Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kan hastalıklarını kök hücreyle yendiler

mehmet2x

Yeni Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
0
Kan hastalıklarını kök hücreyle yendiler

13 Aralık 2010, 11:15

Son zamanlarda kalp, şeker, körlük gibi hastalıkların tedavisinde de gündeme gelen kök hücre nakli

Son zamanlarda kalp, şeker, körlük gibi hastalıkların tedavisinde de gündeme gelen kök hücre nakli sayesinde ikinci bir yaşam şansı bulan kan hastaları, yılda bir kez bir araya gelip deneyimlerini aktarıyor, hastalığa yeni yakalananlara moral veriyor.

"Amansız" olduğu söylenen kan hastalığının pençesinde bir zamanlar ölümü beklerken tıbbın kendilerine sunduğu ikinci bir şansla tekrar yaşama tutunanlar, kurdukları hayatlarında yeni mutluluklar yaşıyor.

Uzun yıllar "amansız hastalık" olarak görülen, lösemi ve lenfoma gibi kan hastalıkları, artık uzun yıllardır kök hücre nakliyle tedavi edilebiliyor.

Son zamanlarda kalp, şeker, körlük gibi hastalıkların tedavisinde de gündeme gelen kök hücre nakli sayesinde ikinci bir yaşam şansı bulan kan hastaları, yılda bir kez bir araya gelip deneyimlerini aktarıyor, hastalığa yeni yakalananlara moral veriyor.

Bugün 35 yaşındaki Seydoş Esen, kök hücre nakli bekleyen "yeni" hastalara moral veren "kıdemli" hastalardan biri.

Henüz 13 yaşında bu hastalıkla tanışan Esen, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı'nda görevli doktor ve hemşirelerin kendisi için ikinci birer anne ve baba olduğunu anlattı.

Rahatsızlığı nedeniyle diğer doktorların kendisini sünnet etmekten kaçındığını kaydeden Esen, anılarında yer eden o günleri, "Buradaki doktorum hem sünnet olmamı sağladı hem de birimde benim için bir eğlence düzenledi. Hasta yatağımı süslediler. Bu sayede bir süre için bile olsa moralimiz yerine geldi ve çok eğlendik" sözleriyle aktardı.

Yaklaşık 1 yıl önce dünya evine giren Esen, "Şimdi artık baba olmak istiyorum. Doktorlarımın bana bu konuda da yardım edeceğini umuyorum" dedi.

2002'de kemik iliği nakli olan sınıf öğretmeni Sevil Dönmez de ikinci bir yaşam şansı bulan hastalardan biri.

5 ay önce bir Türk Silahlı Kuvvetler mensubuyla evlenerek Hakkari'ye giden Sevil öğretmen, "Eşime hastalığımı hatırlatınca 'Son nefesime kadar seninle olmak istiyorum' yanıtını aldım. Çok mutluyum" diye konuştu.

"2 aylık ömrü kaldığı" söylenen, ancak 2006 yılında yapılan kök hücre nakli sayesinde bugün yaşama sevinciyle dolu olan Nuray Gülten (25) de hastaların moral kaynağı.

Hastalığa yakalandığı dönemde öğrenim gördüğü kamu yönetimi bölümünü bı rakmak zorunda kalan Gülten, hastalığı yendikten sonra tekrar çalışarak resim-iş öğretmenliği bölümünü kazandığını anlattı.

Ancak talihsizlikler peşini bırakmayan Gülten, yapılan nakil dolayısıyla kemik dokusunda gelişen rahatsızlık nedeniyle kıkırdak nakli oldu. 3. sınıfı nda öğrenim gördüğü okulunu bu kez de dondurmak zorunda kalan Gülten, "Okulumu mutlaka bitireceğim. Hedefim yüksek lisans, doktora yapıp akademisyen olmak. Yaşamak çok güzel" dedi.

Fen bilgisi öğretmeni Halil Başar (36) ise diğer hastalardan farklı olarak ikinci yaşamı getiren kemik iliğini yurt dışından buldu.

Yakınlarından verici bulamayan Başar, yurt dışından getirilen kök hücreyle sağlığına kavuştuğunu belirterek, "Hastalara psikolojik destek sağlanması çok önemli. Öğrencilerime organ ve kök hücre naklinin önemini anlatmaya çalışıyorum" şeklinde konuştu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürhan Gürman, kök hücre naklinin sadece kan hastaları değil artık kas, kalp, karaciğer ve şeker gibi hastalıkları olanlar için de umut haline geldiğini söyledi.

Türkiye'de bu alanda çok olumlu çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Gürman, bu çalışmaların yurt dışında da ilgiyle izlendiğini ifade etti.

Gürman, üniversite bünyesindeki kök hücre enstitüsünün bu alanda büyük ilerlemeler sağlanmasına katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Osman İlhan ise kök hücre naklinin bu tür hastalıklar için büyük ümitler vaat ettiğini belirtti.

Türkiye Gazetesi

Üst Alt