Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kıdem tazminatı konusunda kısa kısa bilgi aktarımlarında bulunacağım

Av. Hüseyin

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
Bu başlık altında kıdem tazminatı konusunda kısa kısa bilgi aktarımlarında bulunacağım;Özellikle son yıllarda ön plana çıkan emeklilik sebebiyle kıdem tazminatı alabilme, daha doğrusu yaş dışında emeklilik koşullarının oluşması durumunu ele alalım;
Örneğin 1979 doğumlu bir vatandaşımız 1998 yılında ilk olarak işe başlamış 4100 gün prim günü bulunmakta ve hiç bir maluliyeti de yok. Bu durumda vatandaşımız normal emeklilik için ne yaşını ne de prim gününü doldurmuş durumdadır. Ancak 1999 yılı eylül ayı öncesi sigortalılık başlangıcı olan ve 15 yıl sigortalılık süresini tamamlayan ve prim günü 3600 dolduranlar yaşlılık şartlarından (daha geç yaşta) emekliliğe hak kanmış durumdadırlar. Bu sebeple 1475 sayılı kanunun 14. maddesinin 5. fıkrasına dayanarak yani yaş dışında diğer koşulların olduğunu belirterek iş akdi fesih edildiğinde kıdem tazminatı alınabilecektir. Hep aynı işyerin de çalışmak şart olmayıp, örneğin iki yıldır çalıştığınız bir işyerinden 15 yıl sigortalılık süresi 3600 prim günü doldurmuş iseniz bu sebebe dayanarak iş akdini fesih edip kıdem tazminatı alabilirsiniz.
Hemen sonra başka bir işeyinde çalışabirmiyim sorusuna? Yargıtay kararlarında bir gün sonra başka bir yerine girmeyi haklı bulmuyor ve kıdem tazminatı verilmemesine karar veriyor, dürüstlük ilkesine aykırı buluyor, ancak bir hafta sonra girmelerde anayasaya atıfla çalışma hakkına vurgu yapıyor ve kanuni hakkını kullanmıştır şeklinde görüşler vermektedir.

Ancak şahsi düşüncem ve uygulamam iş akdini bu sebeple fesihlerde 3-4 hafta ortalama 1 ay beklenmeli, sonra istenirse yeni bir işe girilebilir. Hiç bir sıkıntı da doğmayacaktır. Ancak işverenler çeşitli yollardan korkutmalar yapabiliyor, itibar etmeyiniz. <br>Ayrıca bunun ispatı için bulunduğunuz yer SGK müdürlüğünden 15 yıl sigortalılık 3600 prim günü kıdem yazısı başlıklı yazıyı da alalım, işverenin ödememesi durumda yasal fazilerin başlatması için önem arz ediyor.
Sigortalılık başlangıcı olarak 18 yaşından önce işe başlamalar da çalışan süreler prime katılır, ancak sigortalılık başlangıç tarihi 18 yaşından itibaren başlayacaktır. <br>Örnek 1983 doğumlu 1998 işe başlangıç tarihi, 15 yıl sigortalılık süresinin tespitinde 1998 yılı esas alınmayacak, 2001 yılı esas alınacaktır. SGK'ya gidildiğinde kurum kıdem yazısı bu sebeple vermeyecektir, bilgilerinize...

İhtarnamelerde uzman bir avukattan yardım alınmasında fayda vardır, hatta zaruridir. Faydalı olması dileğiyle...

peki memurlarda durum nedir öğrenebilirmiyim?ben 1997 de devlette öğretmen olarak göreve başladım.daha önce 1989 da 1 aylık kısa bir ssk çalışmışlığımda var. 17 yıllık öğretmenim ve bu yıl iyi bir teklif aldım çok iyi bir kolejden.istifa edersem devlette birikmiş olan 17 yıllık tazminatımı alabilirmiyim? unutmadan yüzde 43 engelli raporumda var.aslında önümüzdeki yıl emekli olma durumuna geliyorum ama bana yapılan teklifde cidden iyi kaçırmak istemiyorum.saygılarımla

Üst Alt