Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kıdem tazminatı alabilmek için gerekli olan şartlar nelerdir?

jon83

Üye
Konular
43
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar herkese tekrar selamlar 1970 dogumlu bir arkadaşım benden kıdem tazminatı almak hakkında bilgi istedi bende sizlere sormak danışmak istedim arkadaşım şunları ögrenmek istiyor sırasıyla yazıcam tecrebesi bilgisi olan arkadaşların bilgisini yazmasını isterim
arkadaşım 1970 dogumlu ilk ssk girişi 01.09.1988 toplam prim günü 6230 bu zamana kadar yatırılan prim ücreti 86.098.03
arkadaşım tam 14 senedir bir şirkette yöneti olarak çalışıyor ve sizden şunları ögrenmek istiyor
1:kıdem tazminatı almaya hak kazandımı

2:arkadaşım sgk ben prim gün sayımı doldurdum yaşı beklemek istiyorum deyip işyerine kıdem tazminatı almak için başvuru yapabilirmi

3:arkadaşlar ne zaman emekli olabilirime hesap yaptıgımızda yaş 50 prim gün sayısı 5450 çıkıyor biz prim gün sayısı çok aştık durumdayız peki 25 sene beklemize gerek varmı

4:çalıştıgı şirket ara ara çıkış verip geri almış bu bir sorun teşkil edermi yanlız çıkış verdigi ertesi günü geri giriş yapmış yani arada hiç başluk yok

5:arkadaşlar arkadaşım 1970 dogumlu prim gün sayısı 6230 yatan toplam para 86.098.03 arkadaşlar arkadaşım sgk ve işyerine şuan için diyebilirmi benim prim gün sayım tamam ben yaşımı beklemek istiyorum ve kıdem tazminatı almak istiyorum dese olurmu

6:arkadaşlar ben gerekli şeyleri yazdım sizlerden cevap bekliyoruz arkadaşım kıdem tazminatı alabilirmi alamazmı kesin bilmek istiyor şartları tutuyormu eger alırsa şartlar uyuyorsa ne yapması lazım 25 sene beklemeye gerek varmı 01.09.1988 girişli 6230 günü var yaşı 40 şuan ben yaş hariç herşeyim tutuyor ben kıdem tazminatı almak istiyorum diyebilirmi

7:kendisi işden çıkıcak kıdem tazminatı almasında bir sorun olurmu

8:işyeri kıdem tazminatı vermesse ne olur

9:işyeri kıdem tazminatı düşük verirse ne yapabiliriz

19.08.1996 bu tarih 14 senedir çalışdıgı şirkete ilk girişi 31.12.2004 çıkış verilmiş 01.01.2005 geri giriş yapılmış 28.02.2009 çıkış yapımılmış 01.03.2009 giriş yapımış 30.04.2009 çıkış yapılmış 01.05 2009 giriş yapılmışdır arkadaşlar bu giriş çıkışlar arkadaşımın bilgisi dışında yapılmıştır arkadaşım kesinlikle hiç bir yere bu konuyla ilgili imza atmamıştır ayrıca bu giriş çıkış engellemenin bir yolu varmı kıdem tazminatı alırlken sorun olurmu
arkadaşlar arkadaşım engelli falan degil normal statüde çalışıyor kendi istegiyle istifa ederse kıdem tazminatı alabilirmi raman arkadaşımız 15 sene geçince alabilir diye bir yazısını okudum makri arkadaşımızda haklı bir sebeb sunmanız gerekir demiş forumlarda arkadaşım mersinde çalışıyor ama şirket onu adanaya gönderiyor hergün gidip geliyor istifa etse bunu sebeb gösterebilirmi buna gerek varmı 1988 girişi var kendi istifa etse kıdem tazminatı alamazmı

1-Kıdem tazmınatında en önemli husus çalıştığı süre boyunca 1 yıldan bir gün alması gerekiyor.Diğer sorularında değindiğin üzere giriş-çıkış yapılmış dediğinden bu 14 yıl zarfında işveren bu uygulamaya her yıl yapmışsa sorun teşkil eder.Kıdem tzamınatı alamayabilir.

2- Bu uygulama engellilerde sık sık uygulanıyor.Ancak bir işverenin bu uygulamayı yapabilmesi için arkadaşınızı işten çıkarması lazım.Ayrıca herhangi bir sağlık probleminde/iş kazasında oluşabilecek durumlardan dolayı işveren bu riske girmez.O yüzden bu uygulamayı yapmazlar.

3- Hayır . 2020 yılında emekli edilir.

4- Arada bir boşluk olmasada çıkış işlemi yapılmışsa kıdem tazmınatı açısından sorun teşkil eder.Hukuki mücadeleye girmeniz gerekebilir.

5- Diyemez.Cevap:2 bkz.

7-Kendisi işten çıkarsa Kıdem tazmınatı alamaz.

8- İşyeri haklı sebep dışında işten çıkarırsa ancak tazmınat ödemeye mahkum olur. 3-4 ay içinde mahkemece tazmınatı ödemek zorunda kalır.

9- Verirse doğru rakama bilirkişilerce hesaplatılır, ilgili mahkemeye başvurulur.

jon83

lodos yazı için tşk ederim forumda epey bir bilgi okudum eminim konuyu gören tecrübe ve fikirlerini yazıcaktır benim bildigim kadırıyla kendi istifa eden bile kıdem tazminatı alabilir sadece yaşı beklemek kaydıyla tabi giriş çıkışlardan arkadaşımın haberi yok ayrıca çıkarıp ertesi gün geri giriş yapıyorlar sonuçta aynı şirket kıdem tazminatı sorun teşkil edermi arkadaşım 41 yaşına giricek 6230 günü var kıdem tazminatı alabilirmi alamazmı hakkımı varmı yokmu onu ögrenmek istiyoruz bilgisi tecrübesi olan arkadaşlardan ricamız yukaradaki sorulara cevap yazmalarıdır kendi istegiyle işden çıkan kıdem tazminatı alabilirmi ara ara çıkış yapılmış kıdem tazminatı etkilermi makri raman oturanboga ilker ve ismini yazmadıgım bir çok arkadaşımızdan bilgi istiyoruz acil saygılar
arkadaşlar forumu inceledikce kafamız karışıyor şöyle bir yazı var
4857 sayılı İş Kanununun 24 maddesinde işçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı düzenlenmiştir. Maddenin tam metni aşagıda verilmiştir. Eger sizin şartlarınız bu maddeye uygun ise istifa etseniz dahi tazminat alabilirsiniz. Ayrıca muvazzaf askerlik sebebiyle,bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi hallerinde işçi kıdem tazminatı alabilir.
.................................................. ................................................

MADDE 24. - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin
feshedebilir:

I. Sağlık sebepleri:

a) İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa.

b) İşçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren yahut başka bir işçi bulaşıcı veya işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulursa.

II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:

a) İşveren iş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri hakkında yanlış vasıflar veya şartlar göstermek yahut
gerçeğe uygun olmayan bilgiler vermek veya sözler söylemek suretiyle işçiyi yanıltırsa.

b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa veya işçiye cinsel tacizde bulunursa.

c) İşveren işçiye veya ailesi üyelerinden birine karşı sataşmada bulunur veya gözdağı verirse, yahut işçiyi veya ailesi üyelerinden birini kanuna karşı davranışa özendirir, kışkırtır, sürükler, yahut işçiye ve ailesi üyelerinden birine karşı hapsi gerektiren bir suç işlerse yahut işçi hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır isnad veya ithamlarda bulunursa.

d) İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve bu durumu işverene bildirmesine rağmen gerekli önlemler alınmazsa.

e) İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,

f) Ücretin parça başına veya iş tutarı üzerinden ödenmesi kararlaştırılıp da işveren tarafından işçiye yapabileceği sayı ve tutardan az iş verildiği hallerde, aradaki ücret farkı zaman esasına göre ödenerek işçinin eksik aldığı ücret karşılanmazsa, yahut çalışma şartları uygulanmazsa.
II. Zorlayıcı sebepler:

İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.
arkadaşlar şimdi arkadaşım 1970 dogumlu 1988 ssk girişi var 6230 günü var 90 milyar prim yatmış bu arkadaş yaşı beklemek istiyorum deyip kıdem tazminatı talep edebilirmi edemezmi kendi istegiyle çıkarsa kıdem tazminatı alabilirmi alamazmı net bize cevap lazım

1475 Sayılı İş Kanunu’nun yürürlükte olan 14.maddesi, kıdem tazminatını düzenliyor. Bu maddenin bir hükmüne göre çalışan kişi emekli olduğunda kıdem tazminatı alma hakkı var. Emeklilik sebebiyle kıdem tazminatını hak edebilmek için, sigorta süresini, prim gün sayısını ve belli bir yaşı doldurmak gerekiyor. Bu şartları taşıyan bir çalışan, sigorta müdürlüğüne emeklilik başvurusu yaptığında iş sözleşmesini feshedip kıdem tazminatı alabiliyor.

Ancak 1999 yılında 14.maddeye eklenen bir hükümle sigorta süresini ve prim gün sayısını dolduran ama yaşı tutmayanlara da kıdem tazminatı alma hakkı getirildi. Eğer bir çalışan Sosyal Sigorta Kanununa göre emekli olmak için sadece yaşını bekliyorsa, dilerse bu sebeple işten ayrılıp kıdem tazminatını isteyebiliyor. Bunun için önce sigorta müdürlüğünden yaş dışındaki koşulları yani sigorta süresi ve prim gün sayısını doldurduğunu gösteren bir yazı alması gerek. Sigorta müdürlüğü, başvuran kişinin yaş dışında emeklilik koşullarını taşıdığını ve bu sebeple işten ayrılırsa kıdem tazminatı isteyebileceğini hizmet dökümüne yazıyor. Kişi bu yazıyla işverene başvurup iş sözleşmesini feshettiğinde kıdem tazminatı alma hakkına sahip. Yani bu şekilde kıdem tazminatı alma hakkı sadece sigorta süresi ve prim gün sayısına bağlı.
Kısaca,sgk dan alacağınız kıdem tazminatını hak etmiştir yazısı ile işvereninizden kıdem tazminatı talep edebilirsiniz.
Ancak;
Birçok defa çıkış-giriş yapılmasını ben işvereenin kötü niyeti olarak yorumluyorum.
En son giriş tarihi üzerinden bir yıl bile geçmemiş,sıfır tazminatla karşı karşıya kalmanız olası bir durum.
Arkadaşınızın çıkış girişten haberi olmaması mümkün değil,mutlaka ne olduğu konusunda detaylı bilgi vermeden de olsa bzaı evraklar imzalatmışlardır.

Soykankaan,sizin durumunuzda herhangi bir belirsizlik yok,emeklilik müracatınızı müteakip kurumdan verilecek kıdem tazminatı yazısını işverene ibraz edeceksiniz ve kıdem tazminatınızı vermek zorundalar.

jon83

ufukalp yazı için tşk ederim peki 25 seneyi doldurmaya gerek varmı arkadaşım 01.09.1988 ssk girişi var askerlik hariç 6230 günü var sitede bazı arkadaşlar kendin istifa ettigin için kıdem tazminatı alamassın diye yazmış bunlar dogru degil o zaman peki bügün için arkadaşım sgk başvuru yapıp ben yaş hariç bütün yükümlüklerimi yerine getirdim kıdem tazminatı almak için iş yerime vermek için yazı istiyorum diyebilirmi arkadaşım 1996 itibaren aynı şirkette yöneti olarak çalışıyor yatan ssksı asgari ücrerin iki katın yatmış toplam para 90.000 milyar sgk hangi belgeyle gidicez emeklilik bölümü ilemi görüşücez bu giriş çıkışlar bir sorun oluşturmu kıdem tazminatında sgk döküm çıktısı alsak kime gösterebiliriz mesala güvendigimiz bir muhasebeye sorsak bize kıdem tazminatı alıp alamycagımızı söylebilirmi
bu soruma cevap yazabilirmisin
not:arkadaşım bügün için kıdem tazminatı almaya hak kazandımı 1970 dogum 6230 prim günü var ssk giriş 1988 22 senedir aktifi sigortalı 14 senedir bir şirkette çalışıyor arkadaşlar

15 yıl 3600 günü doldurduğu için çalıştığı süreler için kıdem tazminatı alabilir.
giriş çıkış şirketin kendi bünyesinde bulunan şirketler arası ise kıdem yükü tamamını kapsar.

jon83

hakan arkadaşım 14 senedir aynı şirkette çalışıyor çıkış verilmiş ama sonuçta aynı şirkete geri giriş yapımılmış 1 gün bile boşkugu yok çıkışın verildigi ertesi günü geri giriş yapılmış ama aynı şirket şimdi arkadaşım sgk hangi evrakla gitmesi lazım şuan hakan arkadaşım kıdem tazminatı almaya hak kazandımı 1970 6230 ssk ilk giriş 1988 22 sene eger dedigin gibi 15 seneyse bunda sorun yok bizden istenende 5230 gün buda fazlasıyla tutuyor o zaman arkadaşım kıdem tazminatı için sgk gidebilir dogrumu hakan bu 15 sene 3600 kesin bilgimi

2000 yılı öncesi sigorta girişi olanlar 15 yıl 3600 günü doldurduklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanıyorlar.bunun örneği bizde var.örneğini yarın sabah yazacağım şimdi paydos oldu çıkmam gerekiyor.

jon83

arkadaşlar hakan arkadaşımız 15 sene 3600 geçen herkezin kıdem tazminatı alabilecegi söyledi akşam ve tam saati sorumu sorayım 1970 dogumlu 6230 primi olan 1988 girişi olan birisi sgk ben yaş hariç herşeyimi doldurdum işyerime verilmek üzere kıdem tazminatı yazısı alabilirmiyim diyebilrmi tam 14 senedir aynı şirkette çalışıyor ve kıdem tazminatı alıp işden ayrılmak istiyor

Jon cevabı verilmiş soruyu defalarca tekrarlıyorsun.
Yukarıda da yazdım,hakandogualp arkadaşımız da yazmış ama seni ikna etmek mümkün değil,aynı bağkur emekliliği konusunda yaptığın gibi bir türlü ikna olmak istemiyorsun.
Son kez...
Evet kurumdan tazminbat yazısı isteyebilir,25 seneye de gerek yoktur.
Kıdem tazminatında kademeli geçişe itibar edilmemekte genel olarak 15 yıl ve 3600 gün prim yeterli olmaktadır.
Ancak ilk mesajımda da söyledim,çıkış girişler defalarca yapıldığı için grup şirketler arası geçişe ihtimal vermiyorum,benim düşüncem işverenin kötü niyetli olduğu ve bu çıkış girişleri kıdem tazminatını bertaraf etme amaçlı yaptığı.
Eğer çıkışta ibraname imzalatılmışsa,ertesi sabah tekrar işbaşı yapmış olmasının hiçbir önemi yoktur,bu durumda kıdem tazminatı da dahil tüm haklarını aldığını kabul etmiş sayılmakta ve bir hak iddia edememektedir.

Jon83 ,

Ufuk'un dediği gibi giriş çıkışlarda her türlü hakkımı aldım diye ibraname imzalamışsan ve giriş çıkışlarda sadece işyeri numarası değişip aynı işini yapmışsan işverenin kötü niyetini göstererek mahkemeye başvurmaktan başka yolu yok.

Üst Alt