Erteleme yaparsanız, sizden üniversite'nin isteyeceği "askerlik durum belgesi" veriyorlar. Bu belge de ertelendiği yazıyor. bildiğim kadarıyla 2 yıl herhangi bir nedenden dolayı erteleme yapabiliyorsunuz. Ama kilo deneniyle sağlık kuruluna giriyorsunuz. Bunun için sizi askerlik şubesi, hastaneye sevk ediyor. Eğer kilodan erteleme alırsanız bir daha ki "kontrol dönemi" için size verilecek belge üstünde tarih yazıyor. Bu belge de fazla kilodan diye bir sebep yeraldığını hatırlamıyorum. Sanırım ilgli kanun/yönetmeliğe ait numara yazıyordu. Kardeşim 4 yıl kilodan erteleme almıştı. 4 yıl sonunda ise askerlikten muaf tutulabiliyorsunuz lakin kardeşim 4 yılın sonunda muaf olmak istemediği için 1 yıl daha süre tanıdılar. Yani 5 yıl sonra askere gitti, yaptı ve geldi çoktan.
Şöyle birşey var ki kardeşim üniversite mezunuydu zaten. Siz ise bu süre zarfında üniversiteye devam etmek istiyorsunuz. Üniversite sizi kayıt yapar ama bir daha ki kontrol döneminde "askerliğe elverişlidir" onayı alırsanız, askere gitmek zorunda kalırsınız. Çünkü celp işlemleri devam etmiş ve sizi o dönem ki celpe almış oluyorlar.
Benim size tavsiyem askerlik şubesine gidin. Orada bulunan "sivil personel"den bilgi alabilirsiniz. Kardeşime yardımcı olmuşlardı. Ama gerek üniversite, gerekse askerlik şubesi suistimallere karşı pek iyi davranmaz bilginiz olsun. sizi endişelendirmek değil amacım. Endişelenmenize gerek yok. Derdinizi anlatırsanız size yardımcı olacaklardır. Kastettiğim çok yoğunluk olduğundan ve suistimal edildiğinden biraz dikkat edin. derdinizi doğru anlatın.
Kardeşimin söz konusu olduğu dönem de üniversite bu konu da bilgisi çok yetersizdi. Askerlik şubesi çok yardımcı oldu.
Kardeşim de çok endişelenmişti. Çünkü zaman geçiyor ve üniversitenin bilgisi yeterli olmadığı gibi pek de yardımcı olamıyordu. Biz askerlik şubesinden işlemlerimizi hallettik.
Belki de şuan üniversiteler bu konuda daha deneyimli ve bilgilidirler.
DGS sınavından kazandığınız üniversiteyi neden olarak gösterip, tecil isteyebilirsiniz. Net olarak hatırlamıyorum ama en net ve adım adım gerekli işlemleri/açıklamaları askerlik şubesi size yardımcı olur. Ayrıca kafanız rahat olur.