Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kamusal Alanda Proteze Örtülü Yasak [Tartışma]

bezmez

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Dikmen Bezmez

Bu yazıyı kaleme almaktaki amacım, son seçimlerle CHP’den milletvekili olarak meclise giren ve bir kol ve bacağı protez olan Şafak Pavey’in meclise giriş anı ile ilgili medyada yer alan haberlerin ve daha genelde takınılan tutumun bir eleştirisini yapmak. Temel kanım o ki, konunun medyaya yansıyış şekli, sakatlık meselesine dair var olan bütün ön yargı ve algılayış şekillerini tüm çıplaklığı ile yansıtıyor. İşin ilginç yanı, öyle görünüyor ki, yorum yapan herkes kendisinin bu konuda inanılmaz bir hassasiyet sergilediği ve olması gereken tutumu takındığı düşüncesinde. Yani, öyle bir dil ki bu, bir yandan sakatlığa dair içselleştirdiğimiz tüm algıları, varsayımlarımızı açığa çıkarıyor; öte yandan da bunu yaparken kendimizi “üstün”, “iyi” ve “doğru” hissetmemizi de sağlıyor. Aslında kimse altını deşmese, bayağa rahat bir konum… Ancak bu arada Şafak Pavey bambaşka bir telden konuşuyor ve bu kimsenin umurunda değil. Pavey’in sözleri haberlerin ancak son kısımlarında yer buluyor; onun sesini ancak dikkatli bir okuyucu duyabiliyor. Ne demek istediğimi açıklamaya çalışayım:

Şafak Pavey 12 Haziran seçimlerinde milletvekili seçildi ve geçtiğimiz günlerde meclise girdi. Meclis içtüzüğündeki kıyafet hükmü doğrultusunda, her kadın milletvekili gibi tayyörünü giydi; bütün kıyamet ondan sonra koptu. Pavey’in protezi açığa çıktı. İşte bütün tartışmanın kaynağını oluşturan olay budur: Protez açığa çıktı. Bundan sonra takip edebildiğim tartışmalarda üç önemli noktanın öne çıktığını düşünüyorum:
1- Argümanlar kaynağını protezin görünmemesi gereken bir şey olduğu düşüncesinden alıyor. Pavey’in, protezinin açığa çıkması ile kendisini “buruk” hissedeceği, onun adına var sayılıyor.

2- Bir yandan protezin görünmemesi gerektiğine vurgu yapılırken, öte yandan Pavey’in protezi, meclise giriş anı ve daha sonrası, gerçek anlamda görsel bir şovmuşçasına okuyucuya sunuluyor; “İşte milletvekilinin yaşadığı zor anlar…TIKLAYIN” başlığının ardından dizi dizi fotoğraflara ulaşılıyor. “Safak Pavey meclise böyle geldi” başlığı, sanki yeni başlamak üzere olan bir sirki anımsatıyor. Koltuklarımıza oturup izlememiz gereken bir şov sanki…

3- Bu konuda Pavey’in tutumu son derece net. Protezinin görünmesi onun için belli ki en ufak bir sorun teşkil etmiyor. Ama onun düşünceleri haberlerde geri plana itiliyor. Peki, protez Pavey’i rahatsız etmiyorsa, bu tedirginlik niye?

Protezin açığa çıkmasından duyulan kaygının boyutları ve bunun dile yansıyış şekilleri gerçekten incelenmeye değer. Protezin görünmesi Pavey adına büyük bir haksızlık, büyük bir anlayışsızlık olarak kurgulanıyor. Gazetelerde yer alan ifadeler “Bir milletvekilinin en zor anları”ndan, “Protezi açıkta kalan Pavey’den”, onun yüzündeki “buruk tebessüm”den söz ediyor. Tekerlekli sandalyede olduğu için doğal olarak kucağına koyduğu çantası, “çantası ile eteğinin üzerini kapatmış” olarak betimleniyor. Bir köşe yazarının ifadesiyle “Belli ki üzerine pantalonunu çekip, her zamanki engelsiz yürüyüşünü yapamadığı için bir parça tedirgin…”miş Pavey. Aynı köşe yazarı “lütfen şu fotoğrafa çok iyi bakın” diyor. Bakıyorum… Ben tedirgin ya da buruk birini göremiyorum. Orada gülümseyen bir kadın var bence. Ama hayır… Bu konuda hassasiyetlerimiz var bizim. Dolayısıyla içtüzüğün değiştirilmesi tartışmaları gündeme geliyor. Yazılanlara göre meclis yetkilileri Pavey’in “durumu”yla ilk kez karşılaştıklarını belirtmişler, ama başvuru yapılırsa “mutlaka bir çözüm yolu bulunabileceği”ne dikkat çekmişler.

Oysa Pavey diyor ki “Protezimin görünmesi beni hiç rahatsız etmiyor. Bacağımı göstermekten çekineceğim tek durum şu olabilir: Karşımda bacağı olmayan, parası olmadığı için protez taktıramayan birini gördüğümde çekinirim, üzülürüm”. Pavey böyle diyor. Yani, çok telaşlanmamıza gerek yok aslında. Kanımca sıralanan tüm bu ifadeler, en kısasından “Sakat olmak çok kötü. Protezli olmak çok çok kötü. Onu saklayamadığın için senin adına çok üzgünüz. Ama yine de seyretmekten hoşlanıyoruz”a geliyor.

Buradaki toplumsal tepkinin, daha çok sakatlığa dair sahip olduğumuz genel algılayış biçimleriyle şekillendiğini düşünüyorum ve bu algılayış biçimlerinin altında yatan tarihsel, sosyal, iktisadi birçok etken var. Tüm bu etkenler sakatlığa dair, ya da daha genel anlamda “normal” bedenin ne olduğuna dair öylesine güçlü bir algı dünyası yaratıyor ki, bundan kaçmak giderek zorlaşabiliyor. Ama işte özellikle de medya gibi odak noktalarında yer alan aktörlerin, bu ve benzeri konularda özen göstermeleri gerektiğini düşünüyorum. Kanımca birkaç gündür gözler önüne serilen duruş, sakat hakları konusundaki hassasiyetlerimizi sergilemiyor, tam tersini yapıyor ve bunu yaparken de sakat kişinin kendi sesini arka plana itiyor. Burada tartıştığım konu, meclisteki içtüzük ve kıyafet yönetmeliği değil. Kanımca isteyen etek, isteyen pantolon giyebilmeli. Hatta daha geniş anlamda, herkes nasıl istiyorsa, öyle giyinebilmeli. Ama protezi açığa çıktı diye, sakat bir insanın kendini iyi hissetmeyeceğini var saymak ve bunun üzerinden bir çeşit kahramanlığa soyunmak, sakatlığa dair olumsuz algıları pekiştirmek ve bu esnada da kendimizi daha “üstün” bir pozisyonda görmek gibi geliyor bana.

Yazıyı okurken Şafak pavey e hayran kaldım. Bir insanın kendisini kabulenmesi, olduğu gibi görünmesi, bundan çekinmemesi ama özelliklede gösterilmemesi giyimden dolayı görülüyor olması, bundan çekinmiyor olması. Muhteşem bir olgunluk. Gerçektende okunanlardan anlaşıldığı kadarıyla sanki saklanılması gereken, çekinilmesi gereken bir durum varmış havasını vermişler. Hemde üzülerek keşke saklayabilseydi dercesine:) Ben o insanlara gülerim, onlar Şafak payevin tırnağı olamazlar.

Başkalarının olumsuz düşünceleri kendi sorunlarıdır. Demek ki onlar şafak payev yerinde olsalar saklayacak, çekineceklerdi. Üzüldüm onların adına çok ynlş bir düşünce bu.

Burada olan şey çok açık aslında... Kimse Şafak'ın konuya dair ne dediğine bakmıyor, umursamıyor da. İki şey söylüyor en geniş içeriğiyle kamuoyu ve medya:

1- Protezlerini gözümüze sokma
2- Protezinden utan

Ve ekliyor: "Ancak bu şekilde olursan bizim şirin-sakat kontenjanımızdan görünür olabilirsin"

Foucault'nun dediği gibi, "Ruh bedenin hapishanesidir". Dillerden dökülen "Şafak Pavey'in zor anları" ifadesi de o misal, kendi sağlamcı zihinlerinin darlığı ile bedeni hapsetmeye çalışıyor bu insanlar! Ve bunu da utanmadan "benim" bedenim üzerinde uygulamaya çalışıyorlar!

Doğrusu ya, keşke Şafak'ın yerinde olsaydım dedim bu tutumu görünce... TBMM salonuna sandalyemle girip kürsüye yanaşır, salına salına ayağa kalkar, bacak ve kol protezimi çıkarıp sandalyemin üstüne koyar, vira bismillah yemin eder, sonra da sek sek sekerekten gider yerime otururdum.

Sahi, o vıcık vıcık medyada nasıl haber olurdu bu konu dersiniz?

23514_3.jpg

Doğrusu ya, keşke Şafak'ın yerinde olsaydım dedim bu tutumu görünce... TBMM salonuna sandalyemle girip kürsüye yanaşır, salına salına ayağa kalkar, bacak ve kol protezimi çıkarıp sandalyemin üstüne koyar, vira bismillah yemin eder, sonra da sek sek sekerekten gider yerime otururdum.
Sahi, o vıcık vıcık medyada nasıl haber olurdu bu konu dersiniz?

Valla alemsin sevgili OturanBoğa son paragrafını okuduğumda medyanın neler yazacağını aşağı yukarı tahmin ediyorum,asıl ben kahkalarla senin kendini tasvir ediş haline güldüm...Bilgine.........Hahahaahaaaaaa diye......

itiraf etmeliyim OturanBoğa'nın tasvirine bayıldım :D gerek paylaşılan konu gerekse yorumunuz çok güzel teşekkürler...

Süper bir fikir... Ben olsam protez kullanmadan giderdim ki dünyaya mesaj vermiş olurdum...
Hatta bir vekil olarakta gerçektende kolu bacağı olmayan birinin işte biz vatandaşımıza protez yaptırmıyoruz. Mesajını vermesi lazımdı!
Şafak hanımı chp politikalarından önce kendi dertdaşları ile dertlenmesine öncelik vermesini temenni ediyorum
Vekillik gerçek manada budur. Halkın hakiki vekili halkın derdini vitrine taşıyandır.!

Dramatizasyon

Oturanboğa harika yazmışsınız. Bir de şu var bence: Şafak Pavey'de hiç dramatizasyon yok. Yani sakatlığını abartmıyor, kendine acımıyor, protezlerini saklama çabası yok... Oysa medyaya "popüler bir engelli haberi" lazım. Eh ne yapsınlar? Kendileri, dramatizasyon malzemesi yaratmak istiyorlar. Yoksa "ENGELLİ" Şafak Pavey'in diğer milletvekillerinden ne farkı kalır ki?

Eğer üstüne bir şal örtseydi bu kadar gündeme gelmeyecekti. İlla ki engelimizi saklamamız gerekir diye düşünenlere oldukça net bir cevap ve tavır. Bence de helal olsun.

benim anlamadığım nokta bu kadın yürüyebiliyor neden meclise tekerlekli sandalyeyle geldiği.:S ilginçç

Şafak Hanımın cesaretine hayran kaldım...
Sakatlıktan rahatsızlık duyan bedensel sakatlığı olmayan ama et beyinlilere güzel bir ders..

Bence Asıl konu engellilerimizin kendilerini böyle önyargılara maruz bırakacak tavırlar takınmış olmasından kaynaklanıyor..Her önyargı cesur adımlarla aşıldığı gibi bu durumlar da cesur insanlar sayesinde aşılmaya başlayacaktır diye düşünüyorum..

benim anlamadığım nokta bu kadın yürüyebiliyor neden meclise tekerlekli sandalyeyle geldiği.:S ilginçç

Şu sebepden olabilirmi:confused:
Sgk bir protez yardımı ile yürüyebilecek hastaları tekerlekli sandalyeye mahkum ediyor./un mesajını vermiş olabilirmi:confused:
Durum gerçektende bu...

Şafak Pavey’in zor anları

Pantolon yasak olduğu için protezi açıkta kalan Pavey'e bir kavas yardım etti.

:) ehehahaha, öööyle bi yazmishlar ki, protezin ne oldugunu bilmesem, kadincazin dötü falan acikta kalmish da onca insanin icinde yüz kizartici zor anlar gecirmek durumunda kalmish, kahraman kavasin biri de imdada yetiship bisheylerle örtüvermish sanicam :p...

:) shükretsinler ki shafak pavey'in yerinde bogambogam olmamish - az önce icgözümün önünde canlandigi gibi, eline örtücek bisheyleri geciren yardimsever kavaslarla doluverirdi etrafi :)... pavey de bashina öyle bisheyin gelebileceginden korkmush olmali ki, salina salina yürüyerek protezinin tüm görkemini gözler önüne daha bi ayrintili sermek yerine o sandalyede uslu uslu oturmayi secmish... ben de olsam korkardim onlarin sherrinden :D...

gözü dönmüsh yardimsever kahraman insanlarin israrlarina dayanabilmek pek kolay bi ish degil, belki de heveslerini kirmamak icin oturmushtur o sandalyeye :); zira pavey gibi aktif bi kadinin o derece pasif bi sandalyesi olup da birilerinin onu saga sola ittirivermesini beklicek kadar pasiflige dayanabiliceni sanmiorum nedense pek... kendisine aitmish gibi de durmuyo zaten hic - baksaniza, kaybolmush kadincaz adeta icinde :rolleyes:...

Sgk bir protez yardımı ile yürüyebilecek hastaları tekerlekli sandalyeye mahkum ediyor./un mesajını vermiş olabilirmi:confused:
bacagindaki protez dandik bishi olsaydi neyse de, o protezle öyle bi mesaj vermek pek etkileyici olmaz gibi gelior bana :)...

Kanımca sıralanan tüm bu ifadeler, en kısasından “Sakat olmak çok kötü. Protezli olmak çok çok kötü. Onu saklayamadığın için senin adına çok üzgünüz. Ama yine de seyretmekten hoşlanıyoruz”a geliyor. (...)

(...) protezi açığa çıktı diye, sakat bir insanın kendini iyi hissetmeyeceğini var saymak ve bunun üzerinden bir çeşit kahramanlığa soyunmak, sakatlığa dair olumsuz algıları pekiştirmek ve bu esnada da kendimizi daha “üstün” bir pozisyonda görmek gibi geliyor bana.
okurken "you hit the nail on the head" diye gecirdim icimden, dolayisiyla son üc sözcük cok gereksiz duruyor bence orda... "protezi acikta kaldi" ifadesi tek bashina bile, sakatliga dair algilarin ne menem bishi oldugunu ve o algidan kolay kolay vazgecmek istenilmedigini fazlasiyla ortaya koyuyuor bence... ama yüce gönüllü, ince düshünceli türk toplumu üzmesin tatli canini, dillerine dolandirdiklari pozitif ayrimcilik mekanizmasi cok yakinda harekete gecirilir; meclise giren sakat kadinlara cok özel bi ayricalik taninip pantolon giymelerine müsade edilir - ardindan da sakatlar icin dönüm noktasi olucak cok önemli bi adim atildigi iddia edilerek böbürlenip durulur...

Aynı köşe yazarı “lütfen şu fotoğrafa çok iyi bakın” diyor. Bakıyorum… Ben tedirgin ya da buruk birini göremiyorum. Orada gülümseyen bir kadın var bence.
en nesheli, mutlu, kaygigisiz, rahat, keyifli anlarimda bile karshima dikilip "üzülme, beterin beteri var, shükret haline!" diye beni teselli etmeye kalkishan insanlarla karshilashtigimdan beri hic bisheye shashirmiorum artik :) ve kimin ne gördügünü de merak etmiorum :)...

saww;

saçma bir yaklaşımın var çüNkü ikiside mevcut:S gercekten çok merak ediyorum:S:confused:

Neresi saçma bunun?
Yürüyen bir insan ayağında protezi var! Hadi yürümeyi tercih etmiyor ayağı ağrıyor diyelim! Neden kendisi elle kumandalı t.sandalye varken yardım alıp rencide olsun ki:confused: Bu seferde mecliste elle kumandalı otomatik tekerlekli sandalyemiz bile yok rezilliğini deşifre etmiş...

Bundan daha güzel mesaj mı olur. Engelli adına bundan daha güzel engelli hak gasbının ifadesi olabilirmi?. Gayet te başarılı bir mesajjj... Utanması gereken bir sgk yı teşhir etmiş işte...

Siyasi görüşlerimiz farklı olsada bu bağlamda yaklaşımını, fiiliyatını gayet olumlu olarak karşıladım. Bu bağlamda benim algım budur. Kimisi farklı mesaj alır. Mesaj benim açımdan gayet net engel olmayın engelleri kaldrın! Bir engelli sizin yardımınızı istemiyor. Eşitlik istiyor/uz... Ulaşım, mimari engelsizlik, yardımcı araç - gereç, protez/ortez istiyor... (Gayet net)

Siz de aldığınız mesajı iletirseniz. Bizde sizin fikrinize saygı nezaketinde bulunabiliriz...

Düşünceye saygı göstermek lazım...
Senin saçma bulmanla benim yorumum saçma olmaz.
Biri gider. Bir olayı birine anlatır. Aynı olayı bir başkasından dinlediğinizde o da farklı anlatır...
Farklı yaklaşımlar.. Saçmalamak değildir.
Senin göremediğin bir açıdan, bir pencerden, bir başkası senin gören gözlerinle göremediklerini görüyor diye o insana sen saçma düşünüyorsun denmez!!!

Ben de ortopedik botlar giyiyorum ama buna rağmen etek ve elbiseyi de özellikle yazları giymeyi çok seviyorum, parmak arası terlikler, açık ayakkabılar giyemiyorum diye kendimi etek ve elbiseden mahrum etmiyorum, kim yadırgarsa da hiç umursamıyorum :)

bizi teselli etmeye çalışan halimize şükretmemızı söyleyen sağlıklı insanlar acaba kendi hallerine şükretmişlermidir. benım böyle bir yakınım var bana hep şükretmemı söyler. ama kendi herşeyden yakınır . birde niye teselli etmeye gerek duyarlar anlamadım gitti.ben engellimi unuttum ama cevrem hala unutamadı. teselliye gerek yok umuda yolculuk:):)

protezi gercekten güzelmiş. ben 18 yıllık diz altı protez kullanıcısıyım. buzamana kadar devletten. 1defa protez yaptırdım. onuda daha 10 gün önce teslim aldım sılıkon lıner. protezın sılkon kısmı güzel ama ayak kısmı gercekten cok basıt sadece öne ve arkaya esneme payı var. oda cok esnek değil.işin komık yanı benım parayla 1993 te yaptıdıgım protezde bilekte 4 yönlü esneme vardı yani devletin şu an verdigi protezdekı blek 16 yıl öncesının teknolojısınden bile geri kalmış.bu protezın 2.400 tlsnı devlet 600 tl snı ben verdim. ama sıze şunu söyleyebilrim. birde bunları ithal ediyorlar ya gercekten gülüyorum. bu protezi üretsen bunun maliyeti silikonlarıyla 800 tl yi gecmez.ben memurum ama yegenımın tornacı dukkanı var bende bu işten anlarım kendı protezımı kendım üretecegim.en sonunda protezın ayak kısmının fiyatını sordu 250 tl dediler. yanı düz bir boru ve plastık dokume 2.200 tl alıyorlar

birde bunları ithal ediyorlar ya gercekten gülüyorum. bu protezi üretsen bunun maliyeti silikonlarıyla 800 tl yi gecmez.ben memurum ama yegenımın tornacı dukkanı var bende bu işten anlarım kendı protezımı kendım üretecegim.en sonunda protezın ayak kısmının fiyatını sordu 250 tl dediler. yanı düz bir boru ve plastık dokume 2.200 tl alıyorlar

Aferim!
Ben size 20 000 tl vereyim. Benim gösterdiğim videodaki hasta gibi hastayı yürütün.
800 tl nin 25 katı ödenek size...
Yapamazsan. Yürütemessen... Bir daha yorum yapmak yok oldumu protezzedadaş kardeşim:confused:

Sen bırak sanayiyi ucuza getirmeyi. Verimli toprağın, dört mevsimin güneşin, su yun olmasına rağmen ALLAH vergisi bedava sermaye ile bunları ithal ediyorsun!!!
Yapay uzuv üretme teknolojisi ile uğraşmana gerek yok. Sen tarımı geliştir. Hayvancılığı geliştir.
Halka ucuz et yedirrr. meyve sebze yedir.

Düz borularla uğraşma daha faydalı işlerle uğraşşş...

Kadlrım yapmayı, rampa eğimi vermeyi becerdin sıra mühendislik harikası yapay uzuvlar imal ediceksin:)
PES... Yurdum insanı zeka fışkırıyor.
Sen önce 1 liralık işcilere ben niye 5 lira ödüyorumun hesabını sor...
Asgari ücret 600 tl memur alıyor. Bunun 3 katı para....
Maliyeti öncelikli giderlerden, elde olan somut şeylerden düşür önce....

Giresun' da tekerlekli sandalye basketbol turnuvasına katılmıştım.Hİç unutmam ; çarşıda gezinirken birkaç engelli arkadaşımızın kot pantolonun üstüne giydikleri uzun yürüme cihazlarını görünce önce afallamış (ben hep saklamaya çabalamıştım ta ki o ana kadar) sonrasında ise gülmekten kırılmıştım.
aynı arkadaş grubu basket maçını izlemeye de gelmişlerdi ve dayanamayıp sormuştum..ya arkadaşlar neden pantolon altına giymiyorsunuz şu cihazı demiştim.... verilen cevap: abi hiç akıl etmedik ki.. biz hep böyle giyiyoruz olmuştu..
iyi ki akıl etmemişsiniz... o günden sonra anladım ki kendi cihazı saklamamın nedeni ben değilim..utanmak hiç değil..farkında olmadan toplumun benim üzerimde kurduğu baskıdan başka bir şey değilmiş... şimdi gittiğim her yerde denizde dahi gözlerinin içine sokasım geliyor... açıkçası cihazımı sergilemek, teşhir etmekten inanılmaz zevk alıyorum...

toplumun "sağlam" kelimesinden anladığı şeyi iyi tahlil etmek gerekiyor... tabi sevgili pavey'in durumu ; yıllardır bu toplumdan ve basından bir şeyler bekleyen engelliler ve engelli kurumlarına verilecek en güzel cevap.. fonda çalan acılı ezgilerle süslenmiş ve dramatize edilmiş engelli haberleri olduğu sürece paveyler hep utanılası durumlara sokulmaya devam edecektir kendi utançlarını bir sakatın protezleri altına süpüren zihniyetler...

saww

Bana Ben size 20 000 tl vereyim. Benim gösterdiğim videodaki hasta gibi hastayı yürütün diyosun yazdıgım yazıyı iyice okursan benım silıkon lıner diz altı protezden sözettıgımı anlarsın.ben başka protezler hakkında yorum yapmadım. sen benı polıtıkacı zannettin galiba ete meyveye ben zam yapmadım tarımı hayvancılıgı geriletmedim asgari ücretide ben vermıyorum.bunları benim tek başıma düzeltecegımı zannedıyosun ama ben meşgulum düz borularla ugraşıyorum. benim yerime sen düzelltiver. protez benım herşeyim. elbette protezle ilgili eleştirim olacak. yanı senın istediğin gibimi düşünmem lazım ben yeri geliyor protezle tarlada çalışıyorum. ben yine bir şeyler yapmaya çalışıyorum pekı sen bu zamana kadar ne yaptın ne ürettin. bu işler bilgisar başına geçip sadece yazı yazmakla olmaz kardeş.

Şafak hanım demişki; "ben bacağımı sadece protez alamayacak durumda olan birinin yanında örterim"

Bu cevaba ne yorum yapılabilirki ?

Bacağına protez alamayan birinin yanında da bacağınızı örtmeyin bence, örtmeyin ki birileri sizin protezinize değil kendilerinin ayıbından utansın !

saww

sen benı polıtıkacı zannettin galiba ete meyveye ben zam yapmadım tarımı hayvancılıgı geriletmedim asgari ücretide ben vermıyorum.

Güzel savunma yaptığını sansan da eğerki sistemdeki herhangi bir partiye oy vermişisen bu asgari ücreti bizzat sen vermişsindir.
O politikacıları oraya oylarıyla gönderipde sonra ben yapmadım demek kendimiz kandırmaktan başka bir şey değildir.
Adam diyor ki ben sana zulm etmiyorum. Bundan daha büyük zulüm mü var? Senin seçtiğin sistem hakkım olan yürüme hakkımı vermiyor.

Bir ikincisi siz bu malı bu işte uzmanlaşmış belli başlı dünyaca ünlü firmalardan daha iyi yapamaz ve daha ucuza üretemessiniz! (Yerli üretim yapan bir firma var. Oradaki bir ürünün dünyaca ünlü bir firmanın ürününden pahalı olduğu da bunun delilidir.)
Bunun için tartışmaya bile gerek yoktur!. Bu bir gerçektir...

Ne üretiyorsun diye sormuşsunuz?
Zulme ortak olmamak dünyanın en büyük üretimidir. Zulme karşı klavyeden de olsa, yeri geldimi ağızlada olsa haykırmak en büyük üretimdir.

Benim de keşke tarlada çalışabilecek aktifitem olsa.. Sizin durumunuz da olmak isteyen bir sürü insan olsa gerek...
Savunmanızı bu paraya protez olmuyor diye kursanız daha güzel olmazmıydı?

sawww
senin seçtigin sistem diyosun oy atarken yanımdaymıydın sen benım hangi partıye oy attıgımı bilemezsin. ve bunun içinde benı yargılayamassın. demokrası varsa ülkede herkes istedıgı partıye oy atabılır. şunuda belırteyım ben hiç bir siyasi partıye taraf degilim asgari ücretten bahsedıyosun.peki daha öncekı hükümetlerde asgari ücret cok mu yüksektı.ben asgarı ücretle 4 yıl çalıştım bilirim ben 18 yıllık engelliym daha vergı ındırımı bıle almadım çalıştıgım işyerlerınde hep normal kadroda çalıştım devletı sigorta prım zararına bile ugratmadım. bu zamana kadar devletten sadece 1 tane protez yaptırdım onuda begenmedım eleştırdım. ama sen benım zekamla alay ettın. sana şunu söylemek istiyorum.insanları tanımadan fikirlerini bilmeden insanları küçümser aşagılayan yazılar yazma.herkes senın gıbı herkesı aşagılarsa fikirlere saygı duymassa demokrası olmaz demokrası cok seslılıktır.kardeş

Herkes protezinin görünmesine kafasını takmış.Protezinden utanıyorsan kendinden de uatanıyorsun demektir,o zaman kendinizede bi etek giydirin.Almanyada ki ortopediciye gittiğimde ampute için yapılmış diz altlarına bacak görüntüsü veren silikonların takılmadığını gördüm sorduğumda burda hiç kimse protezinden utanmaz kibrit çöpü gibi takıyor dolaşıyor ve altıne mini etek bile giyiyorlar.Sadece bizim burada var bacağa benzetme olayı.Kendinizden ve protezinizden utanmayım.Esas şaşırdığım adminler bile vah vah nasıl gözükür protez diyor ona çok şaşırdım..

şaşırmanızı gerektirecek birşey yok fatih bey anlaşılan yorumları önyargılı okumuşsunuz ne adminler nede üyeler protez göründü diye ah vah etmiyor!!!! Şafak Pavey'in protezleri üzerinden yapılan medyatik haberleri ince hesapları kendi aramızda konuştuk kendimizce yorum yaptık. burada hiç kimse Şafak Pavey'i tanımak yada başarılar dilemek varken; protez göründü diye ah vah demez...

fatih76;

O almanı buraya getirisen oda silikonları kullanıcaktır.
Orada bulunup oranın havasını soluduğunuz zaman kimsenin kimseyi bakışları ile rahatsız etmediğini gözlemlersiniz. Özel hayatınızla kimse ilgilenmez!
Burada herkez birbirini izler. Devamlı bir dedikodu malzemesi arar durur insanlar...

Bence Türkiye de engelli konusu malesef daha aşılamamış. Ne olacak eteğin altında bacaklar görünmüş,yok zavallı kadın zor durumda gibi klişeleşmiş acınası sözler. Bence Şafak hanım hiç de zor durumda yada utanıyor gibi hali yoktu. Engelli vekil çıkarıyoruz ama orada dikkat edilen tek şey eteğinin boyu ve protezi...

saww;

saçma bir yaklaşımın var çüNkü ikiside mevcut:S gercekten çok merak ediyorum:S:confused:

Tabii bu Şafak’ın engelli bir vekil olarak hiç sıkıntı yaşamadığı anlamına gelmiyor. Şöyle devam ediyor: “Doğruyu söylemek gerekirse, benim asıl sıkıntım Meclis’in açılış gününde Genel Kurul’da tek başıma hareket edememek oldu. O gün çok uzun olacak diye tekerlekli sandalyeyle geldim ve çok ciddi bir sıkıntı yaşadık. Belki kimse farkında değil ama Genel Kurul’daki koridorların arasında ufak merdivenler var ve bu tekerlekli sandalyeyle erişimi engelliyor. O gün hep kavasla dolaşmak zorunda kaldım, CHP’li diğer vekil arkadaşlarımın yanına gidemedim. Eğer önemli olan engelli vekillerin bağımsızlığıysa, benim özgürlüğümse, asıl sorun etek değil Genel Kurul’daki erişilebilirlik.“
Duyduklarıma inanamadım. Anlaşılan yüz binlerce dolarla yeniden yapılan Meclis Genel Kurul salonunda her şey düşünülmüş, ancak günün birinde engelli vekillerin olabileceği hesaba katılmamış. Partileri ayıran koridorlar arasında tekerli sandalyeyle erişimi engelleyen minik merdivenler varmış. Avrupa Parlamentosu ve Batı ülkelerinde bütün kamusal binalardaki erişim normları ve rampa yapılmamış!
“Küçük merdivenler ve gizli rampalar olduğu için diğer arkadaşlarla konuşup yanlarına gitme imkânım yoktu. Beni kâh Bihlun (Tamaylıgil) Hanım, kâh Gürsel Tekin neredeyse sandalyeyi kucaklayarak kaldırmak zorunda kaldı. Asıl utanç verici olan bu.”
Meclis’te erişilebilirlik sıkıntısı bununla da bitmiyor. Şafak dışında tekerlekli sandalyede bir vekil daha var: Ak Partili Gürsoy Erol. Ak Partili vekil, Meclis Başkanlığı seçiminde kendi başına oy sandığına gidemediği için amfide beklemiş, pusula ve sandığı ona getirmişler. Şafak “Düşünebiliyor musun Gürsoy Bey herkesin ortasında oy kullanmak zorunda kaldı. Ben yemin etmediğim için oy kullanmadım. Ama kullanmak zorunda kalsaydım herhalde bu durumu protesto ederdim” diyor.
...

Bu Şafak Hanım ın beyanatı!

Mesaj benim açımdan gayet net engel olmayın engelleri kaldrın! Bir engelli sizin yardımınızı istemiyor. Eşitlik istiyor/uz... Ulaşım, mimari engelsizlik, yardımcı araç - gereç, protez/ortez istiyor... (Gayet net)

Siz de aldığınız mesajı iletirseniz. Bizde sizin fikrinize saygı nezaketinde bulunabiliriz...

Düşünceye saygı göstermek lazım...
Senin saçma bulmanla benim yorumum saçma olmaz.
Biri gider. Bir olayı birine anlatır. Aynı olayı bir başkasından dinlediğinizde o da farklı anlatır...
Farklı yaklaşımlar.. Saçmalamak değildir.
Senin göremediğin bir açıdan, bir pencerden, bir başkası senin gören gözlerinle göremediklerini görüyor diye o insana sen saçma düşünüyorsun denmez!!!

Buda benim o günkü tabloya yorumum.

Anlamadım niçin tekerleki sandalye ile gelmiş diye soruyorsunuz,?
Ben bu mazarayı size sunuyorum ve siz beni saçmalamakla suçluyorsunuz.:)
Yurdum insanı:)

Şimdi de yorumunda tam isabet etmiş bir insana saçma düşünüyorsun mu diyeceksiniz?

allalla su medya cenaplarida pantolon yasak olmasin mecliste goz zevkimiz bozuluyo diyo insanlar sakatin goz zevkini karsilamasiymis gibisine yaziyolar
safak haniminki kahramanlik diilki biz isitme engelliler en gozuken yere takiyoruz isitme cihazimizi :eek:
bundan kimse gocunmamali
afferim safak pavey protezi gosterdigin kadar beyninin calismasinida goster millete

ben sn payevin vereceği önergelere ve engellilere ilşkin sunacağı çözümlere bakıyorum protezli çıkmış protezsiz çıkmış çokta onemlı değil buna çok fazla takılmamak lazım şuan beni ilgilendren payevın protezinden çok engelli sınavlarına ilşkin belirsizlik.

Üst Alt