Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Kolu olmayanların kısa kollu gömlek giymemesi, sakatlığın gizlenme isteği..?

Konular
15
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar

Kolu olmayan birisi veya ayağı olmayan birisi acaba insanlar nasıl bakar diye kısa kollu gömlek veya tişört giymek isteyip de giyemeyen ve şort giymek isteyip de ayağı protez olan ve diğer aklınıza gelen herşey engelini saklamak düşüncesiyle bir çok sıkıntıyla karşılaşan arkadaşların bu konudaki düşüncelerini öğrenmek istiyorum..

Engelimizle ne kadar barışığız kendimizle ne kadar dalga geçebiliyoruz...

için rahat olsun Kardeşim...

iyi geceler, arkadaslar. ben sizi hiç anlamıyorum, ne bu ya... Siz bütün hayatınızı Ahmet, Mehmet ne derle; Onların bakışlarıyla ilgilenerek mi geçireceksin. O zaman Issız bir adada yaşa bence, daha iyi bence. Sen daha özrünü kabullenememişsin anlaşılan. Sana ne sağdan soldan. Sen giymek istiyor musun giy. Sana birsey diyen olursada git karakola sikayet et... Burada onlar kadar senin de yasamaya hakkın yok mu? Tisört giyme niye! Kızdım kusura bakma sen pasif durursan yarın tepene çıkarlar... Ben eskiden beri dısarda hiç sort giymedim ki (Örf ve adetten dolayı; Ortopedik özürlüyüm.) Ama evde giyiyorum. Elde yara yoksa, sağlığın için zararlı değilse giy kardesim sana kimsenin bön bön bakmasına bakma insanımız Biraz öküzdür öyle bakar bakar Trene Bakar gibi..??? , sonra alısır.. Sen Yüreğini ferah tut.. için rahat olsun Kardeşim...

sadece engeli olanlar değilki bazı şeyleri gizlemek isteyenler.. kadınları düşünün sivilceleri çıkar kapatıcı kullanırlar dikkat çekmesin diye.. ya da burnu çok büyüktür saç şeklini falan burnuna göre ayarlar vs vs.. ama siz ordaki sivilcenin farkına bile warmazsınız sadece kendisi abartıyodur olayı değil mi?? kadının saçına baksanız eywah sivilceme bakıyo der çeker kafasını geri..:)

----------

yani (açıklık getireyim artık) sorun başkaları değil aslında kendimiziz..

Tekerlekli Sandalyeyide saklamanın bir yolu varmı?:) İsteyen istediği kadar baksın benim açımdan sorun yok şort da giyerim kısa kollu tsirt de sonuçta benim rahat etmem önemli, bende onlara bakmıyormuyum sanki..?:p

herkes kendine göre konuşuyor bunun piskolojik yönüde var insan çok farklı bir yaratılışa sahip tabiki kimse engelinden utanmıyordur ama aması var geniş düşünmek lazım..

Siz sanıyormusunuz her doğan engelli gerektirdiği eğitimleri sağlık gerekliliklerini alıyor..
arkadaşlar uyanın biraz bu ülkede engelli çocuğu olan aileler çocuklarını saklıyorlar dışarı çıkamıyorlar utandıklarında tabi bu utanılacak bir durum değil ama bakış düşünce vs..

Tabi bu nedenle engelli insanlar eğitimde ve diğer şeylerde geri kalıyorlar...

Çözüm nedir acaba her insana göre değişiyormu yoksa ( Hasankodan) gibi ıssız adada yaşın vs baştanda demiş ben sizi anlamıyorum...

Anlayan arkadaşları bekliyoruz....

----------

Vee soruyorum siz engelli birisi olarak engelinizi aşmıssınız her yönüyle yani ama ortam ve durum insanı farklı düşüncelere sevk ediyor..

Belediye otobusune bindiniz sağ kolunuz ve görünen bir uzvunuz belli oluyor buraya kadar normal..

Oturdunuz veya ayaktasınız otobuste bulunan bir çocuk anne bak abinin kolu yok gözü yok vs sesli bir şekilde söyledi. nerde bizde öğle eğitimli bir toplumki çocuğuna kısık bir sesle durumu anlatsın ve çocuğun merakını gidersin..

Bu konuşmalar uzerine dönüp bakarsanız anne oğlum bak abi yaramazlık yapmış öyle olmuş sende yaparsan öyle olursun vs vs vs... hadi bakalım bu durumu anliz et ben engelimi aştım kısa kollu da giyerim şörtta bunlar sadece bir kısmı başka modelleride var :))

ben giyiyorum hiç utanmıyorum hiç sıkılmıyorum gayet rahatın hiç takmayın kafanıza sallayın.yani derya hani bi adam ya oldugun bigi görün yada göründügün gibi ol

asıl öneml olan çocuklukta verilen eğitim haklısınız.. ona ne yapması gerektiğini ya da ne yapmaması gerektiğini çok küçük yaşta ufak ufak aşılamaya başlarsanız birazcık büyüdüğünde her şey oturmuş olacaktır.. ama dediğiniz gibi bunu da insanların cahilliklerine veriniz onlar size şaşırıyosa siz de onlara şaşırın aaa şuna bak ne biçim konuşuyo bu ya aaa hiç mi anlatılmadı bunlara böyle şeyler falan gibi.. insan kendini nasıl mutlu hissediyosa öyle giyinmeli çünkü kendinizin yine kendini beğenme de çok seçeneği yoktur ya beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz.. ama diğer insanlar o kadar çokki... hangisine neyi beğendirmeye neyi anlatmaya çalışıcaksınız.?

KARAÇOCUK;
Çok haklısn altına imzamı atıyorum:) lavinya snin yaznı da alıntı yapcaktm ama biraz da bn bişey söyleyeym aynı şeylri söylicem aslında başkası neder ne düşünr diye düşünrsek sokağa çıkamayz arkadşlr olay bizde bitiyor kendmden örnek veriym bacağm ince biçimsz diye şort giymicem mi yüzmye gitmicem mi yani utanaym sıkılym mı hayır gidiyorm giyiyorum bakarlarsa baksınlr yav yakışıklı bi çocuk derler gözleri bayram eder:D herkes baksın bakmayanlar kızarım onlarda baksınlar bikinili kızlara bkcaklarına bana bksınlar:D pardon cıvttm işte böyle arkdşlar olumlu düşünelm:)

benim iki elmde dirsek altından yok ben atletle geziyorum :D

herkes kendine göre konuşuyor

Tabiiki kendime göre konuşacağım başkası adına konuşsaydım işte o zaman sorun olurdu..Arkadaşım sen heriki yönde konuşanlarıda eleştirmişsin o zaman ne yapmamız gerektiğini söylede ona göre hareket edelim..

Selamlar; hayati_islam kardesim senin sözlerine devam niteliğinde;
özürlü aileler Özürlüleri evden çıkarmıyor demişsin;
Devlet burda acaba neci bize özürlü kartını niye veriyor orada özrün yazıyor. Niye gerekli önlemleri almıyor. Devlet Suç işleyeni cezaevine atar Hatasını anlasın cezası çeksin, bir daha yapmasın diye... Ama aileler bunu yapınca ses yok, bence özürlünün suçu heralde özürlü olmak. cezasıda müebbet ev hapsimi . Yazık gerçekten bunu yapan varsa.. Bu kadar kanunu boşuna çıkarmayın önce zihniyet değişmesi Lazım ötekiler boş. sen iki adım ileri beş adım geri gidiyorsun çağdaşlık anlamında. Ama ben çıkaranları görüyorum Kimbilir gezerken ne kadar seviniyorlardır. Hala Bu zihniyet Kaldımı, içerde Hapis kalan Özürlülere RABBiM Sabır ihsan etsin. Elimden başka ne gelir. ki!

Arkadaşlar herkes kendi düşüncesini yansıtıyor güzel... engellilerin engelli oluşu onların veya ailelerinin bir tercihi olmamakla birlik Allah CC büyük mukafatı olacak olan bir imtahanıdır...

Herkes aynı bilinçte değil bunu anlatmaya çalışıyorum her insanın düşüncesi ve bakış acıçı bir değil bazı arkadaşlar kimseden çekinmem ne bakışlarına nede düşüncelerine önem veririm istediğimi giyerim diyor.. Her yönüyle engelini aşmış ve buna alışmış bir insan düşünün ve insanın her anı bir olmuyor bir ortamda bulunursunuz size engelinizden dolayı hiç aklınıza gelmeyen bir soru veya bir sorgulama yöneltilir ve insanlarımız bu konuda çok duyarlı olduklarından çocuklarına bak oğlum yaramazlık yapma abi gibi olursun gibisinden yaklaşımda bulunuyorlar ve sen kendi dunyanda iç aleminde birşeyleri sorgulamaya başlarsın o gündek aklından geçmeyen şeyleri sorgularsın....

Şimdi arkadaşlar bu konu bizim ortak yanlarımızdan dolayı bizi ilgilendiriyor ve sadece kendimizi değil karşı tarafı düşünerek empati yaparak yazalım...

----------

A.s Hasan evet engelliler için yasalar çıkıyor bir yandanda ekranlarda engelinden tedavi olmadığından dolayı yıllarca zincire vurulmuş insanların görüntülerini izliyoruz ve daha başka benzer haberler peki bunlara ne diyeceğiz...

Burda suçlu veya hapse atmak için birilerini aramıyoruz...
İnsanları (lavinia)nında dediği gibi önce aile sonra okul engellilere ve yaşlıra gösterilmesi gereken davranışlarda eğitmeliyiz..

büyükler ne isede küçük cocuklar aaaa annee baksana şu abinin eline yok eline ne olmuş demesi beni çığrımdan çıkartiyor. SOL EL PARMAKLARIM yok benimde :( yoksa normal hjer türlü giyerım baskasından banene ? beni ben ilqilendirrim baskasının bana bakıs acısı beni ilqilendirmez ama Küçük cocuklarn öle demesi deli ediyo

Sokakta aaa anne bu amca neden bu arabaya binmiş yada aa amcaya bak diye soran çocuklara annelerinin yada babalarının eyvaaah şimdi durumu nasıl kurtarıcaz bakışını elbetteki bende yakalıyorum . Ailelerin çocuklarına bir engellinin neden koltuk değneği kullandığı yada neden tekerlekli sandalye kullandığını anlatmamalarını da gayet normal karşılıyorum çünkü büyük ihtimalle yaşadıkları çevrede yada ailede engelli birisinin bulunmamayışıyla alakalı diye düşünüyorum (çünkü ben engelli olmadan önce bende engellilerden ve engellilerin yaşadığı hayattan bi haberdim.Hatta doktor aileme birdaha yürüyemeyecek dediğinde de içimden hadi len ordan demiştim..:) çevremde hiç engelli birisi yoktu ..)

Peki şimdi annelerine ve babalarına bu soruyu yönelten çocukları duyduğum zaman ebeveynlerini zor durumda bırakmamak adına ve belki çocuklar içinde bir hayat dersi olur amacıyla çocuklara dönüyorum gülümsüyorum ve diyorum ki;"Ben küçükken çok yaramazmışım (anne yada baba hangisi varsa çocuğun yanında) elini bırakmışım ve yola fırlamışım ordan geçen araba bana çarpmış o yüzden yürüyemiyorum diyorum sakın sen ailenin ellerini bırakma"işte o zamanda çocuğun ailesinin gözlerinde durumdan kurtarmış olmanın mutluluğunu görebiliyorum(onların çocuklarına yaramazlık yapma abi gibi olursun demelerinde gerek kalmıyor)..
Yine diyorum ki içinde bulunduğum ortama neyi gerektiriyorsa onu çekinmeden giyerim. Çünkü ben kendimi bu toplumun dışında biri olarak görmüyorum.Toplumda da beni kabullenen olur yada olmaz buda onların problemi..

kişi ne şekilde rahat ediyorsa öyle yaşamalı, tamamen tercih meselesi…
ben de mümkün olduğu kadar görünüşe dikkat etmeye çalışırım
engelimi göz önüne çıkarmamaya özen gösteririm
fakat bazı ortamlarda tamamen ortada olsa da önemli olmaz duruma göre değişir,
ama bu durum kesinlikle kendi engelimden yada görünüşümden rahatsız olduğum anlamına gelmiyor, aşamamış olduğumu da kabul etmiyorum bence sorun bizlerde değil,
tamamen toplumun bu konuda bilinçsiz olduğundan bakışlar ve söylemler rahatsız edici olabiliyor bazı durumlarda....bence fiziği düzgün olan birine de bakışlar yönelse oda rahatsız olabilir bu bana göre genel bir durum tamamen sakatlıkla ilgili olmasa gerek…

son_sun;
zannedersem aynen düşünüyoruz.

Mac sende terziye git ve tekerlekli sandalye ölçülerini ver,peçe diktir.O zaman saklamış olursun.:)Kimin ne dediği ,baktığı hiç umrumda değil.Onlar beni umursasın.:)Benim 2 kolumda kısa ,sağ soldan daha kısa.Kısa kollu giyiyorum zaten bana ancak oluyor,bazen daha kısa geliyor.Tabi daha kısa giyince milletin daha çok ilgisini çekiyorum.Ne ypaayım oturupta millete anatomi dersi verecek halim yok.Zaten bizim halkımız bu meraklarını bilim ve ilim faaliyetlerinde kullansalar ne Einstein'lar çıkar anlatamam.Sağ kolum diğerinden tombul aynı fok balığı gibi,bizim fiziki görünüşüde o canlıya benzetiyorlar .Olsun suyu çok seviyorum,bu mübareklere benzemem komplex yapmama neden olmuyor.:)Miko kardeşim bu sıcakta uzun kollu giydiğini gördüm Ankara organizasyonunda,şaşırmadım zaten.Benim gibi olupta Türkiye dışında olan arkadaşlarım rahat rahat dolaşıyorlar,yok kolum görünecek,budum görünecek ilgilenen yok.Yaşasın özgürlük!Aşmak gerek bazı önyargıları ama bunun içinde zaman ve gayret gerek.

Bu konu bana İngiliz spikerin çocuklar için hazlrladığı programa çıkmasını engelleyen kişilerin zihniyeti gibi geldi...Kişi rahatsız olmuyorsa kolunu ya da ampüte olmuş bir organını göstermekten,kapatmasını istemek çok acımasızca bir şey...Bunun sorgulamasını yapmak anlamsız...Kolu,bacağı olmayanları,gözü görmeyenleri,yüzünde yara izi olanları sokağa çıkarmayalım,olmadı fırında yakalım...
İnsanların göz estetiği bozulacak diye kendimi sıkıntıya sokamam,kimse kusura bakmasın.Rahatsız olan sokağa çıkmaz olur biter...

slm,

bende kisa kollu uzun kollu ne istersem onu giyiyorum, saklamiyorum.

Tabiki bakan oluyor ama hic rahatsiz olmuyorum, ben böyleyim okadar.

Baskalarini düsünmem kendimi düsünürüm.

Saygilar

Üst Alt