Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

KOAH hastasıyım. Emeklilik şartlarımı öğrenmek istiyorum?

ümit05

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
slm ben malülen emeklilik için başvuruda bulundum koah hastasıyım solunum testinde ağır etkilenme çıktı ayrıca kan gazı testinde efor öncesi po2 53 efor sonrasu po2 40 çıktı oksijen konsantre makineside kullanıyorum emekli olabilirmiyim

Ümit 05 pc02 mi po2 mi efor öncesi 2.53 efor sonrası 2.40 olan ?
birde SFT değerlerini yazarsan iyi olur
son olarak özürlü rapor derecesi % kaç?

sayın Nihat bey efor öncesi PO2-53,6 efor sonrası 40,08 çıktı PCO2 DE 35,2 çıktı

kardeş Po2 bayağı düşük
PCO2 32 _ 48 arası normal

Ayrıca FEV1 - ve FEV1/FVC Kçtır ?
bu iki deger çok önemli biliyorsan yaz lütfen

Ümüt kardeşim, Benim SFT Şöyle..
FVCex 48/ FEV1 / 41 ve FEV1/FVC 85

Kangazım pco2 / 41.9 normal
PO2 91 normal..

sayın Nihat bey efor öncesi PO2-53,6 efor sonrası 40,08 çıktı PCO2 DE 35,2 çıktı sft ise FVCex-66, FEV1-34, FVC-53 ÇIKTI bu bilgilee göre emekli olabilirmiyim

Ümit kardeş edindiğim tecrübeler ışığında %50 ve üzeri rapor alabileceğin
hemen hemen kesin. ama hangi şartlara tabi olduğun ve ne yapman gerektiğine
karar verebilmek için yaş, çalışma süren, ilk defa sigorta başlangıcın, gibi bilgileride
yaz ki sana yön verebilelim :)

nihat bey 1973 doğmluyum 42 yaşındayım
1994 sigorta başlangıçım var .
1998 den 2012 ye kadar bağkur ve 2012 den bu güne kadarda ssk lıyım.
fakat 1194 te 1997 e kadar ssk da bşluğum başka boşluk hiç yok
tabi bu aradada askerlkte var
bu hastalık bende 11 sene önce başladı doktolar koah anfizem diyorlar zaten bana kendi doktorum malülen emekliliğe müracat et sen emekli olursun dedi beni o yönledirdi.
teşekkürler

beşbin günün üzerinde sigortalı günüm var

Şu anda emekli olabilmek için maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak işgücü kaybınız olmalı:

1. Kronik Pulmoner Yetmezlik: Kronik obstruktif akciğer hastalığı, kronik restriktif akciğer hastalığı, klinik olarak belgelenmiş akciğer hastalığına bağlı olarak gaz değişiminde kronik kalıcı bozulma olan durumlar
A. Ağır fonksiyonel etkilenme; istirahat PO2 değeri 50 mmHg’dan az veya 60 mmHg’nın altında ve beraberinde pulmoner hipertansiyon, kor pulmonale, egzersizle artan ağır hipoksemi bulgularının olması
veya
B. İdame tedaviye rağmen ağır veya çok ağır dispne (Modified medical research council, MMRC 3-4), şiddetli fizik muayene bulguları ve spirometride hastalıkların tanısı dikkate alınarak; FEV1 <%45; FVC <%45; DLCO<%45 veya VO2 maks<15ml/kg-dk olması

Durumunuz bu seviyede mi diye doktorunuza sorun. Eğer bu seviyede ise, bu durumda malulen emeklilik talebiyle sigorta müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz.

Eğer durumunuz bu seviyede değil ve/fakat sakatlık oranı cetveli'ne göre % 40 ve üzeri rapor alacak düzeyde ise, bu durumda -malulen değil- erken Yaşlılık emekliliği olur. Ama onun için de 2016 yılını beklemeniz lazım (ve defterdarlıktan elde edilmiş en az 3. derece sakatlık indirim hakkı olmalı)

2008_oncesi.PNG

sayın oturan boğa koah hastasıyım ssk fakülteye sevk etti hastahane %80 rapor verdi 5530 gün bağkur dan 890 gün de ssk dan günüm var ssk başlangıç tarihi 1994 emkli olurmuyum sagılarla. Ssk ilk önce devlet hastahanesine sevk etmişti oradan raporum %60 ın altında çıkmiştı itirazım üzere ssk tıp fakültesü göğüs hastalıklarına sevk etti oradan %80 verdiler

Son 2520 primin fazlası bağkur (4b) ise ve sgk sevki ile % 60 üzeri rapor verilmişse, o zaman erken YAŞLILIK emekliiğinden yararlanabileceksiniz:

bagkur.PNG

[FONT=sans-serif]Sayın arkadaşlar yakın tarihte bir eğitim ve araştırma hastanesinden ağır KOAH tanısı ve SFT FEV1 %21 FEF 25 %10 FEV1/FVC 55 sonuçlarıyla %40 malül raporu aldım.[/FONT]
[FONT=sans-serif]1987 ssk girişim ve şu anda 2000 gün primim var.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Ticari taksi şoförüyüm.Halen ticari taksi ek-6 sigortası primi ödüyorum.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Koah hastalığının hayatımı zorlaştırmasından çok zor çalışıyorum. Malülen emeklilik için SGK ya başvursam emekli olabilirmiyim?[/FONT]

[FONT=sans-serif]Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim[/FONT]

Umarca kardeşim, KOAH tanısı ve SFT FEV1 %21 FEF 25 %10 FEV1/FVC 55 sonuçlarıyla '' %40 özür oranı'' gerçeği yansıtmıyor diye düşünüyorum.
Vermiş olduğun SFT değerleriyle %40 özür oranı bir birbiriyle örtüşmüyor, bu değerlerdeki kişi bırakın taksiciliği, trafiğe dahi çıkamaz.

Malüliyet konusuna gelirsek %40 raporla mümkün deyil malüliyet cetveline göre alınmış en az %60 raporun olması şart.

Ayrıca, 1987 ssk girişli 2000 gün olan primini 3900 güne tamamladığın tarihte yeni bir engelli raporu almaya çalışırsan Oturanboğa üstadın belirtmiş olduğu gibi engelli emekliliğine başvurabilirsin.

Sayın algaNihat bana verilen raporda yazan göğüs hastalıkları doktor görüşünü ve değerlerini aynen yazdım.Durumum hiç iyi değil mecburiyetten çalışmaya çalışıyorum.O zaman rapora itiraz hakkınımı kullanıyım.Ayrıca raporu ben malülen emeklilik için değil başka bir konu için talep ettim.Alakanız için teşekkür ederim.

Umarca kardeş, SFT FEV1 (21) / FVC ex ( ) ? / FEV1/FVC (55) / PEF ( )?
Soru işareti olan kısımların sonuçlarını yazabilirsen daha sağlıklı bir karara varabiliriz.

Gerçekten FEV1, 21, FEV1/FVC 55 değerin çok kötü, diğer değerleri'de tam olarak yazarsanız tahmini orana yakın bir kanıya varabiliriz.

Sayın Nihat bey heyete girmeden iki ay önce yapılan SFT testinin örneği bu biraz silik ama heralde okunur ilginiz için teşekkür ederim
gZPGd2.jpg

Umarca kardeşim değerlerin çok ağır KOAH değerleri bayağı ileri seviyede, zannedersem böyük ihtimalle malül edilirsin.

Daha detaylı bilgi için bir dilekçe ile bağlı bulunduğun Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne müracat edebilirsin.

Çok teşekkür ederim Nihat kardeşim ilgi ve alakanıza :)

Sayın AlgaNihat sgkya malülen emeklilik için başvurdum.Ümraniye eah hastanesinden kurula girip rapor sgk ya rapor gönderildi.Daha sonra Sgk dan ara karar geldi.Tetkiklerin yeterli olmadığı için Süreyyapaşa Gögüs hastanesi koah polikiniğine sevkim yapıldı.Orada yapılan tetkiklerde kangazı birinci ölçüm PO2=75.5 PCO2=36.6,iki gün sonra PO2=66.9 PCO2=37.2 olarak çıktı.SFT sonuçları ise FVC=51, FEV1=23, FEV1%FVC=45,PEF=40,MEF25=11 ve DLCO=44 olarak çıktı.Oradaki bayan doktor MMRC 2 olarak belirtmiş.Bildiğiniz gibi SGK mevzuatta MMRC yi 3-4 olarak kabul ediyor.Bayan doktor bana resmen pislik yaptı.AlgaNihat bey sizce malülen emeklilik durumum ne olur?Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkürler,saygılar.

Umarca kardeş mesajını cevapladım burdanda yazayım bu değerlerle inşallah malül olacaksın beklemekten başka care yok ama ben lehine bir karar verileceğinden bayağı ümitliyim. geçmiş olsun gelişmeleri yine yazarsan sevinirirz :)

Teşekkür ederim algaNihat kardeşim bende iyi bir sonuç bekliyorum eğer aksi gelirse itiraz hakkımı kullanacağım. ilgi ve alakanıza teşekkür ederek saygılar sunuyorum.

Nihat bey Süreyyapaşa hastanesinden aldığım rapor İstanbul SGK sağlık kurulu malüliyet servisine ulaştı fakat daha bir cevap gelmedi,bekliyorum.

Sayın AlgaNihat bey malülen emeklilik için bölge sağlık kurulundan red cevabı geldi.Bende itiraz hakkımı kullandım.Ankara yüksek sağlık kurulundan gelecek cevabı beklemek durumundayım.Tabiki üzüldüm neyse hayırlısı neyse o olsun.İlgi ve alakanıza teşekkür ederim.

Yani bu kadar mesajlardan anlaşılıyor ki,esas olarak malulen emeklilik denilen şey,kaf dağının ardına ulaşmak gibi bir şey.Sgk nın maluliyet kriterlerinden bizim anlayacağımız,kişinin ölüm döşeğindeki son hali olmalı.Sft ölçümü böylesine düşük olanlara dahi red kararı verebiliyorlar ki,bir başka forum konusunda da,iki bacağı diz altından ampute olan bir üyemizi dahi malulen emekli etmemişlerdi.O mesajı okuduktan sonra bir müddet hayata küsmüştüm adeta.O halde malulen emekliliğe kendimizi kaptırmamalı,erken emeklilik koşullarını değerlendirmeye çalışmalıyız diye düşünüyorum.

Bu arada malulen emeklilik kriterlerini hazırlayanlar kimlerdir bilmiyorum ama,Avrupa da bu şekil bir liste yapıp,kriter belirleyen olsaydı,sanırım önce o doktorları psikolojik muayene tabi tutup mesleklerini ellerinden alırlardı.

Sayın Başgedikli yazdıklarınıza aynen katılıyorum.İşte bu ülkenin hali.

Sayın AlgaNihat bey bugün YSK itirazıma da red cevabı geldi.Artık 2000 günümüzü 3600 güne tamamlayıp engelli emekliliğine bakacağız,başka çaresi yok.İlgi ve alakanıza teşekkür ederim.

Üst Alt