Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kızım 9 yaşında ve ilk kez işitme cihazı kullanacak. Neler önerirsiniz?

birdenbire2

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
2
Merhaba arkadaşlar. Öncelikle herkese sağlıklı günler diliyorum. 9 yaşında kızımın her iki kulağında sensörinöral işitme kaybı tespit edildi. Raporu şu şekilde.
Neden ve nasıl olduğunu bilmiyoruz. Hiçbir şekilde fark edemedik. Farkedilecek kadar bir kayıp yok, ya da biz anlamadık. Götürdüğümüz doktor bile ilk işitme testinde hata olabilir bu çocuk duyuyor diyerek yeniden test istedi ve 2 hafta sonra yapılan testte de malesef sonuç değişmedi. Bu olaydan sonra doktor kızımı araştırma hastanesine sevk ederek Abr testi yapılmasını ve mevcut sonuçlara göre işitme cihazı kullanması gerektiğini bize belirtti. Kızım hassas ve duygusal bir çocuk olduğu için daha şimdiden okulda kendisiyle dalga geçileceğini vs düşünerek büyük moral bozukluğu yaşıyor. Her ne kadar bunun gözlük takmak kadar normal bir durum olduğunu anlatıp kendisiyle konuşsak da iç dünyasında bununla haşır neşir olduğunu ve mutsuz olduğunu hissedebiliyorum.
Siz tecrübeli arkadaşların yardımlarına ihtiyacım var. Öncelikle Abr testi sonrası bu konuyla ilgili yapılabilecek herhangi bir tetkik, tedavi olup olmadığını merak ediyorum. Cihaz kullanmamında hangi marka cihazların bu yaş grubu için uygun olduğunu merak ediyorum. Görüştüğüm bir odyolog bu yaş grubu için kulak içi değil de diğer tiplerdeki cihazların daha uygun olduğunu belirtti. Başta da belirttiğim gibi kızım derslerinde çok başarılı bir öğrenci, bugüne kadar da duyma ile ilgili sınıf öğretmeni dahil kimseden bir geri bildirim almadık. Kızım cihaz kullanımını reddederse işitme kaybı ilerler mi? Cevaplarınız için teşekkür eder iyi günler dilerim.

Öncelikle geçmiş olsun.tabiki her zaman erken teşhis herşeyin önüne geçer .cihaz kullanımını bir şekilde izahını yapınız. Gerekirse videolar izletiniz daha olmadı derneklere götürün görmesi için o zaman sizleri çok daha iyi anlayacaktır.hatta hatta cihaz kullanan başarılı sporcu olsun başarılı eğitmen olsun her branşta başarılı insanların görsellerini hayat hikayelerini anlatınız çünkü bu yaştaki çocuklar bir kaset gibidir her gördüğünü her duyduğunu beynine kayıtlar unutmayiniz

Geçmiş olsun. Tedavi yok. Sağlıklı birey bile belli yaştan sonra yavaşça kayıp yaşar. Kulaklarının cihaza alışması gerek.

@birdenbire2,
@]GRAHAM BELL
Dostum geçmiş olsun, Rabbim şifa versin.
Burada Graham Bell rumuzlu bir arkadaşımız var. O hanım kardeşimizin de kulaklarında sıkıntısı var. Kendisi ile yazışırsan muhtemelen sana yardımcı olacaktır.
Selametle

Hafif isitme kaybi var kizinizda sol kulak diye anladim
Sag kulak saglam zannediyorum bu konuda hocamiz mehmet aksitin bilgileri daha iyi olurdu
Cok sanslisiniz
bu kadarcik kayipla tek kulak saglamken asla cihaz almazdim ben olsam
Kizinizi psikolojik olarak yikmak ozguvenini dusurmek gibi bir sey bu istemedigi duydugu halde cihaz tak diye israr etmek
Zaten kendiniz hic isitme zorlugu cekmedigini ifade ediyorsunuz cevreside duymada zorlandigini farketmedigine gore ebeveyn problemi
Ne olursa olsun isitme kaybi olsa bile anneler yavrularina isitme kaybini konduramaz inkardan gelir
Diger taraftada asiri korumaciliklari ile cocugun ozguvenini sifirlar
Kendi kucuklugumden bilirim😁

Sunu unutmayin isitme cihazinin isitme kaybini iyilestirme gibi bir islevi yok sadece sesleri yukseltir duyamadigimiz sesler icin iyidirde anlamak icin kendi kulagimiza guvenecegiz
Kiziniza hayatinda basarilar diliyor sevgilerimi yolluyorum

Değerli yorumlarınız için herkese teşekkür ediyorum. Sayın GRAHAM BELL, bu konuyu tecrübe etmiş birisi olarak değerli yorumunuz için teşekkür ediyorum. Biraz daha detay vermek gerekirse, bir kaç gündür bu konularla haşır neşir olup, kızımın ne tür sesleri duymadığını anlamak maksadıyla gözlemler yapmaktayız. Bu konuyu açtıktan sonra bulunduğumuz yerde balkonda otururken uzaktan gelen cırcır böceği sesini duyamadığını fark ettik. Sanırım uzaktan gelen tiz seslerde bir sorun yaşıyor. Eğitim ortamında bu durumla ilgili öğretmeninden bir dönüt gelmemesi, muayene sırasında doktorun maskeyle konuşmasına rağmen bize ağız okuma veya görerek kelimeyi tamamlama gibi bir durumunun olmadığı izlenimi verdi. Eğer cihaz kullanmak zorundaysak bile bunun hemen mi yoksa çocuğun biraz daha büyüdükten sonra olması gerektiği konusunda kararsız durumdayız zira sizin de yukarıda bahsettiğiniz gibi gelişim çağında içine kapanması, bir şeyi düzeltelim derken özellikle bu yaşlarda gerçekleşecek öz güvensizlik duygusunun da onu hayatı boyunca etkileyeceğini de düşünerek malesef ipin ucunu bir yere getiremiyoruz. Değerli yorumunuz için tekrar teşekkür ediyorum, size de sağlıklı günler diliyorum.

Unutmayin cocuklar engel yeri icin haindir bazisi birde basarili oldugunu soyluyorsunuz kiskanarakta kendilerince bir tatmin yolu bulurlar benim kaybim ileriydi bunun sikintisini cok cekmisimdir kucukken
Rahmetli babam okul odevlerini hep kendisi ilgi,enip evde calistirir ogretirdi
Kalabalik siniflarda isitme engelli icin anlama sorunu olunca okulda degil evden ogrenip gidince epeyisinden basarili olu ca kiskancliklarina ugradigimi cok iyi hatirlarim
Ama biraz buyuyunce piskinlesip takmiyorsunuz😁
Sizin kiziniz dudak okumadan kelimeleri kacirmadigina gore fazla ustune varmayin derim
Ama dikkatinizide ustunden eksik etmeyin
Zaten duymadigini ilgilenince hemen farkedersiniz
Birde kiz cocugu saclarini uzattimi cihaz hic gorunmuyor😁
Usutmekten bilhassa koruyun isitmeyi cok etkiliyor nezle grip
Kizimiza kolayliklar engelsiz bir hayat diliyoŕum

Kendim de öğretmenim.Çocukların bu yaşlarda ne kadar acımasız olabildiklerine yakınen şahidim. Tecrübelerinizi aktardığınız için çok teşekkür ederim. Bizim için faydalı bir paylaşım yaptınız. Sağolun.

Son düzenleme:
Kendi istemedikçe cihaz kullandırmak biraz zor. Yetişkinler bile takmazken çocuğa nasıl kullandıracaksınız?
Diğer taraftan bir kulakta 50 diğerinde ise 60 db'e varan tiz ses kaybı söz konusu. Konuşmalar, arada kelimeler mutlaka kaçacaktır. Dudak okumaya yönelim gelişecektir. Konuşmasında belirtiler oluşacaktır. Bu tip kayıplar ne geriliyor ne de ilerliyor ama sosyal hayatı etkiliyor. O yüzden tavsiyem erken tedbirden yana. Bu da cihaz demek. Ne yapın edin sevdirmeye çalışın. Zaten uygun cihazı uygun ortamda kullanıp tadını alırsa bir daha çıkartmaz. Kablolu kulak arkası cihazlar kızımıza uygunsa zaten pek görünmüyor. Benim neredeyse saçım kalmadı bende bile görünmüyor. Gayet güzel de iş çıkartıyor. Benim kaybım kızınızdan çok az bir şey fazla ya da benzer olmasına rağmen cihazsız mutfağa bile gitmem.

Bir kulak sağlam olduğu için zaten duyacak, duyduğu için de problem yok demek yanlış olur bence. İşitme engelliliğin de çeşitleri vardır, biz kendimize göre yorum yaparsak yanıltabiliriz.

Ben olsam, iyi birkaç doktora götürüp görüş sorarım. Çoğunluk ne diyorsa ona uyarım. Doktorlar neyin faydalı olup olmayacağını bizden daha iyi bilir. Eğer duymadığı kulakta kaybı artacaksa ben olsam cihaz kullandırırım. Zaten kaybı az olduğu için muhtemelen kanal içi (kulak içi) cihaz vereceklerdir ve o da dışarıdan görünmez. Hele kız çocuğu saçını da kulağının üstüne atıyorsa zaten problem kalmaz. Özgüven önemli ama herşey değil. Gerekirse çocuk yaşta bazı acıları yaşayıp daha olgun bir insan olması da sağlanabilir. Anne baba bilinçli olduğu için belki hem özgüvenini koruyacak hem de acıyla olgunlaşmasını sağlayabilirler. Bir de tek kulak sağlam olduğu için diğer kulağın kaybı artsa dahi hep duyacaktır, isterse hayatı boyunca da böyle idare edebilir.

Ya çocuk küçükken cihaz takıp, küçüklükten beri sağlığını korumuş olacak ve bazı acıları yaşayıp o konuda ileride daha olgun olacak ya da cihaz takmayıp ömür boyu böyle idare edecek ama ileride bu yüzden ne olur doktora sormak lazım. İnsan hiç cihaz takmayınca gerçeğin farkında olmaz. Cihazı takıp alıştığı vakit gerçek kaybını, durumunu anlamış olur. Şuan bazı sesleri, kişileri anlamadığında muhtemelen sorunu karşı taraftan yoracaktır, kendini normal sanacaktır.

Zor bir karar, bence doktor (bilim) ne diyorsa o...

Kızımızda malesef bir kulak sağlam değil. her iki kulakta da hafif-orta kayıp var. Kayıp yeni oluştuysa cihaz çok fayda sağlar. Kulak iyileşmez ama hem sosyal hayat iyileşir hem de olası sorunların önüne geçilir.

Merhabalar.

Başlıkla ilgili bilgilendirme yapmak için yazıyorum MR sonuçlarında herhangi bir sorun olmaması ve güvendiğimiz KBB uzmanının da tavsiyesi ile kesin olarak cihaz kullanınına karar verdik. 3-4 yere uğradık. Uğradığımız yerlerin hiçbirisi cihazla deneme yaptırmadı biz de haliyle oraları tercih etmedik.
Cihazlarda afaki fiyatlar var. Aynı cihazı nereye sorsan çok farklı fiyatlar aldık. 10 bin-15 bin gibi farklar vardı aynı cihaz için.

Araştırmalarım sonucunda bulduğum bir işitme merkezine gittik. İstediğimiz cihaz ellerinde vardı ve denettiler. Odyolog arkadaş sağolsun cihazla bayağı bir ayar yaptı. Kızım cihazı taktıktan sonra daha iyi işittiğini farkedince kendisi de mutlu oldu. Bu noktadan sonra evet kesinlikle cihazı kullanmalıyız kararını aldık ve cihaz siparişini verdik. Cihaz olarak da kulak arkası widex moment 440 tercihimiz oldu. Cevap veren herkese teşekkürlerimi iletiyorum.

Üst Alt