Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kanser hastası annemin malulen emekliliği iptal edildi! Ne yapabiliriz?

SuReCy

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese Merhabalar.

Annem meme kanseri hastalığı sonucu 24.06.2019 tarihinde malulen emeklilik hakkı kazandı. Elimizde süresiz ibaresi ile yüzde 60 Engellilik sağlık kurulu raporumuz var.

Kasım 2020 tarihinde tekrar kontrol amacıyla değerlendirme yapıldı. Biz maaşın yatmasını beklerken emekliliğinin iptal edildiğini öğrendik. Bize verilen belgede %60 kaybetmediğine diye bir ibare söz konusu.

Yönetmeliklere baktığımızda kanser hastalarının için ilk 5 yıl oranın yüzde 60 olduğu 5 yıl sonrasında yüzde 40 olduğu ifade ediliyor. Bu pozisyonda anneme 18 aydan sonra yüzde 60 verilmemesi neye dayandırılabilir?

Diğer bir sorum ise annem 01.06.2006 işe girişli ve toplamda 4415 prim günü var. Bu durumda güncel yönetmeliklere göre annemin yüzde 60 oranında süresiz engelli raporu olduğu için vergi indirimi ile engelli emekliliğine başvurması için şartlar 18 yıl çalışması ve 4000 prim günü. Prim gününü doldurmuş ama çalışma süresi 13 yıl gözüküyor. Bu durumda buna başvurabilmesi için 5 yıl daha ssklı bir işte çalışması mı gerekiyor?

Son bir soru :) Maluliyet emekliliği dönemi kişinin emeklilik süresine eklenemiyor mu? Sonuçta annem elde olmayan nedenle o dönemlerde çalışmadı ve şuan da devlet çalışabilirsin diyor. Peki o aradaki süre ne olacak?

Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Öncelikle geçmiş olsun.Anneniz elindeki mevcut rapor için vergi indirimi aldımı aldı ise ikinci dereceden emeklilik hakkı kazanır.Dediginiz gibi kanser hastalığı ilk bes yıldan sonra sabit %40 ordn veriliyor onkolojiden buna ilaveten ameliyat falan olmuşsa ek puan veriliyor.Diyrlimki %40 oranla rapor aldı tekrar heyete girip üçüncü dereceden emeklilik için 4230 gün pirim ve 19 yıl ilk ssk başlangıcından süre geçmesi gerekiyor. Şayet %60 ikinci dereceden rapor ile vergi indirimi almış ise sigortalık süresi daha Kısa ve istenen pirimde daha azdır. Bunu tablodan daha net şekilde öğrene bilirsiniz. Annenizin ise giriş tarihinden gani toplam süre üçüncü derece engelli için 19 yıl süre geçmesi gerekiyor.Toplam primi 4414 gün yeterli primi emeklilik için.Ücuncu dereceden erken emeklilik için 4 yıl gibi bir bekleme süresi var.Sayet %60 ve üzeri oluşa bu süre daha Kısa olur tablodan baka bilirsiniz.

fenerliyizz

Yorumunuz için teşekkürler @fenerliyizz Sgkdakiler vergi indirimi almak için tekrardan işe başlaması gerekiyor gibi bir durumdan bahsetti. Bu durumda işe başlatıp tekrardan vergi indirimine başvurmamız gerekiyor anladığım kadarıyla. Tabloya baktığımda annem için 18 yıl ve 4000 gün gözüküyor. Bu durumda geriye kalan 5 yılı fiili olarak bir sigortalı işte çalışması mı gerekiyor? Daha doğrusu çözemediğim kısım şu biz bu vergi indirimini şuan mı alalım? yoksa 5 yıl çalışmak zorunda olduğu için 5 yıl çalışma süresini geçirip emeklilik süresine yaklaştığında mı? İlk kez böyle bir durumla karşılaşıyorum ve soruları tekrarlıyor olabilirim. Kusuruma bakmayın.

Kalan beş yılda ssk li olarak çalışması gerekmiyor sadece elindeki raporla vergi in dirimine müracaat ederken sigortalı olması gerekiyor.Cünkü emeklilik için daha sene olarak zaman var.Yani sigortalı bir yerde gösterip vergi indirimine müracaat ettikten sonra sigorta çinisi olmasının bir önemi yok.Ankaradan sürekli vergi indirimi aldiktan sonrada kalan beş yılı bekleyip ssk nin engelli emeklilik servisine müracaat edip emeklilik için dilekçe vermek yeterli olacak.zaten sigortası yeteli suanki pirimi demek istediğim.Söyle bir yolda izleye bilirsiniz şuan ki toplam pirimi yeterli kalan beş yılı bekleyip 18 yili doldurunca mevcut rapor ile ssk engelli birimine müracaat ederek mevcut raporu Ankaraya ilgili birim gönderir sonucu beklersiniz bir kaç ay akabinde emekli olursunuz. Yada bir yerden sigorta yapt itip vergi indirimi için müracaat edersiniz 10 15 günlük sigorta yeterli olur ye

fenerliyizz Şimdi daha iyi anladım. Öğretmen olmama rağmen bu işi anlamak adına gerçekten ince eleyip sık dokuyorum. :) Özet olarak anladığım. Annem primi doldurdu ama mevcut engel oranı ile işe başlama tarihi nedeniyle emekli olmasına hala 5 yıl var. Bu 5 yılı primi doldurduğu için çalışması gerekli değil. İsterse çalışabilir o ayrı. Fakat şuan itibariyle vergi indirimine başvurması için 10 15 gün sigortalı çalışması gerekiyor. Bu durumda 10 - 15 gün için çalışacak ve biz vergi indirimine başvuracağız. Vergi indirimi geldikten sonra 5 yıl geçecek ve 5 yılın sonunda bizim vergi indirimimiz var. Primimiz tam. Yılımız doldu. Emekli olmak istiyoruz diyeceğiz. İstersek bu vergi indirimi meselesi için 5 yıl bekleyip o zamanda yapabiliriz. Çok yardımcı oldunuz. Aynı şekilde tüm iyiliklerin de sizi bulması dileğimle.

Emeklilik icin elindeki raporun Ankara maliye bakanlığı onaylaması gerekiyor yani .Raporla direk emekli olunmuyor Maliyeden gelecek vergi indirimi ile emekli olunuyor.Isin özeti kardeş.Her engelli birey elindeki raporunu Ankara maliyeye gönderir oradan aldığı sonuç ilede muracaatini yapar emeklilik için. Emekliliği gelmemiş çalışan biri için faydası ise devlete kesilen vergi kesilmez bu maaşına yansır.Tabiki çalışan engelli biride toplam ssk gün saysayısı ve yılı doldurunca engelli vergi indirimi sonucu ile emeklilik için müracaat eder.

İyi geceler. Engellilik puanlama cetveli ile malulen engellilik cetveli aynı değil. Siz engellilik cetvelinde bahsetmişsiniz . Sürekli engelli raporu olması sürekli malul olacağı anlamına gelmiyor. Malulen emeklilik de Engellilik derecesi hesaplanırken o istenen % 60 oran çalışma gücü kaybı oranıdır. Malulen emeklilik için alınan raporda kalıcı uzuv kaybı yoksa 1 yıl veya 3 yıl sonra kontrol şartlı emekli yapılabilmektedir. Anneniz de kontrol için girdiği heyette çalışma gücü kaybı %60 altına düşmüş diye maaşı kesilmiş. Ayrıca normal engelli raporu ile erken emeklilik hakkında yararlanabilirsiniz. Annenizin prim gün sayısı yetiyor ancak girişinin üzerinde geçmiş olması gereken süre dolmamış. İlla sigortalı bir işte çalışarak günün dolmasını beklemek zorunda değil. Çünkü prim gün sayısında eksiği yoksa sigortalı çalışmasına gerek yok. Sizin şu anki eksiğiniz ilk sigorta giriş tarihi üzerinde geçmiş olması gereken süre daha geçmemiş. Prim gün sayısı yetiyorsa sadece bekleyip ilk sigorta giriş üzerinde geçmesi gereken süre dolunca müracaat yapabilir. Sgk o zaman da yeniden sağlık kurulu raporu isteyebilir. Her ne kadar raporunuz süresiz de olsa bazı kurumlar tekrar rapor isteyebiliyor. Hatta kalıcı uzuv kaybı olan adam da rapor isteyebiliyor. adamın ayağı kesik raporda yazıyor ama sgk tekrar sevk yapıyor adam diyor bende ayak mı çıkacak körmüsünüz ayak yok işte. Malulen emeklilik süresinin eklenmesi dediğiniz şey yok. hem sizin prim gün sayısı eksiğiniz yok sizin eksiğiniz ilk giriş üzerinde geçmiş olması gereken süre de eksik var bekleyip ilk giriş üzerinde geçmiş olması gereken sürenin dolmasını bekleyeceksiniz. EĞER İLK GİRİŞİ ÖNE ÇEKME ŞANSINIZ VARSA BUNU YAPTIRIN. DOĞUM BORÇLANMASI, YURT DIŞINA ÇIKTI İSE YURT DIŞI BORÇLANMASI GİBİ BORÇLANMA HAKKINIZ VARSA ONU ÖĞRENİN.

Sizi yanıltmış olmayayım. Hangi hallerde borçlanarak ilk sigorta girişini öne çekebilirsiniz bir araştırınız. Ben askerlik borçlanması ile girişimi 18 ay öne çekebildim ama her borçlanma aynı değil. kurallar farklı olabiliyor.

SuReCy

Merhaba,siz süreci önemli noktaları ile açıklayıcı bir şekilde özetlemişsiniz. fenerliyizz ve alperen1 arkadaşlarımızın yazdıkları bilgiler ışığında farklı bir bakış açısıyla iletmek ve ince noktalara temas etmek gerekirse;

* Annenizin malulen emekliliği kanser hastaları için verilen maksimum malulen emeklilik hakkının 18 ay ile sınırlı olması nedeni ile kesilmiştir..2018/38 sayılı emeklilik ve aylık bağlama işlemleri hakkında SGK genelgesinde şartlar bu şekilde belirlenmiş ve lösemi kanserlerinde 24 aya kadar çıkabileceği belirtilmiştir.

*Engelli sağlık kurulu raporu ve maluliyet tespit raporunun yönetmelikleri birbirinden farklıdır.Bu sebeple maluliyet hakkı olan her birey engelli olabilirken her engelli birey maluliyet hakkına sahip olamamaktadır.

*Vatandaşların emeklilik adı altında emekli maaşı aldıkları süreler her ne sebeple olursa olsun ilerideki bir zamanda yapılacak emeklilik hesaplamasında ve yeniden emeklilik hakkı oluşması durumunda kanun belirtilen hususlar çerçevesinde emeklilik süreleri için yapılan hesaplamada SGK prim günlerine dahil edilmez ve ilgili hesaplamalar için kullanılmazlar.

*Sizinde bahsettiğiniz gibi Annenizin SGK 'lı olarak bir süre bir yerde çalışarak engelli vergi indirimi belgesi alması ve engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkına kavuşması mümkündür.Muhtemel emeklilik şartlarını siz araştırmalarınızda ulaşmışsınız.

*İnce noktalara gelirsek;

Engelli vergi indirimi için bir işveren tarafından işe girişi sağlandıktan sonra vergi dairesine engelli sağlık kurulu raporu ve SGK işe giriş bildirgesi veya işyeri çalışma belgesi ile başvuru yapılacaktır.Bu başvuru ilgili vergi dairesi tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu-Ankara 'ya gönderilecektir.İlgili sağlık kurulu tüm çerçevesini engelli sağlık raporunun yönetmeliğinden almaktadır.İlgili raporu inceleyerek engel oranının teşhis ile örtüşüp örtüşmediğine bakarak yüksek oranda birebir onaylamaktadır.(Annenizin engel oranının % 60 ve raporunun süresiz olması gibi).Ancak kurul az olmakla birlikte bazı durumlarda engel oranını ve süresini engelli sağlık kurulu raporundan farklı onaylayabilmektedir..(Bu duruma örnek vermek gerekirse mesela Annenizin engel oranını % 55 veya % 70 onaylayabilir ve süreli (5 yıl) diyebilir gibi)

*Bahsettiğim örnek az sayıda olmakla birlikte farklı engel oranı ve farklı rapor süresi ile engelli vergi indirimi belgesi onaylaması durumda yani engel oranını da pozitif veya negatif bir değişim ve rapor süresinde bir değişim olursa bu sadece engelli vergi indirimi belgesini bağlar.Yani engelli sağlık kurulu raporu ile engelli vergi indirimi belgeleri farklı 2 yapı olması nedeni ile oradan gelecek sonuç ne olursa olsun Annenizin %60 engel oranlı ve süresiz engelli sağlık kurulu raporu geçerliliği korumaktadır.

*Diğer taraftan yazımın bir kısmında da belirtiğim gibi konuştuğumuz emeklilik sisteminin yasal adı Engelli Vergi İndirimi ile Emeklilik tir.Bu duruma bu belgenin Annenizi bağlayacak tek şartı emeklilik haklarıdır.Çünkü kendi araştırmanızda bulduğunuz sigorta başlangıç tarihleri SGK sistemine ile engel oranı( derecelendirme süreci 1. , 2. 3. gibi) engelli vergi indirimi belgesinden yazan engel oranına(derecesine) bağlıdır.Yani bu emeklilik adından da anlaşılacağı gibi engelli vergi indirimi belgesi ile hak kazanılan bir yapıdır.

*Oluşabilecek süreli yani bitiş tarihi olan bir engelli vergi indirimi gelirse ;süresi içinde Anneniz emekli olabilir(başvurduğunda belge bitimine 1 ay kalsa bile emeklilik işlemleri SGK kurumu tarafından yapılır) ve emeklilikten işlemlerinden sonra aynı malulen emeklilik durumunda deneyimlediğiniz gibi belgenin süresi bitiminde kontrol muayenesine tabii tutular.Diğer durumda ise süresiz engelli vergi indirimi belgesi ile şartlar oluştuktan sonra isteği zaman emekli olabilir ve kontrol muayenesine tabii tutulmaz.

Bilgi amaçlı olarak bunları sizinle paylaşıyorum.Bilmeniz gereken önemli ayrıntılar olduğunu düşünüyorum.İnşAllah karşılaşmamanız dileğiyle

Umarım sizi bu konuda biraz olsun aydınlatmayı başarabilmişimdir. Her şey dilediğiniz gibi olur İnşAllah.

Saygılar.

alperen1 ve Bilgi Hazinedir Vakit ayırıp bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Gerçekten kafamdaki bir çok soru halloldu. :) Sadece son bir sorum var. Varsayalım annemin %60 olan süresiz engelli raporunu Gelir Dairesi' de yüzde 60 süresiz onayladı. Bu durumda annemin emekliliği 5 yıl sonra başlıyor.

Peki bizim vergi indirimi başvurusunu şuan yaptırmamız mı mantıklı olur? Yoksa 5 yıl içerisinde herhangi bir zamanda yapmak mı? Bu sorumun sebebi maluliyete yaptığımız itiraz ve kaymakamlıktan maaş için yaptığımız başvurular. Şimdi yapmamız gerekecekse o zaman sgklı bir işe kısa süreli de olsa girdiğinde hem maluliyet itirazı direk olumsuz sonuçlanacak hem kaymakamlık desteği iptal olacak. Yani öyle tahmin yürütüyorum daha doğrusu.

Yoksa vergi indirimini şimdiden alıp elimizde bulundurmak mı mantıklıdır? Çok teşekkürler herkese. Böyle önemli bir platformda çıkar gözetmeden insanlara yardımcı olmanız çok değerli. Gerçekten internetin karmaşık dünyasında net bilgilere ulaşmak çok zor.

Eğer gelir kriterleriniz engelli aylığı alabilmek için uygunsa, raporunuzu şimdiden alıp vergi indirimine başvurun. Raporunuz %40 üstü gelirse zaman katbetmeden (kriterler uyuyorsa) vakfa 2020 engelli aylığı için başvurabilirsiniz. Bir öneri...

SuReCy

Rica ederim.Son sorunuz ile ilgili paylaşımlarınız doğrudur serkan1976 arkadaşımızda aynı konuya temas etmiş.2022 engelli aylığı ve itiraz başvurusu için haneye giren tutar yada maaş kriterini Annenizin çalışması ile bozulacak veya itiraza olumsuz etki edecekse tabii daha sonra istediğiniz bir süre içinde (5 yıl içinde ) yapmanızda hiç bir sakınca yoktur.

Annenizin kısa sürelide olsa SGK olarak işe başlaması asgari ücret üzerinden olup 2022 engelli aylığı ve itiraz başvurusuna hiçbir engel oluşturmaz ise tabii en kısa sürede de engelli vergi indirimi belgesini alabilir.

Her durumda da 5 yıl içinde alınabileceği için karar tamamen size aittir.Önemli olan Annenizin engelli vergi indirimi ile emeklilik hakkını elde ettiği zaman da elinde engelli vergi indirimi belgesinin mevcut olması gerekmektedir.

Saygılar.

Rica ederim. Ben kendim bu konularda uğraşırken kanunları yönetmelikleri yol yordam bilmediğim için çok yoruldum onun için elimde geldiği kadar yardımcı olmaya çalıştım. Ben 2009 yılında beyin ameliyatı oldum. daha sonra 2012 yılında tekrar ameliyat oldum. 2013 yılında malulen emeklilik için müracaat ettim. önce de esnaf bağkuru yatırıyordum. şartlar :
Sgk girişi üzerinde 10 yıl geçmiş olması ,
en az 1.800 gün prim yatmış olması,
%60 çalışma gücü kaybı.
Ben heyete girdim raporum onaylandı 3 yıl sonra kontrol şartı ile onaylandı. ancak girişim 2005 yılı 5. ay diye 10 yıl geçmemiş diye 2015 yılı 5. ay'ı beklemem gerekiyor dediler. 18 ay askerlik borçlanması yaptırıp girişimi 2003 yılına çekip hemen emekliliğim başladı. 2016 yılında kontrol muayenesinde %60 altına düşmüş diye emekliliğim iptal edildi. 6 ay ara ile kaç kez itiraz edip girdiysem aynısı oldu. malulen emeklilik için heyete girdiğinde heyet puan vermiyor kanaatini yazıp dosyayı SGK gönderiyor SGK kendi kurulu değerlendirip puan veriyor ve size onaylandı veya onaylanmadı diye cevap veriliyor. En son Kaymakamlıklarda bulunan SYDV (sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı) gittim engelli maaşı almak için. oranın sevki ile hastahaneye gidip sağlık kurulunda heyete girip normal engelli raporu alıp diğer engelli haklarında yararlanayım dedim.. o şekil de heyete girince heyet puan verip dereceni belirtiyor. bana %57 sürekli geçerli rapor verildi. o rapor ile SYDV de engelli maaşı bağlandı tahmini 1 yıl kadar orada engelli maaşı aldım. diğer engelli haklarında yararlandım ve halen yararlanıyorum. emlak vergisi muafiyeti, su faturası indirimi, telefon, internet indirimi şehir içi ücretsiz ulaşım. uçak %25 indirim vs. bunun gibi haklar var. 1 yıl Civarı SYDV de engelli maaşı aldıktan sonra VAKIFLAR BÖGE MÜDÜRLÜĞÜNE gittim orada engelli maaşı almak istediğimi söyledim aynı anda 2 yerde maaş olmuyor. SYDV dilekçe verip feragat ettim. VAKIFLAR BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE dilekçe verdim. ve maaş bağlandı değiştirmemin sebebi Vakıfların maaşı SYDV de fazla. şu an 1037.00 tl civarı alıyorum. ikisinin de maaş bağlama şartları aynı. Ancak SYDV evrakları tamam olan tüm engellilere bağlıyor vakıfla bölge müdürlüğü belli kontenjan da kişilere maaş bağlıyor. Belki annenize vakıflar maaş bağlamayabilir. eğer yaşlı ve bakmakla yükümlü olduğu kimsesi yoksa. benim 3 çocuk 3'ü de öğrenci çalışan yok diye. vakıflar bölge müdürlüğü bunun gibi kriterlere önem veriyor. eğer sormak istediğiniz bir şey olursa yardımcı olabilirsek ne mutlu. sizi çok iyi anlıyorum. çünkü daha önce bende aynı durumları yaşadım .

Herkese çok teşekkür ederim. Gerçekten çok fazla bilgilendim. Şuanki kararımız itiraz noktasında bekliyoruz. Bu sırada kaymakamlığa engelli aylığı için başvuruda bulunduk. Duruma göre vergi indirimine başvuracağız. Vergi indirimi gelsede primimizi doldurmamıza rağmen yılı bekleyeceğimiz için o süre zarfında idare etmek olacak.

Eski çalıştığı yere tekrardan engelli olarak işe giriş yapma konusunda bilgi almak istedik. Onlarda siz emekli oldunuz tekrar giremezsiniz işe diyor. :) Devlet sen çalışamıyorsun diye malulen emeklilik hakkı tanıyor. Sonra artık çalışabilirsin diye malulen emekliliği iptal ediyor. İş yeride sen emekli olmuşsun tekrar işe alamayız diyor. :) Gerçekten sağlam psikoloji lazım bu süreçler için.

alperen1 mrb. Hastalığınız neydi. Hangi sebeplerden dolayı 57 oran aldınız. Bende 4.evre kanser teşhisi aldım. Kolon ameliyatı oldum. Bağırsak disariya alındı. Lenf nodlari falan alındı. Sonuçlarım temiz çıktı. Ve bağırsak içeriye alınacak inşallah 2. Bir ameliyat la. Bana engelli oranı ne çıkar sizce . Buna göre çünkü bende vergi indirimli emeklilik için başvuru yapicam. Teşekkürler şimdiden.

Geçmiş olsun. Benim engel sebebi beyin ameliyatına bağlı yürüme güçlüğü ve konuşma güçlüğü engelim var. Sizin engel durumunuz için birşey demek zor. Bunu doktorlar değerlendirip puanlama cetvelinde hangi sınıfa giriyor ise ona göre belirleyecektir. Yanlış bilgi vermek istemem ancak bildiğim kadarı ile Kanser hastaları malülen emekli ediliyor. Eğer lk giriş üzerinde 10 yıl geçmiş ise 1.800 gün ve üzeri primi varsa emekli ediliyor diye biliyorum.

Üst Alt