Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Karaciğer vericisine oran verilir mi?

Osman55

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar, Devlet memuruyum ve Ağustos ayında karaciğer vericisi oldum. Karaciğerimin bir kısmı anneme verildi. Bu durumundan kaynaklı heyet raporu alabilir miyim? Eğer rapor alırsam haklarım nelerdir? Vergi kesintilerinden muaf olabilirim? bilgilerinizi paylaşırsanız mutlu olurum. Teşekkürler...

Osman55

Bu soruya kendi deneyimim üzerinden cevap vereyim:

Ben babamdan böbrek aldım ve babama herhangi bir oran verilmiyor.Çünkü tek böbrek insan hayatını etkileyecek bir faktör olarak görünmüyor.

Karaciğer için de aynı durumun geçerli olacağını düşünüyorum.Karaciğer böbrek gibi değil çünkü.Kendini belirli bir süre içinde yenileyen bir organ.Zaten sizin sağlığınızı etkileyecek bir durum oluşuyor olsa idi sizden o organı alamazlardı.

Dolayısıyla benim mantığıma göre maalesef bir oran alamazsınız.

Öncelikle geçmiş olsun, paylaşımınız için teşekkür ederim.

Merhabalar, ben karaciğer vericisiyim (donör). Ayrıca devlet memuruyum (meb'te kadrolu öğretmenim). Annem için karaciğerimden parça aldılar. Acaba bu durumda bana sağlık kurulu raporu verirler mi? Eğer verirlerse vergi indiriminden yararlanabilir miyim? Teşekkür ederim....

Osman55[FONT=sans-serif]

Geçmiş olsun Osman bey. Aslında Emrah bey yukarıda kendi deneyimi üzerinden size yanıt vermiş ama anladığım kadarıyla tam olarak istediğiniz cevabı alamadığınızı düşünüyorsunuz.

Ben şunları ekliyeyim; Normalde karaciğerden bir parçanın alınması ve nakledilmesi, donörde hergangi bir tıbbi soruna yol açmaz. Karaciğer belli bir süre sonra eksik olan kısmı tamamlar.

Yalnız, donörde, nakil sonrasında herhangi bir komplikasyon oluşursa bu durum sakatlık oran cetvelinde karaciğerle ilgili tablo üzerinden değerlendirilir. Buradaki kriterler esas alınarak sizdeki tıbbi sorunların şiddetine göre en az %15'den başlayarak daha üst puanlara varacak şekilde oran verilir. Ama dediğim gibi, bu durum ancak nakil sonrası sizde karaciğerinizle ilgili patolojik bir durum ortaya çıkarsa mümkündür. Bunun ispatı da sizdeki şikayetlere ilaveten yapılacak tetkiklerle ortaya konur.

Kısaca, sadece karaciğerinizden bir parça alındığı için engelli sayılmazsınız.

Geçmiş olsun.[/FONT]

Üst Alt