Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kanada'da üniversite okumak ve yaşamak..?

MuratAlp

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba iyi günler, bir sorum var sorabilir miyim? 22 yaşındayım. Yurtdışında okumak, yaşamak istiyorum ve fazla param yok asıl amacım Kanada topraklarında vatandaşlıkla birlikte çalışma hakkı kazanmayı istiyorum, yurtdışı ve kanada da yaşamak istiyorum neler yapmam lazım yardımcı olur musunuz? Öğrenci vizesiyle nerelerde part time olarak çalışabilip, zora düşmeden aylık giderlerimi karşılayacak parayı kazanmamı sağlayabilecek , iş yerlerini nelerde bulup çalışabilirim. Nerelerde çalışırsam ihtiyaçlarımı karşılayabilirim, iş seçebiliyor muyuz yoksa belirli işler mi var para kazandıran teşekkürler.

-Bu arada Kolej okuyup 3 yıl çalışma izni ve oturma iznini ne zaman başvurmalıyım? Okul başlar başlamaz mı vatandaşlık başvurabilirim, ben liseyi bitirebildim 3 yıl önce, computer programming bölümü okumak istiyorum ve yazılım kodlama biliyorum. College okurken ve sonrası iş bulmak mümkün mu? Üni okuyamadım, işitme engelim var konuşma eğitimi alıyorum, konuşabiliyorum yani. Sol kulağımda kullandığım işitme cihazı, sağ kulağımda ise koklear ımplant cihazı var. sağ kulaktan ameliyatı oldum.

Kanada ve Yurtdışı'da engellilerin hakları nelerdir?

Kanada engelli olan öğrencilere nasıl yardımlarda bulunuyor??

Nasıl oturum ıznı ve İş garanti ve Vatandaşlığı almak için kolay . College mı yoksa Üniversitesi mi Hangi bölüm okuyarak kararsızım iş imkanın varsa hangi bölüm ?

-Software Engineers (Yazılım Mühendisliği)
-Computer Programming

Sınıf düzeni nasıl, ders ve teneffüs süresi, arkadaş ortamı nasıl, ödevler, özel tatil günleri gibi şeyler hakkında bilgi verir misiniz teşekkürler.

Mezuniyet ortalamanız 64 Puan olsa bile Üniversite Okuyabılırmıyım? Üniversiteye başvurum kabul edilir mi ? şansım var mıdır ?

Kabul edebilmem için neler yapmam lazım hocam ? Yardımlarınız için teşekkürler...

Bildiğim kadarı ile Kanada'nın engellilere vize ve vatandaşlık konusunda olumsuz bir bakışı var mevzuat yönünden. Sağlık sisteminin üzerine ek yük getirecek kişilere red verdiklerini duymuştum. Söz konusu hükümet bu durumun değişmesi gerektiğini düşünüyor ancak bunu şu an için masaya getirmediler. Konuyu araştırmanız halinde bu şekilde bir tutumları olduğunu anlayabilirsiniz....

merhaba , gezip görmedim açıkçası o sebepten uygulama gerektiriyorsanız yani oraya gitmiş - görmüş birilerinin cevaplamasını istedi iseniz cevap vermemiş olarak kabul edin ve geri kalanı görmezden gelebilirsiniz.

ama diğer durumlar için şu yorumu baz alabilirsiniz.

öncelikle bence olumsuz düşünmeyin , hatta en çok olumsuz düşünen insanlardan uzak durun. (kendilerini bilmem ancak söylediklerinin zararlı olduğunu tecrübe ile gördüm o sebepten planlarınız - hayalleriniz varsa bunu tercihen alanında bilgili - tanıdığınız ve bir de ya size değer veren ya da olumlu pozitif düşünen insanlarla paylaşmanızı öneririm)

para bakımından yani mali konularda dezavantajlı olmak gerçekten çok zor ancak her şeyin imkansız olması demek değil, engeliniz de bence engel değil ...

bu söylediklerime veya hayallerinize ulaşmak daha çok kişisel nitel özellikleriniz ve değerlendirme aşamasında bu niteliklerin nicel değerler ile genellikle karşılaştırma usulu ile size ayrılacak dikkat -ölçüm ve önem başkalarının gözünde göreli olarak şekillenir.

yani aslında genel olarak insanların görüşleri de doğruyu bildirmeyebilir ki zaman zaman en çok uzmanlaşmış insanlar dahi yanılabilirler.

yurtdışına eğitim amaçlı gidecek iseniz aşağıdaki bazı soruları kendinizce dikkate alabilirsiniz. Bu sorulardan bazıları bazı programlara kabul sırasında sizden istenen gerektirmeleri de içerebilir.

yabancı dil bilmekte misiniz ? (Toefl (ingilizce için), cima (arapça için) , alpta (arapça için) , hsk (çince için) gibi sınavlarla bunu belgelendirebilir misiniz ?)

yabancı dilde yayın edilmiş hiç çalışmanız var mıdır?

SCI-SSCI veya AHCI ile indexlenmiş dergilerde yayınınız var mı?

ne tür çalışmalarınız ve başarılarınız mevcut?

ayrıca şunları kanıtlayıcı (varsa) nitelikleriniz bunları belgelendirmeniz mümkün müdür?:

- yetenekli misiniz ?
- üretken misiniz?
- sanatsal yönleriniz - çalışmalarınız mevcut mu?
- sosyal alanlarla ilgili uygulamalı çalışmalarınız var mı ?

....

benim söyleyebileceklerim aşağı yukarı bunlardan ibaret.

Ben 20bin üyesi olan kanada göçmenlik sayfasının kurucusu ve yoneticisiyim. Bende bir aralar goçmen adayıydım, arastırırken kendimi koca bir aile içinde buldum. Öncelikle. Pandemi sebebiyle uzun donem vize türü haric hiçbir vize işlemi yapılmıyor.
Hiç endişeniz olmasın, şuan başkanlık görevine devam eden justin trudeau kabinesini olustururken, goçmenlik bakanlığana daha once gocmen olan birisini, engellilik bakanlığına (boyle bir bakanlık var) paralimpik bir yüzücü) getirdi. Yani bizdeki gibi ahbap çavuş iliskisiyle değil. liyakat ile atamalar yapılıyor.
Arkadasların bahsettiği engelli göçmen almıyor 2015 senesinde evet oyleydi. O zamanın bakanı yıllık sağlık gideri 6650 doları gecen birisini ülkeye sokulmasına izin vermiyordu. Hatta 15 yıldır Kanada'da yaşayan ve Toronto üniversite'nde akademisyenlik ypan bir engelli,inn göçmenliği iptal edilmek istendi. Ama bu tabiki buyuk skandal yarattı. Daha sonra yapılan değisikliklerle bu yasa iptal edildi. Yani engelli goçmen kabuluyle ilgili sıkıntı yok.
Okul mevzusuna gelince, Olmazsa olmaz olan tek şey IELTS sınav skronunuzun olması lazım. üniversite okuyacaksanız academic sınava girip minimum 6,5 ielts scoru almanız lazım. Tofel falan asla ve asla kabul edilmez.
Diyelim ki ielts skronunuz var. Bununla bitmiyor iyi derece ile mezun olmanız lazım gelir ki okullardan kabul alabilesiniz.
Bunların yanı sıra maddi olanaklarınızın cok cok iyi olması gerekir. Orada maleesf okullar oldukça pahalı. konaklama, yeme içme, okul masrafları vss. bunların hepsini karsılayabileceğinizi ispat etmelisiniz. Devlet okulunda okursanız evet doğrudur 2 yıla 3 yıl calısma izni verirler. Ama kabul edildikten sonra.

"Okul mevzusuna gelince, Olmazsa olmaz olan tek şey IELTS sınav skronunuzun olması lazım. üniversite okuyacaksanız academic sınava girip minimum 6,5 ielts scoru almanız lazım. Tofel falan asla ve asla kabul edilmez.
Diyelim ki ielts skronunuz var. Bununla bitmiyor iyi derece ile mezun olmanız lazım gelir ki okullardan kabul alabilesiniz.
Bunların yanı sıra maddi olanaklarınızın cok cok iyi olması gerekir. Orada maleesf okullar oldukça pahalı. konaklama, yeme içme, okul masrafları vss. bunların hepsini karsılayabileceğinizi ispat etmelisiniz. "

Bu şartlara sahip biri ülkemizde de gayet iyi yerlere gelebilir bence.Bu işin farklı bir boyutu.
Birde hani anlatılmaz yaşanır denir ya tam öyle bir boyutu var ki oda biryerlerde " göçmen " olmak. Bu sağlıklı insanlar için bile bazen inanın kaldırılabilir gibi değilken engelli bir birey için dabıl dabıldır tabir yerindeyse :))
Örnek verelim. Misal demokrasinin insan haklarının çağdaşlığı beşiği İsveç. Ki gerçekten de öyle. Zlatan İBRAHİMOVİÇ,Jimmy DURMAZ ve Kosovere ASLANİ. Bu üç isim ülkenin en büyük sporcularıdan üç tanesi ve oldukça fazla kazanıyorlar. Üçüde doğma büyüme İsveç'li ve İsveç'çeyi aksaansız konuşabiliyorlar. İsveçliden daha İsveçliler diyebiliriz. Bu kişiler böyle bir ülkede bu kadar ünlüyken bile zaman zaman ırkçılığa uğrayabiliryor. İşte bunu sıradan insanların hele ki engelli bir bireyin kaldırmasının çok zor olduğunu düşünüyorum.
Kanada, kendini bir yere, bir topluluğa ait hissetmeyenler için iyi bir alternatif olabilir. Belkide en iyisidir bilemiyorum. Ancak gerek iklimsel faktörler, gerek yukarda bahsettiğim ırkçılık gerek kültürel faktörler ve ülkemize olan uzaklığı doğru bir tercih mi düşündürüyor.
Yanlış anlaşılmasın sadece genç arkadaşımızın tercihi üzerine fikir tartışması yapıyoruz, Yoksa kimseye ne yapacağını söylemek haddimiz değil.
Ben o yaşlarda olsam ve illa yurt dışına gideceksem tercihimi en azından daha bir schengen taraflarına kullanırdım.Uzun lafın kısası engellisine değer veren, çağdaş,hoşgörülü,sakin,huzurlu musmutlu insanların yaşadığı! bu güzel topraklar mı, yoksa tek sorunu ama gerçekten tek sorunu " göçmen ezikliği" olan uzak diyarlar mı zor bir karar.Zor...

Bu konuyu engelli sitesine açmak yerine bu tur eğitim konularinin yogun oldugu site /forum/platformlarda açmanız daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum.
Yurtdışına hasta/saglik.sorunlu şekilde gitmek her zaman dezavantaj yaratir ki 22 sene önce babam yurtdisi görevine cikacakti benim de hastalık teşhisim yeni konmuştu eger gittikten sonra hasta olsaydim devlet karşılıyormus ama hasta gidince tum masraflar özel ucrete tabiydi ve babamin maasi yetmeyecekti gitmedik.
Egitim konusunda yurtdisi eğitim fuarları oluyor belki pandemiden dolayi online bile.yapiliyor olabilir ben üniversitedeyken gider gezerdim, eğitim danışmanlariyla konusur bilgi alırdım. Bence bu tür arastirmalar yapsaniz daha dogru kaynaktan bilgi alırsınız. Yukarida bir arkadas ielts demiş ben de toefl diyecektim ama kanada hangisini kabul eder bilemem yine de iyi derecede akademik seviyede dil şart. Önce ona odaklanin derim.

Üst Alt