Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kaza yapan aracımı ÖTV'sini ödeyerek satıp yeni araç alabilir miyim?

telyo

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Konuyu canlandırayım biraz. Benim aracım pert oldu ve bu aracı ötv indirimli olarak aldım. Aracın kasko bedeli 48.250TL ben 35.000 TL civarına aldım.

kasko şirketi bana diyor ki ben sana 48.250 TL vereyim ve sen ötv yi öde ve aracı çekme belgeli olarak trafikten işlem yaptırt. Bu şekilde olunca tekrardan ötv indirimli araç alabilirmiyim?

Not: Birazdan vergi dairesine gidip bu durumu netleştiricem.

Yeni fark ettim, kanunda şöyle diyor:

"...İstisnadan yararlanılarak ilk iktisabı yapılan aracın ilk iktisap tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden satılması sırasında Kanunun 15 inci maddesinin 2 nci fıkrasının (a) bendi uyarınca ÖTV ödenmiş olması, bu süre içinde ilk iktisabı yapılacak diğer bir araç için istisnadan yararlanmayı sağlamamaktadır. Ayrıca, istisnadan yararlanılarak iktisap edilen aracın ilk iktisabından itibaren 5 yıl geçtikten sonra, istisnadan yararlanan kişinin, Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendi kapsamında iktisap edeceği bir başka araç için de ÖTV istisnası uygulanması mümkün olup, bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki aracın satılmasına gerek bulunmamaktadır."

Sanırım alınamıyor. Hurda olarak çekilmesi gerekiyor aracın. Yinede vergi dairesine gidip durumu bir görüşüp sonucu yazarım.

Geçmiş olsun bildiğim kadarı ile sadece pert kaydı ile yeniden ötv istisnalı araç alma hakkınız var eğer sigorta şirketinin dediği gibi yaparsan yeni araç alamazsın ötv istisnalı size perte göre ödeme yapılmalı yani ötv düşülerek ondan sonra siz aracı hurdaya çıkartıp yeni araç alabilirsiniz

Öncelikle çok geçmiş olsun.
Aynı olay benim başımada geldi.
Sigorta şirketi ötv yi ödediyim taktirde arabanın rayiç bedelini bana ödeyeceklerini söylediler.
Bende aracın ötv sini ödedim ve parayı aldım.

Araç pert olmuştu yani hurdaya çıkmamıştı, şayet hurdaya çıkmış olsaydı ötv yi ödememe gerek kalmazdı.
Diyceksiniz neden tamir ettirmediniz, çünkü o kadar ağır hasarlı araç yapılsa bile ilerde yine sorun çıkartır, satmakta sorun yaşarım diye ötv yi ödemeyi göze aldım.

Aracınızı hurdaya çıkarır, hurda belgesi alırsanız arabanızın ötvsini ödemenize gerek kalmaz. Çünkü araç tafikten çekilmiş olur.
Diğer durumda ötv yi ödemek zorundasınız.
Bilginize...

Vergi dairesi, aracın hurdaya çıkarılmadan tekrardan ötv indiriminden faydalanılamıyacağını söyledi. Durum zaten belliydi ancak resmi kurumdan teyit ettirtmek insanı rahatlatıyor.

@Mami bey cevabınızdan dolayı çok teşekkürler. Bana teklifte bulundular, aracın masraflarını belirleyip biz size o bedeli ödiyelim ve siz ister yaptırın aracı isterseniz hurdaya çıkartın. Ama uğraşmak istemedim ve herhangi bir maddi kayba uğrama riskini almamak için kabul etmedim. Sonuçta aracın bana söylenilen 33.000TL masrafı olduğu. Ödeycekleri miktarda 35-36 aralığında bir rakam.

Şimdi bende sizin gibi yapsam ve 48.250TL alsam, ötv yide kendim ödesem ve çekme belgeli çıkarsam yeni araç aldığımda ötv indiriminden faydalanamıycam. Hurda ya ancak kendim çıkartırsam ki ona da exper kaşeler ise bu kararı yapabilirim, yeni araç alabilicem. Kesinlikle aracı tekrardan yaptırıp binmek gibi bir düşüncem yok. Siz galiba tekrardan araç almadınız.

@telyo

Araç aldım ama ötv li araç aldım ben.

Merak ettim hangi sigorta şirketini kullanıyosunuz?

Çünkü bi kaç şey dışında hiç bi şeyle uğraşmadım , bütün işlemleri sigorta şirketi yaptı.

Sigorta şirketi çok saçmalamış ne demek parayı biz sana verelim sen ne yaparsan yap.

Şirketin yapacağı şey, ya aracı size satmak yada kendi alıp yaptırıp satmak.

Size veriyim demesinin sebebi bu.

Araba yapılacak durumdaysa sigorta şirketi zarar etmemek için böyle bi şey yapıyor.

Bence siz hurdaya çıkarılmasını isteyin, sonuna kadar zorlayın baktınız olmuyor artık son çare ötv yi ödeyip arabanın rayiç bedelini alın.

Size 2 sorum var araba kaç model ve firmanın size teklif fiyat ne kadar.

bize uygun kasko poliçesi düzenleyemiyorlar. bu konuyu araba alırken kasko firmalarıyla görüştüm, bir sonuç alamadım..

Araç 2011 model ve ocak çıkışlı. İlk olarak biz size aracın poliçedeki bedelini ödiyelim, siz ötv yi yatırın ve çekme belgeli olarak trafikten belge alın dediler. Hak kaybına uğradığım için kabul etmedim. aracın masraflarını ödiyelim siz aracı hurdaya çıkarın dediler ki ozamanda almama gereken rakamın 10.000TL den fazla altına bir maliyet çıkarılacak ve yine hak kaybına uğrayacağımı belirtip kabul etmedim.

Bir dilekçe doldurup, ilgili kanun maddelerini de içerisine ekleyerek gönderdim. Bakalım avkatlarına gösterip bana dönüş yapıcaklar.

Ayrıca vergi dairesine , hurda araçtan ötv alınmadığını yeni aracıda ötv siz alabileceğim bilgisini teyit ettirdim.

Hurdaya çıkarmanın ne maliyeti varmış anlamadım ben onu, öyle bi şey olsaydı zamanında ben kendim çıkartırdım hurdaya ötv yi ödememiş olurdum yeni ötv siz araba hakkımda olmuş olurdu.

Ben sigorta şirketi işi yokuşa sürüyor, tanıdıgınız sigortacılar yokmu hiç onlara danışın.

Hangi sigorta şirketi bu merak ettim ?

Hurdaya onların çıkarmama sebebi, araçtan son ana kadar ne koparırsak kar mantığı. Ben ise kendim hurdaya çıkarırsam alacağım para 10.000TL civarında az olucak kaskodan. Aldığım hurda araç bu 10.000TL yi kapatırmı o da işin bilinmez yönü. İkimizinde çıkarları çakışıyor anlayacağınız :). Sigortacılar bu aracı bana kasko yaptıklarında ötv kanunu zaten yürürlükteydi ve poliçeme aracın pert olması durumunda ötv siz değeri üzerinden ödeme yapılacağını bilecek kadar da duruma hakimler.

Araç aksigorta dan sigortalı. Bu gün 2. defa telefon görüşmesi yaptık. Göndermiş olduğum detaylı dilekçeyi avkatlarına iletmişler. Yarın avkatları konu hakkında bilgi verirse kendilerine bana dönüş yapıcaklar. Ondan sonra haklarında kötü veya iyi düşünmeye başlıycam. Ve gerekirse olayı hukuki boyuta taşıycam.

Tanıdık sigortacı, avkat ve araç işleriyle uğraşan çok. Ancak şu aşamada sigorta şirketine gerekli tebliğleri; kanunları da içerecek şekilde ben yapıyorum. Herkes ilk başlarda ayak sürüyeceklerini söylüyor ki bunu birazda şu aşamada normal karşılıyorum.

ödemediğiniz ötv yi ödediğiniz an evet yeniden ötv indirimli araç alabilirisiniz ve ötv ödebdiği an engelli aracın hiç bir borcu kaalmaz 5 yıl dolmamış ise .

ödemediğiniz ötv yi ödediğiniz an evet yeniden ötv indirimli araç alabilirisiniz ve ötv ödebdiği an engelli aracın hiç bir borcu kaalmaz 5 yıl dolmamış ise .

Tamamen hatalı söyledikleriniz. Sanırım yukarıda vergi dairesine gidip teyit ettirdiğim bilgisini okumadan yazmışsınız. Hiç bir suretle araç alamazsınız. Eğer almaya kalkarsanız, 5 yıl dolmamış ise ötv indirimini maliye yapmaz yeni aracınızda.

code;
Yanlışın var, olay telyo nun dediği gibi.

telyo;
2-3 bin tl kaybınız oluyorsa bence hiç uğraşmayın size söyliyim.
Anlamadıgım şey , biz kendimiz aracı nasıl hurdaya çıkarıyoruz ?

telyo dediğin doğru ise ki doğru bu başlı başına saçmalık bu devletin ölmüş babaınıza sizi mahkum etmesi gibi bişey yani kardeşim adamın arabası pert olmuş trafik raporo doğruluyor adam o aracın ötv sinide ödeyeceğim diyor ee sen daha niye bu adama 2. bir defa ötvsiz araç alma hakkını engelliyorsun. olsun sen ötv yi öde kdv yi verme o adana mahkemesinin kdv davası trt haberde haber yapıldı devlet kanalı bunu haber yaptı ise her engelli artık kdv ödemeden yeni araç alır.

Kasko firması son sözünü söyledi, sizin yeni araç alamamanız tamamen sizin ile devlet arasında ki problem bizi ilgilendirmmez. Ya çekme plakalı olarak araç çıkıcak veya hasar bedelini ödiycez dediler. Bende tamam dedim ve olayı hukuki boyuta taşıyıp tazminat ve araç bedelinin ödenmesi konusunda mahkemeye vericem. Bu tip birşeyi önceden yaşıyan birisi var ise yardımcı olursa sevinirim.

@telyo

Bence sen bunu sigortacı biriyle görüş.
Çünkü bu adamların yaptıkları bana saçma geliyor.

Olay artık hukuki boyuta geçti gibi gözüküyor. Gerekli şikayet noktalarına yazıları gönderdim, hukuki olarak nasıl bir işlem izleneceği konusunda araştırmalara başladım.

telyo; bir arkadaşım da ötv indirimli aldığı araçla, trafik kazası geçirdi ve araç pert oldu. bir defaya mahsus ikinci araç alma hakkı olduğu için, ikinci aracı da ötv indirimli aldı. madem ki aracın pert olmuşsa onun devrini verip, bir defaya mahsus ötv indirimli araç alabilirsin..

@Parapleji 27
O araç pert olduktan sonra Hurdaya ayrılmıştır. Aksi durumda araç alamıyorsun.

@telyo,

Her pert araç hurda sayılmıyor, trafikten çekilme belgesi lazım hurda olması için.
Büyük ihtimal , sigorta şirketi zarar etmemek için hurdaya çıkartmıyor bilerek.

Ben en iyisi bu olayı birde engelliler derneğine bildireyim, bakalım oradan ne diyecekler bu konuda.

@telyo,

Aracı tamir ettiririz dedilermi peki size?

telyo; mesajlarını baştan sonuna kadar okudum. arkadaşımın başına da aynen bu olay geçti. hiç farklı deildi. ve ikinci aracı ötv'siz aldı. ama görüyorum ki sen işi başkayönlere çevirmişsin. çok kurcalamışsın. bundan sonra da zannetmiyorum ikinci aracı ötv'siz alasın. inş. da alırsın..

@parapleji 27

Herhangi bir yöne çevirme yok. Gittim vergi dairesine ve ben araç alabiliyormuyum diye sordum. Onlarda hurda olmadan alamazsın dedi. @mami junior da alamamış zaten. Kanunen böyle ama ülkemiz de olmaz olmaz diye bir durum yok.

@PARAPLEJİ 27,

Bende aracı ötv li aldım.
Araçın trafikten çekilidiğine dair belge olmadıgı sürece ötv siz alamazsın.

Ya arkadaş, araç pert olduktan sonra hurdaya ayrıldığını yazmışsın. sana diyorum ki aynısı arkadaşımın başına geçti ve ötv'siz ikinci aracını aldı. daha doğrusu ben senin bu olayından bişey anlamadım. yada burda eksik bilgi veriyorsun..

PARAPLEJİ 27;

Eksiksiz olarak bilgiler mevcut, okurkken dikkatle okuyun.

Senin birşey anlamamanın sebebi kanundan haberinin olmaması ve bildiğini okuman. Burada kanun maddelerinde bile yazıyor ve sen halen diyorsun ki aldı. Eğer arkadaşın perte çıkmış aracını hurdaya çıkarmadan yeni bir araba aldı ise ortada yasal olmayan bir durum söz konusu!!!

Bukadar iddalı olduğuna göre kanunda yazan alamıyor maddesine ne diyorsun?

telyo; ama sen demişsin ki aracım pert oldu ve hurdaya ayrıldı...! bence sen yazdıklarını bir daha dikkatli oku...! ondan sonra ben sana örnek verdim. ötv ödememek için. bu kadar kızacağını bilseydim hiç yorum yapmazdım. bu kadar da ısrarcı olmasaydın, seni arkadaşla görüştürürdüm. olayı daha net biçimde anlatırdı. artık sen kendi kafana göre hareket et..

telyo; ama sen demişsin ki aracım pert oldu ve hurdaya ayrıldı...!

İşte sorunumuz burada. Diyorum işte konuyu tam okumadınız diye. Ben söyledimde bu yanlış anlaşıldı diye bir durum yok. Yukarıda ne yazdıklarım ortada. Hangi yazıdan bu çıkarımsamayı yaptınız?

Arkadaşın ile görüştürmeyi gerektirecek bir problem yok ortada zaten. Sorun şu aşamada sigorta şirketi ile yaşanan anlaşmazlık. Onun çözümünü bulmaya çabalıyoruz. En iyi yardım emsal karar olucak.

Not: Kızmak için doğru bir sebebim varmış demek ki, çünkü hatalı bilgi verip bu durumda ısrar ediyorsunuz. Ama iyi niyetinizden şüphem yok, kalın sağlıcakla.

Ben olsam şunların dışında bir şeyi kabul etmem:

1- Aracı perte çıkartıp, ötv'siz bedelin size ödenmesi (Böylece elinizdeki parayla aynı aracı ötv'siz şekilde yeniden satın alabilirsiniz).
2- Aracınorjinal haliyle tamir ettirilip size verilmesi

Sigorta şirketi aracı tamir ettirip yeniden piyasaya sürmek istiyor, ama bu durum sizin mağdur olmanıza neden olacağı için kabul edilemez. Onlar nasıl ki kendi çıkarını düşünüp " sizin yeni araç alamamanız tamamen sizin ile devlet arasında ki problem bizi ilgilendirmez" diyorsa, siz de kendi çıkarınızı düşünüp "kazanç sağlayacaksınız diye aracı perte değil de hurdaya çıkartmak istemeniz beni ilgilendirmez. Araç teknik olarak pert olmuşsa, trafiğe çıkamayacak şekilde işlem yapmak ve bana bu belgeyi vermek zorundasınız"

Bu konuda son sözü mahkeme söyleyecek... Merakla bekliyoruz...

Tanıdık sigorta işi yapan bir avukat arkadaş ile görüştüm.

Bu olay biraz sarma sardı gibi. Şöyle ki, her pert olan aracın hurdaya çıkarılacağı gibi bir durum yok. Hazine bakanlığı eğer araca exper; bu araç tamir edilebilir gibi bir açıklama ekler ise hurdaya çıkarılmamasını istiyormuş. Benim araçta da bu araç tamir edilebilir ifadesi mevcut. Zaten ya çok ama çok ağır kaza geçirecek yada yanacak ki araç hurdaya çıkarılsın. Sigorta şirketide bu durumu gözeterek aracı hurdaya ayırmıyor ve kaybını minimuma indirmek istiyor.

Bir aracı kasko firması %40 oranında hasara uğraması durumunda perte çıkartıyor. Ama aracı hurdaya çıkarması gerekiyor diye sözleşmede bir madde yer almıyor ki benim aracım %60 civarı bir hasar mevcut. Bu sebeple 2 seçenek sunuyorlar: arabanın satış bedelini poliçe değeriniden düşüp hurdaya çıkarıyorlar ve kalan miktarı ile arabayı bize bırakıyorlar. Diğerinde de arabanın ötvsini de ödeyip aracın parasını veriyorlar. Maddi kayıp yok ama hak kaybına katlanıyor insan yani.

Avukat ile tekrardan bir araç alamama olayını konuştuğumuzda ise bunun sigorta şirketinin değil tamamen devletin hatalı uygulaması olduğunu belirtti. Özürlü aracının perte çıkarılması sonucu ötv si ödendiği halde 5 yıl içerisinde tekrar araç alımının engellenmesi ve hak mahrumiyetine uğratılması anayasada ki eşitlik ilkesine de ayrı bir olay olduğunu (normal araç alanların bu tip durumda sorunsuz araba alabildiklerine)ve idari mahkemede bu konu üzerine dava açılır ise kesinlikle kazanılabileceğini konuştuk. Bu durum hakkındaki yorumlarınız nedir, böyle bir dava açmak nekadar mantıklı olur?

Üst Alt