Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Karaciğer nakli oldum. 1800 prim günüm var. Malülen emekli olabilir miyim?

ertan1

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Nakil olmadan önce sgk' ya malülen emeklilik için baş vurdum prim gün 1800, bana böyle bir yazı geldi:

" Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık kurulunun 23.10.2010 tarih,473569 sayılı kararında 506 sayılı kanuna tabi işyerine malüliyetinizi gerektiren hastalık ve arıza ile girdiğinden aynı kanunun 53. maddesinin (b) fıkrası hükmünce malüliyet sigortası yardımlarından yararlanamayacağınızdan kararına varılarak (5510 sayılı kanunun geçici 10. maddesi gereği) malüliyet talebiniz reddedilmiştir."

şimdi nakil oldum şuan malulen emekli olabilir miyim ne yapmalıyım?

Kurumun sana yazdığı yazıya göre malulen emekli olamazsın..
Kurum demiş ki sen ilk ssk lı olduğunda zaten hastaydın şimdide malulen emekli olmak istiyorsun olmaz demiş.İlk ssk lı olduğunda %59 ve aşağısında bir raporun var ise ve belgeleyebiliyor isen hemen itiraz et yeniden değerlendirilmesini talep et tabiki o elindeki belgelerine de dilekçen'e ekle....

Göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim,
malisef ilk sigortalı olduğum 01.12. 1997 ,o güne dair her hangi bir raporum yok. İlk işe girerken benden sağlık raporu istemişlerdi, bende çalıştığım fabrikadan o rapurun fotokopisiyle yüksek sağlık kuruluna başvurdum, onun sonucu olarak o yazı geldi.
Askerlik yapamaz raporum var, 20.05.1998 'almıştım orada herhangi bir %'de belirtmemişler. hangi belgeye dayanarak bana bu sonuç geldi.B

u konuda hiç bilgi vermiyorlar.Acaba dava açsam bir sunuç alabilrmiyim?

İlk sigortalı olduğunuzda nakil olmuş muydunuz?
İlk sigortalı olduğunuzda böbrek rahatsızlığınız var mıydı?

Kardeş nakilsizken bile başvurun kabul görmemiş,şimdi hiç olamazsın zaten.
O zaman olsaydın da şimdi keserlerdi aylığını karaciğer naklinden sonra.
Uğraşma bence,vergi indirimi alıp primlkerini yükseltmeye ve erken emeklilikten faydalanmaya çalış.

ilk sigortalı olduğumda nakil olmamıştım,karaciğer nakli olalı 7ay oldu.böbrek rahatsızlığım yok,hepatit b hastasıydım 1998 'de şimdi emekli olma şansımız hiçmi yok... her şey için teşekkür ederim.

Bence malulen emeklilik hakkınız var. Bunun için sgk'yı dava edin.

Yasa (5510/25) "sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya özrü sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz." der. Yani ilk sigortalı olduğunda malulse malulen emekli olamaz der. Yoksa, "maluliyete neden olan hastalık hiç olmayacak" demez. Hastalık zamanla ilerlemiş ve maluliyete neden olmuşsa, hastalığın başta varolması malulen emekliliği engellemez.
Ama SGK bu açık hükmü yok sayıyor!

Bence dilekçede deyin ki:

5510/Geçici madde 10 kapsamında maluen emeklilik başvurum reddedildi. Ne var ki gerek o madde gerekse yasanın 25. maddesi "malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan" der. Yoksa, "maluliyete neden olan hastalık hiç olmayacak" demez. Nir başka deyişle, hastalık zamanla ilerlemiş ve maluliyete neden olmuşsa, hastalığın başta varolması malulen emekliliği engellemez. Nitekim mahkemelerin bu temelde verdiği onlarca karar da mevcuttur.

Buradan hareketle, ilk sigortalı olduğum tarihte malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürüm bulunmamaktaydı. Maluliyete temel olan karaciğer transplantasyonum xxx tarihinde gerçekleşmiştir.
Sonuç olarak, bu tarih itibarı ile malul duruma geldiğimden hareketle kararın yeniden değerlendirilmesini ve malulen emekliliğim için gereğinin yapılmasını arz ve talep ederim.

kurban bayramınızı kutluyor, göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.dediğiniz gibi dilekçe vericem inşallah
sonuç alırız..

Üst Alt