Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kas hastalarına H sınıfı ehliyet verilir mi? ÖTV indirimli araç alabilirler mi?

kartal43

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
ben kas hastasıyım ve 20 gün önçe rapor almaya gitim ve rapor olumsuz cıktı
neticede kas hastası oldugum içinmiş... yürüyorum ama tabiki yürümemiz yavaş araba da kulana biliyorum üç tekerli motorum da var ama ehliyet olmadıgı için kulanamıyoruz plakayı da özürlü plakası olarak alamıyorum normal pilaka alabiliyorum .

bu konular hakında bilgisi olan kardeşlerim var mı ben nasıl ehliyetala bilirim.

kurs yerleri ile konuş ,onların yonlendirecegi saglik kurumuna başvur alirsin raporu.

ben kütahyalıyım kütahya devlet hastanesinden alın dediler elim deki raporun süresi varmı zaman gecmesi gerekiyormu acaba
21,06,2010 tarihinde aldım. doktorlara da anlatım sıkıntılarımı anlammışlar bizi ben 4 km nasıl gidersem gidegim onlar için sorun degil ama biz özürlüler için sorun ve sıkıntı kim anlasınki yaşayan ve ceken bilir.

sürücü yönetmeliği:

(2) Sinir Hastalıklarından;
a) Santral sinir sistemi ile ilgili doğuştan veya sonradan geçirilmiş veya cerrahi girişime bağlı hastalıklarla ortaya çıkan uzuvların parezi ve paralizileri (duyusal, motor, koordinasyon ve denge açısından), araç kullanmasını ve trafik güvenliğini engelleyecek şekilde ileri derecede bozuk olanlara, sürücü belgesi verilmez. Hafif derecede bozukluğu mevcut olanlara, nöroloji uzmanının kanaatine göre sürücü belgesi verilebilir.
b) Periferik sinir sisteminin etkilenmesi sonucu ortaya çıkan uzuvlarda parezi ve paraliziler araç kullanmayı ve trafik güvenliğini engelleyecek şekilde ileri derecede ise sürücü belgesi verilmez. Hafif derecede güçsüzlüğü varsa, nöroloji uzmanının kanaatine göre sürücü belgesi verilebilir. İki ayağı felçli (parapleji), diğer vücut fonksiyonları normal olan şahıslara H sınıfı sürücü belgesi verilebilir.
c) Epilepsi tespitinde sürücü belgesi verilmez. Şüpheli durumlarda klinik gözlem ve EEG tetkiki dikkate alınır.
(3) Kas Hastalıklarından myopati ve progresif muskuler distrofisi, myotonisi ve kas-sinir kavşak hastalıkları olan şahıslara sürücü belgesi verilmez. Nöroloji uzmanının kanaatine göre hafif vakalara yılda 1 kez muayene olmak kaydıyla A1, A2, B, F ve H sınıfı sürücü belgesi verilebilir.

kas hastalarına H sınıfı ehlit veriyorlarmı

kardeşlerim bende kas hastasıyım 3 hafta önce h sınıfı sürüçü belgesi almak içi ama ortabatik uzmanı ila norolaji uzmanı kas hastasıyım diye bana h sürüçü belgesi alamasın dedi.ve alamadık eve bagımlı olarak.

Sitede kas hastası olup her yıl kontrol muayenesi yaptırmak şartı ile H sınıfı sürücü belgesi almış olan bir çok üyemiz var...
Arkadaşlar, tecrübelerinizi yazar mısınız lütfen?

Kas hastasıyım, 1 yıl önce devlet hastanesinden h sınıfı sürücü belgesi alır, yılda bir kontrol şartı ile elden tertibatlı araç kullanabilir şeklinde bir rapor aldım.

Önce noroloji doktoruna gönderiyorlar o muayene ediyor, emg, biyopsi raporlarınızda varsa hastalığın seyri, tipi açısından faydalı olacağı için yanınızda götürmenizi tavsiye ederim.
Alt ekstremite gücünden ziyade üst kollarınızın sırt kaslarınızın, ellerinizin gücünün 5 üzerinden değerlendirilerek en az 4 alması gerektiğini söyledi fizik tedavi uzmanları tüm bunları değerlendiriyorlar, noroloji doktoru başta olmak üzere, ortapedi ve fizik tedavininde puanlaması birbiriyle tutarlı ve 4 gibi bir rakam olursa heyetin görüşü de poliklinik sonuçlarını destekliyor genelde ve sonuç olumlu olabiliyor, yıl şerhi konularak.

Dediğim gibi sizin durumunuz doktorların ne kadar objektif ve iyi niyetide gözettiği önemli çünkü aynı dönemde bir başka kas hastası arkadaşımda olumsuz rapor aldı. Yani bir hastaneye bağlı kalmayın derim ben de oldukca ümitsiz başlamıştım ama sonuç çok şükür ki olumlu oldu, pes etmeyin ve özellikle üst kol gücünüzü korumaya çalışın

benim diyebileceklerim bunlar.

Benimde 2001 yılında almış olduğum yılda bir kez kontrolü uygundur ibareli ehliyetim var..Raporu özel bir hastaneden almıştım.Üniversitede okuduğum için araba almadık babamın arabasını kullanıyordum.Babam vefat edince onun arabasını kullanıyorum şimdi.Araba benim üzerime değil.Biliyorum ki hastaneye gitsem rapor vermeyecekler...15 yıldır araba kullanırım.Çokta severim kullanmayı.Şimdiye kadar bir sıkıntım olmadı.Ama biliyorum ki çok tehlikeli bir durum.Allah korusun herhangi bir kaza durumunda başıma çok iş açılır.Ama kullanmak zorundayım.Arabam benim bacaklarım.Polis şimdiye kadar çok az durdurdu ve şansımdan sorun çıkmadı.
Geçenlerde almanyadan siteyede üye olan kas hastası bir arkadaş geldi.Adamın avrupadaki yaşam standartlarını duyunca ağzım açık kaldı.Ama beni en çok alakadar eden arabası idi.Wolsvagen trans porter bir araba herşeyi ile ona göre ayarlanmış.Allah kazasız belasız binmeyi nasip etsin.Arabada asansör sistemi var,akülü arabası ile biniyor arabaya.Arabanın şöför koltuğu boş direk akülü sandalye ile oraya geçiyor.Sistem onu orda sabitliyor.Arabanın direksiyon ve fren sistemi elektrikli.Bu şekilde kullanıyor arabayı..

Biz sohbet ederken konu kas hastalarının Türkiyede rapor sorunu açıldı.Arkadaş şaşırdı niye verilmiyor gibisinden.Başbakan o tarihlerde antalyada miting yapacaktı.Biz kendi aramızda ya gidelim bu durumu başbakana anlatalım dedik.Ve gittikte.Miting sonrası korumalardan rica edip babaşbakan ile görüşmek istediğimizi söyledik ve görüştük.Ben durumu anlattım başbakanımıza.Kendimi tanıtıp arabanın hayatımda çok önemli olduğunu fakat Türkiyede kas hastalarını rapor alamadığını söyledim.Refklekslerimizin zayıf olduğu gerekçesi ile doktorların rapor vermediğini anlattım.Sayın başbakan ''Ama doktorlar haklı '' diyerek cevap verdi.Bende yanımdaki arkadaşı göstererek.Bakın bu arkadaşta kas hastası Almanyadan geldi kendisi.3500 km yol geldi.Onlar rapor alıyorlar deyince gülümsedi cevap vermedi.Özel kalem müdürüne not almasını söyledi.Telefonumu ismimi aldılar.Arayacaklarını hiç sanmıyordum ama bu sabah aradılar.Konuyu daha düzgün bir şekilde özel kalem müdürüne tekrar anlattım.Sağlık bakanlığı ile görüşeceğini söyledi...Bakanlığın tekrar bana döneceğini iletti.
Olumlu bir sonuç adına pek ümitli değilim.
Kas hastalarını çok çok daha önemli sorunları var ülkemizde ama buda önemli bir sorun.Benim için mesala çok önemli.Ama bilmiyorum nasıl bir çözüm bulunur.Sağlık bakanlığından arayacaklar ne diyecekler.Ben ne diyeceğim...
Bu konuda sorun yaşayan arkadaşlar toplanırsak,ne yapılacağı konusundada bir fikir alışverişinde bulunabiliriz belki.

Bugün hastahaneye gittim.Önceden ehliyetimin olmasınin büyük etkisi ile ''H sınıfı sürücü olur.Elden kumandalı.Özel tertibatlı araç kullanabilir.1Yıl sorna kontrolü uygundur.'' ibareli raporumu aldım...

Bu konuda sorun yaşayan arkadaşlar mutlaka tek bir hastahaneye bağımlı kalmasınlar.Kendilerini doktorlara iyi ifade etsinler.Kesinlikle duyarlı bir doktorla karşılacaksınız...

merhaba ben yarın hsınıf ehliyet raporu almak için hastaneye başvurucam kas hastasıyım miyopati fakat hafif derece yani üniversiteye gidiyorum günlük yaşantımı yaşıyorum düz vites arabamız var onuda biraz zorlansamda debriyajda kullanıyorum :) ayrıca benim sağ ayağım daha iyi sol ayağım biraz güçsüz sol ayağımdan. ve raporu alma şansım nekadar acaba siz tecrübelisiniz galiba biliyosunuz yazılanları okuyunca karar verdim buna :) bide ne gibi tetkikler yapılır prosedür nasıl işler örneğin benim bi ton sonucum var biyopsi emg eko vs. bu emg biyopsi sonuçlarını kabul ederlermi yoksa yeni yaparlarmı ??? bu arada başvurucağım hastane eyüp devlet hastanesi.

açıkcası şu yşananları okuyunca şaşırıyorum. Ancak atılgan arkadaşları medeni cesaretlerinden ötürüde kutlarım ehliyet konusunda da rahatsızlık ilerleyince çok uğraştırırlar zor olur umarım ki ilerde bu sorunlarada yasal alanlar da çözüm getirilir temel mesele yasalar ve birdde bürokrasi ancak yasalar değşince bürokrası fazla direnemiyor.

bana sorarsanız hiç uğraşmayın devam edin derim.

arkadaşlar şimdi raporu yüzde kırk olan ve h sınıfı ehliyeti olan biri ötv öder mi ödemez mi ? bide bu h sınıfı ehliyet alan kas hastası arkadaşlarım aranızda miyasteni olupta alan var mı? miyastenilere de verirler mi acaba?

bende kas hastasıyım byopsi raporumla devlet hastanesine gittim 2008 de ehliyet için degil normal rapor almak için %51 özürlü raporu verdi hastane. ocak 2011 nevsehir devlet hastanesine gittim tekrar heyete girdim ehliyet alabilmek için sadece H sınıfı ehliyeti alabilirsiniz diye. rapor verdiler özür oranı belirlemediler mart 2011 de arabamı aldım. ötv ödemedim ama kdv ödedim. şimdi de kendim kullana biliyorum bi sorunum yok çok şükür..

Bende miyasteni gravis hastasıyım.b sınıfı ehliyetim vardı hastalığa yakalanmadan önce.şimdi h sınıfı ehliyet almak için başvurabilir miyim?

sağlık kurulu raporu veren hastanelere başvuru yapabilirsin. kas hastalarında nöroloji ve fiziktedavi doktorunun kanaatine göre veriliyor. bende kas hastasıyım sağlık kuruluna girdim h ehliyet alabilir diye rapor verdiler.tabi birde hastalığın gidişatı önemli.

İbrahim'İn dediği gibi, kas hastalığında doktorun insiyatifinde sürücü belgesi verilip verilmemesi. Bir doktor vermezse, başka bir doktor aranmalı...

slm arkadaşlar ben spastik paraparezi kas rahatsızlıgım var ehliyet alacagım zaman doktorun yanına girdim bi rahatsızlıgın varmı dedi yok hocam dedim yani yanına girerken heralde ayagımdaki rahatsızlıgımı farketmiştir yada farketmedi tamam dedi b ehliyeti alabilirsin dedi öyle şuan b ehliyetim var çok şükür...bi sorun çıkarmı acaba

Yasal olmayan bir durum yok. Araç kullanmakta sorun yaşamıyorsanız, B sınıfı sürücü belgenizin tadını çıkartın.

bülent bey hayır allaha şükür bi sorun yaşamıyorum inşallah daha sonrada bi sorun çıkmaz.sagol bülent bey allah razı olsun güzel dilekleriniz için aeo...

öncelikle tecrübelerini paylaşan arkaşlara teşekkür bir kaç sorum olucak arakadaşlar öncelikle hastalığım ve raporum hakkımda bir kaç şeye deyineyim bende kas hastasıyım hastalığımın adı mc ardle ( glikojen depo tip 5 ) %68 engelli raporum var %40 ı nörolojiden mc ardle hastalığından %40 ı psikiyatriden yenileyici depresyon %10 nuda kardiyoljiden pulmoner hipertansiyon ortalaması %68.
sorularıma geçersek
1-ben H ehliyeti alır ve özel tertibatlı araç kullanabilir raporu alıp ötv muaf olabilirmiyim
2-kas hastası olup h ehliyeti alır özel tertibatlı araç kulllabilir raporu alan hasan bey ve hatice hanım raporu alırken doktorlarla ne gibi diyologlar yaşadınız neler söyleyip ikna ettiniz bunlarıda paylaşırsanız seviniri.
çünkü doktor rapor vermemek için elenden geleni yapıyor en basiti ben ilk engelli raporu alırken doktor dış görünüşüme baktı sen gayet sağlıksın hiçbirseyin yok bende iyi görünüyorsun senin bişeyin yok fiizki olarak dedi sadece belden aşağısı değendirdi ve %9 vermişti.dahileye uzmanıda daha mc ardle hastalıgının ne olduugnu bilmediğini sen kas hastası değilsin kim koydu sana bu teshisi gibi sözleri oldu elimdeki biyopsi sonucunu emg sonucunu ve kan tahlil sonuclarını gösterdiğim halde kan tahlili yaptı ck yüksek ckınca aa sen gercekten kas hastassıın diyip geçiştirdi olayı bunu onun için soruyorum hasan bey hatta siz mesajınızda demişsiniz ki doktorlara kendinizi iyi ifade edin diye siz nasıl ifade ettiniz neler söylediniz ne diyaloglar yasadınız paylasırsanız sevinirim...

kas hastaları ehliyet alamaz diye bir kural yok sadece dr a durumunuzu araca ihtiyacınız olduğunu hissettirmeniz lazım bazı kas hastalıklarında senede 1 kontrol şartı koyarak h sınıfı ehliyet alınabiliyor allah kolaylık versin selamlar

bende kas hastasıyım hiç umutlu değildim ama h sınıfı ehliyet için devlet hastanesinden ilk başvurumda çok şükür ''olumlu'' çıktı..ve sonuç ''1 yıl kontrollü h sınıfı ehliyete sahibim'' başka hastaneleride deneyin bence dilerim duyarlı,anlayışlı doktorlarla karşılaşırsınız......Allah yardımcınız olsun..

ahmet bey 1 yıl kontrollü almış almış olduğunuz h sınıfı ehliyette özel tertibatlı ibaresi varmı ötv yararlandınız mı

arkadaşlar ben uzun zaman uğraştım bu ehliyet konusunda aynı zamanda araba alma konusunda bakırköy dr sadi konuk hastanesine gittim h sınıfı için vermediler ben alamazsam babam araba alsın benim adıma o kullansın dedim onuda vermediler yanesi artık sıkıldım babamın aracını kaçak kullanmaktan sizden ricam ben istanbulda h sınıfı için baştan savmayıp değerlendirme yapan hastane varmıdır onu bilmek istiyorum ..çok muzdaribim bu konnudagerçekten

Üst Alt