Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kardeşim doğuştan zihinsel engelli ve kalp hastası % kaç özürlü raporu alabilir?

world56

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
merhabalar. benim bir tane kardeşim var 10 yaşında 24 kilodur boyu kısa kalmış. babam kardeşimin üzerine araç almak istiyor. doğuştan orta mental retardasyon zihinsel engelli, doğuştan kalp hastası, kalbinde 2 tane delik var ve açık damarı da var. dispne'de nefes darlığı var. vücudu tamamen güçsüzdür biyoniktir yani vücudunda bütün hareketleri yapabiliyor ama kemikleri güçsüzdür. 5 yaşında yürümeye başladı. koşamıyor az koşuyor. belirli mesafeler de 100, 150 metre yürüyor yada hiç yürümek istemiyor az yürüyor çabuk yoruluyor kucağımızda taşıyoruz özellikle yokuştan yukarıya doğru yürümek istediğinde az yürüyor ama yürüyemiyor kucağımıza alıyoruz. 5 katlı apartmanda merdivenlerde bir yada iki kat yürüdükten sonra diğer üst katlarda yürümüyor kucağımıza alıyoruz. bu zorluklar kalp hastası ve dispne nefes darlığı olmasından güçlük çekiyor. tuvalet terbiyesi almamış. hiç konuşması yok sese bağlı olarak bazı harflerde heceleme yapıyor. ama hecelemeyi zor yapıyor yada hiç yapamıyor. 1 kaç kişinin isimlerini söylemeye çalışıyor ama tam söyleyemiyor isminin benzerini çıkarmaya çalışıyor bazı isimlerde (3 yada 4 tane isminin benzerini çıkarmaya çalışıyor ama tam söyleyemiyor sese bağlı olarak). bu söylemiş olduğum hastalıklar % kaç özürlü raporu alabilir yada 90 ın üzerine çıkabilir mi ? bir iki hafta sonra tam teşekküllü devlet hastanesine başvuru yapacağım. hastaneye gitmeden önce hangi hastanelere gideyim. benim tercihim bu hastaneler yana. marmara üniversitesi hastanesi mi yoksa göztepe eğitim ve araştırma hastanesi mi? hangi hastaneye gideyim. sizin bu konu hakkında görüşleriniz nelerdir. bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

En az %40 alır.. %90'a kadar çıkabilir. Tahminimce %60-70 civarında alır. (Sadece tahmin... kimse muayene etmeden kesin bir şey söyleyemez)

Merhabalar..öncelikle şunu sormak isterim kardeşinize yapılmış olan pulmoner hipertansiyon tanısı var mıdır var ise PAB basıncı kaç 70-80 pab üzeri 0 rapor alabilir. Dİğer Bilgiler AŞağıda Yer Almaktadır...İnşAllah yardımcı olabilmişimdir.

Birden Fazla Özür Bulunması

Madde 8-Birden fazla hastalık veya özürü bulunanların çalışma gücü kayıplarından en fazla kayba neden olan hastalık esas alınır, diğerleri Balthazard Formülü ile belirlenir.

60(altmış) yaşın üzerindekilere Balthazard Formülü ile eklenir.

Balthazard Formülü aşağıdaki şekilde uygulanır:

a)Çalışma gücü kayıp oranları ayrı ayrı tespit edilir,

b)Bu oranlar en yükseğinden başlanarak sıraya konulur,

c)En yüksek oran özürlünün çalışma gücünün tümünü gösteren 0�den çıkarılır,

d)Bu çıkarmada kalan miktar, sırada ikinci gelen çalışma gücü kayıp oranı ile çarpılır.

Çarpımın 100�e bölünmesinden çıkan rakam en yüksek çalışma gücü kayıp oranına eklenir, böylece birinci ve ikinci arızaların çalışma gücü kayıp oranı bulunmuş olur,

MeTePe;

merhaba metepe. söylediğin rakamlar çok düşüktür. daha önce rapor almıştık kardeşime özürlü kimliği için 2007 de ilk % 80 verdiler daha sonra 1 sene sonra evde bakım maaşı için 2008 de % 70 verdiler. fakat bu raporlarda kalp hastalığını eklememişler nefes darlığını(dispne), eklememişler(bunun gibi birçok hastalıkları yukarıda soruda yazdım dikkatli okursan.) o zaman annem gitmişti hastaneye annem eksik işlem yapmıştı eğer eklemiş olsalardı raporda kalp hastalığı, nefes darlığı( dispne) gibi birçok hastalığı eklenirdi. fakat doktor sadece rapor kağıdında zihinsel bölümüne zihinsel hastalığı yani 2007 de % 80 orta-ağır mental retardasyon yazmışlar diğer rapor ise 2008 de % 70 orta mental retardasyon yazmışlar başka hastalık yazmamışlar.

world56

Eh o zaman %90-100 arası alır. İlk mesajda orta mental retardasyon deyince daha düşük olacağını düşünmüştüm. Zaten görmeden sadece tahmin edebileceğimi söyledim.

90 ile 100 arasında bir fark yok. Eğer corpulmonare varsa sadece o bile 90'in üstünde olur.

Ama bunların hepsi sizin anlattıklarınıza göre tahminler. Muayene olmadan kesin bir şey söylemek zor.

arkadaşlar kalp için ekokardiyoloji grafik incelemeleri aşağıdadır.

kardeşim 10 yaşındadır. 2 yaşından beri kalp ilacı kullanıyor 2 yada 3 tane kalp ilacı kullanıyor . hastaneye tedavi altında takip ediliyor . hastanede doktorlar yılda 2 yada 3 defa randevu veriyor hastanede takip altında. öncelikle az önce kardeşimin kalp hastalıklarını yazıyorum yani ekokardiyografik inceleme sonuçları;
sol kalp boşlukları normalden hafifçe geniş. LVDD 4 cm - LVDS 2.37 IVSd : 0.75 LA/Ao : 1.3
kalp kontraksiyonları iyi. EF % 69 , KF % 38
mitral kapak yapıları normal. triküspid kapakta fizyolojik TY yoluyla ölçülen RV basıncı 25mmHg ölçüldü.
perimembranöz bölgede VSA dokusuyla 4.9 mm'ye kadar küçülmüş olan sol sağ şantlı defekt saptandı. iki ventrikül arasında 80 mmHg gradiyent elde edildi. 1-2+ LV-RA şant görüldü.
pulmoner arter akım hızı 1.34 m/s
ince PDA belirlendi. CW Dopplerle Ao- PA arasında 65 mmHg gradiyent elde edildi.

genel sonuç :

VSD(perimembranöz, orta)
VSA
PDA(ince)
sol kalp boşlukları hafif geniş

ekokardiyografik bölümünde bu bilgiler vardı.
kalp hastalığı doğuştandır. % kaç rapor alabilir.

Tabloya göre kalp hastalığı %25-45 arasında bir yerde gibi gözüküyor. Eğer zihinsel engeli orta-ağır ise 70-90 arasında alır.

Kısacası, %90'ı aşar gibi gözüküyor.

Bu arada bilginiz olsun. VSD denilen sorun anjiografik yöntemle giderilebilir. Girişimsel Çocuk Kardiyolojisinde bu işlemler Türkiyede yapılıyor. Kasıktan damardan girerek, herhangi bir ameliyata gerek kalmadan kalbindeki delik kapatılabilir.

metepe bilgi verdiğin için çok sağol. ama hala 2 tane kalbi delik var ve açık damarı da var. birde şunu söylemek istiyorum. kardeşim hiç konuşamıyor dediklerimizi anlıyor ama anladıklarını söyleyemiyor, nefes darlığı(skolyaz hastası) da apartman merdivenlerinde yada dışarıda pek fazla yürümüyor, vücudun tamamen güçsüz sakat eklemleri güçlü değil yani kemikleri güçsüz. el parmaklarını 180 derece yamultabiliyor, ayaklarını yerde oturtarak her iki ayağını 180 derece yaparak ayaklarını zemin yerde düz yapıyor. bu hastalıkların hepsi ayrı hesaplayıp birleştiriyorlar değil mi. bunların hepsi doğuştan oldu. % 90 nın çıkması için üniversite hastanesine mi gideyim yoksa eğitim ve araştırma hastanesine mi gideyim. en son haydarparşa nümune eğitim ve araştırma hastanesinden almıştım kardeşim için aldığım bu hastaneden bazı hastalıklar eklenmemiş sadece zihinselden verilmiş. acaba üniversite hastaneleri daha iyi mi araştırıyorlar diğer hastaneler göre. ben istanbul anadolu yakasında kartalda oturuyorum. bana en yakın iyi hastanelerden biri olarak marmara üniversitesi hastanesi var yada istanbulda hangi iyi hastaneleri tavsiye edebilirsiniz eğer hastane hakkında bilginiz varsa.

OturanBoğa;
oturanboğa merhaba. kardeşim kalp hastası için yüzde kaç özürlü raporu alabilir eğer bilginiz varsa cevaplayabilir misiniz?
kalp hastası ekokardiyoloji grafik incelemeleri aşağıdadır.

kardeşim 10 yaşındadır. 2 yaşından beri kalp ilacı kullanıyor 2 yada 3 tane kalp ilacı kullanıyor . hastaneye tedavi altında takip ediliyor . hastanede doktorlar yılda 2 yada 3 defa randevu veriyor hastanede takip altında. öncelikle az önce kardeşimin kalp hastalıklarını yazıyorum yani ekokardiyografik inceleme sonuçları;
sol kalp boşlukları normalden hafifçe geniş. LVDD 4 cm - LVDS 2.37 IVSd : 0.75 LA/Ao : 1.3
kalp kontraksiyonları iyi. EF % 69 , KF % 38
mitral kapak yapıları normal. triküspid kapaktafizyolojik TY yoluyla ölçülen RV basıncı 25mmHg ölçüldü.
perimembranöz bölgede VSA dokusuyla 4.9 mm'ye kadar küçülmüş olan sol sağ şantlı defekt saptandı. iki ventrikül arasında 80 mmHg gradiyent elde edildi. 1-2+ LV-RA şant görüldü.
pulmoner arter akım hızı 1.34 m/s
ince PDA belirlendi. CW Dopplerle Ao- PA arasında 65 mmHg gradiyent elde edildi.

genel sonuç :

VSD(perimembranöz, orta)
VSA
PDA(ince)
sol kalp boşlukları hafif geniş

ekokardiyografik bölümünde bu bilgiler vardı.
kalp hastalığı doğuştandır. % kaç rapor alabilir.

Kardeşim doğuştan down sendromu hastası olanlara yüzde kaç rapor veriliyor?

Down sendromu için %50 ve üzeri rapor veriliyor diye biliyorum... Yalnız, zaten zihinsel gerilik için rapor verilmişse, bir de Down sendromu için verilmez...

cevap verdiğin için çok sağol oturanboğa. kardeşim için aynı hastaneye randevu aldık haydarpaşa nümune hastanesine. kardeşimin hastalıkları hepsi doğuştandır bu hastalıklar; zihinsel, kalp hastası, spastik( cereblal palsy, serebral hastası) vücudu kuvvetsiz kasları güçsüz vb, nefes darlığı gibi hastalıklarıdır. konuşması hiç yoktur konuşamıyor, 24 saat bakımlıdır. hangi hastalıklar ayrı değerlendiriliyor hangilerine ayrı özür oranı veriliyor?

Bu kadar komplike bir durum söz konusu olduğunda hangi oranda rapor verileceğini ancak ve ancak hastanede öğrenebilirsiniz.

merhaba. cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. benim kardeşim daha önce rapor aldı ama eksik işlemler yapıldı yani hastalığı tek zihinselden verildi ilk rapor 2007 de % 80 verildi bundan 1 sene sonra 2008 de % 70 verildi. bu 2 rapor da sadece tek zihinselden verildi. benim kardeşimin birden çok hastalığı var. benim kardeşime raporda yazılmayan hastalıklar nüroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, doğuştan vsd(2 tane kalp deliği var) kalp hastası, sinir hastalıkları yazılmadı raporda. o zaman annem gitmişti hastaneye annemin bu tür bilgilerle hiç bilgisi yoktu. bu tür hastalıkların yazılmaması annemin bilgisi doktora söylenmemiş olabilir. hastaneye ben kendim götüreceğim hastaneye. daha önce aldığımız hastaneden raporu haydarpaşa nümune hastanesinden 28 aralık a randevu aldım.

Üst Alt