Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kardeşim trafik kazası geçirdi. Evde bakım maaşı 1 yıl sonra bağlanabilirmiş..?

urbi

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Kardeşim 15 yaşında bir trafik kazası geçirdi.Şu anda tamamen bizim bakımımıza muhtaç, bütün ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz.Evde bakım maaşı için başvuruda bulunduk bize 1 yıl geçmesi gerektiği söylendi yani hasta 1 yıl sonra hala bakıma muhtaç ise o zaman maaş başlanacakmış.Yönetmelikte böyle bir madde görmedim.Bu doğru mu?

İkincisi; gelir hesabı ''
Bakmakla yükümlü olunan bireylerin tüm gelirleri toplanır, bakmakla yükümlü olunan birey sayısına bölünür.'' Şeklinde ifade ediliyor.Anlamadığım bir durum var.Biz 5 kişilik bir aileyiz babam emekli maaşı alıyor,ben ve kardeşimin de maaşı var.Bu durumda evdeki toplam gelir üzerinden mi hesaplama yapılacak yoksa babamın geliri üzerinden mi ? Çünkü ben ve kardeşim 18 yaşından büyük olduğumuz için babamın bize bakmakla ilgili bir yükümlülüğü olmuyor.Dolayısıyla babamın anneme ve hasta kardeşime bakma yükümlülüğü var. O zaman gelir hesabının sadece babamın maaşı üzerinden yapılması gerekmiyor mu?

Bu konuda yardımcı olurmusunuz.Teşekkür ederim.

1 yıl geçmesi şartını ilk defa duyuyorum!

aslında nasıl yapılması gerektiği herkesin malumu,ama uygulama eve giren toplam gelirin evde yaşayan kişi sayısına bölünmesi şeklinde.

ilk olarak aklıma gelen;belki 1 yıl sonra bakıma muhtaç olmayabilir..dr lar sanırım bunu düşünerek 1 yıl sorayaa atmışlar raporunuzu..

zatem maaş vermemek için de kırk takla atıyorlar:mad: bence başka hastanelerden almayı deneyin bakıma muhtaçlık raporunuzu..

kardeşinizede çok geçmiş olsun diyorum.. rabbim şifa versin,şifa bekleyenlere..

Teşekkür ederim.Raporda sıkıntı yok aslında.SGK 'nın kabul etmesiyle alakalı.Eğer SGK da 1 yıl şartı yoksa o zaman başvuru yapabiliriz heralde. Gelir hesaplama da sonuç bu oluyor. Yani eve giren toplam gelir toplam kişi sayısına böünecek.Haksızlık aslında.

geçmiş olsun kardeşinizin neyi olduğunu söylerseniz daha fazla bilgi edinirsiniz kaza geçirdi bakıma muhtaç pek bişey anlatmıyor... örneğin omurilik tam kesi ise özürlü raporu için beklemeye gerek yok ama zedelenme ne denli ağır olursa olsun bir yıl geçmeden rapor vermiyorlar

rapor varsa bekleme süresi diye birşeyi hiç duymadım olduğunuda sanmıyorum çünkü kazadan 4 ay sonra ben başvuru yaptım rapor getirin bağlayalım demişlerdi

Teşekkür ederim.Ciddi beyin travması geçirdi.Kafatasında kırıklar ve ödem var.Göbeğinden besleniyor, bogazından nefes alıyor.Şu anda yatağa bağımlı hareket edemiyor.Konuşamıyor,görüp görmediğini bilmiyoruz.Tamamen bizim bakımımıza muhtaç.

Biz bakıma muhtaçlık raporu için başvurmadık henüz sebebi de , evde bakım hizmeti yapan birime söyledik onlar 1 yıl geçmesi gerektiğini söylediler maaş alınabilmesi için hatta hastaneye gidip boşa raporlarla uğraşmayın çünkü 1 yıl şartı var dendi ama bu şart kapsamına giren veya girmeyen durumlar ile ilgili bilgi vermediler.

1yıl geçmiş olması lazım bakım aylığına başvurabilmek için tüm başvuru yapacak kişiler 1 yılı tamamlamış olmaları şartı var işte yurdum insanı topal devletimizin tırajıkomik müfredatı :D

Peki bu şartı inceleyebileceğim bir yönetmelik falan var mı?

Urbi, bakıma muhtaçlıkla ilgili Genelge'de şöyle denir:
"...günlük hayatın alışılmış, tekrar eden gereklerini önemli ölçüde yerine getirememesi nedeniyle hayatını başkasının yardımı ve bakımı olmadan devam ettiremeyecek derecede düşkün olarak değerlendirilenlerin bakıma muhtaç özürlü olarak kabul edileceği açıktır."
Bakıma muhtaçlık kriterlerini dikkatle inceleyiniz yeniden.
Kardeşiniz yeni trafik kazası geçirmiş anlaşılan. Tedavi süreci devam ediyor. Tedavi sürüyorken "hayatını başkasının yardımı olmadan sürdüremez" demek için henüz erken.

Elbette kaza geçirenler oluyor, hastalanlar oluyor ve bu durumları sebebiyle aylarca yatakta geçirip bakıma muhtaç olanlar bile oluyor. Alçılarda vs hiçbir işini yapamadan geçirenler... Ama bu demek değildir ki bunlar hayatı boyunca bir başkasının bakımına muhtaç kalacak...
İşte tedavilerden sonra hayatı boyunca bir başkasının bakımına muhtaçlık sözkonusu olursa yani bir kalıcılık tabi ki evde bakım aylıgı için degerlendirilirsiniz.

Eğer bir kalıcılık söz konusu olur ve hayatı boyunca bir başkasının bakımına muhtaçlıgı söz konusu olursa ve bunu bir raporla belgelendirebilirseniz tabi ki evde bakım aylıgı baglanır ve bunun için 1 yıl süresi yok. Önemli olan durumunun devam edip etmeyeceğinin tesbit edilmesidir. Şu an bunun için erken...
Siz şu an kaza geçirmiş kardeşinize yogunlaşın. Dilerim tedavisi yanıt verir ve normal hayatına döner. Hele kendine gelsin bi...
Geçmiş olsun diyorum.
Gelir kriterleri için şuraayı inceleyiniz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
Özürlüyle aynı hanede kalan bekar kardeşler gelir hesabına dahil edilir.

Çok teşekkür ederim Kalem. Bizim de tek isteğimiz bu inşallah tekrar eski sağlığına kavuşur da maaş falan bağlatmamız gerekmez.Önemli olan sağlığı, 1 yıl meselesiyle ilgili bilgi almak istemiştim onuda açıklamışsın tekrar teşekkürler.

Diğer arkadaşlara da bilgi için teşekkür ederim.

Kardeşim ufak ufak bazı şeylere tepki veriyor.Umarım en kısa zamanda düzelir.Allah zor durumda olan herkese yardımcı olsun.

Üst Alt