Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Komisyon 78 ve 102 kodu verdi ancak vergi dairesi özelge istiyor..?

Mehmet Çakıldere

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Sol femur başı opere
kırık sekeli
antaljik yürüme
Yürüyüş bozukluğu
% 8 sürekli ortopedik engelelli raporum var .2016 yılında aldım

Rapor da özel tertibatlı araç kullanma ihtiyacı yoktur yazıyor

Ehliyeti değiştirmek için gerekli yerlere gittim ortopedi doktoru otomatik vites kullanması uygundur dedi . Komisyon da 78 ve 102 kodu verildi.

Araç bayiiden ötv İndirimi için vergi dairesine sordurdum özelge talep edilmesi gereklidir demişler

Sizce ne yapmam gerekir değerli fikirlerinizle aydınlatırsanız sevinirim.

5ea840c9a633035e6eda59734cd842be.jpg
e60dc0ea181c6b99cc06d9d1112033db.jpg
56080061cdc32042166b94ff90496ec6.jpg

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

ben aynı kodlarla aldım arabayı özelge felan istenmedi benden

gwn77

Hangi ilden aldınız Kayseri vergi dairesi istemiş

ben yalovadayım aracı bursadan aldım

KKELEBEKK

Teşekkür ederim Kısmet hanım
Deneyeceğim benim kafamı karıştıran
Özel tertibata ihtiyacı yoktur yazan kısım bunun için bişey yapmama gerek var mı?

Mehmet Çakıldere hayır otomatik vites araç kullanabilir yazılmış sonrasında. Yani özel tertibatlı yazsaydı da otomatik vites alabilirdiniz ama, bence bu ibare de sorun olarak görülmemeli.

çok acil yardım sol alt ekstremite den engelli otomatik vites araç

Arkadaşlar sol dizimde avasküler nekroza bağlı eklem hareket kısıtlılığım var. 2013 yılıda H zınıfı ehliyetim ve sağlık kurulu raporumla aracımı aldım. Süremin dolmasına 1 ay olduğundan aracımı sipariş vermek için gittim. yeni ehliyetimde 78 102 kodları mevcut ancak maliye başkanlığından özelge talep edilmesi gerekir denildi. Oradaki bayanda süyük ihtimalle cevabın red gelir diyor. Bu nasıl olabilir. Artık sol alt eksterimteden engellilerde otomatik vites özel donanım sayılmıyormu. öyle bişey bulamadım. Tertibata gerek yoksa dedi bayan artık vermiyorlar ama ben ne gibi tertibat yatırabilirimki engelim sadeve sol dizimde ve buda raporumda acık acık yazıyor.

SU35

Aracınızı alabilirsiniz. Mevzuat değişmeden artık vermiyoruz diye bir şey olmaz. Maliyenin tebliğinde açık açık yazıyor. 78 kodu yeterli olacaktır.

Hüseyin İlik
umarım öyle olur maliyedeki bayan %60 olumsuz olur tertibatsız otomatik viteslere onay vermiyorlar dedi. o zaman nasıl otomatik vites özel donanım sayılır anlamadım.

SU35

Ne olmuş ilgili tebliğ yürürlükten mi kalkmış? Düz vites kullanamayana otomatik vites tertibat sayılır bu kadar net mevzuat:

http://www.gib.gov.tr/sites/default...ebligler/OTV_Kanunu/otvteb_2sayili_guncel.pdf

tebliğdeki şu ibare çok net:

"........Öte yandan, manuel vitesli bir taşıtı vites kolunda ve/veya debriyaj pedalında sabitlenmiş özel tertibat
yaptırmadan kullanamayacak durumda olan engelliler bakımından, otomatik vitesli taşıtlar, özel tertibatlı taşıt olarak
kabul edilir....."

Bunu gösterin olmaz diyen memura. Bakalım nasıl bir gerekçe sunacak. Gerekçe sunmadan reddederse görevi ihmalden suç duyurusunda bulunacağınızı söyleyin.

Üstelik burada işlemleri ilgili vergi dairesi yapar. Onay monay diye bir şey yoktur. Özelge istemek işi yokuşa sürmektir. Siz ısrarcı olun mutlaka.

Hüseyin İlik çok haklısınız, arkadaşa söylenikenin aynısını banada söylediler hatta bana birde rapor oranınızda (%39) çok düşükmüş buna özelge de olumsuz gelir dedi. kanunda yönetmelikte veya tebliğde yazan konuları bile bile zorluk çıkarıyorlar.

[FONT=sans-serif]@[/FONT]Hüseyin İlik gestapooo
Özgelge bile isteme tenezülünde bulunmadı bana dedi kendin internetten iste. Bugün onu isticem 3 haftada falan çıkıyormuş. Soldizprotezlere asla verilmiyor mesela dedi. çok saçma dedim güç kaybı mevcut biridebriyaja nasıl basabilir. Senin rahatsızlığınla ilgilihç bayvuru olmamış dedi yahu dr yazmış sol dizimdeki sorunu ehliyetimi 78 102 kodları ile alabilmişim neden alamıyorum 5 yıl önce aldığım aracı anlamadım.

3 haftada çıkması zor bence, 3-4 ayda çıkmamış olan var grupta. siz hangi ilin vergi dairesine gittiniz?

arkadayım şimdi başvurumu interaktif vergi dairesi üzerinden yaptım hayırlısı artık. Sizin sonuc ne geldi. sizinde mi 78 ve 102 kod vardı.

AHA 10 dk önce başvuru yaptım. İzmir vergi dairesince onay bekliyo durumundaydı. Şimdi talebiniz inceleniyor durumuna düştü.

SU35

Bende 10.02 25.08 25.09 47 104 kodları vardı, ÖTV istisnasından yararlanabilirsiniz diye sonuç geldi.

İnceleniyor aşamasında uzun bekliyor. Sabırlı olun.

hayırlısı olsun 5 mayıs da sürem dolacak zaten. Ancak halen anlamadığım konu tadilata gerek görülmezse otomatik vites vermiyorlar demesi memur un. o zaman neden sadece sol alt eksterimiteden engellilere otomatik vites özel donanım sayılıyor derki yönetmelik. Aynı raporumla 5 yıl evvel aldım aynı yönetmelikle değiyen bişey yokken bu nerden çıktı anlamadım.

SU35

Sanırım konulardan birinde yazılmıştı, "Bu ülkede ne kadar memur varsa o kadar kanun vardır" güzel ve doğru bir benzetme.

Memurlar yasaları kafalarına göre yorumluyor ve inisiyatif almaktan çekiniyorlar. Ama işini hakkıyla yapan da az değil. Her yerde olduğu gibi maliyede de işi bilen var bilmeyen var, yokuşa süren var, kolaylaştıran var.

ama gerçekten yazık bize. Bizde memuruz. maliye ye en yakın otopark 800 mt. merdiven çıkamıyorum kemik iliği ödemim oluşuyor. Normal ağrı kesici kullanmam yasak morfin kullanmak zorunda kalıyorum ve rabbim düşmanıma bile yaşatmasın. Yalnız asansöre binemiyorum. ÖTV birimini 7 kata koymuşlar. yaya yolu olarak binaya ulaşmak için 100 m. uzunluğunda bir üst geçit yapmışlar. Dün tüm buralardan yürümek zorunda kalınca bugün işe gidemedim. Bütün gece ağrıdan kıvrandım.Ben rabbime havale ediyorum. Gerçekten rabbime havale ediyorum.

Arkadaşlar bende sol bacak kısıtlılığından ehliyet değiştirdim araç aldım tavsiyem şu;
1) Engelli Sağlık Kurulu Raporunuzda kesinlikle ve sadece ''özel tertibatlı araç kullanması gereklidir'' ifadesi geçmesi gerekmekte,
2) İl Sağlık Müdürlüğü Komisyonunu Raporunuzda ve Yeni tip ehliyetiniz de Sadece Otomatik Vites'' kodu olması gerekmekte,
Bu şartlar yerine getirildiğinde sorunsuz alabilirsiniz. Ancak mağdur olmamanız için en son tarihli engelli sağlık kurulu raporunuzu vergi dairesine sunmanız gerekmekte.
Ben şahsen bu şekilde araç yeniledim.
SU35 eğer vergi dairesinin dibinde değilse engelli otoparkı BİMER üzerinden şikayetinizi yazın ve olumlu olarak döneceklerdir bundan emin olabilirsiniz.
Ben şahsen Antalyada yaşıyorum burada Valiliğin Engelliler Merkezi'nin önünle engelli park yeri hiç yok ve yoğun yerler gitmek için 300 mt. berilerde sokaklarda park yeri bulmak zorundaydım ve şikayet ettim yerini değiştirdiler. Şikayetinizi bildirin emin olun yardımcı olurlar

uNiQuE_54 iyide benim sorunum sadece sol diz ne gibi bir tertibat yazacaklar ki onu anlamadım . o zaman otomatik vites özel donanım sayılır ne demek oluyor.

size nasıl bir tertibat yazdılar.

benim raporumda sol dizimde kısıtlılık olduğu ötv için bayvurdugum orada özeltertibatkısmında çarrpı var ama acıklama kızmınta tertibata gerek yoktur otomatik vites araç kullanabilir yazıyor. ehliyetimde 102 ve 78 kodları var. Ben bu raporumlu 5 yıl önce araç aldım bi sorun çıkmadı çıksa ararlardı mtv de ödemiyorum.

@SU35 Otomatik vites sol bacaktan engellilerde bende dahil tertibat olarak geçtiği için.. Engelli Sağlık Kurulu Raporunda ''özel tertibatlı araç kullanması gereklidir'' yazması gerekiyor zaten hastane başka bir şey de yazmaya yetkisi yok ve kullanacağınız bu tertibatı da il sağlık müdürlüğündeki komisyon belirlediğinden oradaki komisyonda durumuna bakıp sadece otomatik vites kullanabilir kodu verdiğinde vergi dairesi de o rapor ile kodları kıyaslayıp size izin verecektir.

Ayrıca şu da var engelli sağlık raporunuzda bulgular kısmında sol dizinizin hareket kısıtlılık derecelerini yazdırman da fayda var.

Son düzenleme:
uNiQuE_54
özel tertibat işaretli acıklamasında otomatik vites yazıyor. evet fleksiyon ve ekstansiyan derecelerim açık açık yazıyor.

@Kutgaru @unique_ 54özelge talebim inceleniyordan cevap hazırlanıyor durumuna geçti. Offff heyecan yaptım.

[FONT=sans-serif]başkanlıkda onay aşamasında diyor.[/FONT]

merhaba arkadaşlar. hafif ayak eğriliğinden dolayı ötvsiz araç alabilir miyim? bilgisi olan arkadaşlar cevap yazabilir mi?

onun kararını doktor verebilir hangi ayak kullanıp kullanamadığına bakar.Hoş doktor ne yazarsa yazsın derdini maliye yede ıspatlaman lazım

SU35 Engelli Sağlık raporunda bulgularında rahatsızlığın ve hareket kısıtlılığının yazması raporun arka yüzünde de Özel tertibatlı araç kullanması gereklidir diye yazdırmanız ve ehliyet kodunuz da sadece otomatik vitesli araç kullanabilir yazması ve uyumlu olması gerekiyor. Raporunuzda Özel tertibatlı araç kullanabilir yazınca bile kabul etmiyorlar esnek ifade diye.. Bu şekilde olursa sorun çıkmaz

hepsi açık açık yazıyor ancak maliyedeki memur tertibata gerek olmayan kişilere sadece otomatik vites onayı vermiyorlar artık diye özelge talep etmemi istedi. Nasıl olur anlamadım yönetmelik de yada kanunda bir değişiklik yokken 5 yıl önce verdikleri araç için şuan sorun cıkarmalarını anlamadım.

Üst Alt