@
karaca11
Şöyle bir dilekçe ile başvurabilirsiniz:
Kurumunuza yapmış olduğum malulen emeklilik başvurumun malul sayılmama rağmen işe girerken aynı hastalığa sahip olduğum gerekçesiyle reddedildiği tarafıma bildirildi.
Bilindiği üzere Malul Sayılma
5510 sayılı kanunun 25. maddesi ile düzenlenmiştir.
MADDE 25- Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60'nı veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.
Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce sigortalının çalışma gücünün % 60'ını veya vazifesini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilirse, sigortalı bu hastalık veya engelliliği sebebiyle malûllük aylığından yararlanamaz.
Buradan da anlaşılacağı üzere kanun kişinin ilk sigortalı olduğu tarihte aynı hastalığa sahip olup olmadığına değil, o hastalığın ilk sigortalı olunan tarihte maluliyeti gerektirecek düzeyde olup olmadığına bakıyor.
Benim durumumda da, evet, bugün maluliyetime neden olan hastalığım ilk sigortalı olduğum tarihte de vardı, ama o tarihlerde bu rahatsızlığım çok düşük bir kısıtlılığa neden oluyordu ve o zamanlar kolayca çalışabiliyordum. Geçen yıllar içerisinde ise rahatsızlığım ilerledi ve artık çalışamaz hale geldim. Bu bağlamda başvurumu işe girerken aynı hastalığa sahip olduğum gerekçesiyle reddedilmesinin kanunla çeliştiği açıktır.
İş bu gerekçelerle başvurumun yeniden değerlendirilmesini ve malulen emekliliğimin onanmasını arz ve talep ederim.