Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kardeşim yetim maaşı alınca annemin dul maaşı düşecek mi?

sistem10

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
1
Yüzde seksen özürlü şizofreni hastası erkek kardeşim için 2022 maaşı, gelir testinde belirtilen sınırı geçtiği için reddedilince yetim maaşı için sgk ya başvuruda bulunduk.Yeniden hastaneye sevk işlemleri başladı.Fakat burada kafama takılan bazı sorular var.Eğer kardeşim bu maaşı almaya hak kazanırsa,

Annemin şuan babamdan dolayı aldığı sgk emekli maaşı oranı düşermi ? Annemle kardeşim aynı evde yaşıyorlar.Şuan annemin aldığı aylık 1200 civarında.

Annem ve kardeşim ayrı ayrı ne kadar alırlar ?
Yetim maaşı bağlandığı zaman annem gibi kardeşimde sağlıktan faydalanabilecekmi ?
İleride Allah gecinden versin annemi kaybettiğimizde kardeşim bu maaşı tam olarak alıp, yeniden prosüdür işlemlerine girmeden de sağlıktan faydalanabilecek mi ?
Bunları yazıyorum çünki bu işlemlerle uğraşmak o kadar zorki...
Yada bana bu konuyla ilgili deneyimli olan arkadaşlar durumumuza göre nelerden faydalanabiliyoruz, hangisi ilerisi içinde avantajlı ise bilgilendirirse çok sevineceğim.
Şimdiden teşekkürler ediyorum.

sistem10
Sorunuzu annenizin çalışmadığı, kendi çalışmasından dolayı emekli aylığı almadığı, annenizden başka aylık alan olmadığı ve 1200 TL ye ek ödemenin dahil olduğunu varsayarak cevaplıyorum.
Anneniz babanızın aylığının %75 ini alıyor. Kardeşiniz aylık almaya başladığı zaman anneniz %50 sini, kardeşiniz %25 ini alacak.
Annenizin aylığı 800,00 TL olacak. kardeşinizin ki 400,00 TL olacak. Kardeşinize %80 engelli raporu verildiğini varsayarsak, Kardeşinizin aylığı 458,26 TL ye çıkarılacak.
Kardeşiniz yetim aylığı almaya başlayacağı için sağlık yardımlarından yararlanabilecek.
Anneniz allah korusun vefat ederse, Kardeşiniz babanızın aylığının %50 sini yani 800,00 TL alacak. İşlemleri yeniden yapmanız istenmeyecek. Annenizin vefatının SGK ya dilekçe ile bildirilmesi yeterlidir. Bu durumda da kardeşiniz sağlık yardımlarından yararlanmaya devam eder.
(Bu rakamlar 31.12.2015 tarihine kadar geçerlidir. Annenizin maaşını tam olarak yazarsanız rakamları tam olarak verebilirim.)

Evt doğrudur. Annem babamın vefatından sonra babamdan kalan emekli maaşını şuan yalnız kendisi almaktadır.Benim bildiğim bankadan çekilen para ve bu miktar 1200 tl.aynı evi paylaştıklarına göre maddi yönden herhangi birşey farketmicek sadece sağlık yönünden faydalanıyor olacak bende doğru anlamışsam eğer.Bu durumda başka bir alternatifimiz varmı acaba...şunu yaparsanız ,yada şuna başvurursanız sizin için daha iyi olur diyebileceğiniz ? Teşekkürler ediyorum İhsan Bey.

Üst Alt