Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kas hastası olup ehliyetini değiştirmek için rapor alan oldu mu?

i_brahi_m

Üye
Konular
29
Reaksiyonlar
4
Merhaba arkadaşlar kas hastası olupta 2016 dan sonra kurula giripte ehliyet değiştiren oldu mu ne gibi şeyler oldu sıkıntı çıkaran oldu mu bende değiştirmeyi düşünüyorum kas hastası olduğum için alamazsın falan derler mi sonra ehliyetten de olmayalım daha önce değiştiren olduysa tecrübelerini paylaşacak olan var mı.
Cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Bende kas hastasıyım miyopati hastasıyım bu konuyu bende merak ediyorum son zamanlarda miyopati hastası olup ehliyet değiştiren(yenileyen) var mı? İl sağlık müdürlüğündeki kurul sürücü olamaz diyebilir mi miyopati hastası için kollar sağlam boyun sağlam sadece yürümekte zorlanıyorum

Benimde aynı sadece yürüme de zorluk çekiyorum h ehliyetim var kurul b ehliyeti vermezler diye tedirgin oluyorum.

i_brahi_m

1-2 yıl süre kısıtlaması da olsa ehliyet veriliyor. Burada hareket kısıtlılığının ne kadar olduğu önemli. Bir de tabii muayene eden doktorun/heyetin kafasının ne kadar çalıştığı ve konuyu ne kadar bildiği

Abi teşekkür ederim cevap için deneyeceğim bakalım olursa güzel olacak.

Ben de bu şekilde B sınıfı olan ehliyetimi kaybettim,
Uygulanan sistemden kendileri de bir haber sürücü olamaz deyip gönderiyorlar ve biz mağdur oluyoruz.

ÖTV başvuru raporumda (%52) özel tertibatlı araç kullanabilir diyen de bu ülkenin komisyonu, sürücü belgesi heyetindekiler de bu ülkenin doktoru. İki tarafın farklı karar vermesi hususunda gerekli düzenlemeler acilen yapılmalıdır.

Şu hususlar unutulmamalıdır ki;

Kas hastası olarak toplu taşıma araçlarını kullanamamaktayız yüksek basamaklara çıkamamaktayız, sürücü olamaz diyorsan %90 rapor vereceksin. Zaten yeterince zor olan hayatımızı daha da zorlaştırmaktan öte bir şey değil.

Ankara İl Sağlık'ta sürücü olamaz dendi itiraz edersen en yakın belirli olan farklı bir şehire gidiyorsun, iki şehir farklı karar verirse üçüncü olarak bulunduğun bölgeden çıkarak farklı bölgede bir hakem heyetine giriyorsun. Benim serüvenim: 1.Ankara, 2.Kırıkkale, 3.Malatya ve en son hakem heyeti kararı kesindir itiraz edilemez. Engelli bir bireyin sürücü belgesi için bu derece şehir şehir gezmesi ne kadar doğrudur?

Umarım gereken düzenlemeler en kısa sürede yapılır..

Kas hastasıyım. Ehliyet için sürücü olur raporu alamadım!?

Merhaba ben kas hastasıyım (miyopati) kaslarım kuvetsiz ve hareket kısıtlılığı var ama otomatik vitesli araçları aparatsız çok rahat kullanabiliyorum. Ehliyet almak için başvurdum, girdiğim ilk komisyon "8/a ya göre sürücü olamaz" şeklinde raporu verdi, itiraz ettim ikinci komisyonda sadece sürücü olamaz raporu verdi.
Daha önceden de dediğim gibi otomatik vitesli araçları çok rahat kullanabiliyorum. Arabam var çalışıyorum ama işime arabamla gidemiyorum.
Bu konuda ne yapabilirim, benim gibi sorun yaşayan arkadaşlar var mı? :(

Akülü sandalye kullanır gibi otomobil kullandırtan sistemler var artık. Bunları görmezden gelen ve "sen kas hastasısın sürücü olamazsın" diyen sistem baştan saçmadır.

benim var ama yenileyemezsem mecbur kullanacam. kontrole denk gelsem de cezasını öderim kullamaya devam. ayrıca hafif kas hastaları tek hekim raporu alsa bile nüfustaki polisler çok biliyor ys kas hastalığıni ortopedidedn rapor istiyor. noroloji bakar aslında. kullanamaz diyenler gelsin hangimiz ulkenin bir ucundan diğer ucuna mola vermeden ya da ihtiyaç molalarıyla gidebiliriz. bu konuda iddialıyım. sürücu olamazsın diyen sağlam bir babayiğit bir doktor veya polis varsa çıksın karşima bakalım. iddiayı kaybederse rapor verecek ama.

i_brahi_m

benim hastaneden aldığım raporda sadece hareket ettirici aksamdaa özel ertibat gerekir,özel tertibatlı araç kullanır yazıyordu.ehliyetim kontrol şartlı B sınıfıydı,il sağlık kurulu sürücü olamaz şeklinde karar verdi ve ehliyetimden oldum.size tavsiyem riske girmeden halledin,sağlık kurulları rezil bir yer ben sadece yürümekte zorlanıyorum hastalığım myopati şimdi hali hazırda kullandığım ehliyetten de oldum ve kara kara düşünüyorum ne yapacağım diye .mesleğimi yapmak için okula nasıl gidip geleceğim tam bir muamma...bu konuda bilgisi olanlar yorum yazarsa belki kendimize bir yol belirleyebiliriz

Değiştirmek için acele etmenize gerek yoktu 2022 ye kadar eski Ehliyet ler geçerli 2023 dede seçim olacağı için yine ertelenir maalesef Dr lar kas hastalığının ortalama 100 çeşiti olduğunu ve hafif orta olsa bile her kas hastalarını aynı kategoriye koyup Ehliyet vermek istemiyorlar oysa Avrupa da gözleri ile araç kullananlar var daha çok fırın ekmek yememiz lazım

Aynen öyle bende zaten yenisini alalım derken eskisinden de olurum diye gitmedim şuan 2012 de aldığım araçla devam ediyorum belkide hiç vermeyecekler o yüzden riske girmeye gerek yok. Daha 2 seneden fazla var o zamana Allah kerim alamazsak da yapacak bir şey yok hayırlısı olsun deriz.

Bacakları ile araba kullananlar, kolları olmadan omuz çıkıntısıyla araba kullananlar, Spinal Muskular Atrofi -Kas hastası- hastası olup, Akülü tekerlekli sandalye ile araba kullananlar Amerika ve Avrupa'da var. Ülkemizde engellilik "tıbbi bakış açısı" ile ele alınmakta , ne yazık ki. Engelliler için mobilite yaşam kalitesini arttıran bir durum. Ehliyet sadece doktorlara bırakılamayacak kadar önemli bir konu engelli bireyler için. Ehliyet için başvurup red almış arkadaşlara hukuki boyutta yardım edecek birileri varsa irtibata geçilebilir.

2018 yılında değiştirdim.bmd hastasıyım aile hekimliği nörolojiye sevk etti 1 yıl kontrol şartıyla sürücü olur raporu verdi.sağlık müdürlüğü elden gaz fren tertibat otomatik vites kodu verdi.ehliyetimi aldım.ilk nöroloji doktoruna gittim.aynı rapordan tekrar çıkarttı arabaya koydum polis sorarsa diye 2 yıldır kontrole gitmedim kaç tane polis çevirmesi oldu sıkıntı olmadı.

ben de sma kas hastasıyım. Hastane il sağlık müdürlüğüne sevk etti ve kurul sürücü olamaz kararı verdi. Hiç olmadı kodlu vermeleri gerekirdi. Bir açık bulup ehliyet alamazsam ehliyetsiz kullanıcam, kullanmam gerekiyor yapacak bişey yok

Tekrar heyete girme hakkin var. Yanlış bilmiyorsam 2 senede bir

3 Aralık 2021 de ist. Olumsuz aldım, itiraz sürecindeyim

2018 yılında miyopatiden %40 rapor aldım. Kas gücüm yerinde, dışarıdan ben söylemedikçe kimse kas hastası olduğumu anlamaz. Ama kas hastaları beni daha iyi anlayacaktır tarifi zor ve kendine has fiziksel engelleri olan bir miyopati türü. Basitçe örnek vermem gerekirse saatlerce düz yolda yürüyebilirim ve yürüyorum da ama 50 metre yokuş çıkmam için dinlenmem gerekir.

Konuya döneyim sürücü raporu için heyet karşısına çıktığımda heyetteki nöroloji doktoru hiç muayene bile etmeden kas hastası olduğumu görünce direkt sen araç kullanamazsın dedi. Bana, senin bir şeyin yok, ÖTV indiriminden faydalanamazsın demelerinden korkarken bir anda ehliyetimi kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldım. Bir an aklıma benim kas hastalığımla ilgili Avrupa merkezli bir kuruluşun bastığı tavsiye kitapçığı geldi. Orda araç kullanmanızda engel yok ancak otomatik araç kullanmanızı tavsiye ederiz yazmışlardı. Hemen çıkarıp gösterdim. O an aklıma o kitapçık gelmezse durup dururken ehliyetim gidiyordu. Engelli b verdiler.

Ama Şuanda şöyle bir sorun var. Ehliyetler 2022’ye kadar geçerli diye ehliyetimi değiştirmemiştim. Şimdi mecbur değiştirecem ama raporun süresi geçti. Raporu yenileme işlemleri nasıl oluyor. Tüm süreci yeniden mi tekrar etmek gerek. İşlemlere nerden başlamam gerekiyor.

Bir de son raporumda kas gücü tam, yılda 1 muayene, 1 grup sürücü, otomatik vitesli araç kullanabilir, kod 102, 78 yazmışlardı. O zaman maliyeye sorduğumda bu raporla ÖTV indiriminden faydalanamazsın demişlerdi. Ortopedik engel yazmaları gerekirmiş. Yönetmenliğin hiçbir yerinde böyle bir şey görmedim. Nerden buldular bu şartı bilmiyorum. Zaten ben de buna kızarak madem ÖTV indiriminden faydalanamıyorum ehliyetimi neden değiştireyim diye uğraşmamıştım.

Şimdi mecbur ehliyeti değiştirmem gerekecek. Anladığım kadarıyla tekrar heyet karşısına çıkacam. Raporu yenilediğimde ÖTV indirimden faydalanmak için ne yapmam gerekir. Aksi takdirde Bu şekliyle engelli ehliyetim olsa bile Aracım var ama engelli tanımlı olmadığı için park yeri ve diğer imkanlardan faydalanamıyorum. Kendi çalıştığım Kurumda bile park yeri yüzünden sorun yaşadım. Adamlara bir sürü dil dökmek zorunda kaldım. Engelli kartımı gösteriyorum yok engelli tanımlı araç olacak diyorlar. Gerçekten garip bir durum.

Bende bekliyorum yaklaşık 3 ay kaldı nasıl olacak bilmiyorum ehliyet alamazsak işe de gidip gelemeyeceğim. Keşke 1 2 yıl daha uzatsalarda biraz daha araçlarımızı kullansak. Rapor için başvursam belkide alamayacağım onun için son güne kadar beklemeyi düşünüyorum ondan sonrası Allah kerim.

Üst Alt