Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kas hastalığından sürekli rapora 2 yıllık vergi indirimine itiraz olur mu?

murat220

Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
1
17 yıldır çalışıyorum. Mayıs ayınca Müsküler distrofi (kas hastalığı) ndan %40 raporu devlet hastanesinden aldım. bana göre bu oranı maliye düşürmezse işimi görür. Vergi indirimi ve emeklilikten faydalanmak için maliyeye gidersem aynen onaylanır mı. Diğer konu kaç yaşında emekli olabilirim.

Normal 657 sayılı yasaya tabi olark çalışmaktayım. (engelli kadrosu değil) Mayıs 2016'da Müsküler Distrofiden sürekli %40 raporu aldım. Bunu Eylül de Maliyeye verdim. Gelen cevapta %40 onaylandığı ancak engellilik oranı değişebileceğinden vergi indiriminin devam etmesi için 2 yıl sonra tekrar sevk alınarak alınan raporun onay için Maliye Merkez Sağlık kuruluna gönderilmesi gerekiyor yazıyor.
Merak ettiğim şu:
Bu hastalık bilindiği gibi tedavisi yoktur. Bu vergi indirimiyle istersem emekli sandığından emekli olabilir miyim?
İtiraz için ne yapabilirim.
Rapor başvurusunda vergi indirimini düşünmemiştim. Doktor rapor sebebini sorunca ulaşım ve emlak vergisi için başvurduğumu söyleyince, ehliyetim de B sınıfı olunca bu konuda ilerde sıkıntı yaşamamam için oranı fazla yazmadı. Normalde engelim %50 civarı. Bu yüzden yeniden daha yüksek oranlı rapor alırsam geçerli olur mu? (Yeni raporu tetkiklerimin devam ettiği tıp fakültesinden almayı düşünüyorum. )
Bu konularda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

Raporunuz süreklide olsa vergi indirimini süreli verip vermemek maliyenin elinde.
Ben itirazınızdan bişey çıkacağını sanmıyorum.
Ama emin olmak istiyorsanız itiraz edin.

bu süre zarfında emekli olursam rapor süresi dolduktan sonra emekliliğe bir şey olur mu. Devlet memuruyum bu arada.

memur olduğumda da kas hastasıydım ancak elimde rapor yoktu. 22 temmuz 1999 tarihinde yedek subay okulunda hizmetim başladı. 1 aralıkta yedek subay oldum. 12 ay sonra terhis oldum. 3 ay da yıpranma ile emekli sandığı hizmetim 01eylül 1999 itibarıyle sayılıyor. İlk 4 ayı borçlanmadım. 2016 Mayısında %40 raporu aldım. Kas hastalığı genetik olan bir hastalıktır. Doğuştan hasta olduğum kabul edilirse 15, kabul edilmezse 18 yıl olması lazım diye düşünüyorum. Sürekli raporumla emekli sandığına dolduktan sonra istediğim zaman başvururum. Ancak indirim için tekrar gidersem %40 değil de 35 falan verirlerse hem indirim hem emeklilik hakkım gidebilir. (Hastalıkların yüzde oranları tablosunda müsküler distrofi kas hastalığı %40 tan başlıyor.) Ya vergi indirimim bitince hiç vergi indirimine başvurmadan emekli olacağım zaman başvuru yapacağım. Bunu tam olarak bilmiyorum. Memurda vergi indirimi olmadan da sürekli raporla emekli sandığına müracaatla emeklilik olur mu?
Bu arada vergi indirimi 2 yıllık olarak 23 eylül 2018 tarihine kadar maliyeden verildi.
Bir de tekrar vergi indirimi başvurusunda %40 altında verirlerse sürekli olan eski raporum emeklilik başvurusunda geçerliliğini yitirir mi? BU konuda aydınlatabilirseniz sevinirim.

Askerden sonda sadece 1 ay 18 gün boşluğum var. Yani 8 ocak 2001 de memur kadrosunda işe başladım. işe girerken verilen raporda miyopati ibaresi var ancak normal kadro mühendis kadrosu olduğu için çok da önemsemedik. Bu durum doğuştan engellilik şartlarını da sağlayabilir.

bende muskuler distrofi miyopati hastasıyım konu dışı ama hastalığa göre oran çok az geldi. hastalığın belirtileri mi fazla yok acaba

Kollarda bişey yok. Çömelince bir yere tutunmadan kalkamıyorum. Merdiven çıkamıyorum. Eğilince bir yeri tutmadan doğrulamıyorum. Ancak kilometrelerce düz yolda yürüyebilirim. BU belirtilere sahip arkadaşlar da engel oranını paylaşırsa bir fikir edinebiliriz. Zaten oran tablosunda müsküler distrofiler %40 tan başlıyor.

murat220

Emekliliğiniz ile vergi indiriminiz arasında bir ilişki yok. 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesine tabi olacaksınız. Rahatsızlığınızın doğuştan olması ile bunu memur olmadan önce belgelemiş olmanız farklı şeyler. Konu mahkemeye taşınırsa kazanma olanağınız yüksek, ama ben olsam primleri tamamlayıp emekli olmayı tercih ederdim. Mahkemeler bu ülkede bitmez...

Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az % 40 oranında engelli olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oranında doğuştan engelli olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alınarak yaşlılık aylığı bağlanır.
Ancak çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla, haklarında bu fıkra hükümleri uygulanır.​

Üst Alt