Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kentsel dönüşümden aldığım kira yardımı evde bakım için gelirden sayılır mı?

Pașa2

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Kentsel dönüşümden aldığım kira yardımı gelirden sayılırmı devlet 18 ay kira yardımı veriyor benim evimde kentsel dönüşüme gitti eğer gelirden sayılırsa kişi başına düşen gelirim artar .bilgi verirseniz sevinirim

@Paşa

her ne ad altında olursa olsun he rtürlü gelir evde bakım aylığı gelir hesabına dahil edilir. aldığınız kira geliri de dahil edilir. lakin kentsel dönüşümle ilgili mevzuata dair bilgim olmadıgından verdiğim cevaptan da emin olamıyorum. o yüzden evde bakım aylığı aldığınız aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidip bildirimde bulunun. onlar sizi daha kesin bilgilendirecektir.

en kısa sürede il mdüürlüğüne gidip bildirimde bulunmayı unutmayın. eger düşündüğüm gibi kira da gelire dahil edilirs eve sizin dediğiniz gibi sınırı da geçiyorsanız hakkınızda hukuki işlem yaparak yersiz ödeme iddiasıyla size borç çıkartabilirler. böyle bir riske gerek yok. gidip bildirimi yapın, sorun yoksa ne ala. sorun çıkarsa da borçtan kurtulursunuz en azından.

Yakında bizim oturduğumuz bina da kentsel dönüşüme girecek. Biz kiraya gitmek zorunda kalacağız.Yani kira yardımı zaten bu yüzden yapılacak. Oturmuş olduğumuz ev yıkılmışsa bu bizim giderlerimizin de arttığı anlamına gelmiyor mu? Neden bu gelir sayılsın? Mevzuat konusunda bilgisi olan arkadaşlar lütfen bizi aydınlatın.

Google üzerinden şöyle bir bilgiye ulaştım ama doğru yorumlayıp yorumlamadığım konusunda sizlere de danışma istiyorum.Gelir sayılmaması lazım sonucu çıkarıyorum.Yanlış mıyım?

''' ......Buna göre, Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılan gayrimenkulünüz için tarafınıza ödenen ve sözleşmede aylık kira yardımı olarak belirtilen bedel, kiralama işlemine dayanmamakta olup, yardım niteliğindeki bu ödemeler, Gelir Vergisi Kanununun 2 nci maddesinde sayılan gelir unsurlarından hiçbirine girmemektedir. Dolayısıyla söz konusu kira yardımının anılan Kanunun 70 inci maddesi kapsamında elde edilen gayrimenkul sermaye iradı olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.''Özelge: Belediye tarafından yapılan kira yardımının gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan edilip edilmeyeceği hk. | Gelir İdaresi Başkanlığı

Bu konuyla ilgili sağlıklı bir bilgiye ulaşan arkadaşımız var mı? Kira yardımı için başvuruların yapılacağı zaman git gide yaklaşıyor. Eğer bakıcı aylığının kesilmesine neden olacaksa belki de başvurmayabiliriz. Çünkü kira yardımı sadece 675 lira olacak..Bakıcı aylığını kaybedeceksek zarar etmiş olacağız. Eğer gelir sayılıp bizi mağdur edecekse başvurmasak daha iyi sanki.

Şuan kiraya çıktığımız yere 550 lira kira veriyoruz. yani 675 direk gelir saymakta saçma değil mi? 675-550= 125 lira gelir artışı olacak.

annemin 1160 lira dul maaşı
benim 2222 sakat aylığım aylık 598 lira
kira yardımından artan 125 lira

hepsini topladığımda 1883 lira aylık gelir olacak. Annemle ben varız hanede. İkiye böldüğümde 941 lira yapar.

kişi başına düşmesi gereken gelir sınırı 967 lira olduğuna göre hala sınırın altındayız.. yani benim mantığıma göre bir sorun çıkmaması lazım.

üstelik şuan kira yardımı almadan bir aylık kirayı ödedik. belki kira yardımı başlamadan iki aylık kira daha öderiz. bunları da hesaba kattığımızda aylık gelir artışı 125 bile etmez.

benim 2222 sakat aylığım aylık 598 lira

2222 dediğiniz 2022 maaşmı oluyor?eğer o isee 2 kişiymişiniz nasıl oluyorda o maaşı alabiliyonuz çünkü gelir sınırını geçiyonuz ama evde bakım için geliri geçmiyonuz.evde bakım maaşı alabilirsiniz(rapor ve diğer şartlarınız tutuyorsa burda sadece gelirinizin tutmasından dolayı alabilirsiniz dedim) ama 2022 maaşı alamazsınız.

bizde kentsel dönüşümden kira alıyorduk bildirimini yaptık gelir artışını mutlaka bildirin 1 ay içinde

Çekirge
evde bakım aylığında ilginç bir durum var. diyelim ki biri evini kiraya veriyor. başka yere taşınıyor kendi de kira ödüyor. burada aldığı kira gelirden sayılıyor. böyle bir örnek vardı. üyelerden biri evi engeline uygun olmadığı için evini kiraya verip kendisi kiraya taşınmıştı. verdiği kira gider oldugu için gelirden düşülmüyor. aldığı kira gelir olduğu için hane gelirine ekleniyor. komik ama durum böyle.

bence kentsel dönüşümden alacağınız kira yardımını evde bakım aylığı aldığınız il müdürlüğüne sorun. gelir olarak dikkate alıyorlarsa ona göre hareket edin. ama gelir olarak dikkate alacaklardır söyleyim.

gelelim 2022 aylığı meselesine. hanede 2 kişisiniz. hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,63 TL üstünde oldugu için yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra aldığınız 2022 aylığı kesilecektir bilginiz olsun.

Kalem hanım ben bakıma muhtaç oldugum için annem babam eşim ve çocuklarımla babamın evinde beraber yaşıyoruz evde eşimden başkasınında geliri yok annem bakım aylıgı alıyor benim evim eşyali bir şekilde duruyor arada sırada gidip havalandiriyoruz filan şimdi benim evim kentsel dönüşüme girdi ve ikametgahımızda babamın evinde olduğu icin bize kira yardimi vermiyeceklermiş benim eşim kendi ikametini kendi evimize aldırsa aylık için bir sorun olurmu ve kira yardimi hane gelirine dahil edilirmi

Üst Alt