sarıkanarya oyle yanlışlıklar yapılıor arada. ama muhtaçlık sorgulaması yapıldıgında kesilir aylığı bahsettiğin kişinin.
paranoya, ablacım evet yönetmelikte yakınlarının saglık güvencesinden yararlanmak 2022 aylığına engel değil diyor.
fakat, 2022 sayılı Kanun TMK esaslarını temel alır. TMK hükümlerine göre de eşler birbirine bakmakla yükümlüdür. TMK 364.Madde şöyle der:
"Herkes, yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoyu ve altsoyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür.
Kardeşlerin nafaka yükümlülükleri, refah içinde bulunmalarına bağlıdır.
Eş ile ana ve babanın bakım borçlarına ilişkin hükümler saklıdır."
2022 sayılı kanun temel kanun olan TMK hükümlerine göre yapılıyor zaten. altını çizdiğim kısım bakım borcuna atıfta bulunuyor.
18 yaş altı çocuğuna baba ve anne birlikte bakım borcu vardır. ancak muhtaç olursa devlet yardım eder. işte o yüzden 18 yaş altı çocuğun anne ve babası sgk çalışanı ve emekli olmamak zorunda. yoksa, devlet diyor ki bu senin borcun sen bak.
eşlerde de boyle. eşlerin birbirine bakım borcu vardır. devlet ancak eşlerin her ikisi de muhtaçsa yardım ederim diyor. biri çalışıyor ya da emekliyse eşi baksın ben bakmam dior. bu sorumluluk eşine aittir dior.
valla burada sana uzun uzun mevzuat anlatmayacağım. gitsin bahsettiğin kişi başvurusunu yapsın.
ha çok mu merak ettin BİMER aracılığıyla bilgi edinme kapsamında sor.