Şahin dilekçen karışık olmuş ama sonuçta SGK Kurumu ne kastettiğini anlar. Durumunla ilgili fıkra zaten bahsettiğin ek 1. maddede var.
Elinizdeki % 70 oranlı raporu da dilekçeyle birlikte verdin mi? Eğer raporu işleme almadılarsa yeni bir dilekçe ver. raporunu da kayda alsınlar ayrıca.
Başka hiçbir işlem ve şarta gerek kalmıyor 2022 aylığı için.
raporun % 70 mi? Evet. Tamamdır.
Alınan yetim aylığı bu rapor oranına göre alınabilecek 2022 aylıgından düşük mü? Evet düşük.
Yalnız raporu da işleme almaları gerekiordu. Dilekçende şöyle demişsin: "Ek 1 inci maddesi gereğince tespit edilecek özürlülük durumuna göre.."
Durumu tespit edilmeyecek ki. Zaten raporu var elinde. O rapor yeterli.
Memur yanlış bilgilendirmiş seni. Alınan yetim aylığını, özürlü sağlık kurulu rapor oranına göre alınabilecek 2022 aylığı seviyesine yükseltecekler. hepsi bu kadar.
Şu aşağıdaki 2022 Yönetmeliği hükmünü SGK kurumuna göster, raporu da kayda alsınlar. Memurun dediklerinı anlat ve aşağıdaki 2022 Yönetmeliği hükmünü göster daha üst SGK yetkilisine:
"Aylık farkı ödemeleri
MADDE 21 – (1) 2 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılacak olan tüm iş ve işlemler ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yerine getirilir.
(2) Aylık farkı almaya hak kazanacak şekilde özürlü olduğunu belgeleyen ve sosyal güvenlik kurumlarından yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan, aldıkları aylık ya da gelir toplamı tutarları özürlülük derecelerine göre bu Yönetmelik kapsamında ödenebilecek olan aylık tutarından düşük olanlara, bu Yönetmelikle belirlenen diğer şartlar aranmaksızın aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenir. Birden fazla sosyal güvenlik kurumundan ya da birden fazla dosya üzerinden aylık veya gelir alanlar için aradaki fark yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından ya da tercih edecekleri tek bir dosya üzerinden ödenir. Bu kapsamda aylık farkı başlangıç tarihi Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurularının kayda geçtiği tarihi izleyen aybaşıdır.
(3) İlgili sosyal güvenlik kurumu tarafından fark olarak ödenen tutarlar Hazineden tahsil edilir. Ödemenin yapılabilmesi için ilgililerce, yetkili hastanelerden alınacak özürlü sağlık kurulu raporu ile birlikte, yetim olarak aylık veya gelir alınan sosyal güvenlik kurumuna bizzat veya kanuni temsilcilerince başvuruda bulunulması gerekir.
(4) Sosyal güvenlik kurumlarından 2 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında ödenmekte olan yetim aylığı veya gelirinin kesilmesi durumunda alınan aylık farkları da kesilir."
"2 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılacak olan tüm iş ve işlemler ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yerine getirilir."
Burada bahsedilen 2. madenin 1. fıkrasının (d) bendi de şu:
"d) Sosyal güvenlik kurumlarından yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan özürlü olanların aldıkları aylık veya gelir toplamıtutarları toplam özür oranlarına göre bu Yönetmelik kapsamında ödenecek olan aylık tutarından düşük olanları,"