Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kısmi felç olan annemin malulen emeklilik başvurusu reddedilmiş!?

birzamanlar3427

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle herkese hayırlı günler benim bir sorum olacaktı bilgisi olan varsa cevaplarsa sevinirim. Elimden geldiğince özet geçicem.

Annem kısmı felç hastası sağ tarafından hafif teklesede yürüyebiliyor ama el parmaklarını kullanamıyor, antideprasan kullanıyor, kolesterol hapı kullanıyo.
Prim gününü 1800'e tamamlayıp malullük için Sadi konuk hastanesine başvurduk 1.5 ay kadar önce 9 branş gezdik hastanede sonra raporlarını falan dosyaladık Ankara'ya göndermek için 1 gün sonra teslim ettik. 4-5 ay içinde sonuçlanır dediler beklemeye başladık.

SGK'da bi arkadaşım var denetlemeci ondan bir sordum durumu ne diye malullük servisinden birine sordu gelen cevap şu; Bölge sağlık kurulu tarafından ret kararı çıkmış onaylanmamış maluliyeti.

Anlamadığım kısım şu felç geçirmiş bi hastanın normalde %60 oran alması gerekmez mi elimize resmi bir evrak henüz gelmediği için başka detay bilmiyorum sadece önceden ret aldığını öğrenmiş olduk.

Bu konuda fikri olan bilgili birileri varsa aydınlatırsa sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

birzamanlar3427

Artık SGK Hastalık Listesi'ne göre Ağır tanılı bir teşhis almak şart malulen emeklilik için. Onun kriterleri de aşağıdaki gibidir. Annenizin durumu sanıyorum aranan düzeyde bir hareket kısıtılılığı şartını karşılamıyor.

5. Parapleji/Paraparezi, Monopleji/Monoparezi, Hemipleji/Hemiparezi, Kuadripleji/Kuadriparezi vb. motor kaybı olanlar
Çalışma gücü kaybına esas değerlendirmeler hastalık ortaya çıktıktan 1 yıl sonra yapılır.
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Ağır düzeyde ¹efektif ambulasyonun veya ağır düzeyde ² üst ekstremite ve kendine bakım aktivitelerinin sağlanamaması (bozukluğun değerlendirilmesi parmak, el ve kol kullanım engeli ve/veya hareket engeli derecesine bağlıdır)

¹ EFEKTİF AMBULASYON SAĞLAYAMAMA:
Efektif ambulasyon, günlük yaşam aktivitelerini devam ettirebilmek için yeterli bir mesafeyi makul bir yürüme hızıyla sağlayabilme yeteneğine sahip olmayı ifade eder. Efektif ambulasyon sağlayamama, yürüme yeteneğinde ciddi kısıtlanma olduğunu ve genellikle her iki alt ekstremitenin yetersizliği sonucu kullanılan yardımcı cihaz/cihazlar ile her iki üst ekstremite fonksiyonun limitlendiğini gösterir
Aşağıdakilerle sınırlı kalmamak üzere, efektif ambulasyonu sağlayamama şu örnekleri içerir.
• Tekerlekli sandalye düzeyinde olmak,
• İki baston, iki kanadyen, yürüteç v.b. mekanik destek ve/veya yardımcı cihaz olmadan yürüyememek,
• Tek el desteğine rağmen yardım olmaksızın yürüyememek, standart toplu taşım araçlarını kullanamamak, rutin aktiviteleri sürdürememek v.b.
• Ankiloz, diz kalça ve ayak bileğinin kontraktürü, ileri düzeyde kas hastalıkları, Parkinson v.b. (Evde yardımcı cihaz kullanmadan bağımsız yürümek, ambulasyonu efektif sağladığı anlamına gelmemektedir.)

Fonksiyonel ambulasyon sınıflamasına göre:
Alt Ekstremite;
Ağır Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar:
Fonksiyonel ambulasyon sınıflamasına göre 0, 1, 2
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar
Fonksiyonel ambulasyon sınıflamasına göre 3
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar:
Fonksiyonel ambulasyon sınıflamasına göre 4

² ÜST EKSTREMİTE VE KENDİNE BAKIM AKTİVİTELERİNİN SAĞLANAMAMASI:
İnce ve kaba hareket becerilerini efektif yapamama, her iki üst ekstremite fonksiyonlarında ciddi kayıp sonucu, kişinin etkilenmiş ekstremiteleri kendine bakım veya günlük yaşam aktivitelerinde kullanamadığını ifade etmektedir. (El beceri testleri, günlük yaşam aktivitesi ölçekleri ile değerlendirilerek)
Üst Ekstemite;
i. Tek üst ekstremite için;
Kişi etkilenmiş üst ekstremiteyi uygun tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına rağmen kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanamıyor.(üst ekstremite ve ele ait kaba ve ince fonksiyonların ileri derecede bozukluğu veya yokluğu)
Orta Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar:
Kişi etkilenmiş üst ekstremiteyi kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanmakta zorlanıyor.( üst ekstremite ve ele ait kaba ve ince fonksiyonların gerçekleştirilmesinde zorluk çekiyor.)
Hafif Düzeyde Çalışma Gücü Kaybına Neden Olan Durumlar:
Kişi etkilenmiş üst ekstremiteyi kendine bakım veya günlük aktivitelerinde kullanabiliyor. Fakat ele ait ince fonksiyonların gerçekleştirilmesinde zorluk çekiyor
ii. Çift üst ekstremite için;
Kişi etkilenmiş üst ekstremitelerini uygun tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına rağmen kendine bakım veya günlük aktivitelerde kullanmakta zorlanıyor veya kullanamıyor.

Öncelikle cevabın için teşekkürler Bülent abi. Annem 2018 yılında pıhtı sonucu bu rahatsızlığı geçirdi, 4. senesine girecek. Evin içinde desteksiz yürüyebiliyor. Ama sağ el parmaklarını hiç kullanamıyor. Sadece kolunu havaya kaldırabiliyor spastisitileri var botoks tedaviside görüyor fizikle beraber ama parmaklara hiç hareket gelmedi. İlk geçirdiğinde konuşmasını da tamamen kaybetmişti tedavilerle konuşmaya başladı ama konuşurken unuttuğu teklediği veya karıştırdığı anlarda oluyor. Ben şu mantıkla düşündüm bu insan dışarda el parmaklarını kullanamadan yada akıcı konuşamadan mantıken hangi işte çalışabilir, veya bu kaybın olması %60 değeri nasıl sağlamaz. Çünkü 2017 yılında da babam sol tarafından kısmı felç geçirdi 2019 da ötv indirimi için heyete başvurmuştu %85 rapor almıştı onda + olarak tansiyon ve şeker vardı. Yani annem durumunda bir hastanın malul olamaması normal midir resmi kağıt geldiği zaman itiraz etmem beni farklı bir sonuca vardırır mı?

@birzamanlar3427

Normal değil tabii, haklısın. Ama burası Türkiye! Dediğin gibi, resmi bildirim geldiğinde yeniden değerlendirilmesi talebi ile itiraz edin.

Yukarıdaki mesajımda da yazdığım, Fonksiyonel ambulasyon sınıflamasına göre durumu değerlendirir misin sen de? Ona göre itiraz edersin.

Fonksiyonel-ambulasyon-sınıflaması_FAS.png

Teşekkürler abi cevapların için. Maalesef Ülkemizde bazı şeyleri elde etmek için orman kanunları gerekiyor, ama ben üç günlük dünya için kimseye tamah etmem diyenlerdenim. Resmi sonuç geldiği zaman tekrar bir inceleyip değerlendireyim. O zaman bir sorum olursa tekrar rahatsızlık veririm buradan :) tekrardan sağol verdiğin bilgiler için.

Bülent abi selam tekrardan biraz daha kurcaladım da bu işi şöyle bir şey gördüm oluru var mıdır. Dediler ki 6 ay geçtikten sonra normal rapor almak için (engelli raporu yani genel oran olarak) başvur orda o oranı alma ihtimalin daha yüksek olur o aldığın kağıtla da %60 ı aşarsan onunla SGK'ya gidip başvur dediler. Yani SGK'dan malüllük kağıdı almadan hastaneden rapor alarak SGK ya gitmek tam tersi strateji böyle bir şeyin mümkünatı var mıdır abi?

Felç geçiren hastalarda 2 kısım değerlendirme yapılır. Bir yürüme yeteneği digeri kol ve el kullanımı sizin yazdıklarınizdan anlasilan yürüme yeteneği maluliyet sınırında değil çünkü bir insan destegi olmadan yürüyebiliyor. Ama dediginiz gibi ise kol ve elini kullanamıyorsa iyi bir yerden saglik kurulu raporu alin. İtiraz etmek yerine tekrar başvurun sgm ye. İstanbulda iseniz istanbul üniversitesi tip fakültesi nöroloji ve ftr bölümlerinden alinan iyi bir görüş ile kolunu, elini kullanamadığı testler ile desteklenirse maluliyet alınabilir.

OturanBoğa selamlar abi uzun zaman sonra buraya konu açtığımı hatırladım. İlk aşama sonrasında ikinci başvuruyu yaptım yani itiraz ettim ysk na gönderildi sonuç gene olumsuz. Bundan sonraki aşamada ne yapmam gerekli üçüncü bi itiraz yada belli bir süre bekleyip sonrasında sil baştan başvuru yapılabiliyomu. Ben bunu inat meselesi haline getirdim sinirlerimi bozuyo çünkü bu olaylardaki adaletsiz durum, olmasa bile sonuna kadar gidicem napılabiliyosa.

Üst Alt