Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kocası üzerinden saglık karnesinden faydalan biri yaşlılık maaşı alabilir mi?

(Gölge)

Aktif Üye
Konular
239
Reaksiyonlar
105
kalem apla bi yakınım var evde 5 kişiler dedigim kişi bayan 80 yaşında kocası emekli 1000 tl aylık alıyor bagkurdan emekli .kocası. 3 tanede çocukları var toplam 5 kişi yapıyor lar. bu dedigim bayan kocasının üzerinden saglık karnesinden faydalanıyor biz bu kadına yaşlılık maaşı baglamak istiyoruz durumları zayıf evi kira .saglık karnesinden faydalanması yaşlılık maaşına engelmi yaşlılık maaşı baglanırmı baglanırsa yaşlılık maaşı saglık karnesi kocasının üzerinden devam edermi yoksa farklımı olur muhtaçlık sınırı kaç tl ayrıca..
aşagıdaki 2022 kanunu okudum tam anlayamadım bide siz cvp veirrseniz sevinirim
Karar sonrası işlemler
MADDE 10 – (1) (Değişik cümle:RG-25/3/2014-28952) Aylık bağlama işlemi tamamlananlara ait bilgiler, 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (3) numaralı alt bendine göre, 18 yaş altı engelli yakını aylığında, 18 yaşından küçük engellilerin bakımı amacıyla aylık bağlanacak kişilerden genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendine göre genel sağlık sigortası kapsamına alınmaları amacıyla Genel Müdürlük tarafından sistem üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilir ve bu bildirim sonrasında ilgililer genel sağlık sigortalısı olarak Sosyal Güvenlik Kurumunca tescil olunurlar. Aylıkları durdurulan veya aylıkları kesilenler de aynı yöntemle Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilir
bakmakla yükümlü olunan kişi durumunda olmayanlar
genel saglık sigortası kapsamı na alınmaları amacıyla sosyal güvenlik kurumuna bildirilir diyor burda ne demek istiyor

(3) Kişinin bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde sağlık güvencesine sahip olması veya aynı hanede sosyal güvenceye sahip bireylerin bulunması durumları aylığa hak kazanılmasında tek başına engel teşkil etmeyip bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen muhtaçlık ölçütü dikkate alınmak suretiyle işlem tesis edilir.
kalem apla cvp veirrseniz sevinirim

paranoya kardeş, Kocası üzerinden saglık karnesinden faydalan biri yaşlılık maaşı alabilir mi? sorusuna altaki bilgiler ışık tutacak nitelikkte olabilir

KİMLER 65 YAŞ AYLIĞINI ALABİLİR?

65 yaş aylığı alabilmek için 3 temel şart bulunuyor.
Bunlardan ilki 65 yaşını doldurmuş olmak.
Diğer yandan hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilere bağlanabiliyor.
65 yaş aylığı almak için emekli olmamak,
SGK’dan dul veya yetim aylığı almamak, herhangi bir işte çalışmıyor olmak gerekiyor.
Emekli olan 65 yaş üstü bir kişi yoksulluk riski ile karşı karşıya olsa bile aylığı alamaz.
Kocasından veya anne-babasından ölüm aylığı alan kişi de aylıktan yararlanamaz.
Aylıktan yararlanmak için bir de nafaka almıyor olma şartı var.

Yukarıdaki bilgiler ışığında: Kocası üzerinden saglık karnesinden faydalandığı için kocası onu bakmakla yükümlü oluyor
Koca'nın sosyal güvencesinden faydalanan eşe üzerinden güvenceli olduğu için (65) yaşlılık maaşı alamaz yorumu çıkıyor

paranoya
çok kısa sürede 2022 sayılı kanun'da değişiklik olacak. bu durumda yapılacak değişikliğe göre de cevap vereyim.
bahsettiğin kişi 80 yaşında. 65 yaş üstü. bu durumda 2022 yaşlılık aylıgına başvuracak.
lakin eşi emekli olduğu için bahsettiğiniz kişi 65 yaş üstü yaşlılık aylıgı alamaz malesef.

kalem apla evde sigortalı olsun olmasın her türlü gelir evdeki kişi sayısına bölünmüyormu muhtaçlık önemli degilmi
[FONT=sans-serif](3) Kişinin bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde sağlık güvencesine sahip olması veya aynı hanede sosyal güvenceye sahip bireylerin bulunması durumları aylığa hak kazanılmasında tek başına engel teşkil etmeyip bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen muhtaçlık ölçütü dikkate alınmak suretiyle işlem tesis edilir.[/FONT]
[FONT=sans-serif]kalem apla cvp veirrseniz sevinirim
neden baglanmıyor yönetmenlige göre cvp verirseniz anlamış olurum bilgim olsun kalem apla açık yazarsanız sevinirim[/FONT]

(7) (Ek:RG-25/3/2014-28952)(2) Aylık başvurusunda bulunan kişiye 22/10/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 364 üncü maddesine göre tespit edilen yakınlarından nafaka bağlanmasının mümkün olup olmadığı Mütevelli Heyet tarafından tespit edilir. Nafaka bağlanması mümkün olduğu belirlenenlerin aylık başvurusu reddedilir. Nafaka bağlanması mümkün olmadığı belirlenenler hakkında ise, bu Yönetmeliğin durumlarına uygun hükümleri çerçevesinde işlem tesis olunur.
bu tesbit neye göre oluyor muhtaçlıga göre olmuyormu kalem hanım evde 5 kişiler muhtaçlıgın altında 392 nin altında 200 tl düşüyor kişi başı dayanagınız ne baglanmaz diyorsunuz

paranoya
TMK göre eşler birbirine bakmakla yükümlüdür. eşi emekli olan birinin eşinden dolayı geliri var kabul edilir. genelde eşi çalışan ve emekli olanlara 2022 aylıgı baglanmaz TMK 364. maddeye göre. lakin, hanedeki kişi sayısının fazlalığı, çevre ekonomik şartlar vs sebeplerle hanenin durumu kötüyse vakıflar hanedeki kişi sayısını esas alarak aylık da baglayabilirler. burada hanenin ekonomik durumu ön plana alınır.
ama ben sana ilk mesajımda dedim ki bu konuda çok kısa sürede kanun değişikliği olacak. bu Kanun değişikliğine göre 65 yaş üstü yaşlıların ve eşlerinin gelirleri dikkate alınacak sadece. hanede kim yaşarsa yaşasın sadece yaşlının ve eşinin geliri hesaplanacak. bu durumda yaşlının ve eşinin toplam geliri 1000 TL. ikiye böl. 500 TL.
bu bahsettiğin yaşlı hadi diyelim ki kanun değişmeden vakfa gitti başvurdu ve sonra kanun değişti. daha sonra bu yaşlının aylıgı eşinden dolayı kesin kesilecektir.
yeni kanun değişikliği ve TMK 364.maddeyi bir arada düşününce bu yaşlıya şu aşamada vakıflar aylık baglamazlar. sonuç bu.

yönetmenlik iyiye gitmesi lazımken dahada kötü oluyor bu nasıl iş kalem hanım
o zaman tmk 364 madde anne baba diyor 18 yaşından büyük engelli çocugu olanadamı baglanmaya bilir. bu yönetmenlikte nafaka yükümlüsü madde var diye dediginizden o çıkıyor cvp verirseniz sevinirim

paranoya
ben kanun diyorum sen yönetmelik diyorsun. kanun yönetmeliğin üstündedir. kanun değişikliği olacak ve bu kanun değişikliğine göre yaşlının ve eşinin geliri hesaba dahil edilecek. olay bu sadece.
18 yaş üstü çocuklarla eşler bir değildir. eşlerin birbirine bakım borcu vardır. TMK 364. maddesi, "Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır." der. eşler ve 18 yaş altı çocukları olan anne ve babaların durumu farklıdır yani.
18 yaş üstü çocuklar için mahkemece bir nafaka kararı yoksa hane geliri esas alınır. eşler için durum farklı. ki kaldı ki konumuz bu da değil artık. yapılacak kanun değişikliğine göre 65 yaş üstü yaşlının ve eşinin geliri hesaba dahil edilecek. ikisinin geliri toplanacak ikiye bölünecek. sonuç 392,49 TL'den fazlaysa aylık baglanmayacak. sınırı geçmiyorsa baglanacak.
yönetmelik de kanun değişikliğine uygun olarak değiştirilecek.

orayı anladım kalem hanım kanun veya yönetmenlik neyse degişecek dediniz orasını biliyorum
tmk 364 maddeyi anlamaya çalışıyorum
[FONT=sans-serif]364.Madde şöyle der:[/FONT]
[FONT=sans-serif]"Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.[/FONT]

[FONT=sans-serif]Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.[/FONT]

Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır."
18 yaş altı veya 18 yaş üstü diye belirtmemiş kalem hanım
18 yaş altına da baglanmaz diyorsunuz başka konularda.. 18 yaş üstü diye ayırmamış ama?

18 yaş altı veya ustu ayrımı yapmıyor tabi. çünkü eşlerin bakım borcu ve 18 yaş altı çocuklara anne ve babanın bakım borcuna dair hükümler TMK'nunun diğer ilgili maddelerinde geçiyor.
buradan geçip TMK hükümlerini anlatmamı istemeyeceksin değil mi? çünkü hakikaten konu dışı ve benim buna vaktim yok. merakını bir avukatla gidermeni tavsiye derim.

tamam kalem hanım önerinizi degerlendirip bi avukatla görüşücem;););););)

anlaştıgımıza sevindim bu konuda:)
ben de vaktim oldukça yavaş yavaş yaklaşık bir aydır ihmal ettiğim beni bekleyen sorulara yoğunlaşma fırsatı bulurum:)

Kalem

kalem hanım son sorum yeni yönetmenlikten bahsettiniz yaşlının eşinin geliri dahil edilecek dediniz evde 5 kişiler benim anladıgım degişiklikte kişinin eşinin geliri dahil edilecek yaşlılık maaşında sadece diger gelir dahil edilmeyecek evde ki diger kişilerin geliri ama 5 bölünecek böyle olabilirmi

paranoya
ablam, yönetmelik değişikliği değil Kanun değişikliği olacak. Şu an bu konu ile ilgili Kanun tasarısı Meclis'te gündemde. çok kısa sürede de yasalaşır ve yürülüğe girer. Kanun değişikliğinden sonra da Yönetmelik değişikliği olmak zorunda. Yönetmelik değişikliği de olacaktır.

Kanun değişikliğini senin verdiğin örneğe göre anlatayım.
65 yaş üstü yaşlı birey, eşi ile birlikte yaşıyor. hanede toplam 5 kişiler ve 65 yaş üstü yaşlının eşi 1000 TL emekli aylığı alıyor.
65 yaş üstü yaşlının ve eşinin geliri hesaba dahil edilecek sadece. Buna göre 65 yaş üstü yaşlının ve eşinin geliri toplanacak, ikiye bölünecek. sonuç 500 TL çıkıyor. muhtaçlık sınırı olan 392,49 TL'yi geçtiğinden bu yaşlı bireye 2022 yaşlılık aylıgı baglanmayacaktır.

yani gördüğün gibi hanede 5 kişi olmalarına ragmen, kanun değişikliği olursa sadece yaşlı ve eşinin geliri hesaba dahil edilecek. yaşlı ve eşinin geliri ikiye bölünecek, beşe değil.

Üst Alt