Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kirada oturduğum evin sorunları..? [Hukuk]

bulnes

Aktif Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
Merhaba Arkadaşlar,

Çekmedim ben ev sahiplerinden çektiğim kadar diyerek.Bu senenin Nisan ayında taşındığım evde son yağmurlardan dolayı banyo,yatak odası,çocuk odası,salon ve camekanlı mutfak balkonu ağır rutubet, yosunlaşma ve küf içerisinde kalmıştır. Tabi evin geriye hangi bölümü kaldı derseniz hol,oturma odası ve WC ama onlarda ufak ufak nemden nasibini alıyorlar.

Ev sahibini aradım, meğer üst katlardan dış cepheden cam mozaikler yırtılmış, oradan yağmur girip evi mahvetmektedir.

Diğer mal sahipleriyle konuşmuşlarda masrafı ödemeye yanaşmıyorlarmışda, daire başı 3200 TL masraf çıkıyormuşta vs.vs.
Ben aylık 700 TL'den senede 8400 TL ödeyeceğim beyzademler bir defaya mahsus 3200 TL masrafı yapmak istemiyorlar ne ala.

Bu ay sonuna kadar ilgileneceğini söyledi ama inanmıyorum açıkcası.Hatta ev sahibinin hanımı etrafta boş ev çok isterseniz çıkın gibi imada bulundu.Halbuki emlakçıdan bu evi tutarken 2008 kasım ayından beri boş demişti demek ki benden önceki kiracıda dayanamayıp çıkmış ve dediklerine göre önceki kiracılar 4 aylık 6 aylık kirayı takıp gitmişler.

Valla açıkcası taşınma masrafları 2000 TL'yi buluyor. Ben de 4 ay taksam anında çıkarım.

Mahkeme filan deseniz uzun hikaye onlar.

Benim aklıma gelen şöyle, bilmiyorum sizlerin daha farklı fikirleriniz var mı?

Noter kanalıyla ihtarname çekip belli bir sürede bu onarımların yapılması aksi takdirde yapılıncaya kadar kirayı ödememek (hani bazende bununlada uğraşma sözlü olarak söyle diye de düşünüyorum).
Yine aynı şekilde 4 ay kira ödemeyip (yani bunu yapabilirsem tabiii) o parayla taşınmak.
Topu topu 2012 ye kadar oturacaktım zaten. Emekli olduğumda kendi evimi almayı düşünüyordum ama bu kadarcık kısa sürede bile rahat yok bize.

Sizler ne önerirsiniz.

Durumunuza gerçekten üzüldüm. Kira hukukundan pek anlamadığım için yorum yapamıyorum. Bende kiracılarımdan çektiğim kadar başka şeyden çekmedim, hep düzensiz ödemeler, masraf çıkar hemen yöneticiye beni aratırlar falan filan. Sanırım istanbulda yaşıyorsunuz ümraniye de evim var kirada ve kiracım öğretmen olmasına rağmen memnun değilim, düzensiz ödüyorlar, eğer ordan çıkarsanız ve düzenli ödeme imkanınız olursa hazırda bir eviniz olduğunu bilin:) (asansör, kapıcı, otoparklı site dairesi). Kolay gelsin size, sorularınızı bilenler cevaplayacaktır inanıyorumki.

Evet Ümraniye'ye yakın sayılırım. STV civarında.
Ben 2001 krizinde ciddi ekonomik zorluğa girdiğimde dahi her ayın 3'ünde kredi kartı ile 300 TL çekip ödemiş bir insanım. Benim mantığım şu kiramı düzenli ve muntazam öderim ki ev sahibine karşı her türlü hakkım olabilsin. Ama malesef pek işlemedi tabi.
Eviniz Ümraniyenin neresinde şöyle santral civarında olursa veya çengelköye doğru giden nato yolu civarı.Bulunduğum muhitten pek fazla uzaklaşmak istemiyorum açıkcası :)
İyi dilekleriniz için teşekkürler.

valla oralarda usül nedir bilmemde genelde buralarda bir sorun çıktımı kiradan düşülür yapılan masraf o şekilde ayarlanır ama burda başka daireler ve sorunlar olucna farklı olabilir. ALLAH kolaylı kversin kiracılık zor iş

Üzücü bir durum, kira hukukundan bende çok fazla anlamam ancak şöyle bir yola başvurulabilir diye düşünüyorum. ikamet etmiş olduğunuz yerdeki Sulh Hukuk mahkemesine başvurup mevcut durumun tespitini isteyebilirsiniz. oturmuş olduğunuz dairenin halihazır durumunun oturmaya elverişli olmadığı ayrıca dairenin oturmaya elverişli hale getirilmesi için gereken masrafın nekadar olduğu hususunu tespit ettirmeniz halinde yapılacak bu masraflar gayrimenkulün esaslı tadilatı konusuna girdiği için -kiralayandan bu bedeli talep edebilirsiniz, -Kiralayandan bu tadilatın yapılmasını isteyebilirsiniz. veya devam eden bir kira kontratını fesh etmeniz halinde kalan kiraları ödeme zorunluluğu doğuruyorsa bunları ödemeden kira sözleşmesini fesh ederek ayrı bir yere taşınabilirsiniz. Hatta kiralayandan kaynaklanan kusur ile taşınma mecburiyetinde kaldığınız için makul olan taşınma ücretlerinide talep edebilirsiniz diye düşünüyorum, Birde yanlış hatırlamıyorsam kat mülkiyeti kanununa göre apartman yönetiminin bu konuda karar alması durumunda gayrimenkul maliki bu masrafı vermek zorundadır. ancak baştada ifade ettiğim gibi özellikle bu alanla ilgilenen arkadaşların tecrübesinden faydalanmanız faydalı olur.

Ahmet bey yorumlarınız için teşekkürler.
Evet dedikleriniz mantıklı gibi geliyor ama malesef günümüzde mahkemeler uzun bir süreç açıkcası çekiniyorumda mahkemeden.

Neyazıkki ülkemizde bürokrasi çok ağır işliyor ve hakkınızı ararken yeni mağduriyetlere maruz kalıyorsunuz. Adalet mekanizmasıda bu konuda nasibini almış, forumda yazılanlara dikkat ettim artık bizler hakkımızı kendimiz alma noktasına gelmişiz, bu konuda sadece bir tarafı suçlamanında doğru olmadığını düşünüyorum, örneğin bir iş yaparken işini "nasıl olsa birşey olmaz" diyerek sağlam yapmayan bizler, yaptığı haksızlığı kar sayan karşı taraf, hak arama sürecinde hantal ve gereksiz formalitelerle bizleri daha çok mağdur eden bürokrasi vs....Hülasa Allah yardımcımız olsun

Benim evim ümraniye atakent civarında, size yakın. Yalnız siz 300 tl mi kira veriyorsunuz. benim evin kirası 600 de:)

----------

ama tabii size ufak birşeyler yapardım. kısmet tabii.

:) Allah aşkına 300'e ev mi kaldı :)
Ben 700 TL kira veriyorum. Ama bu haliyle valla 400'ü bile hak etmiyor.

Bence elin hurda ve sorunlu evi ile hiç uğraşmayın.
Kira ödemeyi kesin. Sizi dava etse bile haciz aşaması veya tahliyeye gelene kadar en az 7 ay geçer.
Ayrıca yukarda bahsedilen tespit için uzun süre beklmenz gerekmiyor.
Bir arzuhalciye dilekçe yazdırıp durum tespiti ve olumsuzluğun giderilmesini isteyin.
O iş için mahkeme bir bilirkişi atıyor ve hakimle birlikte 3 veya 5 gün içinde eve gelip tespit yapıyor.
O tespitle istediğinizi yaparsınız.
Son olarak benim naçizane tavsiyem o evle hiç uğraşmayın derim.

Ferit Bey öneriniz için teşekkürler.
Ev ile bende uğraşmak istemiyorum. Taşınmakta isterim açıkcası.
Ama daha buraya taşınalı 7 ay oldu. Emlakçıydı,depozitti, boyacıydı,nakliyeciydi derken yaklaşık 2800 TL masraf yaptım. bu masrafı bir daha yapacak gücüm yok açıkcası. Ucuza taşınabilsem inanın bu hafta sonu taşınırım.

Bülent bey,
ümraniyenin merkezinde boş ev çok.700 tl kira verecekseniz ümraniye öle güzel daireler varki.500 e bile bulursunuz.
Bende ümraniyede oturuyorum ama merkezinde değil.ama görüyorum çok ev boş.kiracı adam her yerde oturur.ama alıştığı yeride bırakmamk istemiyor insan.ev sahibiyle uğraşılmaz.bende kiracıyım.onun için hiç uğraşma.

Evet Yusuf bey. Kiralık ev bulma sorunumuz yok zaten. Ama taşınma masrafları sorunu var. Bu eve 7 ay önce taşındım ve o zaman için yaklaşık 2800 TL masraf yaptım. Tekrar aynı masrafı kaldıramam.

ya taşınmada o kadar masraf nerden çıktı .bende 7 ay oldu taşınalı.ama ben o kadar masraf yapmadım.merak ettim valla bağışlayın.

Arkadaşım, benim size tavsiyem, oturmuş olduğunuz evin durumunu ev sahibine göstererek, bu evde sağlığınızın bozulduğunu bu sebeple de bir an önce evden taşınmak istediğinizi söyleyerek, kira kontratını fesh etmeyi teklif edin. Anlattıklarınıza göre, ev sahibi de evden çıkmak için size yol göstermiş. Şayet ev sahibi kira kontratını fesh etmeye yanaşmaz ise, Sulh Hukuk Mahkemesinde tespit yaptıracağınızı, sonrasında ise, Noter'den İHTAR çekeceğinizi bildirin. Ev sahibinizin bu durum karşısında kira kontratını fesh etmemek gibi bir niyet içerisinde olacağına ihtimal veremiyorum.

EFSANE_52;
Tamam hemen söyleyeyim.
700 TL depozit (hadi bunu alırım veya 1 ay kira ödemeden çıkarım karşılarım)
400 TL evi boyattım.
600 TL emlakçıya komisyon
700 TL nakliyeciye
400 TL eve masraf yapmıştım. Kombi arızası,rezervuar tamiri, kalorifer petek tamirleri vs. gerçi bunu ev sahibinden aldım.Tabi bunun yanında taşınma esnasında kırılan,dökülen zararları yenileri alıp takma, yani bu yazdıklarım büyük kalemler birde ufak tefek kalemleri yazdınmı o da masraf oluyor.
Ama sonuçta ev boyatma,komisyon ve nakliyeci diye düşününce 2000 TL'yi bir kere gözden çıkartacaksınızdemektir.

----------

N. UÇAN;
Sayın arkadaşım evet ev sahibim gelip eve baktı tabi o oturmadığı için sorun yok. Biraz sıkıştırıncada ben yaptırırım sorun değil diğer mal sahipleri katılmıyor diyor. Hakikaten diğer mal sahibi ile konuştuğumuzda o en üst katta oturduğundan onda sorun olmadığından pek masrafa yanaşmıyor.
Ev sahibim de zaten çıkabilirsin diyor.
Bende çıkmak istiyorum ama nereden baksanız yaklaşık 2000 TL taşınma masrafı var. Bunu nasıl karşılayacağım sorması ayıp.

valla bilemiyecem.hiçbirine üzülmemde emlakcıya verdiğin 600 tl ye üzülüyorum.
valla karar senin ya öle oturaçaksın(ki oda mümkün değil)yada yeni bir ev tutp taşınacaksın herzman aynı masraf olaçak değilya.
senin için sağlığınmı yoksa cebinmi önemli.?
biraz sııkıntı çekersiin o kadar.fakat sağlık daha önemli.tabi kendi kararın.

Arkadaşım, böyle bir evde oturduğunuzda sağlığınızın bozulması söz konusu. Kiralık dairelerde fiatlar düştü. Emlakçı komisyonu vermek istemiyorsanız, sahibinden kiralık olan evlere bakmanızı ve uygun bir eve taşınmanızı tavsiye ediyorum.

Yusuf ve nur arkadaşlarım ilginiz ve sabrınız için çok teşekkürler.
Evet tabiki sağlığım önemli.Özellikle kızım varken bir de.
Evet sanırım ev araştıracağım gibi.
Ben yine de Aralık ayının kirasını yatırmayacağım bakalım o ne yapacak. Benim çektiğim stresin bir kısmınıda o çeksin bakalım nasıl oluyormuş.

Üst Alt