Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kardeşimin yetim maaşını iptal ettirip yerine 2022 alabilir miyiz?

sahin45

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar benım kardesım p engellı su anda annem evde bakım maası alıyor ve bırde babamdan emeklı aylıgı. Alıyor ama emeklı aylıgının 3 te 1ı kardesıme verılıyor onu ıptal ettırıp 2022 alabılırmı? Bu konuda yardımcı olursanız cok sevınırım. saglık konusunda sorun yasarmı yasarmı?

Eger ciddi sağlık sorunları varsa evet bu noktada sorun yaşar tabi. Diyelim ki yetim aylıgını iptal ettirdiniz ve diyelim ki şartları uygun bulundu ve 2022 aylıgı baglandı bu durumda 5510 Sayılı yasa 60/1 c (3) kapsamında Genel Sağlık Sigortalısı olur ve primi devlet tarafından ödenir.
Ayrıca 2022 aylığı muhtaçlık şartları yeni 2022 Yönetmeliği ile birlikte çok zorlaştırıldı. Onun yerine siz şöyle yapın:

özür oranı kaç? Aldığı yetim aylığı kaç lira?
Bunlara göre şartları tutuyorsa aldıgı yetim aylığını alabileceği 2022 aylıgı seviyesine yükseltsin.

Sayın Kalem oncelıkle cevap ıcın tesekkur ederım kardesım yuzde 70 engellı ve muskuler dıstrofıı hastaaı 243 lıra yetım aylıgı almakta

O zaman yetim aylığı aldığı sgk kurumuna bizzat gitsin ve aldığı yetim aylığını alabileceği 2022 özürlü bakıma muhtaç aylığı seviyesine yükseltmek için başvursun. Yanında raporunu da götürsün.

% 70 özürlü sağlık kurulu raporuyla 2022 özürlü bakıma muhtaç aylığı olarak aylık 376 lira alabilecekti. SGK gerekli işlemleri yapar ve yetim aylıgını 376 lira seviyesine yükseltir.
Başvurusu ilgili SGK kurumu kaydına geçtiği tarihi takip eden aybaşından itibaren aylık farkları ödenir kendisine.

Tekrar hatırlatayım, başvuruyu bizzat kendisi yapacak ya da kanuni temsilcisi. yetim aylığı aldığı ilgili sgk kurumuna giderken raporunu yanında götürsün.

Sayın Kalem sgk ile görüştüm ve bir dilekçe yazdım ama bana olumsuz yönde olacaktır diye söylendi dilekçe örneğim aşşağıdaki gibi bu konu ile başka yapmam gereken birşey olabilirmi?......SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
...................................SOSYAL SİGORTALAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
...................................……………………….. İl Müdürlüğüne
...................................……………………

…………………..…… T.C. kimlik, ……………………….….. Bağ-Kur numarası ile 1479 sayılı Kanun gereğince çalışamayacak durumda malül bulunmam nedeniyle Kurumunuzdan yetim aylığı almaktayım./Yetim aylığı almak için Kurumunuza müracaat etmiş bulunmaktayım.
2022 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesi gereğince tespit edilecek özürlülük durumuna göre tarafıma fark aylık ödenmesi hususunda gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.

.................................................. ............................
.................................................. ........................

Muhtemelen sizi bir devlet hastanesine yönlendirip yeniden rapor isteyeceklerdir.Rapor oranı %70 altı olursa 250 civarı ,%70 üstü olursa 376 civarı maaş bağlanır.Rapor çıktıktan sonra gerisini merak etmeyin.Böyle bir yasa var amma memurların haberi yok, onları kafaya takmayın.
Melek hanım sizi en güzel şekilde bilgilendirmiş.

Ahmed bey merhabalar
zaten kardeşimin %70 raporu var ve çalışamaz geçen yılda sgk yetim aylığı için bir üniversite hastanesine yönledirdi ve % kaç oranında olduğunu bize söylemediler belkide %70den fazla çünki elimizdeki rapor 2010 yılına ait ve o zamalar kardeşimin durumu biraz daha iyi idi ama sgk memurlarının dediği 'zaten yetim maaşı alıyor biz daha fazlasını veremiyoruz dilekçenizi verin bir deneyin' bende verdim ama işeme koyarlarmı koymazlarmı ondanda şüpheliyim açıkçası:( bence oradaki memur arkadaşlar yasaya bağlı değiller gibi düz mantık yürütüyorlar.

Şahin dilekçen karışık olmuş ama sonuçta SGK Kurumu ne kastettiğini anlar. Durumunla ilgili fıkra zaten bahsettiğin ek 1. maddede var.

Elinizdeki % 70 oranlı raporu da dilekçeyle birlikte verdin mi? Eğer raporu işleme almadılarsa yeni bir dilekçe ver. raporunu da kayda alsınlar ayrıca.
Başka hiçbir işlem ve şarta gerek kalmıyor 2022 aylığı için.
raporun % 70 mi? Evet. Tamamdır.
Alınan yetim aylığı bu rapor oranına göre alınabilecek 2022 aylıgından düşük mü? Evet düşük.

Yalnız raporu da işleme almaları gerekiordu. Dilekçende şöyle demişsin: "Ek 1 inci maddesi gereğince tespit edilecek özürlülük durumuna göre.."

Durumu tespit edilmeyecek ki. Zaten raporu var elinde. O rapor yeterli.

Memur yanlış bilgilendirmiş seni. Alınan yetim aylığını, özürlü sağlık kurulu rapor oranına göre alınabilecek 2022 aylığı seviyesine yükseltecekler. hepsi bu kadar.

Şu aşağıdaki 2022 Yönetmeliği hükmünü SGK kurumuna göster, raporu da kayda alsınlar. Memurun dediklerinı anlat ve aşağıdaki 2022 Yönetmeliği hükmünü göster daha üst SGK yetkilisine:

"
Aylık farkı ödemeleri
MADDE 21 (1) 2 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılacak olan tüm iş ve işlemler ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yerine getirilir.
(2) Aylık farkı almaya hak kazanacak şekilde özürlü olduğunu belgeleyen ve sosyal güvenlik kurumlarından yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan, aldıkları aylık ya da gelir toplamı tutarları özürlülük derecelerine göre bu Yönetmelik kapsamında ödenebilecek olan aylık tutarından düşük olanlara, bu Yönetmelikle belirlenen diğer şartlar aranmaksızın aradaki fark ilgili sosyal güvenlik kurumu tarafından ödenir. Birden fazla sosyal güvenlik kurumundan ya da birden fazla dosya üzerinden aylık veya gelir alanlar için aradaki fark yalnızca tercih edecekleri bir sosyal güvenlik kurumu tarafından ya da tercih edecekleri tek bir dosya üzerinden ödenir. Bu kapsamda aylık farkı başlangıç tarihi Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurularının kayda geçtiği tarihi izleyen aybaşıdır.
(3) İlgili sosyal güvenlik kurumu tarafından fark olarak ödenen tutarlar Hazineden tahsil edilir. Ödemenin yapılabilmesi için ilgililerce, yetkili hastanelerden alınacak özürlü sağlık kurulu raporu ile birlikte, yetim olarak aylık veya gelir alınan sosyal güvenlik kurumuna bizzat veya kanuni temsilcilerince başvuruda bulunulması gerekir.
(4) Sosyal güvenlik kurumlarından 2 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında ödenmekte olan yetim aylığı veya gelirinin kesilmesi durumunda alınan aylık farkları da kesilir."

"2 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında yapılacak olan tüm iş ve işlemler ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yerine getirilir."
Burada bahsedilen 2. madenin 1. fıkrasının (d) bendi de şu:

"d) Sosyal güvenlik kurumlarından yetim olarak aylık veya gelir almakta olan çocuklardan özürlü olanların aldıkları aylık veya gelir toplamıtutarları toplam özür oranlarına göre bu Yönetmelik kapsamında ödenecek olan aylık tutarından düşük olanları,"

Sayın kalem dilekçede evet tespit edilecek özürlülük durumuna göre parafını yalnış yazmışım birde yetim aylığı almaktayım yazdım sadece ve raporun fotokopisinide aldılar ama zaten kayıtlarda da engelli olduğuna dair bir belge var SGK da kendileri gönderdiler üniversite hastanesine ve o raporla ilgili herhangi bir bilgi vermediler bize ve bana bu konuyla ilgili bir önceki yazıda yazdığım sözleri merkez müdüresi söyledi :( rehberlik hizmeti veren gişedeki memur müdüre dediki efendim evet böyle bir kanun var yetim aylığını 2022 farkı veriliyor diye Müdüre Hanım olmaz öyle şey çocuk zaten yetim aylığı alıyor neden birdaha maaş alsın ki diyor anlatıyorum extra bir maaş istemiyoruz sadece buun emsallerinin olduğunu söyledim ama Müdüre Hanım Bir şansını dene dedi? yani bu söz bile insanı umutsuzluğa yönlendiriyor :( İlginize Teşekkür Ederim... Tekrar Gelişmeleri Sizinle paylaşacağım.

Üst Alt