Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kardeşimin üstüne olan dükkanı devredersek 2022 aylığı bağlanır mı?

Mihrimah01

Yasaklı Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
Kalem abla Kardeşim şizoaffektif hastası şuan babamın dükkanı kardeşimin üstüne kayıtlı . Yani Bağkur yatırıyorlar . Aralıkta dükkanı terk edecek . Terk ettikten sonra üzerine hiç bir mal varlığı yoktur. 2 çocuğu var 3 yıldır rahatsız çalişamıyor henüz rapor almadı. 2022 aylığına başvuru yapmak istiyor . Nereye başvurması gerek ? kurum mu sevk eder rapor için ? Nasıl bir yol izlemeliyiz ? Teşekkür ederim

@mehmet b. kardeşinin üstüne babanın dükkanı kayıtlıymış. bu durumda kardeşin bağkurlu. kardeşinin sigortalı kaydı olduğu sürece 2022 aylık başvurusu alınamaz bile. kardeşinin üzerine dükkan varken ve bagkurlu iken 2022 aylığına başvuruyu unutun.

bagkur kaydı sonlandıktan sonra 2022 aylığına başvursun.
bu arada rapor için Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den size yakın olan birine başvuru yapabilirsiniz.

kurum sevki olmadan da engelli sağlık kurulu raporu alabilirsiniz tabi ki.

2022 aylığı baglanması için sigortasız olması ve % 40 ve üstü rapor alması kafi değil. sigortalı değilse, % 40 ve üstü raporu varsa hane gelirinin uygun olma şartı da aranır.

eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altındaysa muhtaç sayılır. bu miktar 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle yeniden belirlenecektir.

2022 aylığında ayrıca araç, tarla vs mal mülk de hane gelirine dahil edilir. hanede kim kalıyorsa kalsın aynı hanede ikamet ediyor ve yaşıyorsa hepsinin geliri, malı mülkü dikkate alınır.

Kalem abla kardeşim ve babam altlı üstlü oturuyorlar . Alt katta kardeşim üst katta babam bu durumda babamla aynı hanede mi sayılır .eger sayılırsa babamın 1200 tl emekli aylığı var . O zaman 6 kişi oluyorlar . En üst katta da diğer kardeşim var oda evli 2 Kişiler hepsi aynı hanede mi sayılır normalde evler ayrı su elektrik doğalgaz abone leri var ayrı ayrı

mehmet b. evler ayrı ise babasının olduğu hane kardeşinin hanesine dahil edilmez. adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre hanesinde kimler kayıtlıysa sadece onlar hane gelirine dahil edilir.
adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde hanesinde kimlerin kayıtlı olup olmadığını şu sorgulama sonucunda öğrenebilirsiniz siz de: https://adres.nvi.gov.tr/VatandasIslemleri/AdresSorgu
babanın adres sorgulamasını yap:) hangi adreste görünüyor teyit et kendin.
2022 aylığı için ADNKS 'ye bakılıyor çünkü:)

baban gerçekten engelli kardeşinle yaşamıyorsa, babanın ikameti ayrı bir konuttaysa babanın geliri engelli kardeşinin hanesine dahil edilmez.

tabi öncelikle şu sigorta ve dükkan işini çözmelisiniz.

Kalem abla teşekkür ederim. Tabi ki ilk iş dükkanı terk verecek Bağkur kapatacak babam ondan sonra başvuru yapacak kardeşim inşallah .Kardeşim 4 yıl önce evlendi bu nedenle eşyaları Yen'i evi güzel duruyor ama evlendikten sonra çalişamadı rahatsızlığından dolayı 2 çocuğu oldu.ev babamındır babamın evinde oturuyor yani normalde kira verebilecek durumda değil . Eve gelen sosyal inceleme yapan memurlar senin evin güzelmiş kirada vermiyorsun deyip 2022 bağlamazlar mı ? Olabilir mi ? Kalem abla ev iyi evet çeyiz ama içinde çocuklar açlar yani çocuklar için üzülüyorum onlar için yardımcı olmaya çalişiyorum kardeşime .

Son düzenleme:
@mehmet b. ne güzel evlendirmişsiniz, çeyizi yapılmış, 2 çocugu olmuş. hayırlı uğurlu olsun demek düşer vakıftan gelenlere de:) daha ne istesinler:)

kardeşin sigortası sonlandıktan sonra vakfa (SYDV) gidip başvurusunu yapsın. gelişmelerden de benim haberim olsun.

sorun çıkarsa buradayım merak etme:)

Saolun allah razı olsun . Kalem abla Bu arada kardeşim hasta her ay raporlu iğne vuruyor haplar içiyor . Siğortası olmassa nasıl yapacağiz ilaçları almak için sadece kardeşime ayda 50 tl mi oluyor sağlık yardımından faydalanması için

@mehmet b. hah bu konu önemli işte.

kardeşin 2022 aylığı baglandıktan sonra 60/c 3 GSS'lı olacak (eski yeşil kart/primi devlet öder). 2022 aylığı aldığı sürece yeşil kart olmak zorunda. prim ödeyerek sağlık güvencesi olsun derseniz 2022 aylığını kestirmekten başka çare yoktur. ancak 2022 aylığı kesildikten sonra 60/g GSS (ayda 53 tl prim ödeyerek sağlık güvencesinden faydalanır) olabilir. aksi mümkün değil.

özetle 2022 aylığı baglandıktan sonra otomatikman yeşil kartlı (60/c 3 GSS) olacak, 2022 aylığı aldığı sürece de sağlık güvencesi yeşil kart olacak.

kardeşinin vurdurduğu iğne ve ilaçlar yeşil karttan karşılanıyor mu diye herhangi bir eczaneye sor sen. bu konuda bilgi topla. bagkurlu iken ne kadar yeşil kartlı iken ne kadar masraf çıkıyor öğren karşılaştır. eger yeşil kart da sağlıyorsa ekstra bir yük çıkartmıyorsa yeşil kartlı olması sorun olmaz.

ama iğne ve ilaçları yeşil kart sağlamıyorsa bunda da vakıfla görüşme yap. öncelikle ilk adımı öğren. yeşil kartın dezavantajı var mı görelim. varsa bunda da vakıf sağlar mı diye onun araştırmasını yaparız oldu mu?

öncelikli işiniz rapor çıkartmak olsun. bu arada ilaç ödemelerini de araştırırsın zaten.

rapor çıkartırken tüm hakların degerlendirilmesini isteyin. 2022 aylığı, evde bakım aylığı, ötv vs tüm engelli haklarından yararlanmak için engelli aylığı çıkartmak istiyoruz deyin.

bu konuda şu forumdan da araştırma yapın:https://www.engelliler.biz/forum/saglik-raporlari/

ayrıca şurayı da inceleyin: https://www.engelliler.biz/forum/di...haklar-ve-haklariyla-ilgili-site-rehberi.html

Kalem abla teşekkür ederim dediklerinizi harfiyen uygulayacağız . Gelişmeleri burdan paylaşırım

@Kalem abla ben malülen emekli oldum 3 ay önce aylığım 697 tl . Başka hiç bir gelirim yok . 3 çocuğum var biri orta okulda biri ilk okulda biri de 3 yaşinda . Bu çocuklar için şartlı süt bez eğitim kömür yardımına baş vurdum sen emeklisin olmaz dediler . Ben emekli oldum ama bu para hiç bir şeye yetmiyor bir aylığa kömür aldık yetmedi diğer aylığında yarısını verdik e Bu arada bize ve 3 çocuğa para kalmadı . Abla nasıl yapmalı çocuklar için ne yapabilirim süt eğitim yardı mı alabilmek için ?

@mehmet b. ablacım emekli olduğun için sana vakıf aracılıgıyla sosyal yardım yapılmaz. çocuklara da yapılamaz. emekli aylığın çok düşük ama maalesef uygulama böyle. tam anlamıyla haksızlık bu. bu haksızlığı BİMER ve CİMER'e yaz ve şikayetçi ol.

697 TL emekli aylığıyla 3 çocuklu bir aile zor geçinir be ablası...
engelli raporunda agır özürlü kısım "evet" olarak işaretli mi? eger agır özürlü raporun varsa ve bakıma muhtaç durumda engelin varsa evde bakım aylığına başvurmanı isteyeceğim.

Kalem abla . Ağır özürlü ve bakıma muhtaç değilim . O yüzden başvuramadım . Eşim benim üstümden siğortayı düşürse . Kendisi yeşil kart çıkarsa . O zaman çocuklara sağlık eğitim süt yardımı alabilir mi ? Öyle bir şey var mı ? Ve ya belediyeden yardım ederler mi ?

@mehmet b. eşin bakmakla yükümlü yakının olduğu için GSS gelir testi yapılmaz ve yeşil kart çıkartılamaz. senin sağlık güvencenden yararlanması mümkünken niye devlet eşinin primini ödesin ki?

kaldı ki eşin senden yararlanmasa bile hanede sigortalı olduğu için sosyal yardım yapılmaz. ama yine de vakfa gidip bu durumu sorun. sosyal yardım yapılırken hanede sigortalı olmaması gerekiyor. ama yine de emin olamadım. gidip vakfa sorup öğrenmeye çalış.

Kalem abla . Kardeşim yeşil kartlı oldu . 16 şubatta sydv dan 2022 ye başvurdu . Hastane ye sevk ettiler rapor için 21 şubatta bügün hastane de heyete girdi . Sonucu 1 ay sonra sydv dan öğrenirsiniz dediler. Eğer onaylanırsa hangi tarihten itibaren maaş bağlanır kardeşime . ?

@mehmet b.

ablası, kardeşinin raporu vakfa ulaşmadan başvuru işlemi yapılmaz. kardeşin vakfa gittiğinde raporu olmadığı için hastaneye sevki yapılmış. dolayısıyla o tarih başvuru tarihi olmaz.

kardeşin daha bugün hastanede heyete girmiş. daha raporu bile çıkmamış. raporun vakıf kayıtlarına geçtiği tarih başvuru tarihi sayılabilir ancak. eksik evrakla başvuru alınamıyor çünkü.

bu durumda rapor mart içinde vakfa ulaşacağından başvuru tarihi mart olur. aylık başlangıç tarihi de 1 Nisan olur (başvuru tarihini takip eden ilk ay başı aylık başlangıç tarihidir).

kardeşinin aylığı onaylanırsa kardeşin 1 Nisan'dan itibaren ödeme alır (nisan,mayıs ve haziran dönemi olmak üzere 5 aylık)

Kalem abla yeşil kartlı olmak için ailede kişi başina düşen gelir 483 tl nin altında olmalı dimi Ben malülen emekliyim aylığım 700 tl ailede 5 kişiyiz yani kişi başina düşen gelir 140 tl . Yeşil kartlıdan bile durum kötü yani . Ve emekliyim diye hiç bir yardım alamıyorum . Bu nasıl sistemdir anlamadım abla ?

Kardeş valla emeklilik daha kötü sosyal yardımlaşma daha iyi denk geliyor

@mehmet b. 2022 aylığında gelir sınırı 483,63 TL, yeşil kart verilmesi için yapılan GSS gelir testinde gelir sınırı (ailede kişi başına düşen ayık gelir sınırı) 676,50 TL.

söylediklerinde de gayet haklısın. malulen emekli aylığın düşük. hanede 5 kişisin.

ama malulen emekli olarak sen 2022 aylığına başvurmak istesen başvurun bile alınmaz. malulen emekli olanlar 2022 aylığı asla alamaz. kanun ve yönetmelik bu konuda çok açıktır. ama senin hanenden biri 2022 aylığına başvursa (raporu varsa) ona 2022 aylığı baglanır. sana yok.

Anladım Kalem abla teşekkür ederim . Bir yakınım ailede 6 kişiler anne baba ve 4 çocuk çocuklardan biri % 70 engelli raporlu . Annesi çocuk için evde bakım aylığı almakta baba asgari ücretle çalişmakta çocuk için 2022 maaşı alabilirler mi . Çocuk 14 yaşinda cevaplarsan sevinirim abla miktar nedir bilmiyorum evde bakım ve asgari ücret ne kadar bilmiyorum

@mehmet b. çocuk 18 yaş altıymış. bu durumda ebeveyni 18 yaş altı aylığı olarak bilinen 2022 engelli yakını aylığına başvurabilir. lakin engelli yakını aylığında da 18 yaş altı engelli çocugun annesinin de babasının da sigortalı olmaması şarttır. bahsettiğin 18 yaş altı çocuğun babası sigortalı çalışanmış. bu durumda hane gelirine bakılmaz ve annenin engelli yakını aylığı talebi reddedilir. hane geliri isterse sınırın altında olsun, fark etmez.

18 yaş altı 2022 engelli yakını aylığı için anne ve babanın da sigortalı çalışan olmaması, emekli olmaması şarttır. anne ve babadan biri bile sigortalı çalışan ya da sgk'dan bir gelir veya aylık alan durumunda ise, hane gelirine bakılmadan başvurusu reddedilir.

Üst Alt