Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kavaf: 38 bin özürlü kadrosuna en kısa süre içerisinde atamalar yapılacak

bulent381

Üye
Konular
73
Reaksiyonlar
0
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, geçen yıl gerçekleştirilen 'istihdam' temalı 'Özürlüler Şurası' sonucunda yapılan yasal düzenlemeyle özürlü istihdamının, kamuya tahsis edilen kadroların dışında değerlendirildiğini belirterek, "Böylece, özürlülerimizin boş olan 38 bin 192 kişilik memur kadrosuna en kısa süre içerisinde atamaları yapılacaktır" dedi.

Bakan Kavaf, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen 27. Özürlüler Yüksel Kurulu Toplantısı'nda katıldı. Bakan Kavaf, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, toplum hayatına tam ve özgür olarak katılımın sağlanmasında mekana ulaşmak, mekan kullanabilmek ve bilgiye erişebilmenin büyük önem taşıdığını belirtti. Özürlülere yönelik ulaşılabilirlik konusunun Türkiye için oldukça yeni bir alan olduğuna işaret eden Kavaf, engelsiz mekan ve hizmetlerin hayata geçirilmesinin, ancak yapılı çevreyi oluşturan
tüm kentsel alanların ve bilgiye erişimin bir bütün olarak planlanmasıyla mümkün olduğunu vurguladı.

Kavaf, 'Herkes için ulaşılabilirliğin sağlanması' amacıyla Özürlüler İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda ilgili kesimlerin katılımıyla 'Ulaşılabilirlik Stratejisi ve Ulusal Eylem Planı Taslağı' hazırlandığını ve ilgili tüm kurumların görüşleri alınarak son şeklinin verildiğini bildirdi. Planın uygulanmasında yer alacak kurum ve kuruluşların temsilcilerinin oluşturacağı 'Ulaşılabilirlik Eylem Planı İzleme ve Değerlendirme Kurulu' ile ulaşılabilirliğin hayata geçirilmesinin takibinin amaçlandığını belirten Kavaf, söz konusu planın, ulusal bir belge olması ve konuya ilişkin görev ve sorumluluğu olan tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından uygulanması zorunluluğu nedeniyle, Yüksek Planlama Kurulu'na sunulmak üzere Devlet Planlama Teşkilatı'na gönderildiğini bildirdi.

38 BİN 192 KİŞİLİK MEMUR KADROSU
Bakanlık olarak özürlülerin istedikleri alanlarda eğitim almaları, istihdama katılmaları ve bu yolla da refah düzeylerinin yükseltilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Kavaf, "Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğinim 'istihdam' temalı 'Özürlüler Şurası' sonucunda yapılan yasal düzenleme ile özürlü istihdamı, kamuya tahsis edilen kadroların dışında değerlendirilmektedir. Böylece özürlülerimizin, boş olan 38 bin 192 kişilik memur kadrosuna atamaları en kısa süre içerisinde yapılacaktır" dedi.

Bakan Kavaf, Türkiye'de istihdamı sağlanmış engellilerin çoğunun özür oranlarının yüzde 40 ile 60 arasında yağılmış olmasının da yine aşılması gereken bir durum olduğuna dikkat çekerek, "Bunun için yaptığımız çalışmalarla, ağır özürlü çalıştıran işyerlerine 'korumalı işyeri' statüsü verilecek ve devlet tarafından desteklenecektir. Bu işyerlerine verilecek devlet desteği hakkındaki kanun tasarısı Başbakanlığa intikal ettirilmiştir" dedi.

Kavaf, istihdam alanında önyargıları yıkmak ve özürlülerin istihdam imkanlarını arttırmak yönünde 'özürlü dostu aktif istihdam politikalarına' daha hızlı devam etmek yönünde kararlı politikalarına devam edeceklerine vurgu yaptı. Kavaf, "Özürlülerimizin istihdamının sağlanabilmesi için eğitim programlarına da ağırlık veriyoruz. Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen 876 projeden 26 bin 168 özürlü yararlanmıştır. Bu alana aktarılan kaynak ise 30 milyon 834 bin 704 liradır" diye konuştu.

Evde bakım hizmetleri hakkında da bilgi veren Bakan Kavaf, "Bu yıl içinde yaklaşık 50 bin özürlümüze ve ailesine daha ulaşarak 300 bin özürlü vatandaşa kendi evlerinde ulaşmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda özürlülerimize, evinde bakım yapan ailesine ya da yakınlarına aylık 545 lira ödemekteyiz" dedi.

Kavaf, 21 ilde daha Engelsiz Yaşam Merkezi açmak için çalışmaların devam ettiğini bildirerek, ailesinin yanında bakımı mümkün olmayan özürlülerin sosyal hayattan koparılmadan, toplum içinde yaşamalarını amaçlayan 'Umut Evleri' hizmet modelinin de yaygınlaştırılması için çalıştıklarını söyledi. Özürlülerin toplumdaki her imkana toplumla bütünleşmiş bireyler olarak ulaşabilmesi, toplumun her alanında var olabilmesi ve teknolojik donanımdan faydalanması gerektiğinin bilinciyle bu alandaki politikaları
geliştirdiklerini ve uyguladıklarını belirten Kavaf, şöyle konuştu:

"Bakıma muhtaç kişilere, sosyal yaşam içinde planlı ve programlı bakım hizmetleri götürmek, sosyal yönüyle de hızlı bir gelişme sergilemesi gereken bir Türkiye için ertelenemez ve vazgeçilemez bir unsurdur. Özürlülerin toplumsal hayata katılma ve hizmetlere ulaşmasında tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına görevler düşmektedir. Özürlülerin hakları, ihtiyaçları ve topluma katkıları konusunda toplumu bilinçlendirmek için bu konuda duyarlı tüm kuruluşların ortak bir çaba içinde olması oldukça önemlidir."

ben de tam bu açık almayı sorcaktım

sayfayı açıp da bakanın açık lamsını sora caktım sağolsun arkadas yayın lamış.

önemli olan arkadaslara istihdam iş sunmaktır.
Gazeteler de boy boy resimler yazılar cıkıyor işte işçi bılma kurumu 5bin engelli memur alacak vs 10bin alacak vs
nerde neden bişeyler olmuyor ben cumhurbaşkanlığa vs bir kurumun sitesine meil atıyorum.
Bana cevap su teşekkür ederiz ilgi ve alakanız için ama bu konuda yardımcı olamıyacağız .
Lütfen ya lütfen .morelim bozuluyor.
Saygılar.

38bin özürlü memur alınacak!

arkadaşlar bugün haberlerde dinledim, devlet yıl sonuna kadar 38bin özürlü memur alıp açığı kapatacağını duyurdu.Bunu sizle paylaşmak istedim inş bu açıklamanın üstüne yatmaz hükümetimiz :)

38 bin engelli memur alımı hedefine ulaşılamadı

38 bin engelli memur alımı hedefine ulaşılamadı
Memurlar.Net - Özel Haber2010 yılı Bütçe Görüşmeleri sırasında bazı Bakanlar, 2010 yılında 38 bin özürlü memur alınacağı yönünde beyanat vermişti. Gerçekleşmesi çok zor görünen bu vaat, adaylarda büyük beklentiler oluşturmuştur. Evet 2010 yılında geçmiş yıllara nazaran çok büyük sayılarda özürlü memuru alımı yapıldı. Ancak 5 Ocak 2010 tarihinde de belirtmiş olduğumuz üzere 38 bin özürlü memur alımının 2010 yılında gerçekleşmesi çok zordu. 38 bin özürlü memur alacağını belirtenlerin adaylara bir tatmin edici bir açıklama yapması uygun olacaktır.
3 Kasım 2010 10:41

2010 yılında diğer yıllara nazaran çok büyük sayılarda özürlü memur alımı yapıldı.

Nisan ayındaki 2010/1 özürlü memur alımında MEB'in bini öğretmen olmak üzere 5 bin kişilik kadro alımı yer aldı.

Temmuz ayındaki 2010/2 özürlü memur alımında, Sağlık Bakanlığının 2 bin kişilik kadrosu yer aldı.

Ekim ayı, 2010/3 özürlü memur alımında ise 200 civarında kadro yer aldı.

Toplamda 8 bin civarında özürlü memur alımı kadrosu için ilana çıkılmış oldu.

Bazı Bakanlar, "2010 yılında 38 bin özürlü memur alacağız" derken acaba hangi verilere dayanarak bu açıklamayı yapmıştır. 2010 yılının son ilanı da yayımlandığına göre bu öngörünün gerçekleşmemiş olmasının nedeni nedir.

Bu konuda özürlü memur adayları bir açıklama beklemektedir.

Memurlar.Net

Dilerim bir an olur ve işsiz kardeşlerimiz işine,aşına kavuşur. Işsizlik engelliler için çok zordur.

Dilerim bir an olur ve işsiz kardeşlerimiz işine,aşına kavuşur. Işsizlik engelliler için çok zordur çok zorrdurrrrrr. işi olursa evliligi olur mutlu olur mesut olur her şeyin başı saglık ve iş beeeee

38 bin özürlü kadrosu neden boş?

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini söyledi.

Kavaf, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığına bağlı SHÇEK, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün 2011 yılı bütçeleri görüşülürken, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Sosyal hizmet uzmanlığı alanında çok fazla eleman olmadığını belirten Kavaf, göreve geldiklerinde Türkiye'de iki üniversitede sosyal hizmet bölümü olduğunu, yaptıkları görüşmeler sonucunda sosyal hizmet uzmanı yetiştiren bölümlerin sayısını 15'e çıkardıklarını bildirdi. Kavaf, bu sayıyı artırmak için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Kadının sosyal gelişmişlik konusuyla ilgili Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı sıralamada ''Türkiye'nin Uganda'nın bile altında, 126. sırada olduğunun'' ifade edildiğini anımsatan Kavaf, Dünya Ekonomik Forumu'nun, iki cinsiyet arasındaki gelişmişlik makasına göre bu sıralamayı yaptığını belirtti. Bu makasa göre sıralama yaptığı için Türkiye'nin alt sıralarda yer aldığını ifade eden Kavaf, şöyle dedi:

''Türkiye'de kadınlar için tahmini gelir 5 bin 352 dolar iken, erkekler için 20 bin 441 dolardır. Uganda'da kadınlar için tahmini gelir 861 dolar, erkeklerde bin 256 dolardır. Ülkemizdeki kadınlar Uganda'daki kadınlardan yaklaşık 7 kat fazla gelir elde etmelerine rağmen, endeksin kadın-erkek arasındaki oranı dikkate alması sebebiyle skor boyutuna bakıldığında Türkiye 0,26 puan elde ederken, Uganda 0,69 puan elde etmektedir. Öğrenimde de aynı durum söz konusudur. Refahtan yararlanma, ekonomik gelişmişlik, ekonomik düzey, bu ülkelerle kıyaslanmayacak kadar iyi durumdadır.''

2010'da 13 bin 427 kişinin hizmet alım suretiyle çalıştırıldığını, maaşlarının da 850-1150 lira arasında değiştiğini belirten Kavaf, 2010 yılında 67 bin 310 kişiye evde bakım ücreti verdiklerini söyledi.

Kavaf, Anayasa değişikliği paralelinde düzenlenecek uyum yasasında, özürlülerin evde bakımı için gelir kriterlerinde asgari ücretin tamamının esas alınmasını öngördüklerini bildirdi.

Kurumlara alınacak personelin mülakata tabi tutulmasıyla ilgili soru sorulduğunu anımsatan Kavaf, ''Öncelikle KPSS'ye girmiş olma şartını arıyoruz ve puan sıralamasına göre başvuranları çağırıyoruz. Daha sonra mülakata alacağız çünkü biz insana hizmet veriyoruz. Personel alırken, konuşmasını, fiziki görüntüsünü ve iletişim noktasındaki birtakım özelliklerini dikkate almak durumundayız'' diye konuştu.

İSTİHDAM YÜZDE 132 ARTTI
Kavaf, 2010 yılı Ağustos ayı itibarıyla sokakta yaşayan, çalıştırılan ve çalıştırılma riski altında olan 7 bin 719 çocuğa hizmet verildiğini söyledi.

2002 yılında kamuda istihdam edilen engelli sayısının 6 bin 103 iken, 2010 yılının ilk aylarında bu rakamın yüzde 132 artarak 14 bin 140'a ulaştığını bildiren Kavaf, ''38 bin kadro boş ama bu kadroların doldurulamamasının nedeni özürlülerimizin mesleki eğitim almamış olmalarıdır. Eğitimli olanların istihdam sorunu yok, sıkıntı buradan kaynaklanıyor'' dedi.

Kavaf, gelecek dönemde kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

Komisyonda, SHÇEK, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün bütçeleri kabul edildi.

Haber7

38 bin özürlü kadrosu neden boş

Kavaf, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığına bağlı SHÇEK, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün 2011 yılı bütçeleri görüşülürken, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Sosyal hizmet uzmanlığı alanında çok fazla eleman olmadığını belirten Kavaf, göreve geldiklerinde Türkiye'de iki üniversitede sosyal hizmet bölümü olduğunu, yaptıkları görüşmeler sonucunda sosyal hizmet uzmanı yetiştiren bölümlerin sayısını 15'e çıkardıklarını bildirdi. Kavaf, bu sayıyı artırmak için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Kadının sosyal gelişmişlik konusuyla ilgili Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı sıralamada ''Türkiye'nin Uganda'nın bile altında, 126. sırada olduğunun'' ifade edildiğini anımsatan Kavaf, Dünya Ekonomik Forumu'nun, iki cinsiyet arasındaki gelişmişlik makasına göre bu sıralamayı yaptığını belirtti. Bu makasa göre sıralama yaptığı için Türkiye'nin alt sıralarda yer aldığını ifade eden Kavaf, şöyle dedi:

''Türkiye'de kadınlar için tahmini gelir 5 bin 352 dolar iken, erkekler için 20 bin 441 dolardır. Uganda'da kadınlar için tahmini gelir 861 dolar, erkeklerde bin 256 dolardır. Ülkemizdeki kadınlar Uganda'daki kadınlardan yaklaşık 7 kat fazla gelir elde etmelerine rağmen, endeksin kadın-erkek arasındaki oranı dikkate alması sebebiyle skor boyutuna bakıldığında Türkiye 0,26 puan elde ederken, Uganda 0,69 puan elde etmektedir. Öğrenimde de aynı durum söz konusudur. Refahtan yararlanma, ekonomik gelişmişlik, ekonomik düzey, bu ülkelerle kıyaslanmayacak kadar iyi durumdadır.''

2010'da 13 bin 427 kişinin hizmet alım suretiyle çalıştırıldığını, maaşlarının da 850-1150 lira arasında değiştiğini belirten Kavaf, 2010 yılında 67 bin 310 kişiye evde bakım ücreti verdiklerini söyledi.

Kavaf, Anayasa değişikliği paralelinde düzenlenecek uyum yasasında, özürlülerin evde bakımı için gelir kriterlerinde asgari ücretin tamamının esas alınmasını öngördüklerini bildirdi.

Kurumlara alınacak personelin mülakata tabi tutulmasıyla ilgili soru sorulduğunu anımsatan Kavaf, ''Öncelikle KPSS'ye girmiş olma şartını arıyoruz ve puan sıralamasına göre başvuranları çağırıyoruz. Daha sonra mülakata alacağız çünkü biz insana hizmet veriyoruz. Personel alırken, konuşmasını, fiziki görüntüsünü ve iletişim noktasındaki birtakım özelliklerini dikkate almak durumundayız'' diye konuştu.

İSTİHDAM YÜZDE 132 ARTTI

Kavaf, 2010 yılı Ağustos ayı itibarıyla sokakta yaşayan, çalıştırılan ve çalıştırılma riski altında olan 7 bin 719 çocuğa hizmet verildiğini söyledi.

2002 yılında kamuda istihdam edilen engelli sayısının 6 bin 103 iken, 2010 yılının ilk aylarında bu rakamın yüzde 132 artarak 14 bin 140'a ulaştığını bildiren Kavaf, ''38 bin kadro boş ama bu kadroların doldurulamamasının nedeni özürlülerimizin mesleki eğitim almamış olmalarıdır. Eğitimli olanların istihdam sorunu yok, sıkıntı buradan kaynaklanıyor'' dedi.

Kavaf, gelecek dönemde kadın istihdamını artırmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

Komisyonda, SHÇEK, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün bütçeleri kabul edildi.

http://www.haber7.com/haber/20101104/38-bin-ozurlu-kadrosu-neden-bos.php

AA

38 bin kadro neden boşmuş bi bakın
lütfen yorumlarınızı yazn

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf mazaretine bakarmısınız !!!

klavuzumuz bu düşüncede gerisini siz düşünün

sanki atananların mesleği varmıydı. saçma bir açıklama bununla ilgili mail atalım sayın bakan hanım a

Bir yönden tabiyiki haklı..Yani devlette özürlü diye eleman alıp bir köşede otursun istemiyor.Özürlüde olsa elinden bir iş gelsin istiyor.Biz de işveren olsak aynısını yapmazmıyız.?

peki mesleki eğitim almamış olduğumuz söyleniyor o zaman dünkü sınav giriş belgesini verecek olan memur neden word sayfasından yazı yazarken italik yani sağa eğik yazıyı düzeltecek yeri bulamadı? arkadaşını çağırdı o da yapamadı. bir vatandaş olarak ben yardımcı oldum. düşünebiliyormusunuz adam memur ve bilgisayarın başında. yahu git sertifika almaya orada öğretirler.

mrdmrd;

bencede bakanın sözlerinde eleştirilecek bişey yok. yalnııız eğer eğitim eksikliğimiz varsa o zaman eğittilerde biz çık mı dedik eğitsinler alsınlar

Bakanlık siyaset bu zaten bu ülkede sadece bakarsın ama göremessin yada ört pas edersin gerçekleri !! zaten canım ülkemde bu zamana kadar herkes hakkettiği yerde işin gerektirdiği özelliklerede sahip olarak işe girdi ya aman vasıfsız engelli alıp düzeni bozmayalım .. zaten vasıf aradıklarıda nasıl belli yapılan sınavlarda hala tarh cografya türkçe matematik vatandaşlık vs vs soruluyor üniversite bitirmiş insana , sınavlarda benim iş beceremi ,zekamı,analitik tüşünebilirğimi mantıgımı,iş disiplinimi,mesleki vasıflarımı ,bilgisayar hakkında donanımı yabancı dil seviyemi ; kongre,dağ ova bayır sorarak mı değerlendiriyorsunuz bu sorularmı vasıfı günyüzüne çıkaran ... deve misali nereleri doğru ki diyorum ...

peki mesleki eğitim almamış olduğumuz söyleniyor o zaman dünkü sınav giriş belgesini verecek olan memur neden word sayfasından yazı yazarken italik yani sağa eğik yazıyı düzeltecek yeri bulamadı? arkadaşını çağırdı o da yapamadı. bir vatandaş olarak ben yardımcı oldum. düşünebiliyormusunuz adam memur ve bilgisayarın başında. yahu git sertifika almaya orada öğretirler.

Arkadaşım o dediğin şeyi vallahi ilk okula git sor yapan çıkmazsa dediğin herşeyi yapmaya hazırım.Ben bu konuda ciddiyim.Bakan gitsin kendi memurunu denetlesinde konuşsun utanmaz seni bizle dalga geçiyorlar.Eğitimli ve birden fazla diploması olanlar var onlar neden iş bulamıyor bakanım açıklada bizde öğrenelim nedenini.Şimdi bu sitede anket yapsak bahsettiğim özellikte bir sürü arkadaş çıkar yalan konuşma bakanım.

Bakan nasıl haklı ?Şimdi hiç mi eğitimli ve diplomalı engelli yok sana soruyorum imkanın varsa Türkiye'de bi araştırma yapar mısın bak bakalım eğitimli ve diplomalı engelli var mı yok mu o zaman öğrenirsin bilip bilmeden konuşmayalım lütfen.

bakan haklı diyen arkadaşın tuzu kuru herhalde!!!!:(:(:(

nasıl bir devlet yönetimidir ki, vatandaşın eğitimsiz olduğunu bilmeden 38 bin kadro açılacağını ilan ediyorlar. iş zora gelince ve istediklerini alınca da çıkıp engelliler eğitimsiz diyorlar. böyle atıcılık olur mu hiç?

saglam eitimsiz olsa da olurmus, ama engelli eitimli olcakmıs. egitim şart ..

38 bin engelli alımına devletten bi acıklama bekliyoruz

sayın site yöneticilerim 38 bin engelli boş kadrosu alımı için verilen söz tutulmadı bunun için sesimizi devlete duyuracak olan yokmu ilginize teşekkür ederim..

Sistem bu azına bal çal oturt sonra bekle dur bu bal bidaha gelecek mi 38000 alacakdı 2010 da alacak elbette ama 2011 -12 :(

evet 2011 de alırlar sabırlı olmak gerekiyor hükümet sesimi duyacaktır mutlaka seçimde yaklaşıyor ken

Engelli almayı düşünüyorlar emekli olmaya gelince yok diyorlar. Zamanı gelipte %40 ile işe giren engelliliyi yok sen çalışacaksın diyip Maliyeden düşük puan veriyorlar. Ben kamuda çalışıyorum maaşım çok düşük değil fakat ben işe gittiğim sekiz dokuz saatin dışında devamlı evde yataktayım. Benim durumumu görüpte sen emekli olamazsın demek namertliktir. Maliyeden insaf ve yeni alınacak personel için fırsat bekliyorum. Evet en son aldığım rapor %50 Mliye 3.4 göre düzenlenmesini istemiş maksat benden vaz geçmemek oda %20 dedi fizik doktoru. İki baston sürekli kullanmaktadır dediği halde. Maliyeden gelecek cevabı bekliyecem. Saygılar Arkadaşlar.

wallaha bu ülkede yasaları ve kanunları anlmak zor kime inanacagınada bilemiyorsun birisi cıkıyor konusuyor kanun ve yasa neyse onu uygulanması lazım ama bakıyorum bu yasalar nedense hiç uygunlanmıyor 38 bin engelli il kapısı diyorlar wallaha hiç aslı yok sadece yaptıkları bizlerin hayalleri ile oynamak bazı zaman bir söz vardır ama dile kadar gelir dil onu söylüyemez bazende susmak herşeyi anlatır onun içinde su gerçek bizlerin üzerinden iyi prim yapıyorlar wallaha reklam yapmak onların işi bizim işimizde hayal ve umut ve mutlu bir geleçek herşey işe bakıyor iş olmadan bazı seyler olmuyor inşş herkesin gönlüne göre veriri ALLAHIM

Engelliye yine bütçe yok

Hükümet engellilere yine yeterli bütçe ayırmadı. Kamudaki engelli kadroları da doldurulmadı. Engelli örgütleri temsilcileri, “Devletin sakatlara bakışı sakat” diyor.

Türkiye’de 8.5 milyon engelli bulunuyor. Engelli yurttaşlar, eğitimden sağlığa, istihdamdan ulaşıma kadar her alanda onlarca sorun yaşıyor. Engelli örgütlerinin bu sorunların çözümü için devlet desteğiyle hayata geçirmek istedikleri projeler ise “kaynak yok” gerekçesiyle geri çevriliyor.

Projeler bu yıl da geri çevrilecek gibi gözüküyor çünkü hükümet, yine engelliler için yeterli bütçe ayırmadı. Özürlüler İdaresi Başkanlığı’na 9 milyon 622 bin TL bütçe ayrıldı. Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayrılan bütçe 3 milyar 178 milyon TL. Bu yıl kurulan ve tartışmalara neden olan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’na ise 14 milyon 666 bin TL kaynak aktarılmasına karar verildi.

HÜKÜMET SÖZÜNÜ DE TUTMADI
Engellilere bütçe ayırmayan hükümet, kamu kurumlarının engelli kadrolarında bulunan 38 bin kişilik açığı da kapatamadı. Oysa AKP hükümeti 2010 yılının başında, bu yılın ‘engelliler yılı’ olacağını iddia ederek, kamudaki açık kadroların tamamının doldurulacağı sözü vermişti. Bütçe görüşmeleri sırasında geçtiğimiz hafta Meclis’te konuşan Aile ve Kadından Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, “Bu kadroların doldurulamamasının nedeni özürlülerimizin mesleki eğitim almamış olmalarıdır. Eğitimli olanların istihdam sorunu yok” dedi.

BAKAN DOĞRU SÖYLEMİYOR
BirGün’e konuşan Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Başkanı Şükrü Boyraz ile Engelsiz Yaşam ve Fırsat Eşitliği Platformu (EYFEP) Başkanı Erol Sayyıdan, Kavaf’a tepki göstererek, kamudaki bu açığın doldurulmamasının asıl nedeninin ‘siyasi iradesizlik’ olduğunu vurguladı. Engelliler için ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu belirten engelli örgütleri temsilcileri, devletin engellilere bakış açısının sorgulanması gerektiğini ifade etti.

‘Özrü kabahatinden büyük’
TSD BAŞKANI ŞÜKRÜ BOYRAZ:
Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın bütçesinden öte, bu bütçenin nasıl ve ne amaçla kullanılacağı önem taşıyor. Özürlüler İdaresi’nin amacı engellilerin sorunlarının çözümüyle ilgili çalışmalar yapmaktı. Ama maalesef şu anda iktidar olan siyasi partilerin yandaşlarını atama, kayırma yeri olarak kullanılıyor. Şu anda Özürlüler İdaresi’nde yaklaşık 200 engelli çalışıyor. Bunların yalnızca 1 veya 2 tanesi engelli. Bu kurumda bile engelli kotası doldurulmuş değil. Sakatlık zaten burada başlıyor. Devletin sakatlara bakışı sakat.

Bakan Kavaf bir işveren değil, bir işveren edasıyla konuşamaz. Devlet şikayet etmez, sorunu çözer. Özürleri kabahatlerinden büyük. Siz devlet olarak bu ülkede yaşayan engellilerin eğitim problemini çözemediyseniz bunun suçlusu engelli kişiler ve aileleri değildir. Devletin ta kendisidir. Ayrıca bugün eğitim alan binlerce engelli insanımız hala işsiz. Kavaf’ın söylediği abesle iştigaldir, topu taca atmaktır. 38 bin kadronun doldurulması için bütçe ayırmaları gerekiyor, bunu yapmıyorlar.

‘Asıl sorun siyasi irade’
EYFEP BAŞKANI EROL SAYYIDAN:
Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nın bütçesinin bu kadar az olması, bu kurumu sembolik bir konumda bırakıyor. Sivil toplum kuruluşları bir proje götürdüğünde kaynağımız yok deniyor. Oysa sorunun çözümü için STK’lerle birlikte çok ciddi çalışmaların organize edilmesi gerekiyor. Bunun için de öncelikle kaynağa ihtiyaç var.

Kamudaki 38 bin kadronun doldurulmasının önünde hiçbir engel yok. Kamuda istihdam edilen tüm insanlar mesleki yeterliliğe sahip mi gerçekten? Buradaki sorun mesleki eğitim değil bürokrasinin ayak diremesidir. Hükümetin buna karşı kararlılık göstermesi gerekir. Hizmet içi eğitimle bu insanlar işini daha iyi icra eder hale getirilebilir. Önemli olan siyasi iradedir.

Bakan yanılıyor. Bugün hem lise hem de üniversite mezunu birçok insan hala işsiz. Lise mezunu 24 bin engelli Milli Eğitim Bakanlığı’nda sınava girdi. Yalnızca 4 bini alındı. 20 bini hala işsiz.

Bir Gün

'Özürlülerin belirli bir mesleği olmadığı için 38 bin kadro doldurulamadı'

Bakan Kavak, 38 bin özürlü kadrosu niye doldurulamadı sorusuna cevap verdi

Devlet Bakanı Kavaf, milletvekilleri tarafından gündeme getirilen “Özürlülerle ilgili kadrolar niye doldurulamıyor.” sorusuna yanıt verdi.

Bütçe görüşmeleri sırasında, Mecliste yaptığı konuşmada Bakan Kavaf: "Biliyorsunuz, geçen yıl bütçe kanununun sonuna ilave ettiğimiz bir kanunla özürlü istihdamını normal Maliye Bakanlığının tahsis ettiği kadroların dışına çıkarmıştık ve bu çerçevede, 39 bin kadronun her an doldurulabilmesinin önünü açtık. Bununla ilgili Millî Eğitim Bakanlığımız bir sınav yaptı, 5 bin kişiyi istihdam etti. Şimdi, Sağlık Bakanlığımız, Çevre Bakanlığımız ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız sınavlar açarak özürlü istihdamındaki sorumluluklarını yerine getirmek üzere bu girişimde bulunuyorlar. Ancak özürlülerimizin istihdamında kadroların doldurulamamasının esas nedeni: Geçmişte özürlülere yönelik eğitim çalışmalarının altyapısının olmaması nedeniyle, özürlülerimizin herhangi bir mesleki eğitim alamamaktan dolayımeslek sahibi olmaması nedeniyle özürlülerimizin istihdamında böyle bir güçlük yaşıyoruz ama onların eğitimden kaynaklanan bu eksikliğini gidermeye yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. " dedi.

Memurlar

yazıklar olsun bunlara. yalancılığın bu kadarı da olmaz olsun. seçim yaklaşıyor nasılsa bunların da gideceği gün vardır.

Aldıkları memurların hangisi eğitimli acaba engelliler için bu mazereti bulmuşlar eleşdirilecek çok şeyler var arkadaşım kimse kusura bakmasın 8 yıl önce iktidara geldiklerinde eğitimsiz olduklarını bilmiyorlarmıydı 8 yılda eğitselerdi o zaman insanları durmuşlar durmuşlar seçime yakın şov yapıyorlar geçecekler böle mazeretleri oradaki insanlar çare bulsunlar diye gönderiliyor meclise araşdırsalardı sonrada ne gerekiyorsa yapsalardı ancak anketçileri alacakları oyun hesabını tutturup onun araştırıyorlar biz eğitim aldıkda ne oldu sanki...

sayın kavaf ; saglık bakanlıgına ve meb sınavlarındaki sayısal verilere bir baksın kaç kişi lise mezunu kaç kişi üniversite mezunu ?

hala egitimli özürlümüz yok diyorsa kacaman bir yalannnnnnnn söylüyor ...

Üst Alt