari izinli sayılacaktır.

İdari izin idarenin inisiyatifi ile verilen bir izindir. İdare bir birimde çalışan 7 kişiden 6 sına da izin verebilir, 2 sine de, hiç birine de..
Engelli personelin Engelliler gününde idari izinli olması ve bu izni kullanması da aynı usul içindedir.
5 yıldır kamuda çalışıyorum, ilçemizde aktif faaliyet gösteren bir derneğin yaptığı kahvaltı etkinliğine katılıp görevime geri dönüyorum.
Esas olan bence şu: Devlet, engelli bireyin sosyal ya da iş hayatında yaşadığı sorunlara ne kadar çözüm üretebiliyor. Kaymakamlık binasına yapılan bir engelli rampası var ki içler acısı, engelli vatandaş sağlıklıdan daha fazla çaba harcıyor.
Ayrıca aynı yerde çalıştığım insanların engelim olduğu için izin yapmam gerektiğini söylemesi bile "farkındalık" çabalarımızın ne kadar boş olduğunun kanıtı :(

Engelli Memur statüsü diye bir şey yok kardeşim niye bunu anlamıyorsunuz ben işe normal girdim raporumu daha sonra aldım o zatten insan kaynaklarındaki dosyamda hali hazırda doruyor engellilere verilen her tür izinden yararlanıyorum ne yani benim kimlik kartımda engelli memur diye mi yazıyor zannediyorsunuz yok öyle bir şey dediğim gibi engelli raporunuz sadece özlük dosyanızda bulunur. Yeni girdiğim zaman raporumu almadığım ilk zamanlarda Daire Başkanı senin raporun yok derdi o karda tipide işe giderdim engelim belli illa raporu gözlerine mi sokmak lazım onun için engelli statüsü diye bir şey yok sadece istihdam sağlanırken belli oranda özürlü çalıştırmak zorunluluğu var.

Merhaba Arkadaşlar,
Cevaplarınız teşekkür ederim ama net somut bir bilgi yok galiba

Merakımı mazur gör:
İşe başlarken -özlük dosyasını kast ediyorum- özürlü olduğunuza dair rapor verdiniz mi?

Evet: ise sıkıntı yok amirinize durumu bildirir ve idari izin kullanırsınız.
Lakin idari izinliyim diye iş gitmemezlik etme. Kaldı ki durum ağır -karda yürüyemeyenler için kast ediyorum- ise amirinize bildiriniz.
Çoğu kamu işleri ağır olmayabilir dolayısıyla çoğumuz işe idari izin diye gitmeyiz. Ama önem arz eden işlerimiz var ise halletmemiz gerek. Örneğin mesleğimle alakalı bir misal: İHALE.. İhale yapılacak ama kar yağdı bende özürlü elemanım ve işe gitmem diyemem.

Lakin cevabınız hayır ise;
O zaman amirinizin inisiyatifine kalmış. Genelde kabul etmek zorunda değil. Ancak karda yürümeyecek kadar durumunuz ağır ise ve iş yukarıda misalde dediğim gibi değilse pekala izin verebilir. Özürlü kartı almak bir anlam ifade etmez. Belediye kartı gibi birşey düşünün, amirinize paso gösteremezsiniz mesela.

İdari izin idarenin inisiyatifi ile verilen bir izindir. İdare bir birimde çalışan 7 kişiden 6 sına da izin verebilir, 2 sine de, hiç birine de..
Engelli personelin Engelliler gününde idari izinli olması ve bu izni kullanması da aynı usul içindedir.

İl'de en yetkili kişi kimdir? Vali ve valilik kar yağışlarında engelli personelin idari izinli olduğunu varsayıyorsa hiç bir yöneticiden onay beklemene gerek yok! O gün işe gitmezsin olur biter.

Engelliler Haftası ve Dünya Engelliler Günü'nde ki idari izinise Başbakanlık Genelgesi ile belirlenmiştir. Siz hala amirinizden muvafakat bekliyor olmanız hayata nasıl baktığınızla alakalı ve birazda özgüven eksikliği bence. Ben çeker giderim gerisini amirim düşünsün. Gelmediğim için bana savunma mı verecek? Verirse versin cevabı hazır Başbakanlık Genelgesi.

Ama şu da var ki daha kanun/yönetmelikleri engelli arkadaşımız idrak etmemekte ısrarcıyken yöneticilerin anlamasını beklemek ne kadar da fantastik...:)

unsal.esen

Hala başlarken engelli değilsen faydalanamazsın diyen arkadaşlara artık cevap yazmak yerine direk kafa atasım var:D

cicikıs paylaşımımı fantastik bulmanıza sevinmekle birlikte mesajınızın "Ben çeker giderim gerisini amirim düşünsün" kısmı ile memurlara yapıştırılan "memur zihniyeti" olgusunu desteklemiş olmanıza üzüldüm. Bazı davranışlar suç niteliği taşımasa da etik kabul edilmez. Üst-ast ilişkisine yakışır bir tutumla ezikliğin, sorumsuzlukla kendine güvenin karıştırılmadığı bir çalışma hayatı dilerim..

Bak o cümlenin devamı şöyle; Ben çeker giderim gerisini amirim düşünsün. Gelmediğim için bana savunma mı verecek? Verirse versin cevabı hazır Başbakanlık Genelgesi. Bahse konu günlerin meşruluğunu ispat çabasında olan arkadaşların çırpınışlarının yersiz olduğunu anlatmak maksatlı yazmıştım. Bence anlatmak istediğimi pek alada anladınız da lafı özgüven eksikliğine getirmem hoşunuza gitmedi sanki. :)

İsterseniz bu akşam sohbet odasında memur odası açıp bu konuları online olarak tartışalım şimdi mesaideyiz malum.:rolleyes:
unsal.esen

cicikıs

Mebde memurum yanılıyorsunuz böyle bir ibare var.en azından mebbis kadro personel modülünde özür durumun altında yüzde olarak engelini yazıyorlar.artık sistemde her yerde var. Ben engelli iken memur oldum; başbakanlık kartım da var. Her fırsatta engelli olduğumu hatırlatmak durumunda kalıyorum. Sırf dış görünüşüm normal diye hastalık engelimi engelden saymıyor insanlar

şimdi biz 10 mayısta izinli miyiz kısacası...:)

Unutma, bir şeyin yapılamaz olduğunu düşünerek uyursan, başkasının o şeyi yaparken çıkardığı gürültüyle uyanırsın.
Konfüçyüs

Ben anlatamadım belki Konfüçyüs hakkınızdan gelir :)

Üst Alt