Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kanser hastalığı nedeni ile erken emeklilik şartları nedir?

Ankara2021

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Öncelikle bu forumda kıymetli bilgilerini, deneyimlerini paylaşan herkese teşekkür ederim. Başka platformlarda edinemediğim çok değerli bilgilere paylaşımlarınız sayesinde ulaştım.

Malign tipi baş-boyun kanseri tedavisi gördüm. Çok şükür her şey yolunda gitti ve kemoterapi ve radyoterapi sürecim bitti. Şu anda kontrol sürecindeyim. Bu süreçte engelli raporu için başvurdum ve kurul bir yıl kontrollü %80 oranlı engelli raporu verdi. Sonrasında vergi indirim belgesi için başvurdum ve sonucu bekliyorum.

Bu süreçte emeklilik ile ilgili sorularımı paylaşmak istiyorum. %80 engelli raporu ile 15 yıl ve 3600 gün ile erken emekli olabiliyorum. Ancak forumda paylaşılan bilgilerden anladığım kadarı ile vergi indirim belgesini süresiz verirlerse, engelli raporum bir yıllık olsa bile, yıl ve prim dolunca hemen emekli olabiliyorum ve engelli raporumu yenilemem normal şartlarda beklenmiyor. Eğer yenilenmesi talep edilir ve yenilendiğinde oran düşerse de bu sefer güncel orana karşılık gelen prim ve hizmet süresine tabi oluyorum.

Vergi indirim belgesinin süreli-süresiz verilmesinin bir kriteri var mıdır? Kanser hastalarının tamamı en az %40 oranlı süresiz engelli raporu sahibi olabiliyor mu? Kanser tedavisi ve remisyon-kontrol dönemi tamamlanmış olsa bile %40 oranlı süresiz engelli belgesi hakkı var mıdır?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Bende kemoterapi atlattım rapor ve vergi indirimi başvurusu yaptım. Raporum diğer hastalıklarla beraber %68 iki yıllık beş yıl remisyon süreçli geldi. Vergi indirimimde mayıs ayında kağıdımı aldım oda aynı iki yıllık süreli %68 geldi. Prosedür de remisyon süresi bitince %40 devamlı verilir diyor.

Ankara2021

Merhaba,öncelikle size çok geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum.

Yazmış olduğunuz metninizde paylaştığınız bilgilerin hepsi doğrudur.Bazı konularda birkaç ayrıntı noktası mevcuttur.İlgili ayrıntıları sizinle paylaşmak istiyorum;

* Paylaşımınız da belirtmiş olduğunuz gibi Engelli Sağlık Kurulu raporunuzun süreli olup Gelir İdaresi Başkanlığı -Merkez Sağlık Kurulu Ankara tarafından Engelli Vergi İndirimi belgeniz süresiz onaylanırsa Engelli Sağlık Kurulu raporunuzdan bağımsız emekli olabiliyorsunuz.

Emekli olduktan sonra SGK kurumu sizi tekrar muayene etme istemi(Kontrol Muayenesi) ile hastaneye sevk ederse buradan yeniden alacağınız rapor Engelli Sağlık Kurulu raporu değildir.SGK kurumunun sevk ile almış olduğunuz kontrol muayenesi işlemi sonucu tarafınıza tesis edilen rapor aslında bir ara rapor işlemi görüp SGK kurumu tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı-Merkez Sağlık Kurulu Ankara birimine gönderilerek Engelli Vergi İndirimi belgesi yenileme veya güncelleme talebinden ibarettir.

Bu bağlamda üst metinde de size bahsetmiş olduğum kontrol muayenesi işlemi genel anlamda Engelli Vergi İndirimi belgesi alımı işleminin bir devamı olup Engelli Sağlık Kurulu raporu ile birebir bağı bulunmamaktadır.Kontrol muayenesi sonucu tesis edilen ilgili rapor ise Engelli Sağlık Kurulu raporları bölümünde listelenmemekte veya belirtmemektedir.

* Engelli Vergi İndirimi belgesinin süresiz gelmesi her ne kadar Engelli Sağlık Kurulu raporu ile paralellik gösteriyor olsa da sizin paylaşımınız da belirtiğiniz üzere 2 rapor arasında kurulların süre tercihlerinde farklılıklar bulunmaktadır.

Raporlarda bahsi geçen süre farklılıkları 2 yönlü olmakla birlikte ana sebebi ilgili belgelerde tanısı ile belirtilmiş rahatsızlıkların tıbbi olarak iyileşme ve düzelme ihtimali ,kişinin tüm rahatsızlıkları sonucu ortaya çıkabilecek yeni rahatsızlıkların ihtimali ve kişinin fizyolojik ve psikolojik durumları baz alınarak karar verilmektedir.

* Kanser tedavisi ile ilgili tüm süreçlerin tamamlanmış ve remisyon döneminden 5 yıl geçmesi ile % 40 engel oranı ve süresiz rapor yönetmelik çerçevesinde her hastaya verilmektedir.Engelli Sağlık Kurulu Raporunun ve Engelli Vergi İndirimi belgesinin sağlık kurulu tarafından verilmesine dayanak yönetmeliği ve eki olan tüm rahatsızlıkların engel oranı tam listesini yazımın sonunda sizinle paylaşıyor olacağım.

Umarım her şey gönlünüzce olur.

Saygılar.

ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK;

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190220-2.htm

İLGİLİ YÖNETMELİK EKİ ve ENGEL ORANI TAM LİSTESİ;

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190220-2-1.pdf

kartalisa ve Bilgi Hazinedir,

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.
Bilgi Hazinedir, iyi dilekleriniz ve paylaştığınız ekler için ayrıca teşekkür ederim. Eklerde Onkoloji kısmını okudum. Remisyon süresi her kanser türü için aynı süre mi oluyor? Bir de remisyon süresince engelli raporunun yüzdesi nasıl belirleniyor bilginiz var mıdır?

Ankara2021

Rica ederim.

* Remisyon süresi bazı kanser türlerinde 3 yıla ulaşan zaman dilimi olmakla birlikte genel uygulama remisyon süresi için 5 yıl olarak değerlendiriliyor.

* Tedavi devam ettiği sürece diğer polikliniklerde alabileceği engel oranları dahil 1 veya 2 yıl süreli % 80

* Remisyon dönemi 5 yıl süresince diğer polikliniklerden alabileceği engel oranları hariç 3 veya 5 yıl süreli % 60 veya % 40

* Remisyon dönemi sonrası(5 yıldan uzun süre) diğer polikliniklerden alabileceği ve onkolojinin hastanın durumuna göre verebileceği ek % 20 engel oranı hariç sürersiz % 40

Yukarıda sorularınıza kısaca yanıtlar vermeye çalıştım.

Umarım size bir faydam dokunabilmiştir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir,

Verdiğiniz bilgiler benim için çok kıymetli, tekrar teşekkür ederim. İnanın çok faydası oldu yazdıklarınızın.

Umarım sizin de her şey gönlünüzce olur.

Saygılarımla.

Ankara2021

Rica ederim.

İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.Herkesin hakkında hayırlısı olsun İnşAllah.

Saygılar.

5 yildan sonra oran en az %40 ta sabitleniyor. Benim oyle suanda. Engelli orani yonetmeligi degismedikce %40 in altina dusmesi imkansiz

Merhaba öncelikle bilgilendirme için teşekkürler.
Şaunda bende aktif kanser tedavisi görmekteyim engelli raporuna basvuru yaptım haftaya kurula çıkacağım.
Emeklilik için kafama takılan sorular var cevaplarsanız sevinirim.
1- Malulen mi emekli sayılıyoruz çünkü öyleyse galiba emekli olduktan sonra çalışılamıyor. Çalışılır ise de maaş kesiliyor.
2- Ben engelli raporu alıp vergi indirimine mi başvuru yapmam gerekiyor emeklilik tarihim gelse dahi emekli olup aynı iş yerinde çalışabiliyor muyum ?

msevinc53

Merhaba,sorduğunuz sorulara kısaca yanıt vermeye çalışacağım.

Burada bahsettiğimiz emeklilik sisteminin adı Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik 'tir.Bu sistemde vergi dairesine hastaneden alacak olduğunuz Engelli Sağlık Kurulu raporu ile başvurarak alacağınız Engelli Vergi indirimi belgesi ile emekli olabilirsiniz.Yani bu sistemde Engelli Vergi İndirimi belgesinide almak zorundasınız.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik hakkı 01.10.2008 tarihinden önce SGK kurumuna ilk defa sigorta başlangıcı yapmış kişiler,en son veya halen 4A-İşçi statüsünde sigorta primleri SGK kurumuna ödenen kişiler başvurabilmektedir.Bu durumda iseniz evet siz Engelli Vergi indirimi ile Emeklilik sistemi ile emekli olabilirsiniz.Bu sistemde emekli olabilmek için vergi dairesine başvurarak Engelli Vergi İndirimi belgesini almak zorundasınız.

Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik sisteminden emekli olursanız emekli olduktan sonra ister emekli olduğunuz son işyeri ister başka bir işyerinde çalışmanızda herhangi bir engel yoktur.Ayrıca emekli maaşınızı alırken çalışmanız sonucu emekli maaşınız kesilmez.

Malulen Emeklilik farklı bir konudur.Bu sistemde emekli olabilmek için direk SGK kurumuna Malulen Emeklilik hakkınız kullanmak istediğinizi söylersiniz ve SGK kurumu size istediği bir hastaneye maluliyet derecenizin tespiti için sevk eder.Bu sistemde emeklik olabilmek için kendi isteğinizle herhangi bir hastaneden Engelli Sağlık kurulu raporu alarak SGK kurumuna götürmenizin bir yararı olmayacaktır.Başta belirtiğim gibi siz ilk başvuruyu SGK kuruma yaparsınız ve kurum sizi hastaneye sevk eder.

Malulen Emeklilik için SGK sevki sonucu alacağınız maluliyet tespit raporu işlemleri birebir Engelli Sağlık Kurulu raporu işlemlerine benzemesine karşın maluliyet raporu sonucuna çıkacak raporda engel oranı yazmaz.Maluliyet raporunda sadece malul olup olmadığınızın kanaati bilgisi yazmaktadır.

Bunların dışında sizinde belirtiğiniz gibi Malulen Emeklilik işlemleri sonucunda emekli olursanız ,emeklilik sonrası çalışmanız durumda emekli maaşınız kesilmektedir.

Kanser tedavisi devam eden kişilere devlet 18 ay boyunca malulen emekli maaşı bağlama işlemini yapmaktadır.Bu başvuruda herhangi bir rapor işlemi olmadan direk SGK kurumu onayı ile 18 ay boyunca ödeme işlemi yapılmaktadır.

Eğer malulen emekli olup 18 ay emekli maaşı almak isterseniz 2 ana şartı mevcuttur;

1-Patoloji raporu ile kanser kesin tanısı konması üzerinden en fazla 1 yıl (360 gün ) geçmelidir.Bu süreden sonra yapılan tüm başvurular için tam teşekküllü hastaneden alınacak maluliyet raporu (standart maluliyet işlemleri )sonucunda verilecektir.

2- 10 SGK hizmet yılı 1.800 SGK prim gününüz olması gerekmektedir.

İnşAllah istediğiniz bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Bilgilendirmeler için teşekkür ederim çoğu şeyi sayenizde öğrenmiş oldum birkaç araştırmada yaptım.
Dolayısıyla şöyle bir bilgiye ulaştım Vergi indirimine başvurup erken emeklilik hakkından faydalanacaksanız SGDP kesintisi ile çalışmaya devam edebilirsiniz. Böyle bir durumdada %30 kesinti olduğu söyleniyor SGDP kesintisi maaşımın direkt %30u mu yoksa başka bir hesabımı var. Bu konuda da bilginiz varsa aydınlatırsanız çok sevinirim.
Örenğin 10.000tl ücret alıyorum emekliye ayrıldım. Tekrar aynı ücretle işe başladım artık maaşım SGDP kesintisinden dolayı 7000tl mi yatacack doğru mu anladım acaba ?

msevinc53

Rica ederim.

Evet söylediğiniz gibi Engelli Vergi İndirimi ile emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerden SGDP(Sosyal Güvenlik Destekleme Primi) kesintisi yapılmaktadır.

Bu kesinti oranı sizin değil işvereninizin SGK kurumuna sizin adınıza ödediği prim oranını %30 'a çıkarır.

Bir ay çalışarak maaş alırken devlet sizden ayrı işvereninizden ayrı SGK primi keser.Sizin maaşınızdan SGK kesintisi % 14 iken işvereninizden ayrıca % 22 oranında ayrıca SGK primini kuruma öder.%30 oranında bahsettiğiniz kesintisi, %22 oranında işverenin kendi ödediği kesintinin artışıdır.Yani sizi değil işvereninizi etkilemektedir.

Ayrıca sizin normal çalışan iken ödediğiniz SGK primi oranı %14 iken emekli olarak çalışmaya başladığınızda % 0,7 düşer.

Basit bir hesaplama ile aylık brüt ücreti 10.000 TL olan bir çalışanın normal çalışan iken maaşından kesilen SGK primi 1.400 TL iken emekli olup çalışmaya devam ederse maaşından kesilen SGK primi 750 TL'ye düşer.Emekli çalışanın maaşı bu durumda 750 TL artmış olur.İşçi için daha fazla kazanç demektir.

Ancak işveren 10.000 TL brüt maaş ile normal çalışan birine 2.000 TL kendi cebinden SGK primi öderken bu personel emekli olup çalışmaya devam ederse kesintisini cebinden ödediği SGK primi tutarı 2.500 TL ye yükselir.Yani emekli çalışan maliyeti işveren için biraz artmış olur.

Kısacası merak ettiğiniz konu tamamen işverene yansıyan bir durumdur.

Saygılar.

Değerli cevaplarınız için çok teşekkür ederim konuya tamamen vakıf oldum sağlıklı günler dilerim.

Üst Alt