Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Komisyon tarafından verilen karar ve araç uyarlama kodları ne anlama geliyor?

Furkan_81

Aktif Üye
Konular
15
Reaksiyonlar
34
[FONT=sans-serif]Herkese merhaba arkadaşlar. %88 sürekli engelli raporum mevcut. Ocak 2015 almıştım. Engelim kanser hastalığım ve bu hastalığın yan etkilerine bağlı oluşan Tam yutma güçlüğü, [/FONT]hafif[FONT=sans-serif] bir işitme kaybı, gastroenteroloji ve onkolojiden oluşuyor. Evde bakım maaşı için başvurmuştuk ve 2015 Mart ayından bu yana annem maaş alıyor. [/FONT]

[FONT=sans-serif]Boynumda Radyoterapiye bağlı kalıcı hasarlar var. Yani boynum biraz sert ve hareket kısıtlılığım mevcut. Özellikle de başımı sağa-sola tam çeviremiyorum ama çok da kötü sayılmaz [/FONT]:)

[FONT=sans-serif]Asıl konuya geleyim;[/FONT]

[FONT=sans-serif]Ehliyet almak için aile hekimine gittim ve doktorum beni devlet hastanesine sevk etti. Devlet hastanesine ehliyet raporu için 125 tl ücret ödedim. Sonrasında sırasıyla Kbb, Göz ve Fizik tedaviye muayene oldum. Kbb ve Fizik beni kurula sevk etti. Komisyonda karar verilecek dediler. Ardından raporu İl Sağlık Müdürlüğüne verdim ve bana Komisyon için randevu verdiler. Geçtiğimiz çarşamba günü devlet hastanesinde ehliyet kuruluna girdim ve sonucu cuma günü İl Sağlık Müdürlüğünden alacaksın dediler. Dün öğleden sonra raporumu aldım. Raporu tam çözemedim bana biraz karışık geldi. Resimlerde görüldüğü gibi bir sürü kodlar yazılmış. Bu kodlara göre nasıl bir ehliyet alabilirim? [/FONT]

[FONT=sans-serif]Bu sonuca göre ve kodlara göre nasip olursa ehliyetimi aldıktan sonra yeni bir engelli raporu alıp ÖTV indirimli araç alabilir miyim? Sanırım onun için el-ayak hareket kısıtlılığı olması lazım tam da bilmiyorum. Eğer bu kodlarla Ötv indirimli araç alamazsam ve yeni rapor alıp oranım % 90 ve üzeri olursa o zaman alabilir miyim? Şu anda kafam çok karışık. Bu kodlardaki ek cihazları nasıl temin edeceğiz nasıl olacak hiç bilmiyorum. Bu konularda tecrübesi-bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

[/FONT]
[FONT=sans-serif]@[/FONT]OturanBoğa Abi senin bir bilgin var mı bu konuda?

[FONT=sans-serif]
[/FONT]
EPala9.jpg

rOlLPB.jpg

Furkan_81

Bu kodlar maalesef araç alımında vergi avantajı sağlamaz. Çünkü maliye "hareket ettirici tertibat" ilişkisi kuruyor ve sadece vites kolu ile pedallarda modifikasyon için ötv istisnası tanıyor.

Eğer engelli sağlık kurulu raporunuz %90 ve üzeri olursa, o zaman araç alabilirsiniz ama bu sefer de bu kodlarla atıf yapılan donanımı nasıl araca ekleteceksiniz, bu belirsiz!

47. İki tekerlekli araç kullanamaz
102. Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz
103.03 Yılda bir sağlık kontrolü
42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz
42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz
42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı
42.06. Elektrikle çalışan dış dikiz aynaları

@OturanBoğa

Anladım abi çok teşekkür ederim. Önce ehliyeti bir halledelim de sonra bakalım neler olacak. Gelişmeleri de buraya yazarım.

Asıl kafama takılan şu; % 90 veya üzeri rapor alıp 0 araç alırsam, bu aracı yeni aldığım ehliyetimle kullanabilir miyim?

Çünkü ehliyetimdeki [FONT=sans-serif]kodlarla ötv indirimli araç alamıyorum. Bu kodlar özel tertibat mı oluyor nasıl oluyor tam da bilmiyorum.

Zaten:

[/FONT]
[FONT=sans-serif]''42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz.'' Bu zaten bildiğimiz geri görüş kamerası.[/FONT]
[FONT=sans-serif]''42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı'' Bu da kör nokta uyarı sistemi ve bir çok 0 araçta var. Ayna gerekirse de zaten takılır. Normal bir insan bile güvenliği artırmak için aracına bunu ekleyebilir.[/FONT]
[FONT=sans-serif]''42.06. Elektrikle çalışan dış dikiz aynaları'' Bu da aynı şekilde bildiğimiz sağ-sol dış aynalar. Ve bu da yeni araçta mevcut.[/FONT]

[FONT=sans-serif]Sadece ''42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz'' için bir ek ayna gerekiyor o kadar. Ki bence bunları normal insanlar da araçlarına ekletip kullanabilir. Bununla ilgili nereden bilgi alınır bilemiyorum. Araç bayisi mi ya da verdi dairesi mi.

Bir de şöyle düşünüyorum; 1. kod geri görüş kamerası o tamam zaten 0 arabada olacak. 2.kod kör nokta için bir ayna onu aldım ekstra ekledim. 3.kod zaten bildiğimiz dış dikiz aynaları ve bu aynalar 0 her araçta neredeyse elektrikli ve ekstra bir tertibat değil.

[/FONT]
[FONT=sans-serif]4. ve son kod ise Yan görüş sağlayan ek iç cihaz, bu da sanırım sağ üst fotoğraftaki ek aparat. Bunu normal insan da takabilir aracına güvenlik için.

Kafama o kadar takıldı ki bu konu benzer şeyleri yazıp durdum ve gereksiz uzattım kusura bakmayın.

%90 ve üstü rapor alıp mevcut ehliyetim ve kodlarla bu aracı ben kullanabilir miyim sizce? Ne diyorsunuz. Sizce en net bilgiyi nereden alabilirim? Yorumlarınızı bekliyorum.

[/FONT]
qvdgQQ.jpg

ODvWzP.jpg
[FONT=sans-serif]

[/FONT]

Furkan kardeşim bugün bende il sağlık komisyonunda kararı aldım kararda
42.01. Arka görüş için uyarlanmış cihaz
42.03. Yan görüş sağlayan ek iç cihaz
42.05. Kör nokta görüntüleme cihazı
bunlar yazılı
birde sürücü belgesi sınıfı : engelli B sınıfı sürücü olabilir.
yazılı şimdi bu şekilde otv indirimli araç alabiliyormuyuz yoksa alamıyormuyuz.
arkadaşın biri dediki eskiden hareketli olan tertibatlat için ötv indirimden faydalanarak araç alabiliyor dedi
ama şimdi thareketli hareketsiz herşey tertibatlardan sayılarak ötv indirimli araç alabilirsiniz dedi ne derece doğrudur bilmiyorum
sen ne yaptın senin pozisyonla benim pozisyon aynı durumda

@sure66 Merhaba abi.

Bülent OturanBoğa abinin de dediği gibi ; ''[FONT=sans-serif]Bu kodlar maalesef araç alımında vergi avantajı sağlamaz. Çünkü maliye "hareket ettirici tertibat" ilişkisi kuruyor ve sadece vites kolu ile pedallarda modifikasyon için ötv istisnası tanıyor.'' diye biliyorum.

Bu konuda araştırma yapıyorum ama henüz net bir bilgiye ulaşamadım. Sağlık sorunlarımdan dolayı fırsat bulup da bayilere soramadım. Onların tecrübesi vardır bu konularda. Arkadaşının dediği doğru mu yanlış mı hiç bilgim yok ama inşallah doğrudur :))

Senin imkanın varsa müsait bir zamanda birkaç bayiye gidip bilgi almanı öneririm.
Net bir bilgiye ulaşırsan buraya yazarsın abi.
[/FONT]

Merhabalar;
Ehliyetimi değiştirdim bana da bu kodlardan yazılmış. Arabama bu kodlara göre yaptırmam için önce ne yapmam gerekiyor? Birde bu kodlara göre hiç bir şey yaptırmazsam nasıl anlarlar veya cezası var mı?

Ehliyetimi değiştirdim. Engelli B ve bu kodlardan yazılmış. Bu kodlara göre arabama ne yapmam gerekir. Siz ne yaptınız.?

5kpkgsi.png
[/URL][/IMG]
Merhaba. Ben de eski tip H sınıfı ehliyetimi yenilemek için aile hekimi-Devlet Hastanesi-Sağlık Müdürlüğü komisyonu işlemlerini tamamlayıp raporumu aldım. Gidip nüfustan ehliyetimi değiştirebileceğimi söylediler. Ben özel donanımlı otomatik vitesli aracımı 2015'ten beri kullanıyorum. Viteste yükseltme donanımı ve direksiyonda topuz donanımı var. Bilgisi olan cevaplarsa sevinirim; bu ehliyetle benim mevcut aracımı kullanmamda bir sıkıntı olur mu ya da yeniden ötv muafiyetli bir araç almaya kalkınca bir etkisi olur mu? Teşekkürler.
5kpkgsi

Son düzenleme:
Üst Alt