Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kamudan mı SSK'dan mı emekli olmak daha avantajlı?

şelale1

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
İstifa ettim SSK ki bir ise girip engelli emeklilik talep etsem maasim düşer mi?

Kamudan 18 yil hizmet 4.5 yil yiprama 4 yil harp okulu toplam 26.5 yil.
SSK lı ise girince yipranma gidiyor normal emekliliğe 11 yil kaliyor sanirim
.SSK ki bir iste primlerim 4 yil yüksek yatarsa 4 yıl sonra SSK YA gore engelli emekli olursam şu an 2400 engelli maasi alacakken bu miktar artar mi.
3000 ekggösterge 2 bin 3 uyum üniversite.BU HESAPLAMARDAN BİLGİDİ OLAN VARSA YAZARSA SEVİNİRİM

şelale

1261 gün ssk'Lı prim yatırırsanız ssk (4a) statüsünde emekli olacaksınız.

SSK primleri 5000 tl ve üzerinde olmadığı sürece yatırdığınız her prim emekli maaşınızın düşmesine neden olacak maalesef.

SSK da iki ay çalisip engel raporu alip emekli olanlar var ama ikramiye verilmiyor,sebebi ne anlamadım devlete zorunlu hibemi ediyoruz

şelale
Devlet memuru olarak çalıştıktan sonra 2 ay 4A statüsünde çalışıp SSK dan emekli olmak mümkün değil.
Tazminata gelince, istifa ederek iş akdini tek taraflı fesheden kimse kamuda olsun, özelde olsun kıdem tazminatına hak kazanmaz. Çünkü kıdem tazminatını SGK değil işveren öder.

ben size katılmıyorum,engelli vatandaş nihayetinde ssk da da engellidir,vatandaşın once 7000 gun emekli sandiginda primi varsa sadece ikramiyeyi vermezler buda ayip birsey vermeyeceklerse niye kesiyorlar bu gasp degilmi? engelli emeklilik islemleride oluyor bildigim kadariyla,siz kesin olmaz derken bildiginiz yoluda yazarsaniz sevinirim,kanunlar uygulanmak icin var kurumlarin zorbaligi nereye kadar devam ederki?

hukukun üstünlüğü ile herşeyin üstesinden gelinir,vicdan yoksunu bir kısım kamu görevlileri umarım haklarını kısıtladıkları insanlardan daha better duruma düşerler,kanunlar uygulanmaz ise herseye rağmen ,ne gerek var sgk ya emekli sandigina ssk ya,kesmesinler hastaneler özel olsun,benden kestikleriyle zaten şu an 300000 tl iceride hakkim var,100 unu ikramiye verecek 200 undende 2400 verecekti ama kendileri bilir her hayirda bir ser her şerde bir hayır vardır.EYT gecerse seve seve emekli edecekler %74 engelliyim,çalışmayacağım,en kötü 5 yıl boyunca kurumları mahkemeye verip duracağım,tüzel kişilik te de etik,ahlak aranmalı

şelale
Kanun, yasa, hak, hukuk denişsiniz bir sürü şey söylemişsiniz ama niye esip gürlediniz hiç anlamadım.
2 ay SSK lı çalışıp 4A statüsünden emekli olmaktan bahsettiniz, ben de bunun mümkün olmadığını belirttim. Bunu da elbette kafamdan uydurmadım.
Buyurun uygulamanın dayanağı:

SOSYAL GÜVENLİK KURUMLARINA TABİ OLARAK GEÇEN HİZMETLERİN BİRLEŞTİRİLMESİ HAKKINDA 24/05/1983 TARİHLİ VE 2829 SAYILI
KANUNUN UYGULAMA ESASLARIYLA İLGİLİ YÖNETMELİK

*Aylığı Bağlanacak Kurum

****************Madde 7-*Kanunun 8 nci maddesi uyarınca, aylığı bağlayıp ödeyecek Kurumun tayininde, sigortalıların emeklilik geriye doğru prim veya kesenek**ödenerek geçen son yedi yıllık fiili hizmet (360x7=2520 gün) süresi esas alınır.

****************Aylığın bağlanıp ödenmesi, bu süre içinde fiili hizmet süresi fazla olan Kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi**olduğu kurumca ve kendi mevzuatına göre yapılır.

İkramiye konusu ise kamu olsun, özel olsun her yerde aynıdır. Belirsiz süreli iş sözleşmesini tek taraflı olarak fesheden çalışana kıdem tazminatı ödenmez.
Bunu işveren yaparsa onun da iş akdini tek taraflı feshettiği çalışana kıdem tazminatının yanında ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü vardır.

4C LİYDİM 1995-2018 SİGORTALI OLDUĞUM DÖNEMLER,SONRADAN %65 ENGELLİ OLDUM,2YILDIR ENGELLİ EMEKLİ OLMAYA ÇALIŞIYORUM,İDARE MAHKEMESİ MESLEĞE BAŞLADIĞINDA ENGELLİ OLMALIYDIN DİYE REDDETTİ.İSTİNAFA GİDİCEM,benim gibi olup engelli emekli olan var mı acil yardım.

SGK iştirakçi olmalısın şartını koşuyor engelli emeklilik için sonradan engelli raporu alan arkadaşlara,İdare mahkemesi mesleğe başlarken engelli olmasin diye reddediyor,%80 e yakın engelliyim nihayetinde durum bildirir alıyoruz %40 %45 parca parca %80 oluyor neymiş efendim tek sistemden birde Sgk nin belirledigi en az %60 olmaliymis,SSK lı %40 la emekli olurken 4Clilerin çektiği revamı,Kanun u herkes kafasina gore yorumluyor,engelli diye kart veriyor bakanlık ama Sgk ve mahkemeler kaba tabirle kanırtıyor,pozitif ayrımcılık yapılıyor engelliler arasında,bu hukuk ve sosyal devlet ilkelerine aykirı yazık çok yazık

OturanBoğa

08.03-2018 tarihinde yazdığınız mesajı yeni gördüm.

Aşağıda belirttiğiniz hususu kısaca açıklayabilir misiniz?

Bu durum Ali TEZEL'in sıklıkla bahsettiği 2008 de çıkan değişiklikle emekliliye hak kazandıktan sonra her çalışılan günün maaşları düşürmesi durumu ile ilişkili bir yorum mu? Yoksa konu başlığında geçen Kamu'dan SSK' ya geçiş ile ilgili bir şey mi?

"SSK primleri 5000 tl ve üzerinde olmadığı sürece yatırdığınız her prim emekli maaşınızın düşmesine neden olacak maalesef."

Teşekkürler.

StratoS
Her ne kadar OturanBoğa 'ya hitaben sormuş olsanız da görüşümü yazmak istedim, Boğa da görünce yine yazar.
Ben o mesajın açıklamasının 2000 yılı öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası olarak üçe ayrılan prim dönemlerinin aylık bağlama oranlarıyla ilgili olduğunu düşünüyorum.
Bu üç dönemin en düşük aylık bağlama oranına sahip olması nedeniyle 2008 sonrası çalışılan her günün diğer dönemlerin de dahil olduğu ortalamayı düşürdüğü çok açık bir gerçek.
Bunun tek istisnası önceki dönemlerin çok üzerinde prim yaptırmaktır. 5.000 ve üzeri derken sanırım o da bunu demek istedi.
Tabi bu savın, 2008 sonrası girişliler için bir geçerliliği yoktur.

Kamudan geçme konusuna gelirsek;
5510 sayılı yasa ile kamu, özel, memur, işçi tüm çalışanların emekli aylığı hesaplaması prime esas kazanç üzerine sabitlenmiştir, pek bir farkı olmayacaktır.
Yalnız 5434 e tabi 2008 öncesi memurların özele geçip SSK dan emekli olmaları elbette zararlarına olacaktır.
2008 sonrasında ise sigorta matrahına girmeyen net yan ödemelerin çokluğu nedeniyle memurlar dezavantajlıdırlar.
5.000 TL maaş alan bir memur maaşının neredeyse 2 bini matrah dışı net yan ödemelerden oluşmakta, bu da prime esas kazanç tutarını düşürmektedir. İşçinin ise brüt maaşının, hatta yaptığı fazla mesainin bile her kuruşundan sigorta primi kesilmekte, prime esas kazanç tutarı daha yüksek olmaktadır.

Sayin Ufuklap.Ben de memurluktan mi ssk dan mi emekkli olayim arada kaldimsgk sitesinden hesaplamada ssk emekliiligi icin 3500 4c icin 2400 emekli maasi hesapliyor hangisi dogru acaba?

Özelde çalışırken kamu işçiliğine geçmek vergi indirimi ile emeklilik haklarında bir değişiklik oluyor mu ufukalp bey teşekkürler 2008 öncesi sigortaliyim ve engelliyim şuan

StratoS

1 ekim 2008'den sonraki sigortalılıklarda emekli maaşı o kadar düşük ki, kamu da olsa özel sektör de olsa Bağkur da olsa fark etmez. Hepimiz boku yedik! :)

Bahadırdr
Durumunuzu detaylı olarak bilmeden bir şey söyleyek mümkün değil.
samedo99
Vergi indirimi ile emeklilik konusu, kamu olsun özel olsun 4A statüsündeki tüm işçilerde aynıdır, hiç bir fark yoktur.

Benim durum karisik.1997 memuriyet baslangic sonra 2 isrifa arada 4400 ssk gunu ve 3. Defa 2018 subatta devlete donus toplamfa 7000 kusur prum var ama son 3.5 yil ssk fazla 2.5 daha memurlukta dayanirsam 4c fazla olacak engel orani 74 onaylandi gecen ay

Ufukalp

Abi teşekkürler. Peki şöyle sorsam, benim girişim 2008 öncesi, yaklaşık 1 aylık bir çalışmam var ama aktif çalışma hayatım 2008 den sonra. Çalıştığım iş yerimde mutluyum ama emeklilikten sonra çalışmaya çok sıcak bakmıyorlar. (Engelli teşviklerininde ortadan kalkması sebebiyle emekli engelli çok cazip gelmiyor)

Dolayısıyla hiç emekliliği düşünmeden çalışmak mı, yoksa emekliliğe ayrılıp yeni bir iş aramak mı sorusu için swot analizi yapıyorum. Burada tek kestiremediğim husus, emekli maaşının emekli olmadığım her ay için düşecek mi konusu?
OturanBoğa

Teşekkürler, katılıyorum ama sorum şu hemen dilekçe mi vermeli, yoksa çalışılabildiği kadar çalışılmalı mı?

Yani 2008 öncesi sigortali olduğumuz için daha iyi mi maaş alacağız zamanı geldiğinde.Birde emekli olduktan sonra özelde çalışılıyor kim demiş engelli teşvik kalktı diye ?

StratoS
Çalışılan her günün emekli aylığını düşüreceği savı senin için pek geçerli görünmüyor.
Çünkü 2008 öncesi primin zaten yok hükmünde.
Yukarıda değindiğim gibi, 2008 sonrası çalışmanın dezavantajı; 2008 öncesinin avantajlı ortalamasını düşürmesidir. Senin 2008 öncesi primin zaten olmadığına göre seni etkileyecek bir durum yok ortada.
Ama... :
Hak eder etmez emekli olup aynı yerde ya da farklı yerde çalışmaya devam ederek iki maaş birden almak her zaman açık ara avantajlıdır.
Evet emekli çalıştırmanın işveren açısından hiç bir cazibesi yok, aksine dezavantajı mevcut.
Hem engelli prim teşvikinden yararlanamaz, hem de emekli çalışanın işverene maliyeti normal çalışandan fazladır.
Şöyle ki :
Normal sigorta primi işçi payı %14 iken, emeklinin tabi olduğu SGDP işçi payı sadece %7,5 dur. Aradaki fark da işverenden çıkmaktadır.

samedo99
2008 öncesi ne kadar fazla priminiz olursa emekli maaşı 2008 sonrasına göre o kadar iyi olur.
Kimse engelli prim teşviki kalktı demedi, ama bu teşvikte emekliler kapsam dışı, onu diyoruz.

StratoS

Emeklilik çok kişisel bir karar.

Primlerin çoğu 1 ekim 2008'den sonra ise olabildiğince uzun süre ve yüksek primle sigortalı olmak mümkünse, çalışmak lazım.
Eğer emekli olduktan sonra çalışmaya devam edilecekse, zaten hemen emekli olmak ve bilmem kaç yıl erkenden maaş almaya başlamak en iyisi.

Ufukalp

Evet abi, sadece engelli kontenjanını doldurur. Gerçi çalıştığım işletme için kontenjanda önemli. Orada biraz aldığım maaşa karşı emekli maaşı ve işten çıkarsam en kötü asgari ücret maaşınını değerlendirip karar vereceğim gibi gözüküyor.

Teşekkür ediyorum, iyi ki varsın...
OturanBoğa

Abi sana da teşekkür ederim. Yorumların düşüncem ile aynı.

Sevgiler,

Ufukalp

Anladım abi 2008 öncesi sadece girdi çıktı var fark ediyor mu yani

ülke de emeklilik öyle bir hale geldiki,çalışamayacak durumu olanlar bence nasıl daha çabuk meşagatsiz emekli olurum u düşünüyorlar ve de en doğrusu o,çünkü zaten çalıştıkça prim ödedikçe emekli maaşının düştüğü tek ülkeyiz bari emekli olurken malülen de olduğu gibi eziyet çekmeyelim,vergi indirimli emeklilikle oran daha az olduğundan bir an önce olalım kolay rahat yoldan...

samedo99
Prim yoksa 2008 öncesi giriş çıkış yapmanın maaş yönünden bir avantajı olmaz.

Ufukalp

Anladım abi ancak. 5510 kanuna göre 2006 sigorta girişim emeklilikte geçerli sayılır değil mi yıl olarak

samedo99
Hiç prim olmayan giriş çıkışlar emeklilik hesabında sigorta başlangıcı sayılmaz. En azından bir gün prim ödenmiş olmalı.

Ufukalp

10-15 gün prim var ya girdi çıktı dediğim bu şekilde oluyor zaten ;)

ekonomist79

Biz sürüneceğiz, para babaları ve siyasiler refah içerisinde yaşayacak... Bu kafayla olacak olan bu kardeşim.

samedo99
1 gün bile prim varsa 2006 sigorta girişiniz sayılacak elbette, ve emeklilik şartları bu tarihe göre belirlenip gereken sigorta süresi hesabı bu tarihten başlayacak.

OturanBoğa

Benimde terazimde en çok bu soru var....
Bazen emekli olayım ve çalışmaya devam etmeliyim diyorum....
Sonra bir an geliyor ve ya çalışacak gücüm olmazsa sorusu aklıma geliyor...
Bazen de emekliliği biraz daha gün attırdıktan sonra düşünmeliyim diyorum...

Personele gidip raporumla emekli olmak istiyorum dedim ama ssk emekkisi olacagim dedim dilekce yazip gorus alin dedim adamin safti kaydi anlamadi olmaz oyle sey dedi napcam ben?

Üst Alt