burada bir açıklama yapmak lazım. hasar takip şirketleri, çantacılarına eğitim verirken, trafik sigortasının ne olduğunu, sorumluluk sigortasının ne anlama geldiğini, bu konudaki TTK hükümlerini vs anlatmazlar. 2-3 saatlik eğitimle, üstünkörü bir şekilde genel şartları anlatıp geçerler,sonra da o iki saatlik eğitimi alan arkadaşlar ben uzmanım deyip, yalan yanlış bilgileri yayarlar.
burada da işte o yayılan yanlış bilgi nedeniyle yukarıdaki arkadaşlar sorunuza yanlış cevap vermiş.
Trafik sigortası dediğimiz şeyin asıl adı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'dır. Yani trafik sigortası dediğimiz şey, özünde bir sorumluluk sigortasıdır.
Sorumluluk sigortası da basitçe anlatmak gerekirse şudur;
ben bu sigortayı yaptırırım. sonra benim bir eylemimden dolayı vatandaş zarar görürse, benim sorumluluğuma giren tazminatı sigorta şirketi öder, benim başım ağrımaz.
yani genel olarak; sigorta şirketi, sigortayı yaptıran kişinin ödemesi gereken tazminatı öder.
sizin olayda, aracı kullanan kişinin kusuru yok demişsiniz. aracı kullanan kişinin kusuru yoksa, sigorta yaptıran kişinin de size tazminat ödemesine gerek yoktur. bu durumda sigorta şirketi de tazminat ödemek zorunda değildir.
konuyu bilmeyen sözde hasar uzmanları, tek taraflı kazada mutlaka sürücü kusurludur deyip sigortadan para alabileceğiniz söylerler, ama her tek taraflı kazada sürücü kusurludur diye bir kural yok. bazen yoldaki karları kürümeyen, buzlu yolu tuzlamayan, eskiyen tabelayı değiştirmeyen idare sorumludur, bazen de sürüsüne dikkat etmeyen ve hayvanlarının yola çıkmasına sebep olan çoban sorumludur. bunlar dışında, sigorta şirketini sorumluluktan kurtaran ve şu an aklıma gelmeyen yüzlerce sebep olabilir.
bu yüzden dikkatli olmanızda fayda var, sigorta şirketine başvururken dilekçenizde, burada yazdığını gibi "sürücünün kusuru yoktu" yazarsanız, beş kuruş tazminat alamazsınız.