Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kaynaştırma öğrencisi olan oğlumun okulda yaşadıkları..?

efe09

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
%80 otizmli bir oğlum var. bu sene ilköğretime başladı. daha okullar açılmadan öğretmenine durumunu açıkladım. bana inanılmaz güven verdi o gün. tamam dedim çok iyi bir öğretmene denk geldik sorunumuz en aza inecek uyum süremiz daha kolaylaşacak derken ne kadar yanıldığımı daha ilk hafta anladım.
daha önce hiç bu tarz öğrencisi olmadığı için nasıl davranacağını bilmeyen öğretmenimizin çok sert, disiplinli, prensiplerine bağlı, sınıfta otoriteyi sağlamak için bangır bangır bağıran biri çıkınca sorunlar çok büyüdü.
otistik çocuk aileleri çoook iyi bilir ki yüksek ses onlar için işkence gibidir. uyardık anlattık defalarca bıkmadan. ama değişen bişi olmadığı gibi oğlum okuldan soğumaya başladı.
henüz kaynaştırma raporumuz da okula ulaşmadı. devamsızlık yapmaya başladık zira okula gitmemek için kendini hasta ilan etti. öfke nöbetleri arttı. arkadaşlarına vurmaya başladı. tabi öğretmeni de dışarı çıkartıyor bu durumda. müdür yardımcımız da uyardı bizi devamsızlığı çok arttı kalabilir dikkat edin diye. bu böyle gitmez napıcaz bilmiyorum artık

.diğer çocuklarımı düşünmem lazım müfredatım var uygulamam lazım..vs vs vs... yani alın gidin çocuğunuzu ben bakamama getiriyor lafı. ne yapacağımızı bilemez haldeyim.
bütün gün okulda duruyorum. her türlü desteği yapıyorum. sorun olmaktansa her zaman sorun çözmekten yanayım. bu kadar yumuşak oldukça çözümler sundukça deyim yerindeyse tepeme çıktılar. ne yapacağımı bilemez durumdayım.
nasıl davranmalıyım yardımcı olun lütfen.

öncelikle çok çok geçmiş olsun..
ama ben birşeyi merak ettim.. neden normal öğretimi seçtiniz?
yani tabiki bir aile olarak çocuğunuzun en iyi şekillerde eğitim almasını,yetiştirilmesini istiyor olabilirsiniz ama
aynı rahatsızlığı paylaştığı arkadaşları ile bir arada olsa ? eğitmenleri bu rahatsızlıklarda nasıl davranılacağının bilincinde öğretilmiş olsalar?
hem aileler olarakta birbirinizin hallerinden daha iyi anlayacağınızı umuyorum..
olması gereken bu değilmidir?

Sayın efe09,

Bundan 4-5 yıl önce, ağır otistik bir çocuk için bir ilköğretim okulunda yaptığımız ve daha sonra Özel Eğitim Kongresinde de sunu olan bir çalışmamızdan bahsetmek isterim.

Bahsettiğinizden çok daha ağır sıkıntıların yaşandığı sınıfta hem öğretmen çıldıracak hale gelmişti.. hem de diğer çocukların ve velilerin ciddi bir tepkisi vardı. Rehabilitasyon Merkezimizin öğretmeni, okuldaki öğretmenle bir kaç seans görüşme yaptı ve davranışlarla ilgili tavsiyelerde bulundu. Benzer öneriler öğretmenin eşliğinde sınıftaki tüm öğrencilere anlatıldı ve onların yardımı istendi. Çocuklara hangi durumlarda otistik çocuğun davranışlarını teşvik edecekleri anlatıldı. Örneğin zaman zaman "aferin.. ne kadar güzel oturuyorsun" veya " öğretmenim, **** bu ders çok güzel dersi dinledi değil mi?" gibi yönlendirmelerde bulunmaları öğretildi.

1-2 hafta süren bu çalışma sonrasında hem otistik çocukta inanılmaz davranış değişiklikleri oldu, hem de öğretmenin yaklaşımı değişti... Sınıftaki diğer çocuklar da bu uygulamaya canı gönülden katıldılar.

Sonuç olarak, eğer hizmet aldığınız bir rehabilitasyon merkezi varsa, onlarla görüşerek bu konuda yardımcı olmalarını ister, okul, eğitimci, veli olarak bir araya gelerek toplantı yapar ve politika oluşturursanız gelişmeler herkesin yararına olabilir.

efe09,

Benzer durumları bende yaşadım,yaşıyorum..

Benim ki biraz farklı ;sınıftan bir çocuk tuvalete gitmek istiyor ama öğretmeni tuvalete gitmek isteyen çocuğa kızıyor ve oğlum bana da kızacak endişesini yaşayarak bir süre(1 ay)tuvaleti gelse de izin istemiyor...Bunu okuldan almaya gittiğimde, beni veya annesini görür görmez 'tuvaletim var'demesinden anladım ve 'neden tuvaletin geldiğinde öğretmenine veya görevliye söylemiyorsun' dediğimde,'öğretmen ve x görevli kızıyor'diyordu!Bunun üzerine hem öğretmeni hem de çocuklarla ilgilenen görevli ile çocuğumu da yanıma alarak konuştum ve yaramazlık yapan çocuklara tuvalete gitmenin yasak olduğunu beraberce anlattık.Bu sayede hem yaramazlık yapmamasını hem de tuvalet ihtiyacı geldiğinde(bir daha kızmayacaklarının sözünü alarak) söylemesini öğrettik...

2. bir durum;okul saati sona erdiğinde normal olarak çocuklardan sorumlu görevli,ihtiyacı olan çocukların çantasını,ayakkabılarını vs hazırlar giydirir öyle gönderir dışarıya...Ama bizim görevliye bir ara çocuğum 'ayakkabımı giydir'demiş görevli sorun çıkarmış ki görevliye bir daha ayakkabı girdirmek istemedi...Oğluma, 'ne dedi? x bayan' diye sorduğumda 'öff dedi'diyordu:)Durumu muhatabına anlattığımda 'yok öyle bir şey' dese de, bizim çocuklarımızın yalan söylemeyeceğini en iyi biz biliriz....

Sizinde dediğiniz gibi;Otistik çocuklara nasıl davranılacağını bilmiyorlar normal sıradan çocuklarmış gibi davranıyorlar çocuklarımıza...Ama bilmezler ki, bu çocuklara asansörde yalnız bırakma gibi bir şaka yapılsa(şaka da olsa onlar anlamaz)aynı olaya bir daha maruz kalmamak için asansöre bile bindiremezsin,binmezler...

MeTePe hocam,

Ana okulunda ki(5-6 yaş grubunun) otistik bir çocuğu anlayacaklarını sanmıyorum,(ki büyükler bile anlamıyor)farklı bir dünya onların ki:)Aslında;en iyisi anlatmamaları...Sıradan normal çocuk gibi davransalar kendi aralarında(büyükler bilsin yeter)...Bence; en uygunu bu şekilde olur...

KKELEBEKK,

Aynı rahatsızlığı yaşayan insanların arasında da eğitim görüyorlar bu çocuklar... ama, 'RAM', kaynaştırma eğitimine de istiyor bazı çocuklara(iyi de ediyor) uygun görülen engelli çocuğa kaynaştırma eğitimi mecburidir,göndermeme gibi bir lüksün yok....

Değerli umut arkadaşım,

Zaten anlamaları gerekmiyor.. Onlara nasıl davranacakları ve bunun ne kadar önemli olduğu söylenince bunu çoğu kez olduğu gibi kabul ediyorlar.. :) Ve istekle uyguluyorlar..

Çocuklar çoğu kez büyüklerden daha becerikli bu konularda..

Yukarıda bahsettiğim çalışma ilkokul öğrencileriyle yapıldı...

Çocuğunuzun okulunda rehberlik öğretmeni varsa hemen onunla irtibat kurunuz. Rehberlik öğrtmeni yoksa Ram ile görüşün durumunuzu anlatın. Çocuğunuzun okuldan soğuduğunu gitmk istemediğini, bunda öğretmnin payı olduğunu ve tüm sorunları anlatınız. Çocuğunuzun okula dvam etmsinde sorumluluğunuzu yrine gtirmeye çalıştığınızı ama okulun bu konuda üstüne düşen tedbirleri almadığını ve bu sorunu aşamadığınızı, öğrtmenden kaynaklanan sorunları anlatınız. Bu konuda destek isteyin.
Ayrıca kaynaştırma raporu okula ulaşır ulaşmaz çocuğunuz için BEP hazırlanacaktır. Sizin de toplantılarda bulunma hakkınız var, sizin de katkınız istencektir. Bu sizden istenmese bile bir veli olarak bu çalışmaların kağıt üstünd kalmasına izin vrmyin ve aktif katılımcı olun. En önemlisi de bu proğramı çok sıkı takip edin.
Sorunlar çözülmediği takdirde yani çocuğunuzun okula gitmemesi devam ettiği ve eğitimdn yararlanamadığı takdirde tüm sorunlar hakkında dilekçe hakkınız vs saklıdır.
Unutmayn o çocuğun eğitiminin aksamaması için siz de dahil tüm sorumlular özel çaba göstrmekle yükümlüdürler. Çocugu eğitimindn alıkoyan sorumlulular tesbit eidlirse suç duyurusu hakkı doğar.

Ayrıca şu kılavuzu dikkatle okuyunuz: İlköğretimde Haklarım Var!

sevgili melek hanım.zaten okulda beni anlayan bir tek rehber öğretmen. her türlü sorunda doğrudan ona gidiyorum. ama nedense şunu anladım.rehber öğretmenler okullarda çok fazla dikkate alınmıyor.geçiştiriliyorlar .gözlemlerimde bunu anlamış bulunmaktayım.sınıf öğretmeni rehber öğretmen ve ben ufak bir görüşme yaptık rehber öğretmen çözümler sunuyor sürekli çocuğum için sınıfta iyileştirme,arkadaş ilişkilerinde teşvik,biraz daha yumuşak tavır vs vs..ama nedense sınıf öğretmeni artık hangi düşüncedeyse sürekli sert bir tavırla önerileri çürütme modunda kendince savunmada..

sevgili kkelebekk; çocuğum için %80 otistik raporu verildi ama aslında %20 atipik otistik. üniversite ilk bu raporu verdi.4 sene önce. artık ilçemizdeki devlet hastaneleri de bu raporu verebildiğinden bu yıl raporumu devlet hastanesinden aldım.orda da çocuk psikoloğu olmadığından normal psikiyatr bizim ölçme değerlendirmelerimiz sınırlı kanuna göre verebileceğim rapor %80 dedi..ne alaka anlayamadım ama...üniversitedeki doktorumuz yüzdesi sorun olmasın sonuçta her halukarda kaynaştırma öğrencisi olarak eğitim alacak.ilerde tekrar heyete sokup yüzdeyi düşürebilirsiniz bunu sorun etmeyin dedi.bu nedenle normal bir ilköğretim okuluna kaydettirdim oğlumu. ram da şimdiye dek gördüğümüz en iyi otistik dedi çocuğum için.okulda çok sorun yaşamaz dedi ama aah işte bize sorun onu. anlayışlı sevgi dolu yumuşak bir öğrtmene denk gelemedik ki..daha ilk haftadan başladı sorunlar maalesef. şimdi kara kara pazartesiyi düşünüyorum.okula nasıl gidicez.sınıfta yine olay çıkacak mı.öğretmen yine oğlumu sakinleşsin diye dışarı gönderecek mi...dışarı gönderdiğinde oğlum bir daha derse girmek istemeyecek mi..??????

bu arada bu öfke nöbetlerini kontrol altına alalım diye risperdale başladık.ilk önce 2 hafta 0,25 ile. sonra arttırdık 0,50ye...ama işe yaramadı hi. şimdi 4 gündür 0,75 e çıkartıldı.inşallah biraz etkisi olur da sorunlar minimuma iner diye ümit etmekteyim..

Üst Alt