Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kardeşime emekli ol baskısı, mobbing uygulanıyor. Ne yapabiliriz?

oğuzbulut

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. Ağabeyim 2005 yılından beri Kpss puanı ile girdiği belediyede, kadrolu büro işçisi olarak çalışmakta.
Bir hafta kadar önce resmi yazı ile bedensel ve psikiyatrik açıdan engelli olan ağabeyimi, şantiye işine oradan da arazi işine verdiler. Bu durum hasıl olur olmaz Belediye Başkanı'ndan randevu alarak konuyu görüştüm. Başkan, sırada bekleyen başka işçiler olduğunu, emekli olmasını istediklerini belirtti ve isterseniz çıkışını vereyim gibi itici ve tehditkâr bir üslupla durumun devam edeceğini belirtti.

Ağabeyim, an itibarı ile engelli raporu doğrultusunda emeklilik hakkı kazandı fakat gerek Psikiyatristinin telkini gerek kendi isteği çalışmaya devam etme yönünde.

Birkaç güne kadar hukuki süreci başlatmayı düşünüyoruz. Bu konuda tecrübeli arkadaşların fikirlerini rica ediyorum. Selam ve saygılarımla.

Merhaba,
Mobing istenmeyen bir durum olsada yasada çok fazla açık var Mahkmeye versenizde bir şey değişeecekir

Teşekkür ederim. En azından hukuki, insani haklarımızı aramak ve yapılanı sineye çekmediğimizi göstermek adına yasal kanaldan hareket edeceğiz, birkaç gün içinde durum değişmez ise. Yalnız bir noktayı belirtmek istiyorum. Uzun zamandır engelli hakları konusunda araştırmalar yapan ve bir engelli yakını olarak pek çok engelli sitesine üye olan biriyim. Ve maalesef her seferinde yeniden idrak ettiğim engelli camiasının dayanışma ve bilgi paylaşımı yönünden zayıf olduğu. Ne yapılabileceği ve izlenecek adımlar konusunda epey bilgi sahibi oldum engelli hakları konusunda ama bu tür platformlara yazmamın nedeni, bu konuları tecrübe etmiş kişilerle fikir teatisinde bulunmak. Sanırım bu biz engelli camiasının en temel sorunlarından biri, ilgisizlik... Sevgi ve saygılarımla...

Evet kesinlikle dava açmalısınız ve hakkınızı aramalısınız, hakkınızı aramamanız bu baskıların artarak devam etmesine ve yıldırma politikasının sürmesine neden olacaktır.

Mobbing’e Maruz Kalan Kişinin Yapması Gerekenler Nelerdir?
Hukuksal olarak tanınan haklar

• İş sözleşmesinin haklı nedene dayanarak feshedebilme hakkı vardır.
• Belli şartlarda ayrımcılık tazminatı isteyebilme hakkı vardır (*).
• Borçlar Kanunu ve Türk Medeni Kanunu’na göre tazminat isteme hakkı bulunmaktadır.
• Mobing’e uğrayan işçi, mobbing yapan yöneticiyi dava edebilir ve manevi tazminat talebinde bulunabilir.
• Koşulları sözkonusu ise işçi, kötü niyet tazminatı hükümlerine de başvurabilir.

Bunun dışında yapılabilecekler
• Mobing yapan kişiye açıkça duruma itiraz ettiğinizi söyleyin, taciz edici söz ve davranışlarını durdurmasını isteyin. Yanınızda güvendiğiniz ve gerekirse tanıklık edebilecek bir iş arkadaşınız bulunsun.
• Olayları, verilen anlamsız emirleri ve uygulamaları yazılı olarak kaydedin.
• İlk fırsatta zorbayı yetkili birine rapor edin, eşitiniz ise üstünüze, üstünüz ise yönetim kurulu ve insan kaynaklarına durumu açıkça ve kanıtlarıyla bildirin.
• Gerekiyorsa, tıbbi ve psikolojik yardım alın. Hem yardımcı olacaktır, hem de kanıt oluşturacaktır.
• Şikâyetiniz hakkında kuruluşunuz içinde ne yapıldığını araştırın.
• İş arkadaşlarınızla durumunuzu paylaşın, onlar da aynı şekilde rahatsız olabilirler, grupça başvurmanız daha etkili olabilir.

Mobbing, kadın ve hukuki sorunlar çalıştay
raporu
Bu linkte de mobbing ile ilgili bilgiler içeren dosya mevcut işinize yarayacaktır.

Bu videoda bilgilenme ve ne yapılması gerektiğini içeren bilgiler içeriyor.

kardeşim hikaye onlar, mahkeme dava işleri boş iş, belediye ben verim alamıyorum bu personelden der geçer başımıza geldi biliyoruz ben hizmetli idim yapamayacağım işleri verdiler hem psikyatri hem de damar hastalığım vardı %68 engelli müstafi sayıp geçtiler adamlar... senin abin bence emekli olsun, çalışırsa daha çok uğraşırlar..

BENZER BİR TUTUMU BANA DA SERGİLİORLAR 2000 TL maaşım var 1600 tl emekli maası versinler bir an bile durmam

Mobbing hukuk uygulamasında ilerleme kaydettiyse de istenen seviyeye gelmesi daha çok zaman alacak.

Diyelim ki mobbing iddianızı ıspat ettiniz ve davayı kazandınız bu size ne sağlayacak önce bunu değerlendirelim.

1- istifa dahi etseniz kıdem tazminatı ve diğer işçilik haklarınızı alabileceksiniz.

2- Çok cüzzi bir miktarda mobbing tazminatı alabilirsiniz ( incelediğim kararlarda genellikle 1000 -2000 TL civarında (çünkü hukuk sistemi buna manevi tazminat gibi bakıyor ve aslında hiç istemediğiniz halde işinizi kaybedecek olmanızı tazminat hesabında değerlendirmeye almıyor)

3- Şartları var ise işe iade davası açabilirsiniz. O da işverenler genellikle işe iade davasını kazanan işçiyi işe almak yerine durumun özelliklerine göre 4 ile 8 aylık maaşı karşılığı tazminat ödeyip işe almamayı tercih ediyorlar.

Yani mobbing davası açmak işi çözmüyor, bu davadan sonra genellikle o iş yerinde çalışmanız gitgide zorlaşıyor ve sonunda işten ayrılmayı göze alabilmeniz gerekli. İşveren kendisine dava açmış bir çalışanı ne pahasına olursa olsun çalıştırmak istemiyor.
Hiç de kolay olmayan bu hukuki süreci tamamlamak için öncelikle çok güçlü delilleriniz ve tanıklarınız ve bu süreci göğüsleyebilecek kişisel özellikleriniz olmalı gerekli. Tabi hukuk sürecinin masraflı bir süreç olduğu da unutulmamalı.

Bütün bunları göze alabilecek durumda iseniz hiç durmayın derim.

Üst Alt