2018 yılında miyopatiden %40 rapor aldım. Kas gücüm yerinde, dışarıdan ben söylemedikçe kimse kas hastası olduğumu anlamaz. Ama kas hastaları beni daha iyi anlayacaktır tarifi zor ve kendine has fiziksel engelleri olan bir miyopati türü. Basitçe örnek vermem gerekirse saatlerce düz yolda yürüyebilirim ve yürüyorum da ama 50 metre yokuş çıkmam için dinlenmem gerekir.
Konuya döneyim sürücü raporu için heyet karşısına çıktığımda heyetteki nöroloji doktoru hiç muayene bile etmeden kas hastası olduğumu görünce direkt sen araç kullanamazsın dedi. Bana, senin bir şeyin yok, ÖTV indiriminden faydalanamazsın demelerinden korkarken bir anda ehliyetimi kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldım. Bir an aklıma benim kas hastalığımla ilgili Avrupa merkezli bir kuruluşun bastığı tavsiye kitapçığı geldi. Orda araç kullanmanızda engel yok ancak otomatik araç kullanmanızı tavsiye ederiz yazmışlardı. Hemen çıkarıp gösterdim. O an aklıma o kitapçık gelmezse durup dururken ehliyetim gidiyordu. Engelli b verdiler.
Ama Şuanda şöyle bir sorun var. Ehliyetler 2022ye kadar geçerli diye ehliyetimi değiştirmemiştim. Şimdi mecbur değiştirecem ama raporun süresi geçti. Raporu yenileme işlemleri nasıl oluyor. Tüm süreci yeniden mi tekrar etmek gerek. İşlemlere nerden başlamam gerekiyor.
Bir de son raporumda kas gücü tam, yılda 1 muayene, 1 grup sürücü, otomatik vitesli araç kullanabilir, kod 102, 78 yazmışlardı. O zaman maliyeye sorduğumda bu raporla ÖTV indiriminden faydalanamazsın demişlerdi. Ortopedik engel yazmaları gerekirmiş. Yönetmenliğin hiçbir yerinde böyle bir şey görmedim. Nerden buldular bu şartı bilmiyorum. Zaten ben de buna kızarak madem ÖTV indiriminden faydalanamıyorum ehliyetimi neden değiştireyim diye uğraşmamıştım.
Şimdi mecbur ehliyeti değiştirmem gerekecek. Anladığım kadarıyla tekrar heyet karşısına çıkacam. Raporu yenilediğimde ÖTV indirimden faydalanmak için ne yapmam gerekir. Aksi takdirde Bu şekliyle engelli ehliyetim olsa bile Aracım var ama engelli tanımlı olmadığı için park yeri ve diğer imkanlardan faydalanamıyorum. Kendi çalıştığım Kurumda bile park yeri yüzünden sorun yaşadım. Adamlara bir sürü dil dökmek zorunda kaldım. Engelli kartımı gösteriyorum yok engelli tanımlı araç olacak diyorlar. Gerçekten garip bir durum.