Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kocası üzerinden saglık sigortası olan kişi 2022 özürlü maaşı alabilir mi?

(Gölge)

Aktif Üye
Konular
239
Reaksiyonlar
104
benim sorum bir akrabam kocası emekli bagkurdan.. kadın özürlü.. kocasının saglık karnesinden faydalanıyor sadece..saglık karnesinden faydalanması özürlü maaşına engelmidir özürlü maaşı baglanırmı evde 3 cocukları var toplam 5 kişiler kocası 850 küsür emekli maaşı alıyor sadece bilgi verirseniz yardımcı olursanız sevinirim

ablam sana cevap verdimdi ya. hayır, eşi emekliyse 2022 aylığı alamaz. çünkü eşler birbirine bakmakla yükümlüdür. eşinden dolayı geliri var kabul edilir.
sağlık güvenxesi değil mesele burada sadece. aynı durum 18 yaş altı çocukların ebeveyni için de geçerli. baba sgk ve emekli ise 2022 18 yaş altı aylığı alamaz. çünkü 18 yaş altı çocuğuna kanunen bakmak zorunda.

Bu konu gerçekten kafamı karıştırıyor.Komşum vardı kendi engelli eşi asgari ücretle çalışıyor.Eşinin sgk sından düşmüş 2022 maaşı alıyordu.

daha önceden alıyordur ablam. durumu tespit edildiğinde aylık kesilir. yasal değil aldığı. oyle durumda olanlara yersiz ödeme adıyla borç bile tahsil edildi. boyle arada yanlış uygulama yapanlar oluyor hep.

Yok yönetmelikler okadar kafa karıştırıyorki, anlattığım olay , 3-4 ay öncesiydi şu an komşu taşındı son bilgilerini bilmiyorum , fakat olay dediğim gibi 3-4 ay öncesiydi.

YÖNETMENLİKTE BAGLANIR DİYOR KALEM APLA Kişinin bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde sağlık güvencesine sahip olması veya aynı hanede sosyal güvenceye sahip bireylerin bulunması durumları aylığa hak kazanılmasında tek başına engel teşkil etmeyip bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen muhtaçlık ölçütü dikkate alınmak suretiyle işlem tesis edilir.

YANİ MUHTAÇSA BAGLANIR DİYOR YÖNETMENLİK
EVDE 5 KİŞİLER SADECE YAKINIM ENGELLİ YAKINIM BAYAN EVLİ KOCASI BAGKURDAN EMEKLİ 3 TANEDE ÇOCUKLARI VAR TOPLAM 5 KİŞİ EDİYORLAR EMEKLİ MAAŞI 850 KÜSÜR ALIYOR
TEKRAR CEVAP VERİRMİSİN KALEM APLA

sayın kalem hanım. bizim bir komşu var. eşi ölmüş kadın 1100 tl eşimden emekli maaşı alıyor. ayrıca bir çocuğu var özürlü . çocuğu için evde bakım ücreti alıyor. hane sayısı 3 hem evi var hem arabası o nasıl alıyor

sarıkanarya oyle yanlışlıklar yapılıor arada. ama muhtaçlık sorgulaması yapıldıgında kesilir aylığı bahsettiğin kişinin.

paranoya, ablacım evet yönetmelikte yakınlarının saglık güvencesinden yararlanmak 2022 aylığına engel değil diyor.
fakat, 2022 sayılı Kanun TMK esaslarını temel alır. TMK hükümlerine göre de eşler birbirine bakmakla yükümlüdür. TMK 364.Madde şöyle der:
"Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.

Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.

Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır."

2022 sayılı kanun temel kanun olan TMK hükümlerine göre yapılıyor zaten. altını çizdiğim kısım bakım borcuna atıfta bulunuyor.
18 yaş altı çocuğuna baba ve anne birlikte bakım borcu vardır. ancak muhtaç olursa devlet yardım eder. işte o yüzden 18 yaş altı çocuğun anne ve babası sgk çalışanı ve emekli olmamak zorunda. yoksa, devlet diyor ki bu senin borcun sen bak.

eşlerde de boyle. eşlerin birbirine bakım borcu vardır. devlet ancak eşlerin her ikisi de muhtaçsa yardım ederim diyor. biri çalışıyor ya da emekliyse eşi baksın ben bakmam dior. bu sorumluluk eşine aittir dior.
valla burada sana uzun uzun mevzuat anlatmayacağım. gitsin bahsettiğin kişi başvurusunu yapsın.
ha çok mu merak ettin BİMER aracılığıyla bilgi edinme kapsamında sor.

kalem apla başvuru için gittik engellinin yaşı 75 oldugu için elimimzde raporda vardı %66 oranında kabul etmedi dedi % 70 in üzerinde olması lazım dedi 65 yaşından büyük oldugu için dedi oran %70 olacak dedi bu dogru bilgimidir bana saçma geldi acil cvp verirseniz sevinirim

açtığın başlıkta cevap verdim ablam.

Üst Alt