Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kas hastalıklarında malülen emeklilik..?

karaca11

Üye
Konular
14
Reaksiyonlar
0
arkadaslar merhaba, kas hastası olup malülen emekliler var mı? ben % 75 le işe basladım şimdi % 90, 10 yıldır sigortalıyım ve çalışamaz durumdayım..yeni yasayla calışamaz durumda olduğum için emekli olabilir miyim?

Sigorta başlangıcından önce % 60 üzerinde raporunuz olduğu için malulen emekli olamazsınız...

Emeklilik

Arkadaşlar nerhaba, % 75 ile işe başladım şimdi % 94 oranım var..3600 prim ve 10 senelik sigortam var. bakıma muhtac raporu alarak malülen emekli olmak istiyorum, mahkemeye mi vermek gerek yoksa yeni yasa ile malülen emekli olabilir miyim? bu durumda emekli olan arkadas var mı? LGMD hastalığımın adı.

Maalesef Aslan, malulen emekli olmanın bir yolu yok. Ancak yıl sigortalılık süresi ve gün prim gününü doldurup defterdarlıktan 1. derece sakatlık indirim hakkı elde etiğinde erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsin.

bülent bey merhaba, ben kas hastasıyım, işe 75 oranla basladım şimdi 93 e cıktı..muscular dystrophy..yeni malulluk listesinde var..mahkemeye versem malulen emekli olabilirmiyim..10 yılım ve 3600 günüm var..

İlk sigortalı olduğun tarihte % 60 ve üzeri raporun olduğu için rapor oranın % 93'e çıksa da malulen emekli olamazsın. Mahkeme de bu konuda lehte karar vermez.

[FONT=sans-serif]Merhaba Oturanboğa,, 2004 yılında % 60 vergi indirimiyle işe başladım şimdi oranım % 92, benim sorum şu, 2008 den önceki 506 sayılı kanunun 53.maddesinde geçen malül sayılmayı gerektirecek 3/2 oranının altında oranım. Ben şimdi mahkemeye versem malülen emekli olabilir miyim? 2008 sonrası kanuna değilde 2008 önceki kanuna göre. Bilgi verirseniz sevinirim, bir mahkeme örneğide vardı bu örnekle ilgili kazanılmış.[/FONT]

karaca11

Yukarıda yazdığım gibi, ilk sigortalı olduğun tarihte % 60 ve üzeri raporun olduğu için rapor oranın % 93'e çıksa da malulen emekli olamazsın. Mahkeme de bu konuda lehte karar vermez.
Malulen emeklilikte bugün yürürlükte olan kanun geçerlidir.

Oturanboğa tesekkur ederim, sizin yazınız vardı bir dava örneği, burda 5510 sayılı kanun çıkmasına rağmen kazanıldığı yazıyordu o yüzden sormuştum:

İçtihat Metni
Davacı, çalışma gücünü 2/3 oranında kaybettiğinin ve maluliyet aylığına hak kazandığının tespitine karar verilmesini istemiştir.

Mahkemece, "…davacı sigortalının işe başlamazdan evvel Hipotroidi ve zeka geriliğinin 6 yaşında tanısı konulan kretenizme bağlı olup bunun maluliyet oranının % 63 olduğu bu hali ile davacının sigortalı olarak ilk kez çalışmaya başladığı tarihte malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık ve arıızası bulunduğu, bu durum itibarıyla malullük sigortası yardımlarından istifade edemeyeceği…" gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Hükmün, davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi E… T… tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

506 sayılı Yasanın 53. maddesinde, "Kurum hastanelerince düzenlenecek usulüne uygun sağlık kurulu raporları ve dayanağı tıbbi belgelerin incelenmesi sonucu çalışma gücünün en az 2/3'ünü yitirdiği… Kurumca tespit edilen sigortalı malullük sigortası bakımından malul sayılır.… Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihte, malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık ve arızalarının bulunduğu önceden veya sonradan tespit edilen sigortalılar bu hastalık veya arızaları nedeni ile malullük sigortası yardımlarından yararlanamazlar." düzenlemesini içermektedir.

Sigortalılık başlangıç tarihi 01.07.1985 olan davacının, askerliğe elverişli olmadığını gösteren 30.03.1987 tarihli Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Raporunda, hipotiroidi teşhisine bağlı olarak, askerliğe elverişli olmadığı sonucuna varılmıştır.
SSK Zonguldak Hastanesince düzenlenen 17.05.2002 tarihli Sağlık Kurulu Raporunun teşhis kısmında ise, "Kr. Depresyon, Kr. Ank. Reak., Fort Miyop optik disk anomalisi," bulgularına yer verilmiştir.
Yargılama sürecinde elde edilen Adli Tıp Kurumu Genel Kurulunca düzenlenmiş olan, 15.03.2007 tarih, 99 sayılı raporda, Balthazard formülü uyarınca davacının halihazırda % 79,33 oranında çalışma gücü kaybı bulunduğu, "…% 79,33 oranındaki meslekte kazanma güç kaybının hipotiroidi, zeka geriliği ve tek gözdeki görme kaybına bağlı olduğu, hipotiroidi ve zeka geriliğinin 6 yaşında tanısı konulan kretenizme bağlı olup, bu iki arıza için % 63,0 (altmışüçnoktasıfır) oranında maluliyeti bulunduğu, 17.05.2002 tarihinde tespit edilen tek gözdeki görme kaybının tespiti sonrası maluliyetinin % 79,33 oranına yükseldiği," belirtilmiştir.

Davacının ilk defa çalışmaya başladığı tarihteki çalışma gücü kaybı oranının % 63 olduğu ve bu oranın 2/3 oranı karşılığını oluşturan % 66,66 oranının altında kaldığı gözetilerek; ilk defa çalışmaya başladığı tarihte malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık ve arızası bulunmayan, 17.05.2002 tarihli sağlık kurulu raporundaki görme kaybına ilişkin çalışma gücü kaybı oranı da eklendikten sonra, çalışma gücünün 2/3'ünü kaybetmiş konuma düşen davacının isteminin kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçelerle davanın reddine karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek hâlinde davacıya iadesine, 29.09.2009 gününde oybirliğiyle karar verildi.

karaca11

O karara temel olan kanun maddesi artık geçerli değil. Şu anda geçerli olan 5510 25-27'ye göre karar verilir. Orada da %60 oran zikrediliyor.

Kas hastasıyım. %60 raporum var. Malülen emekli olabilir miyim?

Merhabalar, ben LGMD kas hastasıyım işe girmeden önce 60 oranında raporum vardı o yüzden malülen emekli olamıyorum ancak kalçam kırıldı platin var kalçamda, solunumda sorunlarım var ve psikolojik olarak da iyi değilim..acaba bu oranlarla ilgili 60 oranında bir rapor alıp malülen emekli olabilir miyim? veya sizin bir fikriniz var mı ne yapabileceği hakkında? sadece psikolojiden 60 oranında rapor alabilir miyim?

bunu kararı tamamen ankara sağlık kurulu verecek size tavsiyem siz yinede sgk başvurunuzu yapın maluliyet talebinde bulunun birde ne kadar priminiz var ve ne zaman sigorta girişiniz oldu

Merhaba Hilal72, 2004 işe girişim ve 4200 Primim var ama artık işe gidemicek durumdayım şimdi oranım 92, işe girmeden 60 oranım olduğu için SGK kabul etmez deniyor.

Sayın Oturanboğa, ben kurula giricem, kas hastasılığından 92 raporum var ama işe girmeden önce olduğu için malülen olamıyorum. Şimdi değişik bölümlerden oran alıcam kalça kırığı platin, solunum ve psikatri..sormak istediğim bu oranlara nörolojide bir oran verebilir mi tekrar? çünkü önceki oranım nörolojidendi. Bu yeni rapora onuda ekletsem SGK kabul edermi birden cok hastalıkla malülen emeklilik için yoksa önceden almışsın zaten ordan der mi?

karaca11

Kas hastalığı dışındaki rahatsızlıklardan maluliyet cetveli'Ne göre malul sayılacak düzeyde işgücü kaybının olması gerek. Durumunuz maalesef buna uygun görünmüyor

Malülen emeklik için SGK'ya dava açan var mı?

Merhaba Arkadaşlar, 2008 den önce % 60 oranında işe başlayıp sonra oran yükseldiği için SGK'ya 506 sayılı kanuna göre işlem yapılması için dava açan var mı acaba? (2/3 oranına göre) Dava açan arkadaşlar neticelerini buraya eklerlerse sevinirim.

karaca11

İlk sigortalı olunan tarihe maluliyet cetveli'ne göre malul olmamak gerek. Bunun ıspatını raporla yapmak sizin sorumluluğunuzda. Dava açılsa da farklı bir uygulama olmaz maalesef.

karaca11
Yukarıda defalarca görüş belirtilmiş, mevcut yasaya göre cevaplar verilmiş ama nedense ikna olmuyorsunuz. Yukarıda daha önceki mesajlarınızda %75 oranlı raporla işe başladım derken sonraki mesajlarınızda %60 vergi indirimiyle diyorsunuz. Şayet %75 raporunuz maliyece %60 a düşürülerek vergi indirimi verildiyse zaten sgk vergi indirimi derecenizi değil raporunuzu baz alır.
Ayrıca OturanBoğa 'nın da belirttiği gibi malulen emekliliklte işe girilen tarihteki değil yürürlükteki son mevzuat geçerlidir ve onda da oran %60 dır.

SGK İşe başlamadan önce malullüğün var olmasında hangi rapora bakar?

Arkadaşlar merhaba, SGK malullüğümü kabul ediyor ama işe başlarken zaten malul durumda başladığımdan reddediyor emekliliğimi, hangi raporu dikkate alıyor vergi indirim belgesini mi? yoksa askerliğe elverişli değildir raporunu mu acaba?

LGMD hastası olup da çalışan arkadaşlar var mı?

Arkadaşlar merhaba LGMD hastasıyım ve çalışıyorum, acaba 2013 malulen emeklilik yönetmeliğinden sonra malulen emeklilik için başvuran ve emekli olan arkadaş var mı? ya da başvurup da olumsuz olan?

karaca11

Önemli olan aynı hastalığın sigortaya başladığınızda olması değil. Kanun bu konuda çok net. Aynı hastalıkla başlanabilir ama hastalık ilerleyip artık çalışmaya mani olacak düzeye çıkabilir. Bu da malulen emekliliğinizi gerektirir. SGK bu konuda ayak direse de, yasal olarak bu hak elde edilir.

Bülent bey tesekkur ederim cevabınız için birşey daha sormak istiyordum size,
Muskuler distrofi genetik biliyorsunuzdur benden askerlik raporumu istedi sgk işe giriş raporumu istemedi, işe giriş raporunda oran yazıyodu ama askerlikte yazmıyo acaba SGK askerik raporuma bakarken şimdiki malulluk cetvelindeki belirtilere göre mi değerlendiriyor o raporu? yani onuda düşürüyor mu yoksa direk kabul mü ediyor?
biryerde okudum birinin malulluk için aldığı rapor 90 idi ama sgk 50 ye düşürmüş sonra itiraz etti 60 üstü oldu, bu seferde işe girerken 60 oranında raporun var diye emekli etmedi.
Benim anlamadığım yeni raporu 50 olarak kabul eden SGK nasıl 10 yıl önceki raporu 60 olarak kabul eder? yani yıllar gecmiş oran artması gerek, yıllar önce aldığı raporu neden düşürmüyorlar

karaca11

Bu hinliği yapabilir, ama bu durumda itiraz edip gerekirse mahkemeye taşımaktan başka yol yok. Ben eldeki raporun bu açıdan eli güçlendireceğini düşünüyorum...

SGK Yüksek Sağlık Kurulu İtiraz Dilekçesi

Arkadaşlar merhaba, SGK malul olduğumu ama işe girerken aynı hastalığımın olduğu gerekçesiyle red kararı verdi. İtiraz edicem bir dilekçe örneği var mı? birde yeni belge veya rapor ekleyebiliyor muyuz dilekçeye yoksa sadece dilekçe mi veriyoruz?

@karaca11

Şöyle bir dilekçe ile başvurabilirsiniz:

Kurumunuza yapmış olduğum malulen emeklilik başvurumun malul sayılmama rağmen işe girerken aynı hastalığa sahip olduğum gerekçesiyle reddedildiği tarafıma bildirildi.

Bilindiği üzere Malul Sayılma 5510 sayılı kanunun 25. maddesi ile düzenlenmiştir.

MADDE 25- Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60'nı veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.
Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliliği sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.​

Buradan da anlaşılacağı üzere kanun kişinin ilk sigortalı olduğu tarihte aynı hastalığa sahip olup olmadığına değil, o hastalığın ilk sigortalı olunan tarihte maluliyeti gerektirecek düzeyde olup olmadığına bakıyor.

Benim durumumda da, evet, bugün maluliyetime neden olan hastalığım ilk sigortalı olduğum tarihte de vardı, ama o tarihlerde bu rahatsızlığım çok düşük bir kısıtlılığa neden oluyordu ve o zamanlar kolayca çalışabiliyordum. Geçen yıllar içerisinde ise rahatsızlığım ilerledi ve artık çalışamaz hale geldim. Bu bağlamda başvurumu işe girerken aynı hastalığa sahip olduğum gerekçesiyle reddedilmesinin kanunla çeliştiği açıktır.

İş bu gerekçelerle başvurumun yeniden değerlendirilmesini ve malulen emekliliğimin onanmasını arz ve talep ederim.

cok tesekkur ederim yardımlarınız için Bülent bey, iyi gunler.

Üst Alt