Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Keratakonus hastasıyım ve bu göz dereceleriyle Muaf olabilir miyim?

chnfb

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba, keratokonus rahatsızlığım var. Sol gözüm bayağı ilerledi, daha önce ameliyatta oldum. Sağ gözüm iyi ama sol kötü. Göz ölçüm raporum aşağıda. Tsk yönetmelikteki 14 derece benim için sınır olabilir belki oradan muaf olamam ama iki göz arasında çok fark var. Sanırım böyle de bir madde var. Bu derecelerle muaf olabilir miyim bilgisi olan var mı?

https://hizliresim.com/qz19d2k

Abilerim öncelikle herkese merhaba.

Her iki gözümde keratakonus hastalığı var, hastaneye gittiğimde sadece gözden %22 oranında engelli raporu alabiliyorum ve oradaki doktor bile sağ çok ileri %90 görmüyor sol ise %50 civarında gormedigini ve askerlikten muaf edilebileceğimi söyledi. Lens takamiyorum gözlük de camları çok kalın olduğu için rahatsız ediyor. Ve gerçekten göremiyorum. Devlet Hastanesi'nde yapılan göz derece testi ile özel de yapılan arasında biraz fark çıktı her ikisini aşağı birakacam bilen birileri varsa yardımcı olabilirler mi muaf olur muyum veya muaf olmak için nasıl bir yol izlemem lazım lütfen

https://hizliresim.com/4st0x1m (Özel)
https://hizliresim.com/jaxx1je (Devlet)

Hocam uzun süredir siteye girmiyordum denk geldik. Bu konuda tam olarak tecrübe sahibiyim seni aydınlatmaya calısayım.

Görme sorunları ile ilgili engelli raporu verilirken dikkat edilen konu sudur. Görme ya da lens gibi bir yardımcı araç ile kişi ne kadar görüyor. İki gözünde % 90 görmüyorsa fakat gözlük ile görmen düzeliyorsa alacağn engelli raporu sıfırdır.

Bir göz % 10 diğer göz % 15 civarında görüyorsa % 45-50 arasında bir rapor verilir. Tabi burada gözlükle olan görme derecen baz alınıyor.

Askerlikten muaf olursun ben muaf oldum. Askerlik muanesi sırasında mutlaka göz rahatsızlığın olduğunu söyle yoksa hastaneye sevk etmezler. Görme derecesi 7 nin üzerinde olanları muaf ediyorlardı. Sen % 90 muaf olursun

umarım yardımcı olabilmişimdir

yesil_izmit merhaba hocam ben engelli raporu almayı düşünmuyorum. Tek derdim askerden muaf olur muyum onu merak ediyorum. Sol gözüm yüzde 50 civarinda görmüyor o neyse de sağ gözüme hiçbir şey fayda etmiyor zaten hastanelerde olan göz olcum cihazlarında sağ gözüm hiç okunamiyor. Her iki dereceyi resim halinde attım. Acaba muaf olabilir miyim

hocam askerlikte gözlükle görme derecesine hiç bakılmıyor. Bu yönüyle engelli raporundan farklıdır.Yani makineye sokulduktan sonra makine ne numara veriyorsa ona gore işlem yapılıyor. Askerlik şubesine gidip durumunu anlatırsan seni hastaneye sevk ederler. Hastanede % 95 muaf olursun diye düşünüyorum. Bende sadece göz tembelliği vardı. +7 dereceden yüksek hipermetrop oldugum için muaf edildim. Senin rahatsızlığın daha şiddetli diye düşüniyorum. Ben askerlik zamanı gitmek için epey ugrastım. Ona rağmen muaf tuttular o nedenle muaf ıolursun diye düşünüyorum

yesil_izmit hocam peki bu göz derece fişinde hipermetrop hangisi, miyop hangisi, astigmat hangisi acaba internette şöyle bir bilgi var " Miyopluk+Hipermetropluk+Astigmat(%50)= Görme Bozukluğu Derecesi 14 derece üstü ise muaf olunuyor " ben o fişi anlayamadığım için hesaplayamıyorum. Ya da siz anlıyorsanız fişe bakıp hesaplayabilir misiniz muaf olunuyor mu diye

Merhaba, keratokonus rahatsızlığım var. Sol gözüm bayağı ilerledi, daha önce ameliyatta oldum. Sağ gözüm iyi ama sol kötü. Göz ölçüm raporum aşağıda. Bu derecelerle muaf olabilir miyim bilgisi olan var mı?

https://hizliresim.com/qz19d2k

Daha önce cevap yazmıştım sanırım, muayene öncesi çekilen ölcüm tek başına yeterli değil. Doktorun seni diğer cihazlarla muayene etmesi gerekiyor. Muayene de bulunan bulgulara göre karar netleşir.

Öyle olsa doktora ne gerek var,ölcüm yapılsın doktora muayene olmadan,doktor kanaatine bakmadan o fişe göre işlem yapılsın.

Şikayetlerine göre muaf olmanız çok yüksek,lakin muayene eden doktor kararı verecek.
chnfb

Teşekkürler hocam, benim iki göz toplamı belki 14 derece etmeyebilir ama iki göz arasında çok fark var. Biri 1 diğeri 11 civarı. TSK sağlık yönetmeliğinde şu aşağıdaki madde var. Ben bu kapsama girer miyim sizce? Askerlik ile ilgili forumlarda örneğin gözün biri 1 derece miyopken diğeri 10 derece miyop ise muaf olursunuz yazmışlar.

Madde 7/3. 3. Her iki gözün refraksiyon değerlerinin sferik eşdeğerleri farkı 6 diyoptri (6 diyoptri hariç) ile 11 diyoptri (11
diyoptri hariç)’ye kadar olan miyopi, 4 diyoptri (4 diyoptri hariç) ile 11 diyoptri (11 diyoptri hariç)’ye kadar olan
hipermetropi ve astigmatizmalar
OğuzHan112

Yönetmeliğe uyuyorsunuz evet,ama sınırdasınız.

Söylediğim gibi seninle ilgili kararı doktor verecek.
chnfb

Abilerim öncelikle herkese merhaba.

Her iki gözümde keratakonus hastalığı var, hastaneye gittiğimde sadece gözden %22 oranında engelli raporu alabiliyorum ve oradaki doktor bile sağ çok ileri %90 görmüyor sol ise %50 civarında gormedigini ve askerlikten muaf edilebileceğimi söyledi. Lens takamiyorum gözlük de camları çok kalın olduğu için rahatsız ediyor. Ve gerçekten göremiyorum. Devlet Hastanesi'nde yapılan göz derece testi ile özel de yapılan arasında biraz fark çıktı her ikisini aşağı birakacam bilen birileri varsa yardımcı olabilirler mi muaf olur muyum veya muaf olmak için nasıl bir yol izlemem lazım lütfen

https://hizliresim.com/4st0x1m (Özel)
https://hizliresim.com/jaxx1je (Devlet)

TunahanKG hocam benim yılsonu tecilim bitecek. Bitmeye az bir süre kala askerlik şubemi arayıp muafiyet için ne yapmalıyım diye soracağım. Aslında az çok belli onlar da aynı şeyi söyleyecek gibi. Yoklama işlemlerini e devletten başlatacağım. Oradan işlemleri başlatınca aile hekimine yönlendirecek. Aile hekimine rahatsızlığımı iletince ona göre hastaneye yönlendirecek. Sonrası muayeneler kurula çıkmalar falan derken son karar orada verilecek. Süreç az çok bu şekilde işte. Senin anlattığın gibiyse büyük ihtimalle muaf olursun.

Ayrıca fark çıkmasının sebebi biri 2022 yılı Ağustos, diğeri güncel zaman. 1,5 sene olmuş neredeyse tabi oynar o dereceler TunahanKG

chnfb yok abi ikiside geçen hafta 2 gün aralıklarla yapıldı tarih sistem hatasindan dolayı o şekilde çıktı

Anladım şimdi tekrar bakınca ikisinde de en az 15-16 derece hesapladım ben. İnternette ''Göz derecelerinin toplamı hesaplanırken sağ gözde ve sol gözde var olan mevcut miyop ve hipermetrop dereceleri doğrudan toplanır. Bu derecelere ayrıca astigmat derecenizin % 50’si eklenir. Ve tüm bu dereceler (miyop + hipermetrop + astigmatın % 50’si) toplanır. Ve sizin toplam göz dereceniz ortaya çıkar'' yazıyor.

O yüzden muaf olmanız yüksek ama daha öncede dediğim gibi bunlar kesinlik ifade etmez. Yapılan detaylı muayene sonucu hakkımızda karar verilecek. TunahanKG

chnfb hocam birde birşey soracaktım bu göz derece fişinde miyop hangisi, hipermetrop hangisi, astigmat hangisi acaba söyler misiniz

İki gözümde de de bu rahatsızlık oldu. Sizlere de çok geçmiş olsun.

OğuzHan112 hocam burada iş biraz şansa ve doktorun insiyatifine kalıyor gibi. Başka bir yerde bir arkadaşla konuştum. Onda da keratokonus varmış sol göz çok ilerlemiş ama sağ iyi durumda benim gibi. Onda muaf vermemişler. İki göz arasında çok fark olsa da keratokonusta o geçerli değil demişler. Bir göz tam görüyor diye muaflığa sıcak bakmıyorlar falan dedi. Ama yönetmelikte keratokonusa ayrı bir muamele bulamadım.

Tek göz ileri derece görmüyorsa muaf sebebidir, tabi bunun dereceleri var,buna da gerekli kontroller yapıldıktan sonra muayene eden doktor karar verecek .
chnfb

OğuzHan112 abi ben kendi durumumu, göz derece fişlerini yukarıda yazarak belirttim. Sence muaf durumum ne olur abi

OğuzHan112 yok abi ben daha askeri muayene olmadım. Sadece engelli raporu için hastaneye gitmiştim orada da tek sıkıntım göz olduğu için gözde de %28 oranında engelli raporu verileceği belirtildi onu da almaktan vazgeçtim. Ama daha askeri muayene olmadim

Bugün muayene için doktora çıktım arkadaşlar. Çıkmadan önce göz ölçümü yaptırdım sol göz 14,75 miyop, 7 astigmat falan çıktı. Sağ gözde ise hiçbir şey yok gibi, sağlam. Değerler 1 ay önceki ölçümümden bile çok daha yüksek çıktı. Keratokonus olmam sebebiyle değerler çok oynak sanırım. Ölçümü doktor görür görmez ''ooo sen çürüksün'' dedi. :) Sonra ekrandaki harfleri okuttu sağ göz ile okudum. Sol ile çoğunu okuyamadım, camla düzeltince tek tük okuyabildiklerim oldu yarım yamalak.

Sonra doktor topografi çektirmemi istedi. Onu da çekip verdikten sonra sana çürük veriyorum dedi. B7F3 maddesinden verdi. Yani iki göz arasındaki yüksek farktan dolayı. Yarın heyete çıkacağım ve orada karar açıklanacak ve evrakları askerlik şubesine vereceğim anlaşılan. Yani 2 günde birkaç saatte işim bitecek çok şükür. Süreç benim için oldukça hızlı ve zahmetsiz geçti. Süreçte doktorun da anlayışlı ve uğraştırmaması etkili oluyor. Umarım sizlerin de kolay ve hızlı işi biter.

Üst Alt