Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Koah hastasıyım. Malulen emeklilik başvurum reddediliyor!?

nihat34

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selam .

1 Eylül 2013 te yürürlüğe giren Yeni malüliyet yönetmeliği ,Sürekli yardımcı solunum cihazı kullananları bakıma muhtaç malül kabul ettiği halde ,Sürekli solunum cihazı kulanndığım için yaptığım malüliyet başvurusu talebim önce Bölge Sağlık Kurulunda reddedildi .
Akabinde Yüksek sağlık kuruluna yaptığım itirazda reddedildi.

şimdi ne yapmam gerekiyor adli tıbba sevk mi isteyececeğim .Sevk istemek için SGK yı mahkemeye mi vermem gerekiyor .
Adli tıbba sevk istemem için ne tür yol izlemeliyim . Dilekçe ile ise nasıl bir dilekçe yazmalıyım .

Yardımlarınızı rica ediyorum

nihat34

Durumunuzun maluliyeti gerektirmediği gerekçesiyle mi reddediliyor? Hastane solunum değerlenrinizi maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmanızı gerektirecek düzeyde veriyor ama SGK buna rağmen mi reddediyor? Yoksa değerlerinizi düşük belirleyen yer hastane mi?

Cetveli tam olarak bilmiyorum, elime neden red ettiğiyle ilgili bir yazı da geçmedi .
SGK Bilgi edinme bölümünden gelen mail'de, 02/02/015 tarihinde adresinize mektup gönderildi diyor .
Kurum Yedikule hastanesinin raporunu yetersiz bulup ara kararla Çapa Tıp Fakültesine sevk istedi.
Çapadan aldığım raporun fotokopisini alamadım .Lakin raporun yazılışı için gerekli test sonuçları elimce mevcut .
1c.gün Arter kan gazları sonucu şöyle:
pH 7.372 .pCO2=44.5 mmHg ..pO2=55.1mmHg
1.ci gün Difüzyon sonucu ise şöyle :
HB 14.6
TLco pred 8.55 act4.08 pred 48
SFT sonuçları ise şöyle :FEV1 =38 FEV1/FVC =69
....
2 ci gün Arter kan gazı sonuçları ise şöyle
pH =7.381.pCO2= 42.4mmHg.pO2=70.3 mmHg
difüzyon sonucu ise şu şekilde :
HB act. 14.6
TLco pred 8.55 act.3.73 pred 44
TLco pred 8.55 act.3.73 pred 44
SFT ise şöyle FEV1=28 .FEV1/FVC=60 ve bir sürü değer aşaği doğru sıralanıyor .
MMRC 4 olduğu belirtilmiş raporumda
Raporu hazırlayan Dr. beklerken uzun süre beklediğim için oksijenim normalleşti .
oksimetre ile parmaktan ölçtüğü oksijen 95 çıktı ve rapora yazıldı
benim durumum biraz farklı istirahatta oksijenim normalken eforla birden büyük düşüşler meydana geliyor
100 metrelik normal eğimli bir yokuşta oksijenim 75 den aşağı düşüyor 15 dakikada dinlenirsem tekrar 94 -95 lere yükseliyor
SGK nın adresime yolladığı mektup gelince tam bilgiyi veririm size .değerleri bildiğim kadarıyla açıkladım .Lakin 17 aydır oksijen makinası ve 2 yıldır nebül ilaçlarıyla tedavi görüyorum .Heyet raporuyla SGK tarafından verildi ve günde 16 saat .saatte 2 litre oksijen reçete edildi .
01/09/2013 de yayınlanan kanunda yardımcı solunum cihazı kullananlar bakıma muhtaç malül sayılır maddesine rağmen talebim kabul edilmedi .Kendi çıkardığı kanuna muhalefet eden bir kurumla karşı karşıyayız hayret .

nihat34

O değerler ne anlama geliyor bilemiyorum. Ama maluliyet cetveli'ne göre şu şartlar malul sayılmayı gerektiriyor:

1. Kronik Pulmoner Yetmezlik: Kronik obstruktif akciğer hastalığı, kronik restriktif akciğer hastalığı, klinik olarak belgelenmiş akciğer hastalığına bağlı olarak gaz değişiminde kronik kalıcı bozulma olan durumlar
A. Ağır fonksiyonel etkilenme; istirahat PO2 değeri 50 mmHg’dan az veya 60 mmHg’nın altında ve beraberinde pulmoner hipertansiyon, kor pulmonale, egzersizle artan ağır hipoksemi bulgularının olması
veya
B. İdame tedaviye rağmen ağır veya çok ağır dispne (Modified medical research council, MMRC 3-4), şiddetli fizik muayene bulguları ve spirometride hastalıkların tanısı dikkate alınarak; FEV1 <%45; FVC <%45; DLCO<%45 veya VO2 maks<15ml/kg-dk olması

Bu arada, ilk sigortalı olduğunuz tarih, toplam prim gün sayınız, primlerinizin hangi statüde yattığı konusunda bilgi verirseniz, belki başka emeklilik önerilerinde bulunabiliriz.

Tedaviye rağmen ağır dispne var MMRC 4
ÇAPADAKİ Spirometride FEV1 28 ama FVC 48
kalıcı gaz değişimi bozulması da var zaten difizyon testi onu gösteriyor 1. ci gün 44 2 ci gün 48 çıktı
40 tan aşaği istiyordu eski Cetvelde oda ölü durum zaten .Hastalıkların bir çoğu var
25-30 yıl evel Tbc geçirdim . Eforla artan ağır dispne
her iki akciğerde havalanma artışı ve amfizem
teşhiste KOAH+SEKEL TÜBERKÜLOZ+SOLUNUM YETMEZLİĞİ+J44 KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI

PO2 ler 1.gün PO2 55.1mmHg 2.ci gün PO2 70 mmHg çıktı .
fizik bulgularda rall ve Whizing duyuldu yazılı raporda
..
Yedikulenin raporunda ise :
1.ci gün Spirometrede yapılan test.
FEV1 33.8 FVC 53.6
2.ci gün söyle
FEV1 28.1 FVC 46.6
VO2 yazan bir sonuç bulamadım değişik şekilde yazdı ise HB 14.5 olan odur
Başka Türlü emekli olma şansım yok gibi .1972 girişim ve
150 gün askerlik borçlanmasıyla beraber toplam 1900 küsür gün
ödenmiş primim var geçen yıllarda Bağkurlulara tanınan geriye dönük
prim borçlanması 4a lılara da olmazsa emekli olmam mümkün görünmüyor .
Son olarak adli Tıp'a mahkemeden sevk istemek
ve lehime çıkacak sonuç ümidim kaldı ..
Adli tıpa sevk almak için hangi presödürler gerekli o konuda yardım
ve dilekçe örneği rica ediyorum .
tam olmasada büyük bir kısım bilgi verdim bu şekilde malüliyet hakkım yok mu .

Evet az evvel SGK nin cevabı elime ulaştı . Çalışma gücünün %60 ını kaybetmediğiniz anlaşilmiştir .
diye reddetmiş .etmesine etmişde şimdi ben 20 kg lik solunum cihazıyla nasıl çalişacağım .Kendimi taşiyamazken .
Eğer bir işe girersem cihazı bırakmam gerekir o zamanda hayati risk oluşacak .Artı
Nebülzerle 6 saat ara ile aldığım ilaçlar var hangi işyeri ilaç almama izin vericek .
En az 15 dakika sürüyor bir nebül ilacını bitmesi .
(Kaldı ki işe girmek için gerekli olan sağlık raporunu bu durumda vermezler ) Aldığım ilaçlar ve
Oksijen makinası sayesinde testlerim bu şekilde çıkıyor .Tedaviyi bıraksam cetvelden
çok aşağı düşer spirometre sonuçları .
Kaldıki son çıkan 01/09/2013 tarihli SGK yönetmeliği 12 ci maddesi açıkça tarif ediyor .
Sürekli solunum cihazı kullanan hastaları bakıma muhtaç sayarak malüliyet hakkı
tanımışken ,Eski malüliyet cetveline göre işlem yapması kanun dışı değil mi .?
Yeni yönetmelik çıkınca eskisi yürürlükten kalkmıyor mu .bir diğer konu ise
bu gün bu sağlık durumum ile hangi
hastahaneye başvursam gerekli testi yapıp solunum cihazını verecek .
Zaten Fev1 sürekli 28 30 arasında FVC den kaybediyorum 46. ile 50 gibi çıkıyor FVC
Yani kurum bu red kararı ile devletin verdiği ilacı solunum cihazını bırak ölümün
eşiğine gel seni o zaman malül emekli ederim diyor ..
Son olarak bana linkini verdiğiniz cetvel eski olan cetvel sanıyorum .Yeni çıkan 01 /09/2013 tarihli kanunla malüliyet
cetvelinde düzenlemeler ve ilave hastalıklar eklendi solunum
cihazı kullanan koah lılar bakıma muhtaç sayıldı .12 ci maddenin g bendinde Açıkça belli solunum yetmezliği nedeniyle solunum cihazlarını sürekli kullananlar bakıma muhtaç malül sayılır maddesi verken eski cetvele göre işlem yapıyor
Devletin çıkardığı kanun ve yönetmeliği yok sayıyor .

Son düzenleme:
nihat34

Malulen emeklilik için maluliyet cetveli kullanılır. Sanırım siz sakatlık oranı cetveli ile karşıltırıyorsunuz.

Malulen emeklilik başvurusu reddedildiğinde Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu tarafından incelenmesi talebiyle itiraz edilir. Dİlerseniz bu kurulda belirlediğiniz bir doktorun durumunuz hakkında izahat vermesini de saülayabilirsiniz. Her türlü masraf ve organizasyon size ait olmak üzere böyle bir doktor ayarlayabilirseniz, itiraz dilekçesine bu talebinizi de eklemelisiniz (2013/34 sayılı Maluliyet tespiti işlemleri genelgesinin 4/3 maddesi gereğince Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunda sağlık durumumla ilgili olarak Dr. XXX XXXX'in dinlenmesini talep ediyorum)

İtiraz üzerine Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu da malul olmadığınızı öne sürerek başvurunuzu reddederse, bu durumda yapmanız gereken şey, bu karara karşı dava açmak ve adli tıp kurumu'na sevk isteyerek oradan maluliyetinize dair rapor almaktır...

nihat34 Adaşım SGK belirtmiş olduğun değerlerle seni malülen emekli etmez, kan gazı değerleri neredeyse normale çok yakın.

İşin açıkcası SGK yataga bağlı kalmadan kimseyi malül saymıyor, siz malüliyeti deyilde, şartlar uyğunsa erken emekliligi düşünün bence.

Bende ağır KOAH hastasıyım malüliyete başvurdum %46 verdiler boşu boşuna zaman kayıbına sebebiyet verdim oysa tüm şartlarım erken emeklilige müsaitmiş 8 ay uğraştan sonra 5 ay önce engelli emekliliğinden emekli oldum.

Üst Alt